VET je napisal/-a:1. Če bo na drsalko stopila 100kg oseba bo ta drsalka še vedno enako drsela kot če bi imela ta oseba podplate navadnih čevljev iz stekla .... edina vidna razlika bo samo v držanju željene smeri - finta je samo v površinski gladkosti.
ni res.. večja površina ima manjši pritisk na podlago... zakaj vsi svtujejo če si na jezeru ki je zamrznjen in začne pokat da se uležeš... ravno zaradi pritiska...
pa steklo je zelo "togo" in bi se vrjeten pod težo zlomilo ker steklo ne prenaša dobro upogljivosti... pa še drugo o površinski gladkosti bi lahko govorili le če bi bil podplat raven po celi svoji dolžini.. kar pa ni tako...
ampak o tem lahko govoriva in iščeva primere v neskončnost..
VET je napisal/-a:2. Če boš kepo snega še tako stiskal pri -10 iz nje ne bo priteklo nič vode (razen če boš to delal z golimi rokami in jo sam stopil s svojo temperaturo). Za primer naj ti povem, da sem osebno videl ko je lokomotiva pri -15 (pritisk 3000atm = 3t/cm2) počasi povozila sneg in je za prvim kolesom ostal tanek film ledu.
kot sem že omenil je razvidno da iz faznga diagrama vode da pri nižji temperaturi je potreben večji pritisk.... film je nastal zato ker je voda oz. sneg ki je bil izpostavljen velikem pritisku prešel v vodo... in potem ko je kolo šlo stran s te točke... je voda bila ispotstavljena zelo niski temperaturi in se tako spremenila v led...
VET je napisal/-a:3. In še najlažji preizkus: pri -10 lahko tisti cvirn na kocki ledu držiš cel dan ..... garant boš ti prej zmrznil kot pa prerezal centimetrsko kockico

ni res... si morda to kdaj probal....
frizbi je napisal/-a:Ne moreš primerjati drsanja in vožnje z avtomobilom!
ja to je res... in sem tudi to sam napisal nekaj postov zgoraj..
moj odgovor je temeljil na podlagi teorije torej faznega diagrama...
Cross je napisal/-a:tok pač moje znanje fizike :P
moje pa izhaja iz kemije :P
VET je napisal/-a:lenivec je napisal/-a:glede cvirna pa kocke leda.
skeptiki dajte probat, še bolše je pa če daš kamen gor da lepo počasi vleče, papride cvirn skos na ledeni kocki se pa nič ne pozna, ker za cvirnom takoj spet zmrzne
Ampak skeptiki bodo to spet probaval v toplem stanovanju

..... če pa bodo šli ven na -10 pa bodo s cvirnom vlekel sem in tja pa ga tko "prežagal" .....

kot je povedal naš profesor kemije.... in pa tudi lenivec..
so oni sprobavali to v hladilniku dovolj velikem... na ogromni kocki ledu premeda par metrov...
je seveda rajalo mislim da okoli 1 mesec ali malo več.. vendar cviren ki je bil primerno obtežen je prišel do dna..
ohhh zdej pa sam upam da bo vse to ratal... vse lepo in prav.. ker se mi neda še enkrat pisat vse
LP