Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Sr jan 25, 2006 9:24 pm

Hm... čudi me, da mene zadnje čase ne trese. Me je pa pred nekaj časa parkrat prav lepo.
Slika

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Sr jan 25, 2006 9:34 pm

Obeske majo zihr v conradu, če vas zanima kje se dobijo.
Glede tresenja, mene je pr hyundai pony-ju skor zmeri streslo, pr golfu me pa sploh še ni. Mogoče je tud kej od vrste barve odvisn (pony-metalic,golf-navadna).

Uporabniški avatar
jurre
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a jurre Sr jan 25, 2006 9:39 pm

Half-Saint je napisal/-a:No ja.. res ne bi škodovalo, če bi ga zapeljal v avto pralnico :D

LP
Bojan

men se pa zdi da me bl trese odkar sem opral avto :lol: prej me ni nic, zadnje par dni me pa cist usakic zruka. Pral sem ga pa u petek.

Uporabniški avatar
Sky_Walker
Novinec

Napisal/-a Sky_Walker Sr jan 25, 2006 9:50 pm

Kolko jaz vem trese zaradi zimskih gum, vsaj mene... ker poleti ko mam letne gor ni nič tak da mislim da je v tem problem, če pa ne pa me popravite

LP
RK Slovenija

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Sr jan 25, 2006 9:52 pm

_WeSt_ je napisal/-a:Kolko jaz vem trese zaradi zimskih gum, vsaj mene... ker poleti ko mam letne gor ni nič tak da mislim da je v tem problem, če pa ne pa me popravite

LP

Guma je guma... :P
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
Sky_Walker
Novinec

Napisal/-a Sky_Walker Sr jan 25, 2006 9:57 pm

Samo ne vem zakaj me pa poleti ne trese...pa kolk jaz vem guma ni guma... ker niso čist iz enakega materiala zakaj pa te recimo pri visokih tempraturah avto niam takega oprijema z zimskimi gumami kot pa z letnimi (istih dimenzij)???
RK Slovenija

dunker
Stalni uporabnik

Napisal/-a dunker Sr jan 25, 2006 9:59 pm

Jst sem pa čisto nedvoumno določil vzrok, zakaj me strese... Pri meni so bili krivi zimski čevlji. To zimo sem jih obul 4x, vse ostale dni pa sem prehodil v letnih čeveljcih. :lol: Itak ne rabiš ne vem kakšnih škornjev, če greš nekam z avtom, pa še vozit' je lažje. :D

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Sr jan 25, 2006 10:09 pm

vi boste tukaj še toplo vodo odkrili :lol:
avto se naelektri zaradi trenja gume z podlago, ker pa guma ne prevaje se ne more razelektriti, ko stopiš iz avta (se ozemljiš) in se potem dotakneš železnega dela avtomobile, bo električni tok stekel po tvejem telesu proti zemlji (zato te strese).
Lahko pa se najprej dotakneš železnega dela in šele nato stopiš ven iz avta, s tem isto steče skozi tebe električni tok, vendar preskok iskre nastane pri čevljih. Tega pa ne čutiš, ker nimajo živčnih končičov (tudi podplat jih nima toliko) tako kot jih imaš na koncu prstov na rokah.

Je pa še ena možnost, kako lahko razelektriš avto:
Ko stopiš iz avta, se primeš ključa (železni del takoj za plastiko) ter se z drugim koncem ključa dotakneš železa oz ključavnice. Tako lahko brezskrbno opazuješ lepo iskrico, ki se naredi med ključem in avtom ;)
Klikni za povezavo na salon.

Uporabniški avatar
Sky_Walker
Novinec

Napisal/-a Sky_Walker Sr jan 25, 2006 10:32 pm

NO da nebom izumo tople vode mi pa zaj še prosim objasni zakaj pozimi bolj trese kot poleti???? Oz z zimskimi gumami??
LP
RK Slovenija

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Sr jan 25, 2006 10:36 pm

zimske gume so mehkejše, imajo višji profil ter je le ta bolj narazen s tem se poveča trenje ko se profil bolj razmakne kot pri letnih gumah
Klikni za povezavo na salon.

Uporabniški avatar
Sky_Walker
Novinec

Napisal/-a Sky_Walker Sr jan 25, 2006 10:39 pm

Torej če sem te prav razumel so vpliv zimske gume????

LP
RK Slovenija

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Sr jan 25, 2006 10:57 pm

_WeSt_ je napisal/-a:Torej če sem te prav razumel so vpliv zimske gume????

LP

Ni nujno. Lahko so čevlji in drugačna bolj zimska oblačila.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
sleeper
Nov uporabnik

Kraj: Ljutomer

Napisal/-a sleeper Sr jan 25, 2006 11:17 pm

Pozdravljeni!

Zakaj vas trese? Preveč ste nabiti, kakorkoli že...! :D
Pa zares! Trese vas zaradi naboja, ki ga odnesete iz sedeža, ko zdrgnete z obleko po njem pri izstopanju. To nima nič veze s čevlji. Ziher poznate poskus iz osnovne šole, ko profesor drgne po pleksi palici s krpo in se naelektri. Predno se sploh premaknete s sedeža se primite za kovinski del avtomobila, vseeno kje. Pol se naboj nevtralizira, predno preseže napetost, ki jo pol lepo občutite.
Enako je pri slačenju obleke. Ko se slačite zdrgnete z oblačili in se nehote naelektrite. Vse skupaj pa nima veze z zračnim uporom pri vožnji!
Edini vpliv ima še na vse skupaj vreme in vlažnost, kar pa pojav le okrepi ali oslabi.

Lep pozdrav!

S

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Če jan 26, 2006 12:33 am

Kokrkol je ta statika hudo nadležna!Mene trese skozi celo leto, pa ne sam kadar lezem iz avta! Najbolj sovražim, ko poleti igram basket na prostem, pa me vsake tolk cajta pošteno strese med tapkanjem žoge, kritjem nasprotnika ipd-za znort mi je že to! :?

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če jan 26, 2006 2:06 am

Zakaj jaz nimam takih problemov?.... 8)
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Če jan 26, 2006 8:09 am

Tudi zračni upor ima veze. Pravzaprav ima vezo vse kar povzroca el. naboj. Med voznjo se avto naelektri zaradi vseh dejavnikov, ki povzrocajo trenje (gume, upor,..), pravtako se lahko naelektriš tudi ti kot potnik v avtu z drgnjenjem obleke ob material sedežev. Razliko v naboju pa opazimo ko stopimo iz avta.
Glede statike ne moremo nič, je preveč dejavnikov, ki na to vplivajo. Tudi gumjasti trakec bo skrbel samo za sprotno razelektritev avta, ne pa tudi tebe.

Uporabniški avatar
Liquid
Moderator foruma

Kraj: ob smaragdni reki

Napisal/-a Liquid Če jan 26, 2006 2:41 pm

mene zdej pozimi čist lepo požgačka po prstih,me nič ne mot :P

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Napisal/-a no_name Če jan 26, 2006 2:45 pm

bsmuk31 je napisal/-a:Lahko pa se najprej dotakneš železnega dela in šele nato stopiš ven iz avta, s tem isto steče skozi tebe električni tok, vendar preskok iskre nastane pri čevljih. Tega pa ne čutiš, ker nimajo živčnih končičov (tudi podplat jih nima toliko) tako kot jih imaš na koncu prstov na rokah.

danes preizkusil. deluje. priporočam vsem, ki imate takšne težave. :lol:

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Če jan 26, 2006 3:27 pm

Eh, elektrika je pa ja zakon... kaj češ boljšga ko greš s svojo v shopping pa ji po 15 minut hoje ali držanja vozička daš prst na lice :twisted: :EE
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
RKay
Stalni uporabnik

Napisal/-a RKay Če jan 26, 2006 4:24 pm

Trese sam tiste k majo povhna j***a! - joke :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov