lublancan je napisal/-a:kljukec je napisal/-a:Volvo5er je napisal/-a:ma prokl.ta lopovska država, a ne znajo dnarja na čist noben drug način dobit kot da "ropajo" državljane, ni čudno da je tkoliko raznoraznih goljufij in utaj davkov....država nas...mi njo.
edino žalostno pri vsem tem je, da nihče od vodilnih ne dojame da to ne vodi nikamor!!
sm azdnič bral od vahčiča v dnevniku- pa se mi zdi da pametno postavljena politika enotne davčne stopnje je zlo dobra za slo nasplošno
res bi bile razlike večje, vendar bi bilo manj življensko ogroženega prebivastva in na dolgi rok zaradi hitrejšega napredka boljše za vse
ja sam a se kdo vpraša zakaj uvajajo te davke?
ker znižujejo davke na plače
kaj to pomeni da prenašajo plačevanje davkov iz delodajalca na delojemalca- to pa pomeni da bo slo gospodarstvo bolj kokurenčno- plače bodo šle malce gor- življenski stroški pa se bodo pvečali- uglavnem mel bomo mal manj denarja- bomoo pa mal bolj konkurenčni
lp
glej enotna davčna stopnja pomen da je na vse recimo 20% davek
trenutno pri plačah velja, da višja kot je plača, višji je davek
sedaj:
plača 100000, 15% davk, ostane ti 85000
plača 1000000, 40% davk, ostane ti 600000
potem:
plača100000, 20%davk, ostane ti 80000
plača 1000000, 20%davk, ostane ti 800000
pri tem morš seveda še upoštevat, da revni ljudje poleg hrane in položnic ne kupujejo dosti
medtem ko bogati porabijo % dost manj denarja za hrano (ki ma sedaj nižjo stopnjo) in jim ostane več denarja za luksuz
torej so revni udarjeni po žepu 2x
bogati pa sicer nekaj zgubijo pri hrani, vendar je netto plača dosti višja
OPOMBA - davčne stopnje so samo za ilustracijo, točnih davčnih stopenj se mi ne da iskat
TA TVOJ IZRAČUN BI MAL POPRAVU
podjetje plača delavcu a 100k - delavec dobi 100k (sedaj recimo 85k)
podjetje plača delavcu a 200k - delavec dobi 160k (sedaj recimo 130k)
podjetje plača delavcu a 300k - delavec dobi 240k(sedaj recimo 170k)
recimo neki tazga- fora enotne davčne stopnje je da bi DVIGNILI nivo neplačevanja dohodnine- in s tem zaščitili najrevnejši del prebivalsta
torej:
za najrevnejše je zadeva dobra, za najbogatejše tudi- vmes je pa načeloma slabše
torej na slabšem bi bili vsi, ki sedaj po progresivni lestvici plačujejo manj kot bo skupna davčna stopnja, razen tistih z minimalnimi prihodki, ki davka nebi plačevali
to je idealno za podjetništvo, da kot je reku vahčič dobimo slovenskega bill gatesa
in je dal za primer lastnika ikee, ki prinese državi več kot slo proračun- ne me držat za besedo- uglavnem ogromno- po progresivni lestvici pa bi se že zdavnaj preselil drugam- kot vidmo je dubaj popularen

ops:
pa še to- plače bodo morda ostale na isti ravni, torej se bo slo nekvalificiran delavec relativno pocenil glede na tujino, in bomo tako konkurenčni
lp