nebivedu je napisal/-a:zdej ima stari to z 130km. Poraba 1.9 TDI avta z 130km je od 6.7 do7.2 litra, pozimi skor 8 litrov. Pri res lepi vožnji na relaciji je poraba mogoče pod 6 litrov, vendar to pomeni samo relacijo in 110km/h. Pazi, vozi očim, ki ne vozi avta preko 130km/h, pa ima tako porabo, kaj bi blo, če bi gonu z avtom.
takemu je treba razložit da nima smisla da vozi dizla, ker ga ne zna. Če bi znal, mu nikakor pri taki penzionistično vožnji ne bi žrl toliko.
Jaz imam 130 konjskega Passata...pa je čez zimo (tole zadnjo...merjeno preko 5.000 km po BC...pa mislim daje bila povprečna hitrost 36 km/h...zgolj za vtis, da ni samo relacija) porabil 7,1.
Poletje pa imam povprečje 6,1 litra (spet po BC preko precej kilometrčkov) vendar sam bc ne laže toliko, ker pri tankanju (okoli 55 litrov pri prazni kesi) in prevoženih 900 +/- km kaj hitro ugotoviš koliko BC laže...in po tem sodeč je prekleto točen.
Pa zase lahko rečem da se nikakor ne cijazim - sicer AC običajno 150, izven naselja (ob dobri cesti) 110 - 120, v naselju pa max. 60 km/h (običajno med 50 in 55).
In ob takem režimu vožnje lahko na relaciji dosežeš z lahkoto porabo od 5,6 do 5,8 litra (primer zadnje sobote...LJ - Polzela - Gora Oljka (pribl 70 km)...do Krtine po AC (150), potem stara cesta vse do Polzele (110 - 120), tam še kakih 5 km dviganja po ozki cesti (maks. 40 km/h oz. 3 prestava)...gor grede 5.8, nazaj grede 5.6 - pa me na stari cesti tudi eden ni prehitel, kaj to, tudi za mano ni vozil...torej stalno prehitevanja in vožnja od 110 do 120 km/h (da ne bo kakih komentarjea da se dizelaši vlečemo ko megla, da se potem lahko hvalimo koliko nam porabijo avti)).
Je pa res....če ga priganjaš bo tudi poraba narasla...se ni treba slepiti...če imaš konje in jih priganjaš bodo tudi trošili...žal je to pri vseh isto (tudi če je na elektriko

).
To so pač dejstva. Kater ne verjame je pač njegov problem. Kolegu 1.8T A4 kuri pribl. 10 litrov (zdaj kdaj več, kdaj manj ne vem) je pa čisto penzionističen voznik in tudi porabo pove realno.
Glede tega....ali 1.8 T ali 1.9 TDI....če bi mi viselo dol za porabo potem na vsak način 1.8 T...pa ga še malo čipneš in imaš pravo zver.
Nasvet (moj) bi bil takle...kdorkoli se že odloča med tema dvema...če si mlad (in po možnosti še samski) potem definitivno 1.8 T ..ker dokler si mlad si je treba privoščit (ne tega pozabit, da vam ne bo žal), ko imaš enkrat familijo in pufe za vratom ti je bolj pomembno da avto troši malo, ker tiščat ga itak ne boš mogle kaj dosti, ker praktično nikoli več ne boš sam v avtu...z otrokom na zadnjem zicu pa tudi bolje da ne...torej postane denarnica bolj pomembna od erekcije

Seveda pa ga lahko tudi čipaš in imaš 160 konjev kar pa spet ni zanemarljivo.
LP