Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Sr apr 12, 2006 12:23 pm

esplozivnost bencina nima nikakršne veze s porabo motroja.

da boš ugotovil zakaj in od kje razlika se boš moral malo poglobiti v sam proces (termodinamični) ki poteka v motroju (vbrizg, kompresija, vžig, ekspanzija (adiabata), izpust,...in te štose). Ko boš tole malo pregledal boš ugotovil da imajo diesel motroji boljši izkoristek od bencinskih (otto) motorjev (površina, ki jo opiše na grafu (p-V..vsaj mislim :? ) diesel motor je večja od ottovega). In od tu prihaja ta izvirni greh.

Kar v praksi pomeni da v primerjavi podobno velikega in močnega diesel in bencinskega motroja ob podobnih načinih vožnje bo prvi porabil manj goriva.

Zdaj na koliko konj pa se da spravit določen motor pa je spet druga stvar, ki pa se ne tiče razlike v porabi.

LP

Uporabniški avatar
vincent
Novinec

Napisal/-a vincent Sr apr 12, 2006 12:47 pm

nebivedu je napisal/-a:zdej ima stari to z 130km. Poraba 1.9 TDI avta z 130km je od 6.7 do7.2 litra, pozimi skor 8 litrov. Pri res lepi vožnji na relaciji je poraba mogoče pod 6 litrov, vendar to pomeni samo relacijo in 110km/h. Pazi, vozi očim, ki ne vozi avta preko 130km/h, pa ima tako porabo, kaj bi blo, če bi gonu z avtom.

takemu je treba razložit da nima smisla da vozi dizla, ker ga ne zna. Če bi znal, mu nikakor pri taki penzionistično vožnji ne bi žrl toliko.

Jaz imam 130 konjskega Passata...pa je čez zimo (tole zadnjo...merjeno preko 5.000 km po BC...pa mislim daje bila povprečna hitrost 36 km/h...zgolj za vtis, da ni samo relacija) porabil 7,1.
Poletje pa imam povprečje 6,1 litra (spet po BC preko precej kilometrčkov) vendar sam bc ne laže toliko, ker pri tankanju (okoli 55 litrov pri prazni kesi) in prevoženih 900 +/- km kaj hitro ugotoviš koliko BC laže...in po tem sodeč je prekleto točen.

Pa zase lahko rečem da se nikakor ne cijazim - sicer AC običajno 150, izven naselja (ob dobri cesti) 110 - 120, v naselju pa max. 60 km/h (običajno med 50 in 55).

In ob takem režimu vožnje lahko na relaciji dosežeš z lahkoto porabo od 5,6 do 5,8 litra (primer zadnje sobote...LJ - Polzela - Gora Oljka (pribl 70 km)...do Krtine po AC (150), potem stara cesta vse do Polzele (110 - 120), tam še kakih 5 km dviganja po ozki cesti (maks. 40 km/h oz. 3 prestava)...gor grede 5.8, nazaj grede 5.6 - pa me na stari cesti tudi eden ni prehitel, kaj to, tudi za mano ni vozil...torej stalno prehitevanja in vožnja od 110 do 120 km/h (da ne bo kakih komentarjea da se dizelaši vlečemo ko megla, da se potem lahko hvalimo koliko nam porabijo avti)).

Je pa res....če ga priganjaš bo tudi poraba narasla...se ni treba slepiti...če imaš konje in jih priganjaš bodo tudi trošili...žal je to pri vseh isto (tudi če je na elektriko :twisted: ).

To so pač dejstva. Kater ne verjame je pač njegov problem. Kolegu 1.8T A4 kuri pribl. 10 litrov (zdaj kdaj več, kdaj manj ne vem) je pa čisto penzionističen voznik in tudi porabo pove realno.

Glede tega....ali 1.8 T ali 1.9 TDI....če bi mi viselo dol za porabo potem na vsak način 1.8 T...pa ga še malo čipneš in imaš pravo zver.

Nasvet (moj) bi bil takle...kdorkoli se že odloča med tema dvema...če si mlad (in po možnosti še samski) potem definitivno 1.8 T ..ker dokler si mlad si je treba privoščit (ne tega pozabit, da vam ne bo žal), ko imaš enkrat familijo in pufe za vratom ti je bolj pomembno da avto troši malo, ker tiščat ga itak ne boš mogle kaj dosti, ker praktično nikoli več ne boš sam v avtu...z otrokom na zadnjem zicu pa tudi bolje da ne...torej postane denarnica bolj pomembna od erekcije :lol: Seveda pa ga lahko tudi čipaš in imaš 160 konjev kar pa spet ni zanemarljivo.

LP

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr apr 12, 2006 1:03 pm

vincent je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:zdej ima stari to z 130km. Poraba 1.9 TDI avta z 130km je od 6.7 do7.2 litra, pozimi skor 8 litrov. Pri res lepi vožnji na relaciji je poraba mogoče pod 6 litrov, vendar to pomeni samo relacijo in 110km/h. Pazi, vozi očim, ki ne vozi avta preko 130km/h, pa ima tako porabo, kaj bi blo, če bi gonu z avtom.

takemu je treba razložit da nima smisla da vozi dizla, ker ga ne zna. Če bi znal, mu nikakor pri taki penzionistično vožnji ne bi žrl toliko.

Jaz imam 130 konjskega Passata...pa je čez zimo (tole zadnjo...merjeno preko 5.000 km po BC...pa mislim daje bila povprečna hitrost 36 km/h...zgolj za vtis, da ni samo relacija) porabil 7,1.
Poletje pa imam povprečje 6,1 litra (spet po BC preko precej kilometrčkov) vendar sam bc ne laže toliko, ker pri tankanju (okoli 55 litrov pri prazni kesi) in prevoženih 900 +/- km kaj hitro ugotoviš koliko BC laže...in po tem sodeč je prekleto točen.

Pa zase lahko rečem da se nikakor ne cijazim - sicer AC običajno 150, izven naselja (ob dobri cesti) 110 - 120, v naselju pa max. 60 km/h (običajno med 50 in 55).

In ob takem režimu vožnje lahko na relaciji dosežeš z lahkoto porabo od 5,6 do 5,8 litra (primer zadnje sobote...LJ - Polzela - Gora Oljka (pribl 70 km)...do Krtine po AC (150), potem stara cesta vse do Polzele (110 - 120), tam še kakih 5 km dviganja po ozki cesti (maks. 40 km/h oz. 3 prestava)...gor grede 5.8, nazaj grede 5.6 - pa me na stari cesti tudi eden ni prehitel, kaj to, tudi za mano ni vozil...torej stalno prehitevanja in vožnja od 110 do 120 km/h (da ne bo kakih komentarjea da se dizelaši vlečemo ko megla, da se potem lahko hvalimo koliko nam porabijo avti)).

Je pa res....če ga priganjaš bo tudi poraba narasla...se ni treba slepiti...če imaš konje in jih priganjaš bodo tudi trošili...žal je to pri vseh isto (tudi če je na elektriko :twisted: ).

LP

Do službe ima stari 3km - avto se v tem času niti ne ogreje. Potem iz službe nazaj - vsak drugi dan pa po šihtu na dolenjsko šiba - 50km v eno smer. Tko da je tukaj mesto in relacija. Ampak avto ima porabo od 6.7 do 7.2 litra, pozimi, ko je bilo orenk mrzlo pa celo 8.
Men je taka poraba čist razumljiva, saj mora ko je mašina hladna dobit več goriva.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
subi92
Poznavalec foruma

Napisal/-a subi92 Sr apr 12, 2006 1:10 pm

Jah dizlov se pač drži mišljenje da je poraba vedno 5l in to po možnosti s 130km + ampak kot vidimo vsaj nekateri povedo po resnici, jaz osebno nimam BC-ja ampak tudi če bi ga imel bi po natočenih litrih in narejenih km-jih vedel kolk mam porabo, prijatu je meu vectro karavan 2.0DTI in pod 6.5 ni prišel s tem da je kar konkreten voznik in se ne cijazi :? kot nekateri ostali :roll:

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr apr 12, 2006 1:19 pm

Meni 21 let star bencinar ob vožnji po omejitvah žre manj kot 8 litrov, ob tiščanju (ali če je razštelan) okoli 9 do 9,5. Ima prožnost, navor in kompresijo dizla. Pa črpalkarju tut ni jasno zakaj v ta 'stara j***a' ne tankam 95, pač zato ker ima po njem prebavne motnje.
Pa mi tut noben ne verjame dokler ne vidi na lastne oči. Star bencinar in normalna poraba očitno ljudem ne gre skupaj. Mora biti 10+ drugače ne ne sliši lepo. Sploh ker njihov moderen dizel ne kuri toliko manj (tretino manj ob istih performansih) kot pa moj zastarel bencinar. In potem gledajo da jim kuri čim manj, taka vožnja pa ni drugega kot matranje sebe in avta.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Sr apr 12, 2006 1:41 pm

[quote="vincent]
Nasvet (moj) bi bil takle...kdorkoli se že odloča med tema dvema...če si mlad (in po možnosti še samski) potem definitivno 1.8 T ..ker dokler si mlad si je treba privoščit (ne tega pozabit, da vam ne bo žal), ko imaš enkrat familijo in pufe za vratom ti je bolj pomembno da avto troši malo, ker tiščat ga itak ne boš mogle kaj dosti, ker praktično nikoli več ne boš sam v avtu...z otrokom na zadnjem zicu pa tudi bolje da ne...torej postane denarnica bolj pomembna od erekcije :lol: Seveda pa ga lahko tudi čipaš in imaš 160 konjev kar pa spet ni zanemarljivo.

LP[/quote]

Povej to mojmu fotru :lol: :lol: 1,8T 210ps pa še jamra da ne gre nikamor :lol:

Drgač pa recimo poraba če se cel tank skuri po LJ in taka bolj dinamična vožnja (oz se ne gleda na porabo) je tm 11-11,5 litrov kar je vsaj zame zelo solidno za te konje in tm 1300-1400 teže (Seat Leon).. Oz kr nizka :D :D

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 Sr apr 12, 2006 1:54 pm

bi še jest dodal svoje izkušnje...

moja fabija z 130 konjskimtdi-jem pije povprečno 6,5l na 100.. tuki notr je vsak dan v službo po obvoznici, skoraj vsakodnevna vožnja po mestu, petkovi dragi po BR in pa tišanje zaradi tega ker mi paše :D .... o BC ne zgubljal besed, ker je strašno optimističen - laže za nekje od 0,6l do 1l..... vglavnem brez besed....
z lepo vožnjo (90 - 100) po odprti cest gre na 5l, z dirkanjem tudi čez 8.... je pa treba vzeti zakup da teli 130konjski TDI-ji NISO najbolj varčni dizli pod soncem, so pa miljonkrat preizkušeni, malce glasni (traktor :D ), in pa zelo odzivni in precej hitri... pa čip mu ne dela preglavic oz je skoraj nuja zanj... :twisted:

lp

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Sr apr 12, 2006 3:40 pm

nebivedu je napisal/-a:Do službe ima stari 3km - avto se v tem času niti ne ogreje.

Če se vozi na take relacije ima z njimi porabo okoli 10 če ne še kakšen liter ali dva več. Dokler je dizel mrzel, se z njim ne pršpara dost, kvečjemu se dela škoda, ker se zelo upira delovanju ko je mraz. Sej je tud pri meni poraba prve tri km okol 8, s tem da samo pospešim do cca 90 in se potem peljem brez ustavljanja.

Glede BCja, pa ta pri meni ne laže, oz. do sedaj na celoten tank še ni bilo odstopanja večjega od 0.1 l/100km.
Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Sr apr 12, 2006 9:35 pm

jst mam trenutno na BCju napisano porabo 6.9
je pa zadeva taka- v ožnja pri kateri uživam je poraba cca. 7.6l- kombinirane vožnje al pa še več
kadar pazm na porabo- to ne pomeni da zaostajam za kolono- sam da ne dodajam sunkovito gasa- poraba bp pade na 5.6-5.9l
na relacijah se da pelat tud pod 5l- sam ni to zame
tko da jst sm se sprijaznu da mam ''visoko'' porabo za dizla- ponavad cca. 7.3l - sam je v tem ogromno kratkih relacij- je bife preblizu doma :roll: pa avtocesta več al mn do podna gas
bencinca pa še nism vozu pod 10 razen 1.4 k je mel porabo mal čez 8
lp

Uporabniški avatar
Black Jack
Uporabnik

Kraj: Mozirje/Velenje

Napisal/-a Black Jack Po jul 24, 2006 11:27 am

1.9 TDI 100KM- powerbox na 115KM
Poraba mešano.....5,5l/100km
Poraba na avtocesti (vožnja do 3000rpm)....6,5l/100km
:P

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Po jul 24, 2006 11:42 am

Kolk pa če pit za te konje :lol: :lol:
Na AC pr 3000-3500rpm še Civic men tolk pije, isto konjev pa bencinar :P

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Po jul 24, 2006 12:01 pm

CupraR je napisal/-a:Kolk pa če pit za te konje :lol: :lol:
ja pije že samo pri 4500 obratih bo dizel ne samo pil temveč tudi šel več :P :P :P ... recimo ti pri 4500 voziš v 5 prestavi z recimo okrog 150 km/h in 8 litrih on pa pri 4500 dere z 210 km/h če je tisti 1.9 130 km 6 prestav čipan na 163 km poraba pa okrog 9.2l ... L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jul 24, 2006 12:01 pm

Jst bi zakonsko prepovedal dizle v avtih lažjih od 2. ton.

S tem ko si nekdo v (recimo) Cliotu kupi dizla in ga potem še vozi kot po jajcih, da bo ja čimmanj porabil ne dela nič drugega kot gužvo na cesti in potem tej isti ljudje jamrajo kakšne gužve so po cestah. Dizel je za v 400 konjske kamione ne pa za v majhne avte, kjer se da z majhnim turbo bencinarjem doseči vsaj enako če ne celo majšo porabo kot pri TDjih. ....samo povpraševanje oblikuje trg in zato vsi vozijo kot po jajcih..
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Po jul 24, 2006 12:05 pm

Mad je napisal/-a:
ja pije že samo pri 4500 obratih bo dizel ne samo pil temveč tudi šel več :P :P :P ... recimo ti pri 4500 voziš v 5 prestavi z recimo okrog 150 km/h in 8 litrih on pa pri 4500 dere z 210 km/h če je tisti 1.9 130 km 6 prestav čipan na 163 km poraba pa okrog 9.2l ... L.p. Mad

Veš da sm mogu prcnit, ko se začne folk neki hvalt...Pač pr teh švoh dizlih ni taka razlika v porabi prot enmu bencinarju ki ma mal bolj tehnološko razvit motor :lol:

Drugo so močnejše verzije sam tut en TDI 150ps+čipan po možnosti ti ob bolj dinamični vožni po eni LJ ne bo pod 10l nafte pil, zelo dvomim.. In to je že isti k. kot 1.8T..

BTW 4400rpm preden pali 2gič VTEC (4500rpm) 160km/h max 7l porabe, raj manj :lol: :lol: tko da v teoriji mam eco-nom lonc če bi delal relacije....

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po jul 24, 2006 12:14 pm

CupraR je napisal/-a:
Mad je napisal/-a:

Veš da sm mogu prcnit, ko se začne folk neki hvalt... BTW 4400rpm preden pali 2gič VTEC 160km/h max 7l porabe, raj manj :lol: :lol:
;) ...Torej vozš 1.5 - ta pa je res krvava z porabo ;) L.p. Mad

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Po jul 24, 2006 12:18 pm

A zdaj so nekateri bencinarji nevoščljivi na porabo dizelcev? Joke :P

Sam imam Octavio 1,9TDI 110KM, pa mi prvih 10km kuri tudi 9 litrov, pač dokler se ne ogreje. Dnevno opravljam relacijo ca. 20km (v eno smer) in imam povprečno porabo 5,6 l/100km. S tem da je vožnja skozi mesto in pa nekaj ravnine do drugega mesta (par km brez semaforjev). Povprečna hitrost na tej relaciji znaša od 42 pa do 56km/h (s tem da so semaforji in križišča vmes; Ne mi pravt da vozim po jajcih).
Na avtocesti če vozim okoli 150km/h in več je poraba okol 7 l/100km, kar pa spet ni tolk.

Je pa res, da je treba dizla znat vozit. Prve kilometre, ki sem jih prevozil, sem imel porabo okol 7l, pozneje, ko sem ga "zgruntal", pa mi je padla poraba na 5,6 l/100 km (BC po ca. 3000km, pa ne laže skoraj nič, kvečjemu kakšen dcl. To pa vem, ker si vodim porabo z izračuni).
Se pa da dizla spravt tudi pod 5 litrov brez problema s ti. penzionistično vožnjo.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po jul 24, 2006 12:20 pm

...1.8 T ki ima 150 konjev pri človeku ki zna vozit turbinaša lahko ob normalni vožnji pride med 8 in 9 pri malo bolj dinamični še vedno okrog 10 ... ta motor ni tipičen turbinaš ima malo turbino majhen tlak polnjenja in je bil ustvarjen kot nek bombonček za tiste voznike ki imajo radi malenkost bolj sposoben motorček z nizko porabo ... Audi ga je leta 95 lansiral na trg z podatki da je poraba ista kot pri 1.8 20v z 125 km ... L.p. Mad

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Napisal/-a CupraR Po jul 24, 2006 12:26 pm

In če recimo primerjaš 1.8T z novo generacijo 2.0T, ti novejši motorji celo več pijejo.
Sploh če direkt primerjaš 1.8T180ps in 2.0T 185ps, 2.0 ne bo manj spil, prov zanimivo...
Drgča pa dizel itak oz tut turbo bencinar treba pogrunatat kako vozt da avto enak gre pa manj kuri

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po jul 24, 2006 12:31 pm

CupraR je napisal/-a:In če recimo primerjaš 1.8T z novo generacijo 2.0T, ti novejši motorji celo več pijejo.
Sploh če direkt primerjaš 1.8T180ps in 2.0T 185ps, 2.0 ne bo manj spil, prov zanimivo...
Drgča pa dizel itak oz tut turbo bencinar treba pogrunatat kako vozt da avto enak gre pa manj kuri
...meni kuri povprečno 12,3 jaz sem z tem zadovoljen ker se trikrat dnevno spustim in vzpnem na hribček z ovinkasto strmo in ozko prometno cesto ...ta podatek je merodajen - je pa še Quattro kar da litrček gor ;) L.p. Mad

Uporabniški avatar
MALIJOHN
Novinec

Napisal/-a MALIJOHN Po jul 24, 2006 12:44 pm

Courage™ je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Dejte že nehat nakladat, kakih 6 litrov. Imeli smo doma škodo oktavijo 1.9tdi z 110km, zdej ima stari to z 130km. Poraba 1.9 TDI avta z 130km je od 6.7 do7.2 litra, pozimi skor 8 litrov. Pri res lepi vožnji na relaciji je poraba mogoče pod 6 litrov, vendar to pomeni samo relacijo in 110km/h. Pazi, vozi očim, ki ne vozi avta preko 130km/h, pa ima tako porabo, kaj bi blo, če bi gonu z avtom.

Tist k trdi, da mu avto žre pa pod 6 litrov, pa al naklada, al pa vozi po avtocesti 80 do 90km/h, al pa mu računalnik v avtu orenk laže.

sem že parkrat hoto isto povedat oziroma sem povedal (napisal), pa so me skurcali da sem divjak :cry

se pa strinjam s tabo.

Maste čist prav. Men 1.9 tdi 130km žre 7-8 litrov. Pa vozim solidno. O kakih 6 litrih pa mogoče relacija pri 130km/h.
lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov