Debate, ki niso vezane na ostala področja...

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus Pe maj 05, 2006 9:41 am

Jaz sem bil tud skeptičen o teh oktanih in 95,98 ali 100.Imam fiat punto letnik 2004 80 konjev in 16 ventilov.Skoz sem na Petrolu točil 95 oktanca.Zdaj pa že od lani novembra točim samo na Omv 100 oktanca.Razlika je očitna.Vsaj pri meni.Že tako rad 16 ventilski motor rad cukne ko speljuješ na primer,sploh manjši motor.Višje kot je oktansko število boljše izgorevanje,boljši izkoristek energije.Probal,testiral.Enaki prevoženi kilometri,enaka razdalja,enak tempo,strogo držal predpisov,relacija.Poraba pol litra manj,ne glede ali so gor zimske gume ali letne.Ni več cukanja motorja,sploh pa se pozna pri klimi.Sploh klima se zna zelo hitro poznati in zamoriti motor.Po dveh mesecih na tester vse ok.Ker višje oktanski bencin bolje izgoreva je tudi manj saj in vsega ostalega sranja.Seveda je to le moje mnenje in to za moj avto.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Pe maj 05, 2006 3:03 pm

marsus je napisal/-a:Jaz sem bil tud skeptičen o teh oktanih in 95,98 ali 100.Imam fiat punto letnik 2004 80 konjev in 16 ventilov.Skoz sem na Petrolu točil 95 oktanca.Zdaj pa že od lani novembra točim samo na Omv 100 oktanca.Razlika je očitna.Vsaj pri meni.Že tako rad 16 ventilski motor rad cukne ko speljuješ na primer,sploh manjši motor.Višje kot je oktansko število boljše izgorevanje,boljši izkoristek energije.Probal,testiral.Enaki prevoženi kilometri,enaka razdalja,enak tempo,strogo držal predpisov,relacija.Poraba pol litra manj,ne glede ali so gor zimske gume ali letne.Ni več cukanja motorja,sploh pa se pozna pri klimi.Sploh klima se zna zelo hitro poznati in zamoriti motor.Po dveh mesecih na tester vse ok.Ker višje oktanski bencin bolje izgoreva je tudi manj saj in vsega ostalega sranja.Seveda je to le moje mnenje in to za moj avto.

...;) Tako je popolnoma koz si opisal vprašanje je samo kolikokrat tista pumpa kjer tankaš dobi gorivo, koliko stari so njeni rezervarji in kolikokrat je bil benzin pretočen saj pri vsakem pretakanju nekaj izgubi ( Tako piše na kanistru dirkalnega WLADOIL - ovega 100 oktanskega bencina - čimmanjkrat pretresati in pretakati ) L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Gost

Napisal/-a Gost To sep 09, 2008 8:59 pm

evo sm najdu eno staro temo da ne boste rekl da za brezveze odpiram nove..

in sicer me zanima
1.ce je kaj narobe ce tankas 100 oktanca v avto z malo bolj svoh masino..npr od 1.1 do
1.4...
2.pa ce si kaj v plusu ce tankam 100-ko..
3.kaj je bolj priporocljivo 98 petrol ali 100 omw.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr sep 10, 2008 7:59 am

mondeo01 je napisal/-a:evo sm najdu eno staro temo da ne boste rekl da za brezveze odpiram nove..

in sicer me zanima
1.ce je kaj narobe ce tankas 100 oktanca v avto z malo bolj svoh masino..npr od 1.1 do
1.4...

Tankaj, kar ti piše v navodilih za uporabo. Če je to 95 - tankaj tega. Tudi če boš tankal 130 oktanca bo isto. 98 in 100 oktanca izkoristijo le tiste mašine, ki so za to narejene - večja kompresija itd. Lahko pa seveda tankaš 100 oktanca, ne bo nič narobe, samo tudi ne bo nič razlike. Tankati ne smeš manj oktanskega, kot piše v knjižici.
Pismo, če so testirali v laboratoriju oba bencina, pa ugotovil, da ni razlike. Kurilna vrednost je ista, zato tudi izkoristek in moč. A je to treba 100x povedat?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr sep 10, 2008 8:07 am

marsus je napisal/-a:Višje kot je oktansko število boljše izgorevanje,boljši izkoristek energije.

:shock: vauuuuu

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N Sr sep 10, 2008 8:20 am

Energetik81 je napisal/-a:
mondeo01 je napisal/-a:evo sm najdu eno staro temo da ne boste rekl da za brezveze odpiram nove..

in sicer me zanima
1.4...

Tankaj, kar ti piše v navodilih za uporabo. Če je to 95 - tankaj tega. Tudi če boš tankal 130 oktanca bo isto. 98 in 100 oktanca izkoristijo le tiste mašine, ki so za to narejene - večja kompresija itd. Lahko pa seveda tankaš 100 oktanca, ne bo nič narobe, samo tudi ne bo nič razlike. Tankati ne smeš manj oktanskega, kot piše v knjižici.
Pismo, če so testirali v laboratoriju oba bencina, pa ugotovil, da ni razlike. Kurilna vrednost je ista, zato tudi izkoristek in moč. A je to treba 100x povedat?

lej, lohko je bilo povedano 100000000x pa nevem kolko raziskav, testov, preverjanj, itd. Ce ze vse to znajo narest in trdit da ni razlike, naj mi nekdo naredi raziskave in mi jasno z logicnim odgovorom na podlagi tehtnih rezultatov pove ZAKAJ JE PRI MOJEM AVTU RAZLIKA MED 95 IN 100 OKTANSKIM???????????? tisti ki ne verjame mu pokazem. bom 2 mesca tankal 95, in naj po teh 2 mescih se gre vozit in porabi tudi cel tank, placam jst. potem bom 2 mesca tankal 100 in naj sam vidi razliko.

meni ni jasno zakaj, ampak avto je enostavno zamorjen po dolocenem casu uporabe 95 oktanskega. tko da tankam 100 ze skoraj 1 leto.
Extreme N

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr sep 10, 2008 8:27 am

Če nimaš dobro naštelanega predvžiga (starejši avti), je lahko razlika. Ko sem še vozil starega Ponyja, je imel razštelan predvžig, zato sem moral tankati vsaj 98, drugače je klenkal --> večja poraba.
Pri novejših ECU izračunava predvžig, zato take možnosti ni.
Poleg tega je opazka, da je avto "zamorjen", smešna. Je to tvoj občutek, ali si dal prej in potem avto na valje, pri enakih pogojih (T, vlaga, tlak)? Namreč jaz človeškim občutkom pri strojništvu ne verjamem.

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O Sr sep 10, 2008 9:22 am

Fifth gear testira različna goriva, če niste še videli: http://www.youtube.com/watch?v=0QGCYLwTCGI

Pa si mislite kar si hočete.
Slika

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N Sr sep 10, 2008 12:09 pm

Energetik81 je napisal/-a:Če nimaš dobro naštelanega predvžiga (starejši avti), je lahko razlika. Ko sem še vozil starega Ponyja, je imel razštelan predvžig, zato sem moral tankati vsaj 98, drugače je klenkal --> večja poraba.
Pri novejših ECU izračunava predvžig, zato take možnosti ni.
Poleg tega je opazka, da je avto "zamorjen", smešna. Je to tvoj občutek, ali si dal prej in potem avto na valje, pri enakih pogojih (T, vlaga, tlak)? Namreč jaz človeškim občutkom pri strojništvu ne verjamem.

motor 100% deluje ker je bila narejena generalka na njem in je vse nastelano kot mora bit. si neznam razlozit zakaj, ampak se lahkoprepricas sam ce zelis, sm ti reku, castim benz jst pa bos vidu.

meni pise naj tankam 95, z 98 nism provu, ceprav mam crpalko pred hiso :)

kakorkoli, je obcutit razliko, na valje pa nism sel, ker ne rabim ker je razlika res obcutna.

in verjemi, z motorjem je vse OK.
Extreme N

neocodex
Novinec

Napisal/-a neocodex Sr sep 10, 2008 12:14 pm

Eazy-O je napisal/-a:Fifth gear testira različna goriva, če niste še videli: http://www.youtube.com/watch?v=0QGCYLwTCGI

Če gre temu verjeti, potem je zgodba za mene zaključena.

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Sr sep 10, 2008 12:25 pm

lenivec je napisal/-a:narobe je edino to da maš par centov manj v denarnico

da bo narod vesel bom reko bolje je omv. da bo pa realist vesel je pa isti falus ker se vse vozi iz lendave

omv vozi iz graz-a, vsaj za štajersko, koroško, prekmurje. Sosed vozi za omv cisterno.
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr sep 10, 2008 12:44 pm

neocodex je napisal/-a:
Eazy-O je napisal/-a:Fifth gear testira različna goriva, če niste še videli: http://www.youtube.com/watch?v=0QGCYLwTCGI

Če gre temu verjeti, potem je zgodba za mene zaključena.

Če sm prav opazil, je na pokrovu tanka za gorivo pisalo da je predpisan 98-oktanc. Potem je jasno, da uporaba 95 zmanjša moč. Ampak večina serijskih avtov ima predpisan 95-oktanc - pri teh pa ne more biti razlike pri 100tki.

Uporabniški avatar
CockroaC
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a CockroaC Sr sep 10, 2008 1:31 pm

jay je napisal/-a:

da bo narod vesel bom reko bolje je omv. da bo pa realist vesel je pa isti falus ker se vse vozi iz lendave

omv vozi iz graz-a, vsaj za štajersko, koroško, prekmurje. Sosed vozi za omv cisterno.

Mnja ne vedno sicer ampak recimo da je tak ja :D ... bol zanimiva je zadeva z sprint dizlom, ampak pustimo to temo za kdaj drugic :lol:
Slika

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Sr sep 10, 2008 1:53 pm

CockroaC je napisal/-a:
jay je napisal/-a:

Mnja ne vedno sicer ampak recimo da je tak ja :D ... bol zanimiva je zadeva z sprint dizlom, ampak pustimo to temo za kdaj drugic :lol:

to je ono ko 20:80 voda:bencin ko mešate v nočnih?

Uporabniški avatar
CockroaC
Mojster foruma

Napisal/-a CockroaC Sr sep 10, 2008 2:13 pm

daj ne trosi bedarij
Slika

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Napisal/-a dskrab Sr sep 10, 2008 2:18 pm

Jaz tudi lahko potrdim, da mi z OMV 100 na hondi mašinka lepše lavfa. Glede porabe moram pa še izračunat.
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr sep 10, 2008 3:02 pm

...dajte nehajte nabijat, smo že temo premlevali: se pozna, je bolje, se splača - ne glede al je jugec al pa "spejs šatl".....za eno kavo razlike pri polnem tanku, kar se cene tiče; in če ne tišiš kot "bik" je nekje 0.3 poraba manjša prav na vsakem avtu, pa dajte pogledat v šalčko na tank šteli, kake barve je 95 (prav moten kot mošt) 100-tka pa čist kot rizling.....

Drugače pa OMW-jeva 100 je iz Avstrije direkt :!:

Uporabniški avatar
bigturbo
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a bigturbo Sr sep 10, 2008 4:41 pm

100ka definitivno bolčjša za vse tipe vozil :)
biturbo SKN Project CT3 50
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov