erixon je napisal/-a:Feltna ma največ mase v sredini in na zunanjem obroču. Pri 17 colski feltni je ta bolj daleč stran od središča vrtenja in je potrebno več sile da to sučeš z enako kotno hitrostjo, kot pri manjši feltni. Guma je pač lažja kot kovina.... Pri 17 colski feltni tudi, če je enako težka kot 15 colska, razporeditev mase manj ugodna....a se zdej zastopmo?
@ Brouky: white dials, gauges, spedometer, tachometer.... nekaj od tega. Največ uspeha bo z gauges...
erixon je napisal/-a:OK zdej pa še enkrat pa lepo počasi.
Vzemimo, da imamo 15 col in 17 col platišča. Gume so take, da je obseg gume enak in zato števec ne laže. A mi še slediš?
Če imata obe feltni enako maso, pa tudi če imata obe gumi enako maso oz. vse skupi da ma enako maso, je 17 colska feltna slabša za hitrost in pospešek. Zakaj? Pri 17 col je zunanji rob feltne dlje od središča vrtenja in zato je tudi več mase dlje od središča vrtenja. Več mase pa ko je od središča vrtenja slabše je to za vrtenje. Banalen primer: sukaj v roki polno vedro vode, pa pol dej to vedro še na krajši štrik pa sukej še enkrat. Dlje kot je to vedro od središča vrtenja težje ga sukaš. Isto je s feltno sam da ni tolk očitno.
17 colska feltna z gumo ma zato večji lastni vrtilni moment (potrebno več sile za sukanje oz. se bolj upira sukanju...) in zato porabljaš več sile da to sučeš. Podobna fora je pri vztrajniku na motorju. Zato pa motorju prej zmanka moči, kot pri manjši feltni....
Zdej se mi pa ne da več.![]()
![]()
![]()
Če kdo ne zastop pač ne zastop....
Drgač glede moje starosti je pa tako, da bi mogu met že faks narjen....pa ga nimam.![]()
![]()
Polooo je napisal/-a:erixon je napisal/-a:OK zdej pa še enkrat pa lepo počasi.
Vzemimo, da imamo 15 col in 17 col platišča. Gume so take, da je obseg gume enak in zato števec ne laže. A mi še slediš?
Če imata obe feltni enako maso, pa tudi če imata obe gumi enako maso oz. vse skupi da ma enako maso, je 17 colska feltna slabša za hitrost in pospešek. Zakaj? Pri 17 col je zunanji rob feltne dlje od središča vrtenja in zato je tudi več mase dlje od središča vrtenja. Več mase pa ko je od središča vrtenja slabše je to za vrtenje. Banalen primer: sukaj v roki polno vedro vode, pa pol dej to vedro še na krajši štrik pa sukej še enkrat. Dlje kot je to vedro od središča vrtenja težje ga sukaš. Isto je s feltno sam da ni tolk očitno.
17 colska feltna z gumo ma zato večji lastni vrtilni moment (potrebno več sile za sukanje oz. se bolj upira sukanju...) in zato porabljaš več sile da to sučeš. Podobna fora je pri vztrajniku na motorju. Zato pa motorju prej zmanka moči, kot pri manjši feltni....
Zdej se mi pa ne da več.![]()
![]()
![]()
Če kdo ne zastop pač ne zastop....
Drgač glede moje starosti je pa tako, da bi mogu met že faks narjen....pa ga nimam.![]()
![]()
Hudo povedu...simpl k pasulj
Brouky je napisal/-a:Hm,vidim da se spoznate na te stvari![]()
Mam še eno vprašanje...Pol če dam js recimo 16col na avto ki ima sedaj 14, moram spremeniti tudi kake nastavitve števca al kako,da bo prov kazal ?
RedWind je napisal/-a:Jurchi je napisal/-a:RedWind je napisal/-a:pr men je s 17" koncna za 25km/h manjsa kot s 14"...
Kar je pomembno in si pozabil povedat, je kolk maš pa dimenzijo gum na teh feltnah?
na 14" je blo 175/65 mislm, zdej na 17" je pa 205/40.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov