discovery je napisal/-a:Oj!
Blinder, lepo bi bilo ce bi tvoje znanje tudi podelil z nami in razlozil zakaj v 4 manj.
l.p. in hvala
Sory, ne da se mi tle razlagat, ker bi bilo predolgo, pa noben nebi vsega bral, pa se nebi vsi strinjali...
Jaz osebno sem malo vedel o porabi, dokler nisem v soli imel fiziko(snov kinematika, energija). Ko sem dal skozi to snov, sem se naucil tudi kaj je navor, skratka marsikaj korsitnega
Nekaj lahko povem: v visji prestavi bo visja hitrost, posledicno zaradi vecjega zracnega upora(zracni upor narasca priblizno z kvadratom hitrosti) pa bo avto zahteval vecjo moc. Enako velja za energijo, potreboval bo vec energije(zaradi vecjega zracnega upora)(za prevozit doloceno pot).
Zdaj pa je treba se upostevat s kaksnim izkoristkom dela motor v II. in IV. pri 3000 rpm. V obeh primerih je gas malo pritisnjen, cilindri se malo polnijo, motor pociva, velik delez energije se porabi zaradi uporov premikajocih delov v motorju. V IV. bo motor bolj obremenjen, izkoristek bo vecji.
Argumenti zakaj bi pil manj v IV.: vecji izkoristek motorja.
Argumenti zakaj bi pil VEC v IV: vecja potreba po energiji, ker je bilo treba premagat vec zracnega upora.
Pa predstavljajte si kaksen izkoristek ima motor, ce greste po strmem klancu navzdol, prva brzina, malo gasa, in motor vseeno bremza avto(v nuli bi sel hitreje): porablja gorivo(gas je pritisnjen), in hkrati zavira(unicuje energijo). Izkoristek pod nulo
Lp, Zaslepljac
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.