Za vse tiste, ki trdijo da je Evropa glede delovnih sredstev ( beri strojev) zaostala: nekaj najmodernejsih tovarn na svetu imamo v Evropi (se posebej Anglija). Ce zelite iskati razlike, zaradi katerih pride do taksnih razlik v cenah, jih iscite med stroski delavca (ko pristejete vse stroske, zavarovanja itd. so japonci veliko veliko cenejsi). Tako pac je. Tudi primerjava z Ameriko: Evropa nikoli ne bo Amerika, Amerika pa nikoli ne bo Evropa. Pac drugacna miselnost ljudi.
Kar pa se avtomobilov tice, pa hmmm... Naj najprej opozorim vse tiste, ki bi mi radi karkoli ocitali glede tistega: je slisal od soseda ki ima prijatelja, ki pozna.... Vse izkusnje, pozitivne in negativne so z mojih avtomobilov in avtomobilov najbljizjih prijateljev (in ne prijateljev prijateljev...).
Kot je razvidno iz slikice, ta trenutek vozim nemca. Ne sicer najnovejsega, vendar pa moram priznat, da me na cedilu ni pustil niti enkrat do sedaj. Kljub svojim kar nekaj letom, se vedno zanesljivo vziga. Kar se kvalitete tice, je ta pri nemcih zagotovo na visokem nivoju, vsec pa mi je tudi ergonomija, ki je v zadnjih nekaj letih res izpeljana do popolnosti. So pa cene nedvomono narastle, zato veliko ljudi dvakrat premisli, preden se odloci za nakup nemskega avtomobila. Bi pa zagotovo nabavil nemca, ce bi kupoval avtomobil visjega srednjega ali visokega razreda.
Kar pa se same zanesljivosti tice, pa moram priznati, da japonci v tem segmentu vodijo. Sicer ne veliko za nemci, vendar je iz statistik lepo vidno, da imajo japonci najvec avtomobilov na vrhu lestvice zanesljivosti. Prav zato sem se odlocil, da bo moj naslednji avtomobil japonec (hmm.. torej ocitno se nimam tistih milijonckov, da bi si privoscil kaksnega Passata ali pa A6

).
Kar se korejcev tice, ga ne bi kupil niti slucajno, saj mi niso niti vsec, niti mi ni vsec kvaliteta izdelave, varcevanje pri kvaliteti materijalov, cena servisiranja, kaj sele vrednost po enem ali 2 letih. Kar se tega tice so korejci zelo kriticni, saj bi mi bilo skoda denraja, ce bi po 2 letih izgubil 50% vrednosti, ki sem jo placal za avto, ceprav bi bil avto se vedno nov in brez praskic.
Francozi so po vseh lestvicah, statistikah itd. na spodnjem robu zanesljivosti. Od vseh prijateljev (pa tudi sam sem imel R19) so se prav francozi izkazali najslabse. Glede tega lahko recem samo to: imel sem ga prvic, zadnjic in nikoli vec. Pa raje ne bi nasteval vseh napak (od elektronike, ki je zatajila na 2 meseca starem Cliu, zanic menjalnika na 1 leto starem P206, obcasnih tezav z elektroniko na 2 leti starem R Meganu, unicenim mehanizmom za zapiranje strehe na skoraj novem 206cc, tezav s centralnim zaklepanjem pri Xantii itd.).
Klub vsem zgodbicam o italijanih, so moje izkusnje precej drugacne. Razen tu in tam obcasnih tezav s senzorji (npr. ves cas sveti lucka za prazno posodo za umivanje sip, ceprav je posoda do vrha polna) za kaksne vecje tezave nisem slisal. PRav tako je zelo zadovoljen moj stric, ki v zadnjega pol leta, odkar si je kupil Alfico, ni imel niti ene tezave. Edini razlog, ki bi me lahko odvrnil od nakupa taksnih avtomobilov je izguba vrednosti. Zakaj bi dal npr. 5 mio za AR147, ce bom zanjo po 3 letih dobil 2 mio ali pa se to ne? Bi si pa kupil taksen avto, ce bi ga vozil, dokler ne bi bil zrel za odpad.
In se za konec: to je samo moje osebno mnenje oz. izkusnje. Da ne bo kdo tega razumel kot napad na znamko, ki mu je tako zelo pri srcu. Saj je vendar normalno, da vsem ni vsec vse. Ce bi bilo tako, potem ne bi rabili toliko svetovnih proizvajalcev. Bi bil dovolj eden, ki bi delal avtomobile za vse zemljane
Pa lep pozdravcek
Miki