Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
vipo
Nov uporabnik

Napisal/-a vipo Sr avg 23, 2006 12:29 am

E, now I get it! :pivo

Vem, kaj bom naredil. Kupu bencinarja (ki na rabljenem trgu nimajo dost velike cene) in vgradil plin... :vrum Samo še prekalkulirat je treba, v kolikšnem času se bo povrnilo...

dexs
Nov uporabnik

Napisal/-a dexs To sep 05, 2006 8:12 am

ali kdo ve ali je mogoče vgraditi avtoplin v tujini (na hrvaškem, v srbiji....)
in narediti homologacijo, ali kakorkoli se to imenuje?
Tam je precej cenejše kot pri nas.
(če imam prave informacije na hrvaškem je pod 200KSIT, v srbiji pa pod 100KSIT
in baje vgrajujejo isto opremo kot v Sloveniji (Lovato ...).)

ali je mogoče kdo šel čez ta postopek, če je le možno, ali je slišal da je kdo to opravil?

lp

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec To sep 05, 2006 10:06 am

dexs je napisal/-a:ali kdo ve ali je mogoče vgraditi avtoplin v tujini (na hrvaškem, v srbiji....)
in narediti homologacijo, ali kakorkoli se to imenuje?
Tam je precej cenejše kot pri nas.
(če imam prave informacije na hrvaškem je pod 200KSIT, v srbiji pa pod 100KSIT
in baje vgrajujejo isto opremo kot v Sloveniji (Lovato ...).)

ali je mogoče kdo šel čez ta postopek, če je le možno, ali je slišal da je kdo to opravil?

lp

v srbiji se ne vgrajuje novih sistemov, vsaj kokr je meni znano- sigurno ne za 100k
tko da za nove avtomobile in kvalitetne sisteme maš slovenijo in severno od nje
tud hrt ma sigurno dobro zastopane sisteme, o tem ne dvomim, sam tistih par jurjev cenejši sistem zapravš na poti do tja, + ne vem kako je z homologacijo oz. potrdilom o strokovni vgradnji
lp

Uporabniški avatar
lipnik[b]
Novinec

Kraj: Kašarija

Napisal/-a lipnik[b] To sep 05, 2006 10:16 am

Pa še če ti kej ne dela dobr in bi loh kot garancijo dav popravlat se morš spet dol vozt. Ne splača se ...
Slika
Slika

Uporabniški avatar
vipo
Nov uporabnik

Napisal/-a vipo Sr sep 06, 2006 2:32 pm

A plin se da vgraditi v vse avtomobile na bencin? So kakšne izjeme?

dexs
Nov uporabnik

Napisal/-a dexs Če sep 07, 2006 12:23 pm

najboljše da vprašaš na servisu:
tukaj imaš seznam servisev, pa tudi veliko informacij o avtoplinu in vgradnji
http://www.avtoplin.si

ToniTic
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a ToniTic Pe sep 08, 2006 7:28 am

Če imaš turbino, menda ne gre. :cry:

Uporabniški avatar
MortaL
Nov uporabnik

Napisal/-a MortaL Pe sep 08, 2006 12:39 pm

Mene pa zanima, ce recimo plin vgradim v sedanji avto, ali je potem mozna premontaza na drug avto ( ce seveda cena premontaze ne presega novega sistema ). Zaenkrat se nimam namena menjavati avto, a se nikoli ne ve, pa bi bila ekonomicnost se vecja.
Bolje vrabec v roki kot rak na grlu!

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe Ne sep 10, 2006 12:30 pm

Premontirat se da.

Kar pa se tiče homologacije: 6 let sem imel avtoplin (nehomologiran) in nikoli ni bilo problemov... na tehničnem mi pač nikoli nihče ni rekel, naj havbo odprem, kadar pa je kakšen policaj rekel, naj odprem prtljažnik in je videl tank, ni nikoli zahteval kakšnih papirjev

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne sep 10, 2006 5:07 pm

ToniTic je napisal/-a:Če imaš turbino, menda ne gre. :cry:

Menda gre

dexs
Nov uporabnik

Napisal/-a dexs Po sep 11, 2006 3:37 pm

dolfe je napisal/-a:Premontirat se da.

Kar pa se tiče homologacije: 6 let sem imel avtoplin (nehomologiran) in nikoli ni bilo problemov... na tehničnem mi pač nikoli nihče ni rekel, naj havbo odprem, kadar pa je kakšen policaj rekel, naj odprem prtljažnik in je videl tank, ni nikoli zahteval kakšnih papirjev

Ali je res mogoče da si 6 let vozil na nehomologiran avtoplin?
ali si mogoče imel kakega možakarja na tehničnem, ali te res niki niso nič vprašali?
meni če ne dela lučka za tablico dobim opomin, sicer so me spustili in rekli da to poravil, ampak so omenili.
ampak plin ... ?

dolfe
Novinec

Napisal/-a dolfe Po sep 11, 2006 5:16 pm

ne, niso me... pač star avto, očitno se jim ni zdelo vredno odpirat havbe in preverjat številke šašije... Sicer pa je bil lepo vzdrževan in nikoli nisem imel problemov s tehničnim. Je pa res, da sem zadnjih recimo 100 km pred tehničnim prevozil na bencin, tako da se je porazgubil vsak vonj po plinu oz. odorantu v plinu, ki zna biti pri starejših sistemih, tudi če so dobro vzdrževani, kar trdovraten, saj se npr. že saje v izpuhu in staklena volna v izpušnem loncu zelo močno navzame vonja po plinu in vonj ostaja zaznaven še po kar nekaj časa vožnje na bencin.

buldog 1
Nov uporabnik

Napisal/-a buldog 1 Če sep 14, 2006 3:50 pm

Mene pa nekaj zanima v zvezi z mikserji plin/zrak. Pravijo, da naj bi imel mikser manjši premer izvrtine glede na sesalno cev . Jaz imam monopoint vbrizg . Pa me zanima če kdo ve koliko % znaša ta zožitev.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Pe sep 22, 2006 9:48 am

ToniTic je napisal/-a:Če imaš turbino, menda ne gre. :cry:
...čudno meni že eno leto dela na turbo motorju ...
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

Napisal/-a mirovnik To sep 26, 2006 5:34 pm

naj se jaz nekaj dodam..ze skoraj dve leti je minilo od mojih prvih predracunov za predelavo na plin pa se se do danes nisem odlocil in se tudi ne bom..razlog

-pri moji povprecni porabi 6L se mi absolutno ne splaca..

bom pa premislil ko bo drzava bolj poslusna za tovrstne vgradnje:

Eco kredit, nizja registracija, nizje cestnine !!

mal sem prebral vase kalkulacije , ampak recimo da hocem prisparat si kupim cliota dizla in mi bo avto porabil 4 litre..ne rabim vstopnih 400jurjev pa za eventuelno premontazo plinske naprave..100 jurjev..za razliko 500 jurjev se pa dolgo vozis...vec kot toliko pa tud clovek ne sme bit škrt ..nekje je meja..in ce imas avto ki ti porabi 5 litrov nimas kaj razmisljat da bi se vozil na plin...morda je bolje razmisljat o novi sluzbi :), dopustu.. Podpiram pa tiste ki jim avto porabi cez 10 litrov. Pac imajo denar za luksus :)

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Če sep 28, 2006 8:55 am

mirovnik je napisal/-a:naj se jaz nekaj dodam..ze skoraj dve leti je minilo od mojih prvih predracunov za predelavo na plin pa se se do danes nisem odlocil in se tudi ne bom..razlog

-pri moji povprecni porabi 6L se mi absolutno ne splaca..

bom pa premislil ko bo drzava bolj poslusna za tovrstne vgradnje:

Eco kredit, nizja registracija, nizje cestnine !!

mal sem prebral vase kalkulacije , ampak recimo da hocem prisparat si kupim cliota dizla in mi bo avto porabil 4 litre..ne rabim vstopnih 400jurjev pa za eventuelno premontazo plinske naprave..100 jurjev..za razliko 500 jurjev se pa dolgo vozis...vec kot toliko pa tud clovek ne sme bit škrt ..nekje je meja..in ce imas avto ki ti porabi 5 litrov nimas kaj razmisljat da bi se vozil na plin...morda je bolje razmisljat o novi sluzbi :), dopustu.. Podpiram pa tiste ki jim avto porabi cez 10 litrov. Pac imajo denar za luksus :)
...še vedno pa lahko v Italiji dobiš avto z že ugrajenim plinskim sistemom in še nižjo ceno :P tam ima skoraj vsak avto čez 1600 ccm plinski sistem ne toliko zaradi porabe pač pa zaradi omejitev vožnje po velemestih ... avti pa vemo stanejo pri njih manj ... in ne bo ti računal plinske instalacije ... L.p. Mad

Uporabniški avatar
vipo
Nov uporabnik

Napisal/-a vipo Pe sep 29, 2006 3:08 pm

mirovnik je napisal/-a:mal sem prebral vase kalkulacije , ampak recimo da hocem prisparat si kupim cliota dizla in mi bo avto porabil 4 litre..ne rabim vstopnih 400jurjev pa za eventuelno premontazo plinske naprave..100 jurjev..za razliko 500 jurjev se pa dolgo vozis...vec kot toliko pa tud clovek ne sme bit škrt ..nekje je meja..in ce imas avto ki ti porabi 5 litrov nimas kaj razmisljat da bi se vozil na plin...morda je bolje razmisljat o novi sluzbi :), dopustu.. Podpiram pa tiste ki jim avto porabi cez 10 litrov. Pac imajo denar za luksus :)

Saj prav, da razmišljaš po svoje, ampak povej mi, kaj ti pomaga clio, če rabiš velik avto za otroke in več opreme okol vozit? In to je nuja, ne pa luksuz. Sicer pa veliko dizlov stane vsaj toliko vec kot te pride instalacija za plin kot enakovredni bencinarji. Da ne omenjam, da je plin cenejsi kot dizel (ceprav le-ta manj kuri).

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

Napisal/-a mirovnik So sep 30, 2006 9:53 am

glej ce potrebujem vecji avto si pa kupim laguno grand tur 1.9 oz 2.2 DCI poraba cca 6 litrov..ne vem zakaj bi si kupil laguno bencinarja ki pije 8 litrov..z predelavo na plin 9 litrov..+ da vsi racunate samo kolk stane plin da pa je treba na vsake 5 rezervarjev plina natocit tud kaj bencina pa noben ne pove..pa mi povej v kolikih km se ti instalacija izplaca..? tam po ene 150.000km pomojem..

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

.

Napisal/-a mirovnik So sep 30, 2006 10:33 am

vzel sem si malo časa in naredil preracun po prevoženih 100.000 km ali se sploh splaca predelava...

vzel sem renault laguno grandtur 2.0 bencinar (99KW) in 2.0 DCI (110KW)

na najdi .si sem vzel srednjo vrednost porabe zunaj in mestno...

dizel :
http://www.najdi.si/avtomobili/avtopoda ... +dCi+Elite

bencin:

http://www.najdi.si/avtomobili/avtopoda ... +Evolution

povprečna poraba dizla 6.4 L za 100.000 km potrebujemo 6400L dizla ki je trenutno po ceni 230 sit..Ko to zračunamo me stane 100.000 km 1.472.000 sit

povprečna poraba bencinarja 8.5 (+1L ker plina vec porabi ). Za 100.000 km potrebujemo 9500 L plina ki je trnutno po ceni 140 sit. Ko to zračunamo me stane 100.000 km 1.330.000 sit...

Če se po 100.000 km odločim da avto na plin prodam me stane demontaza in montaza v drug avto cca..100 tisoč sit...

dizel : = 1.472.000 sit

plin: 1.330.000sit + 100.000sit = 1.430.000 sit

No in tako sem izračunal da me po 100.000km pride vožnja z dizlom dražje za 42 tisoč tolarjev.

Če pa tu upoštevam tu še zagonski kapital...400.000 sit je pa stvar močno v prid dizla...

Že upoštevam da dizla dražje in lažje prodam da se mi rezervna guma ne valja tako kot pri plinu( no moznost je da kupis sprej in kompresor) ..je tehle 42 jurckov zanemarljivih...Pa se ne rabim imeti avta 5 let ...Pa se to kaj se zgodi ce razbijes totalko avto na plin..gre plinska naprava v nic...ko razbijes nepredelan avto dobis povrnjeno celotno skodo. No verjetno se da posebej zavarovat plinsko napeljavo..ampak verjetno je ni se noben..Morda se motim...

No da se ne bo kdo dregnil v razliko v ceni pri novih vozilih..Upostevajmo samo porabo..ne pa vrednost vozila...ker drugace ne pridemo nikamor...

lep pozdrav!

zazeljeni komentarji..

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Re: .

Napisal/-a Mad Ne okt 01, 2006 1:15 am

mirovnik je napisal/-a:vzel sem si malo časa in naredil preracun po prevoženih 100.000 km ali se sploh splaca predelava...

vzel sem renault laguno grandtur 2.0 bencinar (99KW) in 2.0 DCI (110KW)

na najdi .si sem vzel srednjo vrednost porabe zunaj in mestno...

dizel :
http://www.najdi.si/avtomobili/avtopoda ... +dCi+Elite

bencin:

http://www.najdi.si/avtomobili/avtopoda ... +Evolution

povprečna poraba dizla 6.4 L za 100.000 km potrebujemo 6400L dizla ki je trenutno po ceni 230 sit..Ko to zračunamo me stane 100.000 km 1.472.000 sit

povprečna poraba bencinarja 8.5 (+1L ker plina vec porabi ). Za 100.000 km potrebujemo 9500 L plina ki je trnutno po ceni 140 sit. Ko to zračunamo me stane 100.000 km 1.330.000 sit...

Če se po 100.000 km odločim da avto na plin prodam me stane demontaza in montaza v drug avto cca..100 tisoč sit...

dizel : = 1.472.000 sit

plin: 1.330.000sit + 100.000sit = 1.430.000 sit

No in tako sem izračunal da me po 100.000km pride vožnja z dizlom dražje za 42 tisoč tolarjev.

Če pa tu upoštevam tu še zagonski kapital...400.000 sit je pa stvar močno v prid dizla...

Že upoštevam da dizla dražje in lažje prodam da se mi rezervna guma ne valja tako kot pri plinu( no moznost je da kupis sprej in kompresor) ..je tehle 42 jurckov zanemarljivih...Pa se ne rabim imeti avta 5 let ...Pa se to kaj se zgodi ce razbijes totalko avto na plin..gre plinska naprava v nic...ko razbijes nepredelan avto dobis povrnjeno celotno skodo. No verjetno se da posebej zavarovat plinsko napeljavo..ampak verjetno je ni se noben..Morda se motim...

No da se ne bo kdo dregnil v razliko v ceni pri novih vozilih..Upostevajmo samo porabo..ne pa vrednost vozila...ker drugace ne pridemo nikamor...

lep pozdrav!

zazeljeni komentarji..
...Ko se razbiješ z avtom z plinsko instalacijo po navadi spet pritegneš objemke in mogoče mnenjaš tisto bakreno cev, ki dovaja plin od rezervarja do motorja ... jaz vozim vozilo, ki ima povprečno porabo 12.5 l benzina oziroma plina in če mesečno naredim okrog 2500 km izplačam sistem prej kot v enem letu . Novi sistemi se nastavijo zelo točno in poraba je pri meni ista na oba medija... kar pa se tiče varnosti če imaš sistem redno servisiran in ti ga namontira profesionalec ne vidim zakaj bi se moral bati je pa res, da se verjetno prej izplača v avtomobilu ki ima veliko porabo in jaz ne vozim avtomobilov ki pijejo manj kot 10 že dolgo pa tudi tisti dizli ki sem jih imel so pili okrog 9 . Vsak sam ve kaj je zanj najbolj prav dizla sem prodal ker me je dolgočasil. poraba pri Pasatih 1.9 pa ni 6 če voziš kot vozim jaz temveč prej 9 in še kaj ... če tankaš z bencincem 12.6 plina proti 9 dizla pa si vseeno najmanj 10%cenejši ... Meni osebno je plin všeč in sedaj je po Sloveniji že toliko pump z plinom da se nemoteno voziš okrog... L.p. Mad
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost