Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Po nov 13, 2006 2:38 pm

Dejstvo je, da telefoniranje med vožnjo povečuje možnost nesreče, ker v času, ko telefoniraš, sploh, kadar gre za kakšen "težji" pogovor, kjer je potrebno razmisljat zraven, voziš zgolj instinktivno.

Tudi pri prostoročnem telefoniranju je isto - če se po nekajminutnem intenzivnem pogovoru probaš spomniti, kateri avti so ti pripeljali nasproti, je v glavi praznina.

Kljub temu menda ne mine vožnja, da ne bi v roke vzel telefona.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Po nov 13, 2006 3:14 pm

Rjuhar je napisal/-a:Dejstvo je, da telefoniranje med vožnjo povečuje možnost nesreče, ker v času, ko telefoniraš, sploh, kadar gre za kakšen "težji" pogovor, kjer je potrebno razmisljat zraven, voziš zgolj instinktivno.

Tudi pri prostoročnem telefoniranju je isto - če se po nekajminutnem intenzivnem pogovoru probaš spomniti, kateri avti so ti pripeljali nasproti, je v glavi praznina.

Kljub temu menda ne mine vožnja, da ne bi v roke vzel telefona.

Se strinjam s tabo, pa še ena stvar mogoče v razmislek, ki se tudi dogaja. Podaljševanje vozniškega dovoljenja brez zdr. pregleda,jemanje raznih zdravil,vožnja po raznih operativnih posegih(infarkt, kap, bypass). Mogoče se bo kdo sedaj čutil prizadetega. Jaz os. nosim očala in hodim vsakih 5 let na pregled, poznam pa ljudi ki ne vidijo prebrati tablice na vozilu ki je 30m pred njimi pa so jim vozniško podaljšali še za 30 let.
Predvsem je v GLAVI POSAMEZNIKA kaj bo storil za boljšo varnost v prometu.

lp seeman66

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po nov 13, 2006 5:59 pm

DonFilipo je napisal/-a:
peters je napisal/-a:Vse v mejah normale, a ne?

Pri vožnji po mestu in pri parkiranju je težje vozit in jesti sendvič ali držati punco za nogo ali prižigati cigareto, zato pač takrat tega ne počnemo.
Kdor to počne, ogroža druge in sebe. Isto je z uporabo telefona, pa vendar je samo slednja kazniva.
In ker seveda prvih (zaenkrat) z zakonom ni mogoče omejevati, je tudi zakonska omejitev telefoniranja nesmiselna.

NE strinjam se!
Ker stvari kot so priziganje cigareta, pitje pjace ipd. delamo instinktivno in se pri tem ne moramo dodatno koncentrirati. Samo smo ob eno roko. Pri telefoniranju smo ob eno roko IN ob koncentracijo!
Brez ene roke se da voziti brez koncentracije pa tezko! Zato je telefoniranje kaznivo.

Iz osebnih izkusenj povem, da vec ne dvignem telefona brez handsfree ko vozim. Razvadil sem se in zdej z lahkoto vozim in se pogovarjam. Ko imate prostorocno je isto kot bi se pogovarjali s sovoznikom. Obe roki sta na volanu in ko rabis vec koncentracije lazje za trenutek nehas govoriti kot ce se drzis telefon. Po moje je ta tema brezpredmetna.

Podpis :!:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
meganeman
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a meganeman Po nov 13, 2006 7:48 pm

Pravkar se je na Discoveryju vrti oddaja Mythbusterjev o tem, kaj bolj vpliva na voznjo pogovor s telefom ali voznja pod vplivom alkohola.

S 100% koncentracijo sta oba preizkusevalca opravila test varne voznje, ko pa sta vozila in govorila po telefonu testa nista opravila.

Ko sta imela v krvi 0,7 promila pa sta celo vozila malo bolje kot v testu s telefonom vendar testa vseeno nista opravila!

NEVERJETNO, A!!!
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Po nov 13, 2006 7:52 pm

meganeman je napisal/-a:Pravkar se je na Discoveryju vrti oddaja Mythbusterjev o tem, kaj bolj vpliva na voznjo pogovor s telefom ali voznja pod vplivom alkohola.

S 100% koncentracijo sta oba preizkusevalca opravila test varne voznje, ko pa sta vozila in govorila po telefonu testa nista opravila.

Ko sta imela v krvi 0,7 promila pa sta celo vozila malo bolje kot v testu s telefonom vendar testa vseeno nista opravila!

NEVERJETNO, A!!!

Čeprav... bral sem v nekem članku, da ravno do 0,7promila ljudje bolje vozijo, ker se bolj osredotočijo na samo situacijo na cesti, obnašanje vozila.... ne pa na lepotice na pločnikih ali šminke v torbicah. DO 0,7. Nad to mejo krivulja strmo pade.
LP
Martin
edit: tastarih 0,7, se pravi 0.35

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Po nov 13, 2006 7:59 pm

jst pogosto napišem kak mesič med vožnjo.

telefoniranje med vožnjo se strinjam da je prekršek.
samo prostoročno telefoniraje nikakor ne,če ne moreš varno prostoročno telefonirat in vozit enostavno nisi za na cesto.

Uporabniški avatar
McLaren
Mojster foruma

Kraj: Cela EU

Napisal/-a McLaren Po nov 13, 2006 9:11 pm

Tanajhujše so tiste reklame za spodnje preilo.....ti vragca. Ko sem se zagledal v tisto ženšče ko se mi tam razkazuje sem mislu na vse drugo kot vožnjo......

Uporabniški avatar
bencinaj
Nov uporabnik

Napisal/-a bencinaj Po nov 13, 2006 9:51 pm

Ne boste verjeli ampak ko sem bral to reklamo sem se skoraj napokal v enega spredaj. :evil:

Po moje bi morali prepovedati te reklamne panoje ne pa telefone. :!:
Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po nov 13, 2006 10:22 pm

TommyGun je napisal/-a:jst pogosto napišem kak mesič med vožnjo.

telefoniranje med vožnjo se strinjam da je prekršek.
samo prostoročno telefoniraje nikakor ne,če ne moreš varno prostoročno telefonirat in vozit enostavno nisi za na cesto.

jst pa smatam da je telefoniranje velik manj nevsarno kot pisanje sms sporočil- razmišljat morš v obeh primerih, sam pr sms umikaš še pogled s ceste
sm se enkrat vozu po cesti in pisal sms, ter prevozil kriižišče, ampak nism vedel al je bla zelena al ne- sm v špeglu vidu, da je sicer bila, sam sm vseen odvrgu mobitel, in od takrat še nism pisal smsov v avtu in tud ne bom
lp

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po nov 13, 2006 10:56 pm

Polo78 je napisal/-a:
DonFilipo je napisal/-a:
peters je napisal/-a:Vse v mejah normale, a ne?

Pri vožnji po mestu in pri parkiranju je težje vozit in jesti sendvič ali držati punco za nogo ali prižigati cigareto, zato pač takrat tega ne počnemo.
Kdor to počne, ogroža druge in sebe. Isto je z uporabo telefona, pa vendar je samo slednja kazniva.
In ker seveda prvih (zaenkrat) z zakonom ni mogoče omejevati, je tudi zakonska omejitev telefoniranja nesmiselna.

NE strinjam se!
Ker stvari kot so priziganje cigareta, pitje pjace ipd. delamo instinktivno in se pri tem ne moramo dodatno koncentrirati. Samo smo ob eno roko. Pri telefoniranju smo ob eno roko IN ob koncentracijo!
Brez ene roke se da voziti brez koncentracije pa tezko! Zato je telefoniranje kaznivo.

Iz osebnih izkusenj povem, da vec ne dvignem telefona brez handsfree ko vozim. Razvadil sem se in zdej z lahkoto vozim in se pogovarjam. Ko imate prostorocno je isto kot bi se pogovarjali s sovoznikom. Obe roki sta na volanu in ko rabis vec koncentracije lazje za trenutek nehas govoriti kot ce se drzis telefon. Po moje je ta tema brezpredmetna.

Podpis :!:

Tako je, ravno danes popoldne sem na Bledu, na enem malce ožjem odseku ceste srečal možakarja v mercedesu A in s telefonom na ušesu ... vozil je bolj po sredi ceste, cesta pa ni razdeljena s sredinsko črto. Na eni strani ceste je škarpa enih 30m, na drugi pa drevo in luknje ob robu asfalta. Cesta je ravno toliko široka, da se dva osebna avtomobila lahko srečata, brez da zapeljeta dol z asfalta. Jaz sem šel od doma proti centru Bleda, možakar pa nasproti, na negovi strani je bila škarpa. Ker je bil skoncentriran na telefon in na pogovor, nikakor ni upal zapeljat bližje škarpi kakor cca 70cm, zato je bil z avtom skoraj pol metra čez sredino ceste. Jaz nisem zapeljal dol z asfalta, sem pa ustavil in čakal, da se bo zbasal mimo. No, nekako se je le zrinil mimo, bližje od pol metra k škarpi pa ni zapeljal. Le zakaj? zato ker je bil ta možakar z mislimi nekje drugje in ne tam kot je potrebno. No, telefon je le spustil iz rok, saj drugače verjetno ne bi prišel mimo. Momogrede, na tistem delu se normalno srečujemo s hitrostjo nekje okoli 20km/h pa tudi več. Ta dogodek je živ dokaz, da je telefoniranje med vožnjo taka zadeva, ki močno ovira človeka pri vožnji, mu jemlje koncentracijo in na ta način tudi posledično vpliva na oviranje drugih udeležencev ... in zakaj sem moral zaradi enega butca ustavit? samo zato da je lahko čvekal po telefonu? ima me, da bi montiral kamere v avto in snemal od spredaj in od zadaj voznike, ki tiščijo telefone na uho. Seveda bi dal posnetke v javnost :evil: pa naj me linčajo če si upajo, jaz pa bom trgal ušesa in zabijal telefone v gobce.
Ja, sem nestrpen do čvekačev po telefonu medtem ko vozijo!

Tamara je napisal/-a:Ne poznam nikogar, ki ne bi dvignil slušalke samo zato, ker vozi. Dostikrat se pa zgodi, da nekoga kar zmanjka - za trenutek, normalno spusti telefon, ker je zagledal ta plave :lol:.
Sama telefoniram med vožnjo, tut kak SMS napišem, vendar če so razmere na cesti slabe, se vsega tega vzdržim in se raje usmerim na cesto. Gledam tut obcestne plakate, pa pičke v mini krilih, pa dobre tipe...to ni nič v primerjavi s tem, ko imam jaz v mislih kakšno hudo zadevo in se razmišljujoča vozim po mestu....takrat bremze fajn trpijo :evil: . Torej, jaz sem sama sebi bolj nevarna kot meni en obcestni plakat ali telefon. Se mi pa zdi trapasto, da nas kaznujejo, če nas zalotijo praskajoče po ušesih!

Jaz se večinoma ne oglasim med vožnjo, tako da ... torej Tamara, ker me ne poznaš, tvoja trditev še vedno drži :P
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Po nov 13, 2006 11:27 pm

naslednjič ko telefonirate med vožnjo... blablabla... u glavnem po tem, v glavi obnovite dogajanje na cesti na tistem odseku kjer ste telefonirali ;)
;)

90% detailov si ne zapomneš ;)
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To nov 14, 2006 12:27 am

reber je napisal/-a:Jumbo plakati so tudi nevarni, vendar ne toliko kot telefoniranje, saj traja bistveno manj časa. Jumbo plakat gledaš nekaj sekund ... le kdo telefonira tako na kratko :roll:

verjel ali ne, jaz moje klice odpikam po cca 30 sekundah (večinoma prej).. ta čas se še skoncentrirat na klic nimaš časa.. Večinoma se samo oglasim pa rečem, da sem v avtu ipd (kjer se kdaj sprevrže v še daljši klic, saj nekatere zanima, zakaj pol ne morš govort?)

Klice imam zelo kratke in dokaj redke (na primer me pokliče mt: reče pejt po mlek pa kruh pa rečm ok in to je to).

Mi je pa enkrat skor živc poču, se vozim s prjatlom (on vozi) pa ga vmes pokliče punca. Najprej se po nekje 5 minutah zmenta kar jo je zanimal (še to je blo povn sprenevedanja vmes in nepotrebnega zavlačvanja..), pol se pa zmenta, začne pa moj kolega: "In, kaj kej počneš, si bla dons ke, ipd.," Fak, skor bi ga poču, že tko je 5 minut ogrožal promet, a njemu se zgleda zdi to čisto samoumevno. Ko me je vprašal zakaj me tok moti, sem rekel, da ko telefonira vozi ko 60 letni deda z 2 cm debelimi očali in slušnim aparatom, mi je odgovoru, da ne vozi nič drugače, ko telefonira.. Yea, right..

sicer pa teh tem o telefoniranju med vožnjo je blo že miljon :D

lp
Slika

Uporabniški avatar
Jasminko
Novinec

Napisal/-a Jasminko To nov 14, 2006 6:01 am

mal sm prebral vaša mnenja o tem.
mislm da se zadeva preveč posplošuje glede uporabe telefona v vozilu.
mislm da je to odvisno od posameznika in nejgovih izkusenj v prometu.
če je prepovedano telefoniranje bi prepovedu tud kajenje cigaret, ker tud tm se dogaja, da komu pade čik km, pa pol to iščejo da se neb kj ožgal ....
al pa recimo v jutranjih kolonah ženske ki se mažejo, popravljajo frizure, ...

to mora vsak pr seb vedt, če je sposobn opravljat dve stvari hkrati,

ljudje so se razvadl mal preveč, vožnja z avtom je postala prilika da opravijo tisto kar niso imeli časa opraviti doma

lp

jasmin
Slika

Uporabniški avatar
K0zM0
Uporabnik

Kraj: Velenje z okolico ;)

Napisal/-a K0zM0 To nov 14, 2006 6:48 am

Ja tud js sm opazu omenjene plakate, in ko sem prebral ka piše se mi je ideja zdela takoj bedna, ok sej pritegne pozornost, sam z plakati proti telefoniranju hočejo odvrnat pozornost voznikov od vožnje in ceste?! :roll: :?

Plus vsega je to reklama za simobil :evil:
Slika

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Napisal/-a Tamara To nov 14, 2006 8:01 am

reber je napisal/-a:Jaz se večinoma ne oglasim med vožnjo, tako da ... torej Tamara, ker me ne poznaš, tvoja trditev še vedno drži :P

:woohoo

To je ta reklama:
http://www.mobisux.com/mobi/view.php?id=15815

Drgač pa ja, sem se včeraj namenoma opazovala v avtu :P in ugotovila (glede na to, da nisem telefonirala), da folk res ne zna vozit, ko telefonira :bonk vse neki po sredini ceste, pol mu pa piskaš te pa še butast gleda. O tem kako izgledajo ženske, ki vozijo in se ličijo, jao :evil: ma da se mi taka zabije v rit jo zlasam sred ceste :evil: :evil: .

Nekdo je spraševal če se po telefoniranju lahko spomnimo dogajanja na cesti?! Ne, jst osebno nč ne vem kaj se je dogajalo. Ok, ste me prepričal, ne bom več klepetala med vožnjo ;), sam še "ja mami, grem po kruh in mleko" in gasa :vrum

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Napisal/-a peters To nov 14, 2006 8:20 am

Da je pri nas toliko pridnih fantkov in punčk, tega res nisem vedel :roll: Le kdo je potem tisti, ki vozi čez omejitve, pa telefonira, če so pa vsi tako vzorni???
Morda pa tu na forumu resnico malo priredijo, hmmm ;)

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Napisal/-a Tamara To nov 14, 2006 8:29 am

peters je napisal/-a:Da je pri nas toliko pridnih fantkov in punčk, tega res nisem vedel :roll: Le kdo je potem tisti, ki vozi čez omejitve, pa telefonira, če so pa vsi tako vzorni???

.....mogoče so se pa samo tisti oglasili, ki so pač vzorni, ostale je pa sram povedat, da vozijo kot rakete, ko telefonirajo :twisted: :twisted:

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To nov 14, 2006 8:37 am

ma dej... jaz zjutraj po celovski gledam folk z ...kavo v drzalu, dnevni casopis v roki
pomoznosti cez cel volan pa lepo easy 10 - 20km/h...

sam obicajno se sploh ne oglasam na gsm ko sem v avtu... ce pa se ja pa zato
prostorocna ( povezava v avtu) ne tista na uhlju :idea:
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

GM
Nov uporabnik

Napisal/-a GM To nov 14, 2006 1:12 pm

Najprej glede same reklame: Se res ne oglasite, če vam med seksom zazvoni telefon?
Jaz se. A je kaj narobe z mano :shock:

Med vožnjo se tudi oglasim, če ni preveč ovinkasta/ozka cesta in mi uspe izvleči telefon iz žepa (telefon izvleči iz žepa ni prepovedano :twisted: ). Ko je enkrat slušalka na ušesu pa ni več panike.

Sam pogovor poskušam opraviti čim hitreje in sem eden tistih, ki daje telefon v drugi plan in je še vedno vožnja na prvem mestu. Po končanem pogovoru se več spomnim kaj se je na cesti dogajalo kot kaj sem se pogovarjal :D

Je veliko pacientov, ki jih opaziš že na 100m in ko pridež bližje je v avtu ena stara mama ali pa en, ki prov vneto govori po telefonu.

Vsem skupaj naj dodam še to, da opravim le en ali dva pogovora na teden v avtu, veliko klicev pa tudi preslišim (bass addiction)

LP, Grega

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a To nov 14, 2006 2:59 pm

Tamara je napisal/-a:
peters je napisal/-a:Da je pri nas toliko pridnih fantkov in punčk, tega res nisem vedel :roll: Le kdo je potem tisti, ki vozi čez omejitve, pa telefonira, če so pa vsi tako vzorni???

.....mogoče so se pa samo tisti oglasili, ki so pač vzorni, ostale je pa sram povedat, da vozijo kot rakete, ko telefonirajo :twisted: :twisted:

jst sm povedal da nism uzoren :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov