Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe dec 15, 2006 6:10 pm

ce se tole statistiko malo ogleda pa pridemo kmalu na precej izpostavljen vzrok
http://www.policija.si/si/statistika/pr ... -sep06.pdf

neglede na to jim je G.Pintar lepo povedal skoraj-da malo prevec direktno
celemu ministrstvu in policiji nasploh (kdor je gledal) ce ne naj si pa vzeme 1 uro casa
http://24ur.com/bin/video_show.php?TREN ... a=16154164
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe dec 15, 2006 6:21 pm

Da bi bil vzrok temu ker v Sloveniji ni dirkališč, se ne strinjam :ne Enostavno ni smiselno. Ker, tako progo zgradit ni mali denar, in več kot ene, mogoče dve, si pa tudi nebi mogli privoščiti. Slovenija pa tudsi ni tako majhna, in kdo bi se vozil v 200 km oddaljen kraj samo zaradi tega? Sploh če bi pobirali vstopnino. Je pa ja ceneje (zastonj) če to počnejo kar na cesti. In to je razmišljanje večine, pa ne glede na to ali imamo dirkališče ali ne. In povsem zmotno je pričakovati da bodo potem na cestah tak kot mora bit, vse druge furstracije pa bodo šli izživljat na dirkališče. Človeška pamet enostavno ne deluje tako ;)
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Pe dec 15, 2006 6:35 pm

cossy;
na tvoje vprašanje si odgovoril že sam v zadnjem odstavku svojega komentarja. Toda še enkrat. Če si "ti" (ne mislim nikogar osebno) "trd v glavo", ne pomaga nobena kazen, zakonodaja in ne vem kaj še vse. Najprej moraš razčistiti pri sebi, da moraš peljati 60km/h, če je omejitev 60km/h in ne 158km/h. Ne glede na cesto. Lahko je kazen 20000 EUR, pa če si tup, boš peljal 158 km/h. Zakaj? Vprašaj sebe.

Ljudje bi morali voziti po predpisih zaradi sebe in svojih bližnjih, ter drugih. Šele nato zaradi kazni in kazenskih točk.

Za vožnjo pod vplivom alkota daš lahko, ne vem kakšne kazni, pa se bodo pijanci vozili brez kakršnih koli zadržkov.

sebaveh;
potrebujemo samo dosledno izvajanje zakonodaje. Če si kriv, si kriv. Brez 50% popustov. Primer so Avstrijci. Pri njih ti lahko naredijo skoraj vse. Od tega, da če nimaš denarja za kazen, da ti odtujijo radio, smuči, ..vzamejo ne vem kaj. Ko boš plačal, boš dobil nazaj. Vsekakor je vrednost odvzeti stvari višja, kot je kazen.

Še moje razmišljanje glede kazni.
Mladince, ki so pozročili nesrečo iz vzrokov, kot so alko, prehitra vožnja,.... bi za kazen morali dati (+ plačilo kazni in točke) v rehabilitacijski center Soča. Da bi tam opravili nekaj 10 ur koristnega dela. Da bi videli kaj tudi njih lahko doleti, v primeru nespametne vožnje. Mislim, da je hujši udarec za enega scrklanega, bogataškega sinčka ali zafnano hčerkico, da menja plenice, nekomu (se oproščam, ampak s tem ne želim nikogar, ki je bil v nesreči poškodovan žaliti - nasprotno), ki je bil, nič hudega sluteč, ob napačni uri, na napačnem kraju, kot pa, da ata plača nekaj 100 EUR kazni.Mislim, da bi bila to večja kazen. In tudi izkušnja, kaj se lahko zgodi tudi njemu ali njej.
Zadnjič spremenil Nasty, dne Pe dec 15, 2006 6:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Pe dec 15, 2006 6:36 pm

sonček, prosim stopi do najbližje upravne enote in jim vrni vozniško. hvala
btw pri ghd je cesta zaprta za promet

manj nesreč? torej baje sta kriva alko in hitrost
višje kazni ne pomagajo, ubistvu je to neke vrste kupovanje odpustkov
ker s tem ne ogrožaš samo sebe ampak tudi ostale - lep primer nesreča na jeprci

rešitev? drugačne kazni
za prekoračitev 10 kmh ostane kazen enaka
za prekoračitev 20 kmh odvzem vozniške za xx dni, tko k so predlagal - stanje na prehodih za pešče, pomaganje pri prečkanju ipd (družbeno koristna dela), denarna kazen
za večjo prekoračitev - odvzem vozniške za daljši čas, večja denarna kazen, več ur "prostovoljstva", ZAPOR za xx dni

alko:
podobno kot hitrost
prva kazen ostane enaka
za vse ostale se zraven uvede zapor do izstreznitve, družbeno koristno delo, odvzem vozniške, pri hujših prekrških zapor

povzročitelj prometne nesreče mora bit kaznovan za uboj iz malomarnosti

za uspeh pa je potrebno 100% izvajanje zakona, brez izjem, brez zaostankov - čimprejšnja obravnava da se prepreči ponovitev dejanj
podpis

Uporabniški avatar
cossy
Stalni uporabnik

Kraj: Tržič

Napisal/-a cossy Pe dec 15, 2006 6:51 pm

Nasty je napisal/-a:cossy;
na tvoje vprašanje si odgovoril že sam v zadnjem odstavku svojega komentarja. Toda še enkrat. Če si "ti" (ne mislim nikogar osebno) "trd v glavo", ne pomaga nobena kazen, zakonodaja in ne vem kaj še vse. Najprej moraš razčistiti pri sebi, da moraš peljati 60km/h, če je omejitev 60km/h in ne 158km/h. Ne glede na cesto. Lahko je kazen 20000 EUR, pa če si tup, boš peljal 158 km/h. Zakaj? Vprašaj sebe.

.

zakaj 158km/h dobro vprašanje kr sm si za voljo svojega živlenja vložil veliko denarja v podvozje in zavore beri na vseh štirih kolesih dvojni prisilno hlajeni diski kar posledično pomeni da se jaz iz 160km/h ustavim v isti razdalji kot voznik nekega povprecnega avtomobila pri hitrosti 60km/h ;)

Uporabniški avatar
gago
Novinec

Kraj: Krajn

Napisal/-a gago Pe dec 15, 2006 6:53 pm

lublancan je napisal/-a:sonček, prosim stopi do najbližje upravne enote in jim vrni vozniško. hvala

rešitev? drugačne kazni
za prekoračitev 20 kmh odvzem vozniške za xx dni, tko k so predlagal - stanje na prehodih za pešče, pomaganje pri prečkanju ipd (družbeno koristna dela), denarna kazen
za večjo prekoračitev - odvzem vozniške za daljši čas, večja denarna kazen, več ur "prostovoljstva", ZAPOR za xx dni

alko:
podobno kot hitrost
prva kazen ostane enaka
za vse ostale se zraven uvede zapor do izstreznitve, družbeno koristno delo, odvzem vozniške, pri hujših prekrških zapor

za uspeh pa je potrebno 100% izvajanje zakona, brez izjem, brez zaostankov - čimprejšnja obravnava da se prepreči ponovitev dejanj

Seveda je popolnoma preprosto vreci nekoga v zapor ker je peljal po magistrali 120 :lol: :lol: to je idiotsko razmislajnje, ki nikoli ne bo prislo v prakticno rabo. Moras lociti med prekoracitvami hitrosti na razlicno potencialno ogrozenih mestih, ni mogoce primerjati voznjo po AC pri 190 in cez vas pri 100 kar je teoreticno enaka prkoracitev dovoljene hitrosti :? nobene kazni in nic ne pomaga, dokler ljudje sami v svojih glavah ne bodo uredili kaj je prav in kaj ne,vedno bodo pa obstajale izjeme kot so pijanci in pa prezeleni in adrenalina zeljni mulci :!: bi pa seveda pomagalo ce bi policaji dejansko opravljali svoje delo ne pa le polnili drzavne blagajne, ne narobe razumet, razumem da nekaterim policajem to ni po volji in pac morajo le izpolnjevati ukaze ;)
ne vem kako je mozno da imajo to v nekaterih EU drzavah dobro urejeno,res pa je da je tudi vozniska etika in razmisljanje drugacno :!:
The greatest trick devil ever pulled was to convince people that he doesn't exsist.

Uporabniški avatar
smile4me
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a smile4me Pe dec 15, 2006 6:55 pm

cossy je napisal/-a:
Nasty je napisal/-a:cossy;

.

zakaj 158km/h dobro vprašanje kr sm si za voljo svojega živlenja vložil veliko denarja v podvozje in zavore beri na vseh štirih kolesih dvojni prisilno hlajeni diski kar posledično pomeni da se jaz iz 160km/h ustavim v isti razdalji kot voznik nekega povprecnega avtomobila pri hitrosti 60km/h ;)

In ti psihično deluješ na druge z tako vožnjo ker jih spodbujaš k hitrejši vožnji češ če gre on lah tak hitr grem lah tud jaz
Slika

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe dec 15, 2006 7:05 pm

ah to je še en brezupen primer nekoga, ki zaradi avta, ki reagira enako kot drugo vozilo pri višjih hitrosti, misli, da je sam na cesti, ne pomisli pa, da ima pri tej hitrosti 3x manjše vidno polje, da ostali udeleženci (upravičeno) ne morejo pričakovati, da bo nekdo pripičil s to hitrostjo, da o morebitnih nenapovedanih skokih na cesto (mačke, psi..) niti ne začnem.... Tipičen primer nekoga, ki gleda na svet samo s svoje perspektive in ne zna gledati na situacijo vsestransko.
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe dec 15, 2006 7:24 pm

cossy je napisal/-a:zakaj 158km/h dobro vprašanje kr sm si za voljo svojega živlenja vložil veliko denarja v podvozje in zavore beri na vseh štirih kolesih dvojni prisilno hlajeni diski kar posledično pomeni da se jaz iz 160km/h ustavim v isti razdalji kot voznik nekega povprecnega avtomobila pri hitrosti 60km/h ;)

povprečen avto pri 60 kmh ustavi v ~40metrih
povprečen avto pri 160 kmh ustavi v ~180-200 metrih

že pot, ki jo prevoziš med tem, ko se začneš zavedat, da je treba bremzat(pri 160), je enaka celotni poti ustavljanja pri 60kmh
http://www.tecajcpp.com/cpp/hitrost.php <-čisto spodaj je graf
me prou zanima kakšne bremze maš ti, da pribremzaš tako hitro, reflexe pa hujše ko šumi

@gago kazni za prekoračitev v naselju in izven njega so različne, navedene hitrosti veljajo za naselje
če ne kaznuješ vseh, potem ljudje razumejo, da je do te meje dovoljeno kršiti pravila
pa strinjam se da so nekatere omejitve čudno in napačno postavljene
podpis

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe dec 15, 2006 7:24 pm

Sem gledu ta Trenja, sm tud že temo mislu odpret, ampak ste me prehtel :D

Ja velik je v glavah voznikov. Tud če je cesta zjebana u nulo, ne morš ti tm pol vozt 160. Ne vem, a takim ni logično to?

Drgač pa mularija se more nek zdivjat. Če se ne more na dirkališču, se more pa na cesti. Čeprov bi ble še zmer kkšne izjeme, k bi jim divjanje na cestah velik več pomenil kot na dirkališčih.

Pa k že lih govorite o kaznih. Jst bi takim, k 160 čez naselja letijo, sam izpit uzel in jim neb dal niti možnosti več za opravljanje izpita.
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe dec 15, 2006 7:31 pm

Nasty je napisal/-a:Še moje razmišljanje glede kazni.
Mladince, ki so pozročili nesrečo iz vzrokov, kot so alko, prehitra vožnja,.... bi za kazen morali dati (+ plačilo kazni in točke) v rehabilitacijski center Soča. Da bi tam opravili nekaj 10 ur koristnega dela. Da bi videli kaj tudi njih lahko doleti, v primeru nespametne vožnje.

Tja, pa še na urgenco jih dam za kak teden :tomidelej: pa če kozlajo ko vidre :twisted:
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Pe dec 15, 2006 8:03 pm

Drugač pa k se furam po cest zlo mal ljudi nor po regionalki.
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček Pe dec 15, 2006 8:05 pm

lublancan je napisal/-a:sonček, prosim stopi do najbližje upravne enote in jim vrni vozniško. hvala

rešitev? drugačne kazni

alko:
podobno kot hitrost
prva kazen ostane enaka

No no zdej si pa že mal fovš k nimaš v Lj. kje se za furat in to z ner. avtom.
Jugič je zakon pa še kramparce mam gor.
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Pe dec 15, 2006 8:12 pm

sonček je napisal/-a:
No no zdej si pa že mal fovš k nimaš v Lj. kje se za furat in to z ner. avtom.
Jugič je zakon pa še kramparce mam gor.

lahko pa nimam nepotrebe, ne želje, ker si lahko privoščim registracijo
pa moj post je letel na tisto dirkanje po cesti, na njivi lahk zarad mene delaš trojne salte z jugičem

ps. tud jst vozm prehitro, sam ne več ko 10 kmh čez omejitev
podpis

Uporabniški avatar
rutenka
Novinec

Napisal/-a rutenka Pe dec 15, 2006 8:22 pm

nasty se popolnoma strinjam s tabo :!: :!: :!:

ljudje pamet v roke, divjake in alko sceno pa čim prej s ceste preden bo prepozno :(
lakom lačen hoče papico

Nasty
Uporabnik

Napisal/-a Nasty Pe dec 15, 2006 8:52 pm

cossy;
lepo in prav. Toda pri tem si pozabil na en, zelo pomemben faktor. Človeka. :!: Torej sebe. ;) Upoštevati pa je potrebno še kaj drugega, ne samo prisilno hlajene diske. Ravno zaradi takih zaverovancev v sebe, se dogajajo take nesreče. Ki mislijo(te), da so(ste) vsemogočni. Žalostno, kako razmišljaš.

pele
Novinec

Napisal/-a pele Pe dec 15, 2006 8:59 pm

Moja ugotovitev je taka , da večina Slovencev ne vozi po predpisih.Največ jih vozi 10 do 20 km/h preveč, ni pa jih malo ki vozijo 10 do 20/h pod omejitvijo.Premalo pozornosti polagamo na t. i. "polže" na cesti,ki so po mojem mnenju zelo nevarni udeleženci na cesti.Zakaj vozijo prepočasi? Niso sigurni sami vase, šepa motorika, slabo vidijo...Žalostno je to , da v današnjih časih skoraj vsak človek lahko vozi avto .
Še ena primerjava:
Nizozemska in Slovenija- noč in dan.Po statističnih podatkih imajo nizozemci približno 3 x manj smrtnih žrtev na prebivalca.Drži , da imajo boljše ceste od nas.Bistvo pa je v njihovih glavah.Večina upošteva omejitve in vozijo izredno "defenzivno", ne trobijo, ne blendajo, uporabljajo smernike, odstopijo prednost, ustavijo pred prehodom za pešce... Nikoli ne bom pozabil mojega prvega obiska Nizozemske.Po AC sem pripeljal v "slovenskem" slogu (okoli 140 do 150 km/h) in po 10 minutah sem ugotovil , da sem izredno odstopal.Imel sem občutek kot , da sem iz drugega planeta.Nizozemci vozijo po AC točno 120km/h kot je tudi dovoljeno.Naša prometna kultura je na žalost najbolj podobna Balkanu in ne zahodni Evropi!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe dec 15, 2006 9:10 pm

pele je napisal/-a:Moja ugotovitev je taka , da večina Slovencev ne vozi po predpisih.Največ jih vozi 10 do 20 km/h preveč, ni pa jih malo ki vozijo 10 do 20/h pod omejitvijo.Premalo pozornosti polagamo na t. i. "polže" na cesti,ki so po mojem mnenju zelo nevarni udeleženci na cesti.Zakaj vozijo prepočasi? Niso sigurni sami vase, šepa motorika, slabo vidijo...Žalostno je to , da v današnjih časih skoraj vsak človek lahko vozi avto .
Naša prometna kultura je na žalost najbolj podobna Balkanu in ne zahodni Evropi!

Poglej, jaz po avtocestah vozim po voznem pasu do 110km/h. Sploh ne grem na prehitevalni pas. Ko srečam kamion, vozim z njegovo hitrostjo naprej. In tko se lepo počasi vozim za kakšnim kamionomdo tja kamor sem namenjen. Vedno si lepo vzamem čas in se mi nikamor ne mudi, pa vedno pridem na cilj.

Zdej pa ti meni povej, zakaj bi moral voziti 130km/h, prehitevat vse tiste tovornjake in reskirat, da mi en izmed hitrejših voznikov prileti v rit medtem, ko bom prehiteval tovornjak.

Ne moreš izjavit, da ne vidim dobro, ali da bi mi šepala motorika(vozim državno prvenstvo v offroadu) ali da nebi bil dovolj zaverovan vase (spet DP v offroadu). Preprosto sem se navadil voziti počasneje in previdneje, ker je preveč norcev, ki so mi blendali pri moji hitrosti 13 do 140(terenec gre sicer več, samo zakaj bi imel porabo 17 litrov, če jo imam lahko 8 do 9), da naj se jim umaknem.

Tko da tvoje razmišljanje je tukaj faljeno.

Imaš pa prav v zadnjem stavku - res je smo še vedno na balkanu in taka je tudi naša vožnja, razmišljanje, mentaliteta in tut oblast imamo tako, ki ne zna uvest preventive in začet učit otrok že v vrtcih in tega ne zna nadaljevat skozi vse šolanje, veliko raje dela kurativo in kasira za kazni.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
DrMr
Uporabnik

Napisal/-a DrMr Pe dec 15, 2006 9:13 pm

... Nizozemci so pač bolj na izzy so zadeti, ne pa mi stresni Slovenci, ki se še nismo sprijaznili (osvojili) s prometnimi konicami, kaosom s parkirišči in s tem tempom življenja,... oboje je pri nas v zadnjem desetletju 5 kratno pospešilo...
... kdor ne dirka, naj se vozi...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 37 gostov