Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Po jan 15, 2007 12:22 am

Kolesarji se več ali manj vozijo kak jim paše... Naletiš na kakega ko se zna peljat samo to je redkost. Boljše je po sredini ceste pa še lepša cesta je :?
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Po jan 15, 2007 5:59 am

kukr kol, če se kolesar vozi po cesti, pa naj je to največ 1 meter od roba cestišča ali pa po sredini, se moramo kot vozniki avtomobilov vedno prepričat, če jih lahko varno prehitimo, kot se moramo prepričati, če ni pri tem početju na nasprotnem pasu nobenega. V tem primeru je prehitevajoče vozilo bodisi izsililo gručo kolesarjev ali pa je prehitevalo na nepreglednem odseku ceste in jih zato ni opazilo pravočasno. Odgovornost tu je povsem njegova. Se pa tudi sama kot kolesarka strinjam, da večina kolesarjev ne upošteva CPP, še zlasti v mestnih središčih, kjer bezljajo sem tr tja, pošrek, brez upoštevanja semaforizacije, nakazovanja spreminjanja smeri, brezglavo prehitro po prednostni, namesto da bi razmislili, da jih lahko komot nekdo iz stranske ulice izsili itn.

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Po jan 15, 2007 7:53 am

No pa smo spet pri tem. Kdo je bolj nevaren kolesarji ali avtomobilisti...
Sam sem bil aktivni tekmovalec na cesti, sedaj pa delam kot trener v ljubljanskem klubu.Stanje na cestah je vsako leto hujše. Vsak trening doživimo kritično situacijo zaradi prenapetežv, ki ne morejo počakati 3 sekunde in prehitet normalno. Jst ne vem a za traktorji tut trobite in skačete za volanom? Ceste so kot vemo v naši državi v obupnem stanju. Sploh tik za robom in na kolesu se ni ravno prijetno voziti 100 in več km po kraterjih. Problem se občuti malo drugače kot v udobnem avtomobilu ;)
O kolesarskih stezah sploh ne bom zgubljal besed, po njih se peljem če res ni druge možnosti. :roll: Tko da mal več strpnosti, pa bo, vem da je težko it iz službe ves napet, potem pa naletiš na grupo in je treba mal počakat. Ampak nismo edini, ki delamo gnečo, kar sem že omenil. Pravico do vožnje pa imamo tako kot vsi drugi. Zavedajte se da posledice nesreče nosiš vse življenje, zato malo razmislite pred nevarnim manevrom.

Zakaj se vozimo dva po dva? Ker je neprimerno bolj varno :!: :!: Vsak, ki je v življenju opravil daljšo turo s kolesom se bo strinjal. Na ta način je kolona krajša in širša. Tako formacijo prehitevajo v škarje samo največji pacienti. Če se voziš ena po ena te vozniki dobesedno ignorirajo, stiskajo ob rob, prehitevajo v škarje...
kot da te ni, " saj bo zabremzal", "saj bo zapeljal v graben"
Kdor ne verjame, ga povabim na en naš trening v okolico Lj in Kranja.
Lansko leto smo se peljali 1-1 samo enkrat in nikoli več!!!
Dohitel nas je kamion na lokalni cesti. Naj omenim da treniram fante stare 11-13 let. Frajer nas je začel na polno prehitevat in trobit ko utrgan. Eden izmed fantov se je ustrašil in padel proti sredini ceste. Zanja kolesa so ga zgrešila za nekaj cm. Tega dogodka ne bom nikoli pozabil. 1-1 nikoli več!!
Na treningu vedno stremim k temu, da smo kljub postavitvi 2-2 čim bolj ob robu. Ker sem ponavadi zadnji tudi signaliziram voznikom, če je prosta pot.

Vem, da tudi kolesarji nismo angelčki. Najbolj sovražim, take, ki vozijo v rdeče luči, ne nakazujejo smeri,vijugajo ter se vozijo ponoči brez odsevnkov in luči. Ampak oni ogrožajo samo sebe in pleh.

Če pa kot voznik ubiješ človeka zato ker nisi mogel počakati par sekund. Ne vem no, težko ti bo do konca življenja :!:

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po jan 15, 2007 8:02 am

Kr ne pametujte preveč nekateri da ne boste doktorirali kok se kolesatrji vozijo
sem tud sam kolesar in vidim ter doživim marsikej, navedu bom samo primer, k te naprimer gre pametni voznik od zadaj prehitevat v primeru k ti gre avto nasproti, zato se tud čudim da ni več takih nesreč v primerih k je udeležem kolesar

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 15, 2007 8:20 am

Utopično bo zahtevat, da naj vsi kolesarji vozijo po pravilih in da bi vsi ostali vozniki vozili po pravilih, vendar ker smo vsi udeleženci v prometu prosim za strpnost med enimi in drugimi.

Čeprav tudi mene prime, da bi kdaj kakega kolesarja zbil in mu zabil balanco v rit, še večkrat pa da bi kakega voznika avtomobila zbil pa porinil v prepad skupaj z njegovim plehom. Sam se vozim ogromno z avtomobilom in do sedaj sem videl že take primerke obojih, da se samo za glavo primeš.

Recimo gorski prelazi - priljubljena točka kolesarjev in avtomobilistov. Vendar se na ozki cesti, ki je odprta za ves promet razen za tovornjake nad 7 ton, vozijo kolesarji v skupini 20 kolesarjev po 4 v vrsti. Nič nebi rekel, če bi šli en za drugim ali če bi vozili po 2 in 2, tako da jih lahko varno prehitiš, ker nimam namena se vozit čez cel tak prelaz s hitrostjo 10km/h, kolikor so vozili oni.
Ali pa ceste, kjer je omejitev 90km/h, pa se potem vozijo v skupini 20 voznikov pa eden po eden. To je dolga kolona kolesarjev - če bi spet vozili po 2 in 2, bi bila skupina za polovico krajša in bi se jo dalo hitreje prehitet.

Pa še en primer voznika avtomobila. Pri vožnji na vršič, vozim za kolono kolesarjev in je šlo res počasi. Pred nami sami ovinki in to zelo nepregledni, za mano pa voznik začne prehitevat mene in potem vse kolesarje. Nakar mu malo pred koncem kolone kolesarjev pride nasproti avto in ta voznik začne rinit v skupino kolesarjev, da bi se umaknil plehu nasproti. Na srečo so se kolesarji umaknili, ker drugače bi jih dobesedno potisnil ob rob ali celo čez.

Morate tut kolesarji upoštevat par dejstev - če je cesta dovolj pregledna me nič ne moti če vozite štirje vštric, ker bom videl naprej in vas prehitel hitreje in varneje, če pa je ozka in ovinkasta, ter nepregledna, pa bi raje videl da vozite eden po eden, ali pa največ 2 skupaj. Zato da imam kot voznik tudi dovolj pregleda nad ostalim dogajanjem in da vas lahko brez posledic in varno prehitim.
Old subarus never die, they just get faster!

BC
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a BC Po jan 15, 2007 8:44 am

TomazK je napisal/-a: Zavedajte se da posledice nesreče nosiš vse življenje, zato malo razmislite pred nevarnim manevrom.
kakšne posledice, saj če si v avtu te kolesar bolj težko poškodje?
TomazK je napisal/-a: Če pa kot voznik ubiješ človeka zato ker nisi mogel počakati par sekund. Ne vem no, težko ti bo do konca življenja :!:
zakaj bi ti bilo težko, če nisi ti kriv oz., če se zgodi nesreča?
I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Napisal/-a TomazK Po jan 15, 2007 8:48 am

Osebno zelo dobro razumem obe plati. Ker preživim ogromno na kolesu sem v avtomobilu mnogo bolj previden ter uvideven do drugih počasnejših in bolj ranljivih udeležencev v prometu. Predvsem pa veliko bolje predvidevam kaj se bo zgodilo. Imam občutek, da je poleg objestnosti in nestrpnosti, ki sta glavna vzroka nesreč, prisotno tudi precej slabo zazanavnje hitrosti kolesarjev, kar se lepo pokaže kot izsiljevanje prednosti iz stranskih cest. Ja nebivedu tuki bi tut men zavrel, da bi se na klanc cjazu za kolesarji. Logično je da bi se v tem primeru komot vozili ob robu 1-1 ker so hitrosti avtomobilov neprimerno manjše kot na ravninah. Na odprtih cestah pa je ta način vožnje podoben samomoru. Vendar morate ločiti, da vsi kolesarji nismo isti. Tisti, ki resno trenirajo in tekmujejo se vozijo precej drugače kot nedeljski rekreativci. Samo upam, da Urošu ta norec ni uničil športne kariere :?

BC: V mislih sem imel psihične posledice, ki te preganjajo vse življenje, sploh če veš da si bil ti kriv. Oče je zbi motorista v smrt. Pa ni bil prav nič kriv. ( pred njim je motorist polkrožno obrnil in se ni prepričal če to lahko varno stori) Pol leta je bil čisto sesut. Od takrat naprej se je precej spremenil, zato dobro vem kako hudo je, če si seveda normalen človek.
Zadnjič spremenil TomazK, dne Po jan 15, 2007 8:53 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Napisal/-a pinny Po jan 15, 2007 8:53 am

mam en dobr predlog, kdaj bi a.com-ovci šli na en bicikl turco? :P
no ja ne lih zdele, ampak bl spomladi :)

BC
Novinec

Napisal/-a BC Po jan 15, 2007 9:08 am

TomazK je napisal/-a:Od takrat naprej se je precej spremenil, zato dobro vem kako hudo je, če si seveda normalen človek.
aha to si pozabil dodati prej. veliko nas je ,,nenormalnih"...
sam sem tudi motorist in se vsakič, ko se usedem na motor zavedam, da me lahko zelo enostavno nekdo ubije, sploh če delam pizdarije po cesti. zato se tudi ne bi preveč sekiral, če bi nekoga zbil zaradi njegove neumnosti. vsake nesreče pač ne moreš preprečit...
I drive recklessly, I take a lot of chances, I never repair my vehicles and I don't believe in traffic laws.

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Napisal/-a TomazK Po jan 15, 2007 9:12 am

Seveda da ne, stiskanje ob rob pa prehitevanje v škarje pa lahko. In škarje so bile vzrok za nesrečo o kateri je avtor odprl temo.Kolesarji so se samo peljali, nobenih "pizdarij" niso delali. Upajmo da se bo dobro končalo in nas bo še kdaj lahko razveselil z dobrimi rezultati. Pa da se vsi nekaj naučimo iz te nesreče.

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Napisal/-a TomazK Po jan 15, 2007 9:22 am

pinny je napisal/-a:mam en dobr predlog, kdaj bi a.com-ovci šli na en bicikl turco? :P
no ja ne lih zdele, ampak bl spomladi :)

Pinny so že zdej pomladanske tempereture. Če že ne moremo izvajati vragolij po snegu, je vsaj za kolo vreme primerno. Lahko bi preizkusili vse možne formacije, potem pa bi se dalo razpravljati :)

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Napisal/-a pinny Po jan 15, 2007 9:33 am

ma zdj sm pa js prezaseden pa ni še cajta za picikl :D

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po jan 15, 2007 10:34 am

bodimo malce realni pa si se uprašamjmo če so takšne stvari normalne

pomoje ne! uničil je živlenje najmanj dvema za katera je najverjetneje zaključena športna karier ni izključeno da bosta na vozičku.

pa bodimo realni verjetno je uničil živlenje tudi sebi oz ga bodo sedaj še drugi njemu!

hotel sem samo povedati da ne počnite bedarij in smatrajte kolesarje kot enakovredne udeležence.

Ne zagovarjam vseh, ne tistih ki počnejo neumnosti! Tudi jaz kdaj koga na treningu pošteno naderem verjemte!

Poskusite se kdaj postaviti v vlogo šibkejšega. Ničesar ne zagovarjam za vsako ceno, samo enim voznikom smo kolesarji v natopoto to pa mislim da je razmišljanje ki ni dobro.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 15, 2007 10:45 am

kolesar je napisal/-a:bodimo malce realni pa si se uprašamjmo če so takšne stvari normalne

Poskusite se kdaj postaviti v vlogo šibkejšega. Ničesar ne zagovarjam za vsako ceno, samo enim voznikom smo kolesarji v natopoto to pa mislim da je razmišljanje ki ni dobro.

1.) Danes v prometu ni nič več normalnega

2.) Nekaterim voznikom smo v napoto vsi, ki vozimo počaneje od njih in to je tisto, kar je zaskrbljujoče.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

re

Napisal/-a aygo Po jan 15, 2007 11:11 am

samo preveč nestrpnosti je na cestah in pravilo močnejšega :twisted:

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po jan 15, 2007 11:19 am

Mi je zal za nesreco in upam za cimprejsno okrevanje.

Vendar moram povedat, da se mi zdijo ti profesionalni kolesarji malo prevec samozavestni-arogantni. Navadno vozijo v stric in zasedejo cel vozni pas. Velikokrat se mi je ze zgodilo, ko sem moral voziti za njimi, ker se enostavno nocejo umakniti na desni rob vozisca.

Se tovornjak se ti umakne, ko ima kolono za sabo - sicer ne vedno. Ampak pri profesionalnih kolesarjih je pa to skoraj obvezno.

Kot da so sami na cesti!

Sicer to velja tudi za katere voznike avtov...

LP
Slika

Uporabniški avatar
HeP][MeN
Poznavalec foruma

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a HeP][MeN Po jan 15, 2007 12:00 pm

BC je napisal/-a:
TomazK je napisal/-a: Zavedajte se da posledice nesreče nosiš vse življenje, zato malo razmislite pred nevarnim manevrom.
kakšne posledice, saj če si v avtu te kolesar bolj težko poškodje?

Duševne posledice.

TomazK je napisal/-a: Če pa kot voznik ubiješ človeka zato ker nisi mogel počakati par sekund. Ne vem no, težko ti bo do konca življenja :!:
zakaj bi ti bilo težko, če nisi ti kriv oz., če se zgodi nesreča?

Prehitevaš dva kolesarja na ovinku in jih zrineš s ceste, ker nasproti pelje tovornjak. Kriv je:
A: tovornjakar
B: kolesarja
C: DRSC
D: nihče, pač se je zgodila nesreča

:roll:
[i]Weeeeeeee![/i]

BC
Novinec

Napisal/-a BC Po jan 15, 2007 12:32 pm

HeP][MeN je napisal/-a:Duševne posledice.

bedarija
HeP][MeN je napisal/-a:Prehitevaš dva kolesarja na ovinku in jih zrineš s ceste, ker nasproti pelje tovornjak. Kriv je:
A: tovornjakar
B: kolesarja
C: DRSC
D: nihče, pač se je zgodila nesreča

če sta kolesarja dva, jih ne moreš izrinit (kvečjemu ju lahko izrineš).
na/v ovinku se ne prehiteva...

Uporabniški avatar
gold hamster
Stalni uporabnik

Napisal/-a gold hamster Po jan 15, 2007 1:21 pm

Jz pa prijatelj sva se spustil po enmu klancu in približeval se nama je nek kombi.
Nato se ena budala z cliotam odloči da ga gre prehitet....stari ni dost mankal da naju nebi zbil...

envienvi
Nov uporabnik

Napisal/-a envienvi Po jan 15, 2007 2:26 pm

se zgodi
Zadnjič spremenil envienvi, dne Če jan 18, 2007 2:54 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 24 gostov