Matjaz46 je napisal/-a:Ja pa kaj!saj ne rabis vedno noret!kak se bos ti v mestu ko je promet vozo ne vem kolko nad 2500!pa tud če želiš prihranit bencin je tak način vredu!ko pa se vozis na drugacnih cestah pa ga lahko stiskas!
čare je napisal/-a:če si b****r boš uniču vsak avto če pa maš neki v glavi ti bo pa vsak delu(ne govorim za eno osebo ampak na splošno) in ja tud z dizlom greš lahko do štacune in nazaj in ja tud dizla lahko lavfaš na mestu(sam ne vem zakaj bi ga mogu)in ja tud dizla ne smeš hladnega tiščat u abnormale in ja tud turbino moraš pri dizlu merkat oz. ko se ustaviš počakaš ene pol minute (in ne 1-2 minute) da se ležaji premažejo in potem ugasneš ker če jo boste z zalavfanim avtom ohlajal kot pravite se mi zdi da vam to ne bo ratal ker grejo čez izpušni plini ki niso hladni pa ne vozi se med 1500-2500 obrati ker potem je bolje da si kupiš krjolo al pa bicikl
sonic je napisal/-a:Zanimiva tema, sploh ker sem pred dnevi postal lastnik čisto novega golfa TDI(1.9 TDI 105 KM, 6 prestav)
Recimo, meni glede utekanja niso nič konkretnega hoteli povedati v smislu omejitve obratov/hitrosti - češ da se potem ljudje tega prestrogo držijo. Da naj ga prvih 500-1000 km peljem pazljivo in z občutkom, ampak "normalno" - ne preveč gonit, pa tudi ne matrat mašine v prenizkih obratih; na avtocesti v začetku ne več kot kakih 120 kmh). So mi pa dobro razložili, kako tudi kasneje zaradi turbine ne smem preveč tiščat mrzlega; po daljši večji obremenitvi pa pred ugašanjem ohladit turbino s par km vožnje v nizkih obratih ali (če ne gre drugače) po ustavljanju kako minuto ne ugašat motorja.
Bom na podlagi vsega napisanega, povedanega in lastne pameti (logike) povzel, kako naj se ravna S TDI motorji - na vsak način naj popravi, kdor vidi kaj napačno zapisanega.
UTEKANJE - prvih par 100 km
- ko je še hladen, absolutno pod 2000 obrati (pa spet ne preveč pod)
- ogret: večina vožnje cca 2000 obratov, za krajši čas 2500 (se pravi: na avtocesti naječ 100-120 kmh)
Utekanje: ko že ima kakih 500-1000 km
- hladen: isto
- ogret: do 3000 obratov (ki pa jih je treba redno dosegati, da se motor "navadi" na delo in se ne poleni)
Ko ima 1500 KM: ogret do 3500 obr.; ko ima 2500-3000 km, pa ga lahko počasi navajamo na 4000 obratov in več. (povzeto po "Honest Johnu", link prilepil v tej temi uporabnik "orel", 22 maj 2007 17:42)
NA KAKRŠNEKOLI MOREBITNE BUDALOSTI/POMOTE/NETOČNOSTI V ZGORNJEM TEKSTU PROSIM OPOZORITE in popravite!
KO JE MOTOR UTEČEN
Hladnega ne terat preveč čez 2000 obratov, vsaj prvih par sto metrov, potem pa postopoma več... ko je po nekaj kilometrih primerno ogret... gasa!!Pa obvezno vsaj vsake toliko časa nagonit ogret avto do limita obratov, o možnosti polno obremenitev (idealno: šoping izlet v Celovec čez Ljubelj)
Po morebitnem daljšem teranju pa pred ciljem par kilometrov izi vožnja, da se shladi turbina. In to je to.
Če ima še na ta del kdo kaj dodati/popraviti, pa seveda kar.
Mogoče tole lahko postanejo koristna navodila za kasneje... ampak morajo biti res dobra in zanesljiva.
maky je napisal/-a:če je 130km 1,9tdi, se ti olje segreje v 6km po avtocesti ali magistralki ali pa 3-4 v mestnem prometu. govorim na podlagi mojih izkušenj. voda se segreje mnogo prej.
maky je napisal/-a:če je 130km 1,9tdi, se ti olje segreje v 6km po avtocesti ali magistralki ali pa 3-4 v mestnem prometu. govorim na podlagi mojih izkušenj. voda se segreje mnogo prej.
abbe je napisal/-a:maky je napisal/-a:če je 130km 1,9tdi, se ti olje segreje v 6km po avtocesti ali magistralki ali pa 3-4 v mestnem prometu. govorim na podlagi mojih izkušenj. voda se segreje mnogo prej.
a mas stevec za temp. olja?
ko pa ga vozis mrzlega?ves kaj me zanima.ko voda doseze 90 stopinj koliko minut kasneje se olje zgeje na delavno temp?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov