Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 Če maj 31, 2007 5:27 pm

Mojster Miha je napisal/-a:...Iz izkušenj ti priporočam : 2-3 x poblendaj - če se ne umakne enostavno, mirno počakaj, da se odpelje mimo vozila pred seboj. To je daleč najhitrejša varianta...

Se strinjam, enostavno ne dosežeš nič, še dlje se bo peljal na prehitevalnem pasu. Zelo zanimive so reakcije, vrlih Slovenskih voznikov, ki ne uporabljajo vzratnega ogledal. Se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem dohitl avtomobil in se že vozil za njim (ne naliman na odbijač) in ko me je voznik( voznica) opazil, je z volanom tako "trznil" od "presenečenja", da se je skoraj zaletela v tovornjak na desni. :lol:

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če maj 31, 2007 5:34 pm

Glede na to, da večina govori proti tovornjakarjem, jih bom jaz zagovarjal. Če se še kdo ni nikoli peljal s tovornjakom, mu toplo svetujem. Zakaj? Zato, da bo enkrat izkusil kako je videti vožnja s tovornjakom po avtocesti.

Kar se pa tiče prehitevanja: če je tovornjak zadaj 1km/h hitrejši od tistega spredaj, ga ima vso pravico prehitet. Osebno sem veliko časa na avtocesti in moram reči, da tovornjakarji malo izsiljujejo, saj gredo na prehitevalni pas dosti prej.

Če se pa vi vsi vozite 200 na uro in gre šleper 500m pred vami prehitevat - to ni izsiljevanje.
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

R_S
Novinec

Napisal/-a R_S Če maj 31, 2007 5:38 pm

Tovornjaki se res prehitevajo, ker gre enmu 89 km/h drugemu pa 90km/h sam se pa tist 1 km/h na tooook tisoč kilometrov veliko pozna v času. No pa rečmo da se za 1 km/h ne prehitevajo tko za ene 3-5 pa...Itak da gre vsakmu da je čimprej na cilju. (doma, v tovarni za razlaganje itd....) Pa tut vsak od nas ima kdaj slab dan, ki se pa na cesti pozna zelo bolj kot v eni tovarni...Tko da svaka čast kamionarjem, ki vozijo po cele dneve in noči!

Uporabniški avatar
orel
Nov uporabnik

Napisal/-a orel Če maj 31, 2007 5:48 pm

Tovornjakarji imajo očitno razturane števce, k jim narobe kažejo.

Tle pa je še nekaj za tistega bassa k se mu tooolk strašno mudi in tudi ostale nestrpneže: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=38&L2_ID=439

Najbolj stresna vožnja je pri 130 Km/h.

Omejitve na cesti so tudi za hitre, še posebej na lj obvoznici, kjer je omejitev 100 in ne 130.

Stole
Nov uporabnik

Kraj: Trbovlje

Napisal/-a Stole Če maj 31, 2007 5:52 pm

To prehitevanje za 1 KM v hitrosti gre tud men na K...,sploh na vhrib.Kar se tiče pa,da vozijo cele dneve in noči,je pa njihov problem,saj jih nihče ne sili,da so šoferji.šiht je šiht al na tovornjaku al pa v fabriki,vsak si ga sam izbere,ampak zaradi tega res ni treba se med sabo prehitevat za bogi 1 KM

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 Če maj 31, 2007 6:39 pm

... ali pa naj saj malo spusti tempo prehitevani tovornjak, je to tak problem ?
Sem bil priča, kako sta se dva dajala od izhoda za Mozirje, pa vse do Arje vasi.
In še to ni šlo mimo z lepa, saj je tovornjak na levi, ob zaključku prehitevanja, sunkovito zavil v desno in dobesedno prisilil drugi tovornjak na odstavni pas.
Pravi Road Rage med tovornjakarji.Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če maj 31, 2007 6:49 pm

Ne blenda se za brezveze, iz dolgčasa!
Blenda se iz balkanske primitivnosti. Sicer je naš ZVCP tukaj bolj omleden oz. nenatančno, koliko vem, ampak na nemškem autobahnu je menda prepovedano blendat, opozarjaš lahko le z žmigavcem.

Razumem, da bi morda tudi vi radi peljali hitreje in čakate na voznika pred sabo, opozorite ga z levim smerokazom in dolgimi lučmi, da ovira promet za seboj, ne pokorno voziti za njim 100 na uro in čakati,
Ne morem verjet. Vedno sem se spraševal, kje se najdejo pacienti, ki mi blendajo, medtem ko tudi meni en stari ata zapira prehitevalni pas, wannabe Alonso za mano (ki sicer nima pojma o vožnji) pa tega ali ne vidi ali pa mu dol visi ? Bemtisveca, kako naj pa onega pred sabo pospešim? A eni sploh poznajo kako logiko?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
mihant
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a mihant Če maj 31, 2007 6:53 pm

bass je napisal/-a:Tovornjakarsko izsiljevanje je po mojih izkušnjah redek dogodek, saj se znajo kdaj malo jajcat pa prehitevat, ampak se hitro umaknejo, ZA RAZLIKO OD VOZNIKOV OSEBNIH VOZIL !

Bemuboga včeraj se peljem po obvoznici, blazno se mi mudi, od cele gužve skozi pol LJ obvoznice se mi 2 AVTOMOBILA od vsaj 50ih normalno umakneta s prehitevalnega pasu.
Torej ima 4% voznikov neko normalno cestno kulturo.

Ljudje !
Če ima človek za vami že 5 kilometov vklopljen levi žmigavec, vam blenda kot blesav, trobi kot d****, je morda čas, da umaknete svojo jajco na freakin desni pas in se tam vozite 100km/h !!!

Razumem, da bi morda tudi vi radi peljali hitreje in čakate na voznika pred sabo, opozorite ga z levim smerokazom in dolgimi lučmi, da ovira promet za seboj, ne pokorno voziti za njim 100 na uro in čakati, da mu bo potegilo, ker se lahko vsi skupaj do penzije načakamo.

Čez čas sem dojel, da bo hitreje po desnem pasu, saj je tam pol manj vozil !
Ne razumem kaj VAM ni jasno. Da, tudi vi ki to berete ste med njimi, večina vas.
Če se mi mudi blendam že 50m vnaprej (levega smerokaza tako nihče ne opazi, retrovizor.kajjeto.press), pa še vedno se najdete biseri, ki ne veste, a bi se umaknili za tisti kombi, ali bi ga prehiteli s 105km/h.
Blendam ti vnaprej, da vidiš, da imam višjo hitrost in se umakneš in obema omogočiš varno srečanje, ne blendam ti, ker sem nevzgojen d****, ampak, da te opozorim na svoj prihod - to ni povabilo, da se mi naserješ pred avto in mi blokiraš pot!!!
Zato se naslednjič umakni za tisti heben kombi in počakaj tri sekunde, več mi ne bo trajalo, da pridem mimo.

Prosim dajte malo upoštevat voznike za sabo, levi pas je za 130km/h in VEČ, če se vam špara z gorivom, vozite (PROSIM VAS ZA BOGA) po desnem pasu, ne mi po jajcih "kao" prehitevat nekoga, če ima voznik za vami levi smerokaz in sigurno dosti višjo hitrost. Retrovizor ni za šminkat se ampak za GLEDAT za sabo, da ne narediš sranja, ker je težko predvidevat 3 sekunde vnaprej.

res se mi zdi da si ti največji nestrpnež v tej temi... kot je nekdo že povedal, je na obvoznici omejitev 100kmh in če se ti voziš hitreje, je to tvoja skrb. če nekdo blenda in trobi kot d**** (si sam tako napisal) verjetno je (oziroma SI) d****. in če ima že prižgan levi smernik, je zagotovo d****, ker res ne rabil smernika med prehitevanjem.

pogosto se mi zgodi, da se tudi jaz želim peljati 130 na obvoznici in se zaradi spredaj vozečih ne morem, ampak zato se nikakor ne bom umikal tistemu, ki se mi približa zadaj. in se mu naj, zato ker je za mano kar umaknem? kaj pa če on hoče peljati samo 110? potem se lahko samo umikamo ves čas... trobil in blendal BI šele, ko je prazen vozni pas in voznik na prehitevalnem pasu nima pred sabo nikogar. enako tudi na avtocesti - če se pelje 130 in je promet na voznem pasu - pa naj se, dokler je promet...

je tudi res kar je Courage napisal. sem bil zadnjič v Italiji, tovornjakov poln vozni pas, po prehitevalnem pa vsa osebna vozila 130. v celi poti (kar nekaj 100km) sem se moral samo 3-krat umakniti hitreje vozečemu, ki je prišel od zadaj. in ko gre prehitevat tovornjak (kar se zgodi večkrat kot pri nas) vsi umirjeno čakajo. in tovornjak prehiteva tudi po 3 "kolege" hkrati in ne slišiš ene troblje. sem bil zelo presenečen, pa tudi vožnja pri 130 tako hitro in manj stresno mine.
jaz niti nimam kej dost pojma o avtih.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če maj 31, 2007 6:55 pm

Tle pa je še nekaj za tistega bassa k se mu tooolk strašno mudi in tudi ostale nestrpneže: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=38&L2_ID=439
No ampak resnici na ljubo je v določeni meri tudi pisec tega članka za Motorevijo en seronja. Saj tistih par sekund pa menda lahko greš 130-140, a ne.
Res so pa opisane reakcije v članku kažejo, da je veliko voznikov totalnih pacientov...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če maj 31, 2007 7:03 pm

Sh3bO je napisal/-a:Glede na to, da večina govori proti tovornjakarjem, jih bom jaz zagovarjal. Če se še kdo ni nikoli peljal s tovornjakom, mu toplo svetujem. Zakaj? Zato, da bo enkrat izkusil kako je videti vožnja s tovornjakom po avtocesti.

Kar se pa tiče prehitevanja: če je tovornjak zadaj 1km/h hitrejši od tistega spredaj, ga ima vso pravico prehitet. Osebno sem veliko časa na avtocesti in moram reči, da tovornjakarji malo izsiljujejo, saj gredo na prehitevalni pas dosti prej.

Če se pa vi vsi vozite 200 na uro in gre šleper 500m pred vami prehitevat - to ni izsiljevanje.

Glej Shebo, nočem se kregat ampak tole kar pišeš je en velik bullshit in močno dvomim da se veliko voziš po avtocestah, vsaj z avtom ne. Če si pa kamionar potem pa je jasno kako razmišljaš in te do neke mere celo razumem.

Najprej naj ti povem nekaj - nihče in res nihče nima pravice nekoga izsilit na AC in tudi če si za en ali pa pet kilometrov hitrejši nimaš nobene pravice zapeljat na prehitevalni pas v stilu "kaj me briga pa naj se noter zaleti saj meni ne bo nič".

In profesionalni vozniki bi se tega dejstva morali še veliko bolje zavedati saj v končni fazi oni svoj šiht opravljajo na cesti v 40 in več tonskih strojih, ki lahko v trenutku uničijo človeška življenja. Po drugi strani veliko lažje razumem marsikaterega neprofesionalnega voznika, ki v celem letu naredi toliko kilometrov kot jih kamionar v treh tednih in ker ni tako "vajen" ceste se marsikomu spregleda tudi kakšna manjša ne smrtno nevarna napaka.

Profesionalci pa nikakor napak ne bi smeli početi , vsaj takih premišljenih ne (še enkrat poglej filmček na 24ur in mi povej, da so bila tista prehitevanja zgolj nepremišljena napaka) in ne mi rečt da to ni nevarno, ko se vozim po števcu 140km/h (po GPS-ju kaže 130km/h) in sem kar nekaj časa v njegovem ogledalu potem mi pa k****n pred nosom zapeljem na moj pas, zdaj naj se pa znajdem kakor vem in znam.

Pa še nekaj - Na štajerski AC imam velik večkrat primere izsiljevanja s strani kamionarjev kot pa je to primer s strani avtomobilistov. Seveda se najde kakšen primerek, ki s telefonom na ušesu vozi po prehitevalnem pasu 110km/h. Ampak vsaj izsilil me ni in ni me spravil v nevarnost, kar pa za nekatere nenadne manevre kamionarjev čedalje teže rečem.

In prosil bi, da se vzdržite odgovor v stilu, da ne vemo kako zgleda za volanom in da so(ste) kamionarji največji reveži pod soncem in da ostali ne vemo kako utrujajoč posel je to. Če ga ne zmorete je potem skrajni čas, da zamenjate službo, ker tako kot si policaj ne sme prvoščiti in ustreliti nekoga brez veze, ker se mu ne da laufat za njim tako kamionar ne sme početi neumnosti samo zato, ker se mu takrat to sprdne.

Verjamem pa tudi, da je marsikateri kamionar vzor na cesti in sem take tudi že srečal in bi jim z veseljem stisnil roko, zato tale moja jeze nikakor ne lati na vse šoferje velikih vozil. Žal pa se je fluktuacija transportnih vozil v zadnjih dveh letih tako strahovito povečala (z njimi tudi število budal za volanom), da bo v tej nesrečni Sloveniji potrebno nekaj storiti saj nas bo tranzitni promet in z njimi "prometni texas" na cesti dobesedno povozil.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če maj 31, 2007 7:23 pm

sonic je napisal/-a:
No ampak resnici na ljubo je v določeni meri tudi pisec tega članka za Motorevijo en seronja. Saj tistih par sekund pa menda lahko greš 130-140, a ne.
Res so pa opisane reakcije v članku kažejo, da je veliko voznikov totalnih pacientov...

se klele kar strinjam s tabo in ker govori o Golfu vem, da ko števec kaže 130km/h je to realnih 121km/h se pravi, da je tipček vozil skoraj 10km/h pod omejitvijo in brez veze nerviral tiste za sabo še posebej ker se je odločil, da se ne umakne na vozni pas, ker drugače po njegovo ne bi več prišel nazaj na prehitevalnega... mah kr neki no :D

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če maj 31, 2007 7:40 pm

BBoss je napisal/-a:Glej Shebo, nočem se kregat ampak tole kar pišeš je en velik bullshit in močno dvomim da se veliko voziš po avtocestah, vsaj z avtom ne. Če si pa kamionar potem pa je jasno kako razmišljaš in te do neke mere celo razumem.

Lepo, da se nočeš kregat... Osebno nisem šofer, sem pa sin šoferja. Delam 35.000 km in še približno enkrat toliko jih presedim kot sovozink. Med Krškim in Portrožom že poznam vsak kamen na cesti.

BBoss je napisal/-a:Najprej naj ti povem nekaj - nihče in res nihče nima pravice nekoga izsilit na AC in tudi če si za en ali pa pet kilometrov hitrejši nimaš nobene pravice zapeljat na prehitevalni pas v stilu "kaj me briga pa naj se noter zaleti saj meni ne bo nič".

Nikoli nisem napisal, da ima kdo pravico nekoga izsilit. Veliko izsiljevanj se reši brez nesreče, vendar ne vse. Slab mesec nazaj me je nekdo izsilil in to je na žalost plačal s svojim življenjem... Ampak ni bilo na AC. Nekdo, ki je na avtocesti hitrejši, ima pravico prehitevat. Tudi tovornjakarji. Pa naj država gradi 3 pasovne avtoceste...

BBoss je napisal/-a:In profesionalni vozniki bi se tega dejstva morali še veliko bolje zavedati saj v končni fazi oni svoj šiht opravljajo na cesti v 40 in več tonskih strojih, ki lahko v trenutku uničijo človeška življenja. Po drugi strani veliko lažje razumem marsikaterega neprofesionalnega voznika, ki v celem letu naredi toliko kilometrov kot jih kamionar v treh tednih in ker ni tako "vajen" ceste se marsikomu spregleda tudi kakšna manjša ne smrtno nevarna napaka.

Kar se tiče pa profesionalnih voznikov. Ti tovornjakarji, ki tako izsiljujejo, prehitevajo v tunelih ipd. - si se mogoče vprašal koliko so stari? Če je 21-letnik norec za volanom svojega avtomobila, je norec tudi v 40 tonskem šleparju. Starejši šoferji imajo malo bolj pospravljeno na 'podstrešju' kot pa mlajši.

BBoss je napisal/-a:Profesionalci pa nikakor napak ne bi smeli početi , vsaj takih premišljenih ne (še enkrat poglej filmček na 24ur in mi povej, da so bila tista prehitevanja zgolj nepremišljena napaka) in ne mi rečt da to ni nevarno, ko se vozim po števcu 140km/h (po GPS-ju kaže 130km/h) in sem kar nekaj časa v njegovem ogledalu potem mi pa k****n pred nosom zapeljem na moj pas, zdaj naj se pa znajdem kakor vem in znam.

Vsak dela napake. Določeni se tudi izživljajo - takšni gredo tudi meni na k****. Ampak so mogoče tudi situacije, pri katerih lahko kaj spregledaš. Tisto v tunelih je res neodgovorno in bi osebno takšnim ljudem vzel izpit in še kaj...

BBoss je napisal/-a:Pa še nekaj - Na štajerski AC imam velik večkrat primere izsiljevanja s strani kamionarjev kot pa je to primer s strani avtomobilistov. Seveda se najde kakšen primerek, ki s telefonom na ušesu vozi po prehitevalnem pasu 110km/h. Ampak vsaj izsilil me ni in ni me spravil v nevarnost, kar pa za nekatere nenadne manevre kamionarjev čedalje teže rečem.

Po štajerski avtocesti se pa zelo redko vozim, zato težko komentiram obnašanje tovornjakarjev na tistem območju.

BBoss je napisal/-a:In prosil bi, da se vzdržite odgovor v stilu, da ne vemo kako zgleda za volanom in da so(ste) kamionarji največji reveži pod soncem in da ostali ne vemo kako utrujajoč posel je to. Če ga ne zmorete je potem skrajni čas, da zamenjate službo, ker tako kot si policaj ne sme prvoščiti in ustreliti nekoga brez veze, ker se mu ne da laufat za njim tako kamionar ne sme početi neumnosti samo zato, ker se mu takrat to sprdne.

Moj odgovor, da ne veste kako zgleda za volanom ni bil mišljen kot 'lejte kako težak posel imam in blablabla'. Mišljeno, je bilo da bi si malo ogledali kako zgleda. Če bi bili vi vsi hitrejši za 5 km/h od tistega spredaj, bi verjetno vsi izgubili živce da bi cincljali za njim. Vsak bi prehitev po prehitevalnem pasu. Vsak!

BBoss je napisal/-a:Verjamem pa tudi, da je marsikateri kamionar vzor na cesti in sem take tudi že srečal in bi jim z veseljem stisnil roko, zato tale moja jeze nikakor ne lati na vse šoferje velikih vozil. Žal pa se je fluktuacija transportnih vozil v zadnjih dveh letih tako strahovito povečala (z njimi tudi število budal za volanom), da bo v tej nesrečni Sloveniji potrebno nekaj storiti saj nas bo tranzitni promet in z njimi "prometni texas" na cesti dobesedno povozil.

Se strinjam s tabo v tej točki. In še enkrat. Drugič ko kakšen kamionar dela pizdarije po cesti, poglejte malo koliko je star...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

p|X|
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a p|X| Če maj 31, 2007 8:19 pm

Sh3b0 glej se strinjam z tabo, toda če si kulturni voznik in veš da z svojimi 5 km/h
ko jih maš več ne moreš prehitet "polža" v nekaj sekundah je prehitevanje nesmiselno...

Sploh z kamionom ki težko pospeši itd, posebaj če so kaki klanci.

lep pozdrav

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Če maj 31, 2007 8:47 pm

mihant je napisal/-a:
bass je napisal/-a:Tovornjakarsko izsiljevanje je po mojih izkušnjah redek dogodek, saj se znajo kdaj malo jajcat pa prehitevat, ampak se hitro umaknejo, ZA RAZLIKO OD VOZNIKOV OSEBNIH VOZIL !

Bemuboga včeraj se peljem po obvoznici, blazno se mi mudi, od cele gužve skozi pol LJ obvoznice se mi 2 AVTOMOBILA od vsaj 50ih normalno umakneta s prehitevalnega pasu.

Ljudje !
Če ima človek za vami že 5 kilometov vklopljen levi žmigavec, vam blenda kot blesav, trobi kot d****, je morda čas, da umaknete svojo jajco na freakin desni pas in se tam vozite 100km/h !!!

Razumem, da bi morda tudi vi radi peljali hitreje in čakate na voznika pred sabo, opozorite ga z levim smerokazom in dolgimi lučmi, da ovira promet za seboj, ne pokorno voziti za njim 100 na uro in čakati, da mu bo potegilo, ker se lahko vsi skupaj do penzije načakamo.

Čez čas sem dojel, da bo hitreje po desnem pasu, saj je tam pol manj vozil !
Ne razumem kaj VAM ni jasno. Da, tudi vi ki to berete ste med njimi, večina vas.
Če se mi mudi blendam že 50m vnaprej (levega smerokaza tako nihče ne opazi, retrovizor.kajjeto.press), pa še vedno se najdete biseri, ki ne veste, a bi se umaknili za tisti kombi, ali bi ga prehiteli s 105km/h.
Blendam ti vnaprej, da vidiš, da imam višjo hitrost in se umakneš in obema omogočiš varno srečanje, ne blendam ti, ker sem nevzgojen d****, ampak, da te opozorim na svoj prihod - to ni povabilo, da se mi naserješ pred avto in mi blokiraš pot!!!
Zato se naslednjič umakni za tisti heben kombi in počakaj tri sekunde, več mi ne bo trajalo, da pridem mimo.

Prosim dajte malo upoštevat voznike za sabo, levi pas je za 130km/h in VEČ, če se vam špara z gorivom, vozite (PROSIM VAS ZA BOGA) po desnem pasu, ne mi po jajcih "kao" prehitevat nekoga, če ima voznik za vami levi smerokaz in sigurno dosti višjo hitrost. Retrovizor ni za šminkat se ampak za GLEDAT za sabo, da ne narediš sranja, ker je težko predvidevat 3 sekunde vnaprej.

res se mi zdi da si ti največji nestrpnež v tej temi... kot je nekdo že povedal, je na obvoznici omejitev 100kmh in če se ti voziš hitreje, je to tvoja skrb. če nekdo blenda in trobi kot d**** (si sam tako napisal) verjetno je (oziroma SI) d****. in če ima že prižgan levi smernik, je zagotovo d****, ker res ne rabil smernika med prehitevanjem.

pogosto se mi zgodi, da se tudi jaz želim peljati 130 na obvoznici in se zaradi spredaj vozečih ne morem, ampak zato se nikakor ne bom umikal tistemu, ki se mi približa zadaj. in se mu naj, zato ker je za mano kar umaknem? kaj pa če on hoče peljati samo 110? potem se lahko samo umikamo ves čas... trobil in blendal BI šele, ko je prazen vozni pas in voznik na prehitevalnem pasu nima pred sabo nikogar. enako tudi na avtocesti - če se pelje 130 in je promet na voznem pasu - pa naj se, dokler je promet...

je tudi res kar je Courage napisal. sem bil zadnjič v Italiji, tovornjakov poln vozni pas, po prehitevalnem pa vsa osebna vozila 130. v celi poti (kar nekaj 100km) sem se moral samo 3-krat umakniti hitreje vozečemu, ki je prišel od zadaj. in ko gre prehitevat tovornjak (kar se zgodi večkrat kot pri nas) vsi umirjeno čakajo. in tovornjak prehiteva tudi po 3 "kolege" hkrati in ne slišiš ene troblje. sem bil zelo presenečen, pa tudi vožnja pri 130 tako hitro in manj stresno mine.

Še en biser.
Očitno si imel zelo površnega inštruktorja vožnje, da ti je pozabil omeniti, da je levi smerokaz na avtocesti (pa naj bo hitra ali AC) indikator PREHITEVANJA, ozr. signal vozniku spredaj, da se umakne (če se že sam ne spomne, ozr ne opazuje retrovizorja, kot je navada pri nas).
Tistemu, ki nima smerokaza se ni potrebno umakniti, saj se mu ne mudi (po znakih sodeč).

Ampak slovenci kot slovenci ste nagnjeni k iskanju dlake v jajcu in je blazno pomembno a se gre za hitro cesto ali za avtocesto, mislim res dan in noč je, če je modra tabla namesto zelene :roll:
Da slučajno nebi umaknil tdi-ja, SAJ SE VENDAR VOZIŠ PO OMEJITVI !

Žalostno kmečko logiko imate, kolegi dragi.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black Če maj 31, 2007 8:51 pm

R_S je napisal/-a:Tovornjaki se res prehitevajo, ker gre enmu 89 km/h drugemu pa 90km/h sam se pa tist 1 km/h na tooook tisoč kilometrov veliko pozna v času. No pa rečmo da se za 1 km/h ne prehitevajo tko za ene 3-5 pa...Itak da gre vsakmu da je čimprej na cilju. (doma, v tovarni za razlaganje itd....) Pa tut vsak od nas ima kdaj slab dan, ki se pa na cesti pozna zelo bolj kot v eni tovarni...Tko da svaka čast kamionarjem, ki vozijo po cele dneve in noči!

bravo :clapclap :clapclap

Zavedajte se da je cesta šoferjevo delovno mesto.Tako kot se morate vi v svojih službah po svoje znajti se mora on na cesti.

Uporabniški avatar
SCANIA
Nov uporabnik

Napisal/-a SCANIA Če maj 31, 2007 8:54 pm

sej če bi šli vsi traktorji enak hitr bi blo ql. tko ma pa en nafrizeranga in mu gre bl tko da ga pol prehiti. maš pa pol take k mutijo in vozjo 85 mu prideš u zavetrje ga začneš prehtevat in on se spoune da more dodat še mal gasa in zato se pol konča z minutami prehitevanja.

v klanc je pa tko en je naložen en je prazen en zna prestavljat polovičke en jih ne zna!

U Italiji majo prou en pas kjer ne smeš prehitevat od 6h pa do 22h
Kula mamo racing team

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če maj 31, 2007 8:55 pm

Courage™ je napisal/-a:Haha, v toti temi rajse ne izgubljam besed. Namrec se med tednom vozim po Italiji, in morem rect da so ljudje dosti bolj vzgojeni pa ceprav se govori obratno, kar se prometa in voznje tice.

V Italiji imajo šoferji definitivno več v glavi. Ta citat še vedno drži

esem je napisal/-a: Glede primerljivosti vožnje pri nas in na Zahodu en primer (precej znotraj povprečja): Vozil sem od Malpense (naprej od Milana) proti Lj s čisto povprečno hitrostjo okoli 150 - popoldan, delavnik. Do Divače sem v Italiji doživel eno samo situacijo, niti ne nevarno,, naprej do Lj obvoznice 4 (2 nevarni), na Lj obvoznici pa še 5 (3 zelo nevarne), nikoli zato, ker bi jaz pretiraval. Res jih je v povprečju v It nekaj več, a glede na km sploh ni nobene primerjave z našimi.

Par dni nazaj me je en Italijan grdo izsilil - tam, kjer so štirje ozki pasi na enem cestišču avtoceste (pri Vrhniki) je kljub temu, da sem dejansko vozil ob njem in ne za njim - oba v koloni, zavil na moj levi pas direktno vame - kljub trobljenju. Uspel sem zavreti, vendar bistvo, kar hočem reči, je, da je nato človek kasneje 4 X zapeljal tako (vozil počasi, da ga dohitim, prehitim, me prehitel, zmanjšal, vozil ob meni itd), da mi je lahko kazal očitne znake opravičila. Ponavljam - 4 X! Če v avtu ne bi bil Italijan, ampak Slovenec, bi bolj verjetno videl sredinec kot pa eno samo opravičilo. Kultura pač....

EX-B je napisal/-a:
bass je napisal/-a:Bemuboga včeraj se peljem po obvoznici, blazno se mi mudi, od cele gužve skozi pol LJ obvoznice se mi 2 AVTOMOBILA od vsaj 50ih normalno umakneta s prehitevalnega pasu.

Po katerem delu ljubljanske obvoznice? Namrec severni del ni AVTOCESTA in tam NI prehitevalnega in voznega pasa, sta samo dva VOZNA pasa na HITRI cesti z omejitvijo 100kmh, in se ti ni noben dolzen umaknit na desni vozni pas, ce si ti hitrejsi zadaj. Lepo je, ni pa dolzen! Takisto recimo na Crnuski in Trzinski obvoznici. Vsi blendajo, ce se peljes lepo po omejitvi na tisti dvopasovnici po levem voznem pasu.. Ma.. Prehiti po desnem bohpomagi, ce ze hoces cez omejitev (ki je tam sicer dost bedna.. vecinoma 70), levi pa ni prehitevalni, tako da.. To je tko, kot ce bi na Celovski recimo nekomu blendal in trobil naj se ti umakne iz levega voznega pasa, ker bi ti rad sel hitreje.. Halo.. :D

Ni čisto tako. Vozit je treba po desnem voznem pasu - če ni prezaseden - pasa nista enakovredna. Evo citat iz ene stare teme

esem je napisal/-a:sem še enkrat pogledal ZVCP in to o počasnejših vozilih na desnem pasu ni samo nenapisano pravilo - glej 3. člen

26. člen

(1) Na smernem vozišču z dvema ali več označenimi prometnimi pasovi mora voznik voziti po sredini prometnega pasu.
(2) Na smernem vozišču iz prejšnjega odstavka mora voznik voziti po desnem prometnem pasu. Če ima smerno vozišče tri prometne pasove, je dovoljena vožnja po desnih dveh prometnih pasovih, levi pa je namenjen prehitevanju. (velja za obvoznico s statusom hitre ceste - op. esem)
(3) Na cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer v naselju sme voziti voznik motornega vozila, katerega največja dovoljena masa ne presega 7.500 kg, ki lahko brez oviranja sledi prometnemu toku, tudi po prometnem pasu, ki ni ob desnem robu smernega vozišča.
(4) Kadar se na cesti iz prejšnjega odstavka promet zgosti toliko, da vozila zasedajo vse prometne pasove na smernem vozišču in se premikajo s hitrostjo, ki jo pogojujejo pred njimi vozeča vozila, ni dovoljeno zapeljati z enega na drugi prometni pas, razen zaradi razvrščanja pred križiščem ali ustavitve vozila.
(5) Če je na smernem vozišču iz prvega odstavka tega člena na enem od prometnih pasov onemogočen promet vozil zaradi ovire ali se pas konča, so vozniki, ki vozijo po sosednjem prometnem pasu dolžni omogočiti vključevanje na ta prometni pas tako, da vozijo s primerno hitrostjo in na takšni razdalji do vozila pred seboj, da se lahko izmenoma vključi v promet še po eno vozilo (sistem zadrge).
(6) Na cesti, ki ima dva ali več označenih prometnih pasov za vožnjo v eno smer, ni dovoljeno voziti po smernem vozišču, namenjenem vožnji v nasprotni smeri.
(7) Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim, ali drugim ali petim odstavkom tega člena.
(8) Z globo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s četrtim odstavkom tega člena.
(9) Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s šestim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 4 kazenske točke.

Uporabniški avatar
SENATOR
Stalni uporabnik

Kraj: near Nova Gorica

Napisal/-a SENATOR Če maj 31, 2007 9:16 pm

Courage™ je napisal/-a:Haha, v toti temi rajse ne izgubljam besed. Namrec se med tednom vozim po Italiji, in morem rect da so ljudje dosti bolj vzgojeni pa ceprav se govori obratno, kar se prometa in voznje tice.

Tuki se pa podpisem, ker se tudi jaz ze 12 let vozim po Italiji in vem kako tam vozijo, bolje kot pri nas, so pa tudi izjeme. Ce pa ze vidim kolono jo povzroca en k...c s tablico LJ, ki si misli da je bog tudi v tujini.

LP
30 STYLING AWARDS

http://www.youtube.com/watch?v=fZYbGHM5WY0

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Če maj 31, 2007 9:53 pm

malo izven konteksta: kaj v italiji lahko policaj izstavi kazen glede na plačilni listem na AC ne? če si preveč hitro prišel iz točke v točko ne?

lp :D

Uporabniški avatar
SENATOR
Stalni uporabnik

Kraj: near Nova Gorica

Napisal/-a SENATOR Če maj 31, 2007 9:57 pm

DaDek je napisal/-a:malo izven konteksta: kaj v italiji lahko policaj izstavi kazen glede na plačilni listem na AC ne? če si preveč hitro prišel iz točke v točko ne?

lp :D

Če se upiči lahko......zato se pa splača it spit eno kafe po poti......:D
30 STYLING AWARDS

http://www.youtube.com/watch?v=fZYbGHM5WY0
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov