Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Ne jun 17, 2007 1:30 pm

mucek je napisal/-a:Reber, pod tole se pa podpišem!
Tudi sam s kolesom (in avtom!) naredim precej kilometrov in dostikrat sem bil v situaciji, kot si jo opisal ti - sem že tudi skakal s kolesom s ceste dol in tako naprej... Situacija enaka - nekdo se me je spravil prehitevati (na odseku, kjer jest s kolesom ne bi upal vzporedno vozit!) in mu ni zneslo... Takrat sem, hvalabogu, odskočil s ceste na (luknjast) rob vozišča, bil pa sem preveč pod adrenalinom, da bi se še spravil za tistim avtom... Še poseben (adrenalinski) užitek pa je vožnja s kolesom po Ljubljani, ko te iz dneva v dan želijo povoziti vozniki, ki zavijajo desno z glavne ceste, ti pa s kolesom na kolesarski stezi...
Se strinjam, da nekateri kolesarji na cesti delajo štalo (tudi nekateri avtomobilisti jo!) - ampak kolo je na cesti avtomobilu enakovredno (dobro, odštejemo ceste, rezervirane za motorna vozila). V teoriji. V praksi pa velikokrat obvelja teorija močnejšega - torej avtomobila. Žal.

LP, Grega

V Lj sem na kolesu ekstremno previden na take avtomobiliste, se je že večkrat zgodilo, da sem zaviral in se zaletel v bok avtomobila, sicer pri nižji hitrosti, zakaj bi jaz pazil na njihov pleh, če oni ne pazijo na moje življenje.
Enkrat pa me je ženska pri 15km/h (vozila je na manj prometni ulici s kolesarskim pasom proti rdečemu semaforju) tako grdo zrinila, da ima za spomin lepo prasko čez bok od rogov.
Samo tiho je bila, niti pisnila ni, tudi jaz sem molčal, se mi je pa bliskalo iz oči.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Ne jun 17, 2007 4:36 pm

Verjetno bo minilo še precej let, preden bo večina avtomobilistov ugotovila, da cesta ni samo za avtomobile. No, je samo za avtomobile, ampak to je avtocesta in cesta rezervirana za motorna vozila, pa tiste ceste, ob katerih je vzporedno speljana kolesarska steza (cesta ali kakorkoli že)
Dokler si folk, ki ima izpite dobljene kar tako ne bo razjasnil nekaj osnovnih pojmov, bomo morali vsi biti zelo previdni. No, tudi avtomobilisti moramo biti previdni, kadar smo za volanom ali kadar smo v vlogi kolesarja.
Sicer pa, če se dobro spomnim, ko sem delal izpit so nas učili: bodimo predvidljivi, predvidevajmo, in še 1x predvidevajmo, ker drugi verjetno ne predvidevajo, čeprav bi morali ... jemlje se, kot da ne previdevajo. Scenarij med vožnjo mora biti tak, kot najslabši možen, torej, predvidevati moramo najslabšo možno varianto, potem lahko rečemo, da vozimo dokaj varno. Nikoli ni dovolj varno.

Zadnja leta je tevilo kolesarjev na cesti naraslo. Porast števila kolesarjev je zaradi večih vzrokov: nekaj je vsekakor v tem, daje to postalo moderno, mogoče pa je to še najbolj glavni vzrok temu porastu. Seveda ne smemo pozabiti tudi tistih, ki se s kolesom vozijo že od nekdaj. Verjetno pa so v manjšini tisti, ki se s kolesom vozijo zaradi varčevanja ali pa zaradi tega,. ker se propagira vožnja s kolesom namesto z avtom. Vsekakor je konec koncev število kolesarjev naraslo in tega nikakor ne smemo spregledati.
Mnogokrat se je na tem forumu že odvijala debata o raznih dogodkih med kolesarji in avtomobilisti. Skoraj v večini primerov pa je bilo med vrsticami čutiti neko napetost in nestrpnost avtomobilistov v škodo kolesarjem. Iz tega lahko sklepamo, da je na splošno kultura avtomobilistov zelo slaba in to v škodo kolesarjem. Če kolesar naredi napako in vozi vštric je tako popljuvan in je to najslabši čovek na svetu. Če pa avtomobilis pridivja izza ovinka je pa vse v redu ...
Apeliram na vse, tako na avtomobiliste kot na kolesarje: zavedajte se, eni kot drugi, da na cesti niste sami. Samo to, samo ta malenkost: NISTE SAMI, ko se boste zavedali tega, bo mnogo stvari postalo zelo enostavnih.

Sam uživam v spustu s kolesom npr iz Pokljuke ... med spustom iz Pokljuke čez Zatrnik s kolesom vozim hitreje kot avtomobili ... to je adrenalin, ki je pravzaprav zelo nevaren ... ne bom razlagal naprej, ampak zakon preživetja je tako kot je in zato moram voziti temu primerno.
Z avtom včasih rad vozim hitro, spet je tukaj adrenalin in užitek ... ker na cesti nisem sam, se moram temu prilagoditi. Torej, tako hitro kot bi rad enostavno ne morem voziti, ker na cesti nisem sam ... ja, tako pač je, lahko se približamo svojim adrenalinskim užitkom, ampak dajmo to delat v mejah zdravega in varnega okusa.

In na koncu, želim, da bi v prihodnje vse več avtomobilistov končno ugotovilo, da so/smo kolesarji enakovredni.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po jun 18, 2007 11:54 am

Kar se tiče starejših ljudi - eni ste prav hudičevo nestrpni. A bi starejše ljudi kar zaprli v domove za ostarele in jim prepovedali ven? Kaj pa ko boste vi stari? Dobro, nekateri res niso več za na bicikel in na cesto ker delajo nevarne stvari, ampak večina drugih le malce počasneje dojema okolico in to moramo ostali upoštevati in previdevati.

Sam se vozim z biciklom predvsem po Ljubljani, ker je zastonj in ker 100x hitrej nardiš svoje opravke. Nobenih zastojev, nobenih problemov s parkiranjem pa še klime ne rabiš. Kar se pa tiče rekreacije pa imam gorsko kolo in se vozim izključno po gozdu in makadamih, ker se imam preveč rad, da bi se vozil po regionalkah in magistralkah.
Je pa stanje za kolesarje v LJ katastrofalno. Kolesarske steze se kar na lepem končajo, so zaparkirane in po njih hodijo pešci, ki sploh ne vejo za dogajanje okoli sebe, kje hodijo itd. Večina me spominja na zombije, kar vijugajo levo-desno po pločniku/kolesarski stezi... :roll:
Na vsakem križišču ti pa grozijo avtomobilisti, ki zavijajo iz glavne ceste v desno in večinoma sploh ne gledajo nazaj! Velikokrat se mi je za las izšlo, da me niso podrli. Zgleda da večini voznikov ni jasno, da ima kolesar prednost, ker vozi naravnost. Ali pa pacienti, ki se celo peljejo z avtom po kolesarski stezi :!: in se potem celo nočejo umakniti ali pa te naderejo. Takim bi na mestu vzel izpit in jih poslal delat družbeno koristna dela. :evil:
Pač katastrofalno stanje v prometu, kjer velja zakon močnejšega, se kaže tudi pri srečanjih avto-kolesar, le da je problem še hujši. Mika me, da bi si namonteru na bicikl avtomobilsko hupo, tko bi vsaj mal lahko avtomobiliste opozoril nase. :twisted:

lp

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp Po jun 18, 2007 1:06 pm

ja daj zanč ponoči sm enga skoz zgazil je pršu po napačni smeri, brez luči in skozi rdečo direkt pred mene in kako ga nej jst zdej vidm. tko da ponoč luči na kolesu obvezne, k se čist nč ne vidi! ko še nism vozu avta, se je tud men jebalo za luči, ampak dejansko se kolesarja brez luči v temi ne vidi.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Po jun 18, 2007 1:15 pm

Se strinjam da s(m)o avtomobilisti pogosto preveč nestrpni do kolesarjev.
Ampak kolesarji (sicer ne vsi) so tudi včasih za natepst.

Predvsem so (na pločnikih in peš-conah!) pogosto še bolj agresivni do pešcev kot avtomobilisti na cesti do drugih.
Vožnja po enosmerni ulici v napačno smer, pa čez rdečo luč in izsiljevanje prednosti sta pa sploh moderna športa pri biciklistih. Posebej slednje mi nikakor ne gre v glavo, a ima ta folk izrazit "death-wish" ali kaj?

Posebej ker tudi sam kdaj sedem na bicikel in mi na kraj pameti ne pride, da bi take norosti počel (kršenje predpisov), kot jih vsak dan vidim pri drugih kolesarjih, že zaradi lastne glave.

Glede prednosti pri zavijanju desno: ja. kolesar, ki gre naravnost, ima prednost pred mano. Če vozi po kolesarski stezi ali pločniku. Kaj pa, če vozi po cesti? (kar nekateri prakticirajo, tudi tam, kjer je kolesarska steza). Takrat imam pa prednost jaz, tako kot me tudi z avtom tedaj nihče ne sme prehitevati po levi, kajne.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po jun 18, 2007 1:19 pm

ven stopit z avta pa mu obe gumi vun spustit,pol pa naj se vozi ki hoče :lol: če več ni zmožni za na pecikl ali pa za v avto kajs e sploh spravlja ....jaooo me taki razpizdijo....ko pa jih keri zbije pa ni oni nič kriv,ampak vse voznik :roll: :roll:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp To jun 19, 2007 4:40 pm

sonic je napisal/-a:Predvsem so (na pločnikih in peš-conah!) pogosto še bolj agresivni do pešcev kot avtomobilisti na cesti do drugih.
Vožnja po enosmerni ulici v napačno smer, pa čez rdečo luč in izsiljevanje prednosti sta pa sploh moderna športa pri biciklistih. Posebej slednje mi nikakor ne gre v glavo, a ima ta folk izrazit "death-wish" ali kaj?

to je čisto res. popizdim, če grem s kolesom in po svoji špuri in nasproti dva rekreativca v pedrskih rumenih hlačkah vzporedno (v nasprotno stran). ja in pol mislta, da se jima bom jst umikal. no jst se ne bom.

sicer pa če grem čez prehod, vedno pogledam, kaj imam za sabo, in se nekako prepričam, da so me res vidli.

Tu_Nera
Novinec

Napisal/-a Tu_Nera To jun 19, 2007 4:56 pm

erixon je napisal/-a:Sam se veliko vozim tudi s kolesom in sem ugotovil eno dejstvo: Veliko bolje bi bilo, ko bi bili vsi kolesarji vozniki avtomobilov ter da bi se vsi vozniki avtomobilovkdaj peljali s kolesom.

Ko sem na kolesu takoj vidim, kaj me pri avtomobilistih moti, ko sem pa v avtu pa takoj vidim kaj me moti pri kolesarjih. In potem sem med vošnjo s kolesom in avtom pač bolj uvideven do drugih. Jezi me pa čista ignoranca, ker sem imel v LJ že kar nekaj bližnjih srečanj na kolesu... Pa se je na srečo vedno dobro izšlo.

večina avtomobilistov nas ima za manjvredne v prometu js se veliko prevozim s kolesom pa fotr z motorjem pa so naju oba že izsili na križiščih,... pa ne rečem da vozim popolnoma po pravilih sam mni se to ne zdi pošteno danss prečkam eno kiržišče pa se en tip prpee ene 90 na omejitvo za 60 pol pa mni trobi kr je mogo zavirat, a se je kr naenkra pojavo pri meni mni ni najbol jasno zaka jemni trobo če pa je on prinorel v križiše :evil: :evil: :evil: :shock: :shock: :shock: :x
Slika :ewil:

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To jun 19, 2007 5:25 pm

Kaj ti bodo starejši ljudje naredili no... Raje si poglejte moj primer ko so mi (pre)pametni policisti skočili na cesto tik pred mano brez, da bi pogledali levo desno. Samo gasa na glavno iz enega parkirišča. Je šlo fejst na ozko, da jih nisem "nabasal" v prtljažnik. Budale idiotske. Pa še upoštevati je potrebno, da je bila hitrost okrog 40 km/h. Taki potem red delajo po cesti. Idioti.

Tu_Nera
Novinec

Napisal/-a Tu_Nera To jun 19, 2007 10:09 pm

brez veze zgublad bese kr je preveč idiotov na cestah ko mislijo da so edini tak da :cry: :cry: :cry:
Slika :ewil:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov