Kael je napisal/-a:... Kar se tiče pa izkušenj je pa tako: sam imam Seat Leona za 18.000 €, star sedaj slaba dva mesca in pred kratkim sem bil s punco na morju. Malo pred postojno je začelo noro liti - kljub brisavcem na max, nisem videl naprej ničesar, folk pa še kr žgal, zato sem se umaknil na odstavni pas in v norem nalivu nadaljeval z vožnjo 40 na uro. Po nekaj 100m je začela padat najprej drobna toča, začel se je klanec in dobili smo 3 pasovnico. Glede na ceno avta, zavarovanje dol ali gor, sem se ob nadvozu 300m naprej ustavil, na počasnem pasu (če nebi bil klanec, bi bil odstavni), ...
S tvoje strani očitno pričakovano - tako početje se mi zdi idiotizem skorajda brez primere.
Prvič.
Avto je na prvem mestu sredstvo, ki mora služiti tebi. Če je drugače, je s tabo in tvojim načinom življenja nekaj narobe. In ja, avto bo dobil toliko in toliko prask, udarcev in udrtin. S tem se moraš sprijazniti, ko ga kupuješ. Če se ne moreš, ga pač ne kupiš. Če bo tak dogodek pretežek za tvoje srce, potem daš zanj 9.000 ali pa 4.500 eur.
Drugič.
Ustavljanje na odstavnem pasu se še nekako tolerira. Ustavljanje na pasu za počasna vozila le, če zaradi okvare res ne moreš nadaljevati vožnje. Bolj črn scenarij tvojega ustavljanja bi bil, da bi po bregu za tabo prisopihal težak tovornjak, tebi bi se moral z njegovimi 30. km/h ogniti na vozni pas, po katerem bi nekdo pripeljal 90 km/h, ta bi se hitro umaknil na prehitevalni pas, v tistem trenutku, bi pa za njim prihiteli trije avti s 130. km/h. Ti trije bi se kod domine zakadili v tega nesrečneža, ki bi ga po trku odneslo še pod kamion. Zaradi slabe vidljivosti, bi v ves ta kaos priletelo še 5 avtov in imeli bi prvorazredni masaker.
Tretjič.
Tvoje ideje o ustavljanju v tunelu niti ne bi komentiral.
Sam sem se s še ne mesec dni starim avtom (za nekaj drobiža več, kot 18.000 eur) peljal po primorski avtocesti, ko je začela padati toča. Sicer sem malo žalostno pogledal, a vožnjo nadaljeval z razmeram na cesti varno prilagojeno hitrostjo. Tako nisem nikogar ogrožal in nisem dodatno povečeval možnosti, da pride do nesreče - morda tudi take s tragičnim izidom. Tistih nekaj udrtinic (jih niti ni bilo toliko, kot sem jih pričakoval) sem pa pač preživel in še danes imam spomin na tisti dopust (na katerem sem zelo užival) - v reklami za Mastercard bi rekli: "neprecenljivo."
Je pa vsaka neumnost, ki jo narediš na avtocesti in ki ima posledice zelo težka in to pa res težje preboliš, kot nekaj udrtin na haubi. Verjemi, govorim iz izkušenj - sicer ni bilo posledic, ampak malo je manjkalo.
Pa lep pozdrav