sonic je napisal/-a:kdaj se bo nehala nervoza voznikov avtomobilov, ki ti trobijo če se pelješ s kolesom in morajo zaradi ozkih cest mogoče 5 sekund počakati da te varno prehitijo
A) ko boste nehali težiti na cesti
B) ko bodo zgrajene kolesarske steze - KI JIH POTEM TUDI UPORABLJAJTE, ne pa da kolesar serje po cesti, ima pa lepo kolesarsko stezo.
i se je že vozil precej v tujini, da smo pač še balkan po kulturi.
Ravno biciklisti ste najhujši balkanci.
Če sem pešec, me najbolj grobo (in to na peš conah!) ogrožajo kolesarji, ki so v povprečju neprimerno agresivnejši od najobjestnejših voznikov. Da bi mi kolesar ustavil, ko prečkam zebro - se mi še ni zgodilo, čeprav bi absolutno moral! Me je kot pešca že izsilil, ko sem imel zeleno luč, on pa je šel v rdečo in sem moral odskočiti!
Tako da mi ne govorit o "ubogih kolesarjih", ker bolj arogantnega, nesramnega, egoističnega, primitivnega in splošno prifuknjenega folka na cestah ne srečaš. Ker so na biciklu in v praksi praktično imuni na prometne kazni, si privoščijo ama vse. Če bi se avtomobilisti tako obnašali, bi bilo vsako leto 5000-10000 mrtvih.
Pa še nisem sploh imenil izsiljevanja prednosti, vožnje skozi rdečo luč in v enosmerne ceste, nepravilno prehitevanje po desni, kršenje vseh možnih pravil v križiščih...
In ja, v tujini s strani kolesarjev nikjer česa takega ne doživiš...
Zato dajem kontra pobudo:
- kdor se vozi s kolesom, mora izdelati izpit, da bo vsaj poznal osnovne prometne predpise;
- kolesa naj bodo registrirana - za kolesarje bo ugodno zaradi kraj, sicer pa bo lažje nadzorovati kršenje predpisov;
- kolo brez predpisane opreme (zlasti luči ponoči) nima kaj iskati v prometu, zato bi se jih moralo strogo izločati in predpisati dovolj visoke kazni (tudi zaplemba kolesa)
- policija naj malo bolj dosledno kaznuje kolesarje, če delajo prekršek Samo enega policaja naj pošljejo čez dan krožit v center LJ med NUKom in Prešernosvim trgom, bi lahko fino kasiral...
Torej, kdo se še strinja z mojimi predlogi glede kolesarjev (izpit, registracija, nadzor..)?