Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line To avg 14, 2007 1:38 pm

zakaj bi ti gobec vleklo vn iz linije? sej to ravno ESP preprečuje. in še en detajl ste pozabli. če nimaš stisnjeno ne gasa ne bremze nič ne deluje.
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To avg 14, 2007 1:42 pm

Ja sej preprečuje. Jaz sem samo napisal,na kero kolo reagira, če se dogaja prekrmarjenje in podkrmarjenje. :D

Men brez gasa lihtak dela.

Edino sranje je, če priletiš v ovinek, pa esp dela na polno, ti pa stisneš zavoro :D nimaš kaj da mrdneš, ker ti ne pusti niti za dlako stisnit pedala. To lih ni prijetno če priletiš okol zavoja keremu na rit. Enkrat sem čez tuhinjsko pelal bolj hitro, ker se mi je namreč mudilo, sem hodil po nekaj za fotra, pa priletim okol ostrega ovinka, esp dela, jaz pa zagledam traktor pred sabo :roll: :oops: Pohodim bremzo, pa trd pedal takrat, sem samo čakal kak bom tresno, pa se je nasrečo avto umiril lih pa esp ugasno, pa je bremza primla. :evil:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Napisal/-a KARL ABARTH To avg 14, 2007 1:54 pm

Pri razlagi in komentarju ESP-ja in podobnih naprav je potrebno razmišljat na način čisto navadnega voznika (oz večine) in temu primernih situacij. V večini takšnih primerov ESP reagira veliko bolje kot voznik.

Povsem druga zgodba pa je za peščico tistih, ki hočejo na vsak način izzigravat fiziko in njene zakonitosti .

LP

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P To avg 14, 2007 1:57 pm

Ideja sploh ni neumna. Seveda ne bomo preprečil vseh smrtnih žrtev, kot je napisal nekdo v drugem postu se mi zdi... če prileti nekdo čelno pri 100 na uro seveda ni rešitve, sam se pa da rešit avto v veliko primerov. Mogoče pa ravno nekoga v ovinku ne bi zaneslo an drugo stran ker bi imel esp. Isto je z Airbagom ali ABSom. Ne more popolnoma preprečit nesreče ali smrti, lahko pa nek določen %, kar pa definitivno v skupnem seštevku pomaga, ravno zato se tudi take stvari vgrajujejo v avte ane ;)

Če te pa že zanese z avtom z espjem, je pa potrebno samo držat volan v pravo smer, gas v takem primeru itak ne daješ, bremza pa itak ESP, kolikor je pač potrebno. V bistvu delaš isto kot pri avtu brez espja..

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ To avg 14, 2007 2:05 pm

Se strinjam. Drugače pa ti niti ne pusti pospeševat ko deluje esp. Nevem če jemlje tud moč motorju al sam zarad bremzanja? Sem probal v praznem rondoju pa je hitrost prišla do neke mere pa se tam ustavila, čeprav sem držal gas do poda.

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Napisal/-a RED_line To avg 14, 2007 2:05 pm

razni športni avti imajo vse živo, pa folk se še vedno ubija! tko da ni pomoči
gassssssssssssssssss

baucek
Novinec

Napisal/-a baucek To avg 14, 2007 2:16 pm

Fanjte, tu imate en desetminutni filmček, da se ne boste kregali :)
http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ To avg 14, 2007 2:17 pm

Ja pa lahko si še marsikaj zmislijo od elektronike poleg, ampak če si prehiter si pač prehiter. Nema ti spasa takrat.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide To avg 14, 2007 2:35 pm

avtomobilizem.com...forum poln fitipaldijev :roll:

ESP pomaga tudi ko ne pritiskaš na plin in tudi takrat ko ne zaviraš...vedno deluje ko avto zanaša in sicer s selektivnim zaviranjem posameznih koles da stabilizira vozilo ter odvzemanjem moči če se bi pogonska kolesa hotela vrtet v prazno. Čudežev pač ne zmore in k****n se bo skantal tako z ESP kot brez njega. Vsekakor pa je stvar zaželena, ko so razmere poslabšane, voznik utrujen ali ne ravno ayrton senna, ko se ti pač ne da z avtom plesat po cesti in na vsakem ovinku posnemat solberga...ESP pomaga. Simple as that, nekaterim pa bi več kot očitno koristilo še nekaj teorije o delovanju sistema.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To avg 14, 2007 2:35 pm

Lumpy_ je napisal/-a:Se strinjam. Drugače pa ti niti ne pusti pospeševat ko deluje esp. Nevem če jemlje tud moč motorju al sam zarad bremzanja? Sem probal v praznem rondoju pa je hitrost prišla do neke mere pa se tam ustavila, čeprav sem držal gas do poda.

Kot smo ugotovili v neki drugi temi... esp vključuje tudi asr al kaj že, kar pa skrbi za to, da se kolesa ne vrtijo v prazno. Torej ja, v bistvu esp tudi vzame moč motorju :)

RED_line je napisal/-a:razni športni avti imajo vse živo, pa folk se še vedno ubija! tko da ni pomoči

Si prebral moj prejšen post? Ne vem kako lahko rečeš da ni pomoči, tehnika in razvoj gresta naprej, del tega je tudi esp, vse skupaj pa da manjse stevilo zrtev na cestah. Če bi zdej mel avte izpred nekaj 10 let bi blo sigurno več mrtvih.
Kot je rekel lumpy, če si prehiter ti res nema spasa, sam pri ostalih stvareh te pa lahko taka pomagala rešijo :)

sonac
Nov uporabnik

Napisal/-a sonac To avg 14, 2007 3:47 pm

No ravno to sem še hotel prej dopisat...kdor dirka, pač dirka in nič te ne more rešiti, če vsak dan na novo postalvljaš zakone fizike;)
Ampak veliko je tudi takih situacij, kjer hitrost sama po sebi ni kriva za nesrečo. Povprečen voznik ima zelo malo izkušenj s situacijami, ko nad avtom izgubiš nadzor in sigurno ne zmore kaj preveč dobro reagirati. Tukaj ESP gotovo pomaga. Predstavljajte si npr. da vam pred avto skoči srna in na hitro "trznete" z volanom..če vam ga ne uspe uloviti, lahko greste v prva drevesa.
ESP bi definitivno znižal število nesreč (predvsem takih vsakdanjih, ampak bi moral vplivati tudi na število smrtnih žrtev). Saj ne pravim, da je čudežna rešitev, ki bo vse spremenila (ničesar se ne da spremeniti čez noč), ampak vsak tak ukrep bi se lahko zelo obrestoval.
In prosim ne pisati neumnosti, če niste še nikoli sprobali, kako deluje.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To avg 14, 2007 4:23 pm

No potem je tale filmček čisti šolski primer delovanja....Mogoče bi ga morali dati kar v tovarno znanja če ga še ni.

http://www.youtube.com/watch?v=T9Y6z7cXxEE

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To avg 14, 2007 6:14 pm

Žrtev bo manj, ko bo več avtocest in ko bo na cesti vse več avtov, ki imajo dobro poskrbljeno za varnost, k čemur tudi ESP ogromno prispeva. A kaj, ko pri nas ljudje še za ABS ne vedo dobro kaj je in čemu služi ... Pri nakupu avta je večini pomembno vse drugo kot varnostni dodatki.

Uporabniški avatar
orel
Nov uporabnik

Napisal/-a orel To avg 14, 2007 6:55 pm

Kupujem avto in sem si rekel: ubijem se lahko samo enkrat enako tudi žena in otroci. Pa sem zato malo še našparal in zatežil za dodatno vgradnjo esc-ja, pa vse možne airbage not pa druge bombončke izključil. Osebno vedno pregledam razne teste in euroNCAP mi je zelo v oporo.

Imam pa eno vprašanje: kako dela esc pozimo v snegu in ledu? Pa še kolikšno vlogo imajo pri vsem tem gume. Lahko esc nadomesti ali omili slabosti gum?

Uporabniški avatar
smile4me
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a smile4me To avg 14, 2007 7:06 pm

so dodani linki do videa kako se avto obnaša z esp-jem v snegu
Slika

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To avg 14, 2007 7:10 pm

orel je napisal/-a:Imam pa eno vprašanje: kako dela esc pozimo v snegu in ledu? Pa še kolikšno vlogo imajo pri vsem tem gume. Lahko esc nadomesti ali omili slabosti gum?

Najbolše boš zvedel če v youtube vtipkaš ESP ali TSC in si pogledaš filmčke, mislim da bi na tvoje vprašanje odgovoril že filmčki iz zgornjih linkov. Kot kaže, esp zelo pomaga na poledenelih klancih naprimer, baje je edino pomankljivost da teško spelješ, če ni oprijema, ker elektronika enostavno takoj odvzame gas. Gume imajo seveda vlogo, zelo pomembno :)

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat To avg 14, 2007 7:11 pm

Tudi sam imam sedaj prvič v avtu to pomagalo,ki se ji reče ESP oz. honda ima zato gumb VSA,ki ga je možno tudi izklopit.
Drugače pa bom kr po domače povedu in iz lastnih izkušenj.
Četudi ima avto vsa mogoča pomagala ti tudi to ne more pomagat,če zahtevaš od avtomobila preveč in,če se sam ne znaš obvladovat te tudi avto nebo mogu.Do določene mere ti sicer ta pomagala pomagajo in vrjetno tudi preprečijo marsikater izlet iz ceste ali celo nesrečo ampak vsemogočna pa s5 niso.Prvo bomo morali mi sami znat kontrolirat šele pol bojo ti bombončki služili svojemu namenu.
Jst recimo ne zaupam toliko tem pomagalom kot gumam oz. raje dam večjo pozornost na kvaliteto gum šele na to pomislim kaj vse ima avto vgrajeno.
Tudi kvalitetna guma lahk precej pripomore k varni vožnji a to je že druga zgodba.
Glede snega pa žal še nimam izkušenj bomo pa letos prvič sprobali te bombončke :D
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To avg 14, 2007 8:23 pm

Ma dajte prosim nehat s tem da ESP in ostali pripomočki niso vsemogočni, ker je to enostavno samoumevno. Kdo pa trdi, da te ESP reši iz res ekstremne situacije? Reši pa gotovo neizkušenega voznika, ki malo preceni razmere na cesti oziroma svoje sposobnosti. Kaj te v avtošoli v praksi poučijo kako ulovoti zadek avta? NE! In veliko takih situacij, ki gredo le malo čez mejo "zdravega okusa" in niso plod objestnosti, zna ESP lepo rešiti. Sej verjetno je z ESPjem zelo podobno kot s klimo. Tisti ki ga (je) nimajo, se tolažijo da je itak brez veze, tisti ki ga imamo vemo, da je zelo koristen dodatek.

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip To avg 14, 2007 9:01 pm

baucek je napisal/-a:Fanjte, tu imate en desetminutni filmček, da se ne boste kregali :)
http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc

Haha, je dobr povedal v filmcku : le 1% ljudi ve kako deluje ESP ;)

Chip

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Napisal/-a RED_line To avg 14, 2007 11:06 pm

mah, jz vem da ko sem ga šel 2x testirat sem 2x skoraj letel na streho. in če ne bi bilo zaradi mene bi bil na strehi. tko da zadeva pomaga, če imaš normalno hitrost in te nekaj mogoče preseneti pa ti popravi rit da te ne razmeče. je pa tudi uporaben za relativno hitro izpeljat ovinke na varen način. to mi je blo najbolj všeč. stiskaš gas do konca, imaš linijo in relativno normalno podlago, ni buga da avto vrže vn iz ceste. samo meni to ne paše. ker potem on vozi in ne jaz. se pa kr strinjam z ostalimi posti ki so za mano ;)
in jz nimam ESP-ja in sem vesel da ga nimam. mam ABS in si ga bom verjetno dal izklopit. pač, nisem nek ljubitelj elektronike.
gassssssssssssssssss
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov