Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 To nov 13, 2007 5:45 pm

Jah ne vem kaj vi delate itak ko se vozim na cesti pol folka neki po svoje dela. Pa na rondoju tomačevo sem vsaj vsak drug dan in nikoli nisem imel težav.
Če vas take stvari skrbijo zakaj se pol ne spravljate na pijane voznike ali pa tiste, ki so že mal spili. S takimi sem že imel 2x prometno pa sem veliko na cesti in pijanci so najbolj nepredvidljivi. No sem pa 100% prepričan da vas polovica tukaj vsaj 2,3 pira spije in gre voziti po možnosti mal hitreje kot ponavadi ker vas je alokohol mal prijel.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD To nov 13, 2007 5:46 pm

Po moje je odvisno od tega kdaj se je pripeljal pred tebe. Če se treščiš takoj ko se ti je vrinil je po moje kriv on. Če pa si imel zadosti časa da si narediš varnostno razdaljo pa si kriv ti...
Slika

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD To nov 13, 2007 5:49 pm

nebivedu je napisal/-a:
Scorp84 je napisal/-a:Če vidite da vas kdo prehiteva, lepo spustite gas pa mu s tem omogočite lažje prehitevanje in tudi vi imate čas da si naredite dovolj varnostne razdalje, ne pa tukaj greste neki komplicirat. Če vam pa mori da vas kdo prehiteva, lepo si naredite dovolj varnostne razdalje in vsakič ko boste prišli v območje kjer se lahko prehiteva pa lepo mal po gasu in tisti za vami ne bo hotu prehitet, ker vidi da pospešujete. Izjema če se najde kakšen froc z bmw-jem al pa kakšen tak k si ima za ne vem kaj. Sam se sicer velik vozim, pa se mi take stvari ne dogajajo, ker če vidim da se kera budala najde prehitevat po polni črti ga raje pustim kokr da se kej zgodi.

Probaj se tako vozit po trzinski obvoznici, sploh ko se približuješ rondoju tomačevo. Če si nardiš za 3 avte varnostne razdalje, se ti bodo še preden se boš zavedel štirje urinili pred tebe, ko je pa treba bremzat, moraš pa ti tok bolj pazit, da vseh štirih ne odpelješ (čeprav bi jih najrajš vse 4 potisnu v ograjo na sredini rondoja).

Nobenega ne mori, če ga kdo prehiteva (no vsaj mene ne), mori me pa če si naredim 10 metrov varnostne razdalje, ker je cesta mokra in spolzka, pa se mi en b****r vrine notri in imam samo še 2 metra varnostne razdalje. Aja še to, omejitev je 100km/h na tem delu. Tako da že z 10m delam prekršek in imam premajhno varnostno razdaljo.

Pri 100km/h bi moral imeti okoli 80m varnostne razdalje na suhi cesti.

Sem pa gledal eno oddajo ko so morali ocenjevati razdaljo koliko so oddaljeni od sprednjega vozila. Vozli so se okoli 30-40m za avtom in spraševali koliko se jim zdi da so oddaljeni od predseboj vozečega vozila, odgovori:

od 3-400m :shock:
Slika

ggg
Novinec

Re: Varnostna razdalja!!!

Napisal/-a ggg To nov 13, 2007 5:49 pm

nebivedu je napisal/-a:Med vožnjo po cestah banana republike opažam, da noben več ne upošteva varnostne razdalje. Ko sam recimo hočem imeti malo večjo varnostno razdaljo za vozilom pred mano, se mi vedno kdo naserje med mene in vozilo pred mano in mi s tem zmanjša varnostno razdaljo. Kakor pa vemo, je dolžina zavorne poti odvisna tudi od teže vozila, sploh po zmrznjenih, mokrih ali zasneženih cestah. In ker s terencem potrebujem večjo varnostno razdaljo, mi ljudje s svojim vrinjanjem to onemogočajo.

Sedaj pa vprašanje. Nekdo se zrine pred mene in sam se recimo na poledeneli cesti zato ne morem pravočasno ustaviti (poledica, mokra cesta, zasnežena cesta) in priletim vanj. Kdo je kriv? Jaz, ker nisem imel dovolj velike varnostne razdalje(ker jo je izmeček pred mano zmanjšal s tem, ko se je urinil), ali on, ker se je vrinil med mene in pred menoj vozečega?

vse lepo in prav ampak se mi zdi, da spet pametujes s tem tvojim terencem. res si car ni kaj! skoda ker ne sezidajo ene piste samo zate in za tvoje super terensko vozilo. ne vem cemu rabis celo letalisce da ustavis tisto gajbico, ki je velika toliko kot twingo. jaz imam 5m karavana in 1800kg pa ni zavorna pot nic daljsa kot pri sosedovemu mulcku v cliu 2.0rs. kupi si novejsi avto ne pa, da v vsakem forumu opozarjas na svojega terenca, jajcka.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To nov 13, 2007 7:00 pm

ggg, ne moreš primerjat novega avta z nekim 10 ali več let starim, pa tud če je težji, ker ma novejši vseeno boljše bremze.

se pa strinjam z nebivedu-jem, tud men gre to vsak dan precej na k.... Tisti, ko pametujete: "ja nared si varnostno razdaljo". Vsak dan se vozim po trzinski in črnuški obvoznci in vse, kar je nebivedu napisu, je res - če si narediš primerno varnostno razdaljo, ti jo bo vsaj en "zbil", poleg tega pa po možnosti pri menjavi pasov tud smerokaza ne vklopi - samo bum pred tabo. Peljte se po tej obvoznci tm med 7 in 8 uro zjutri, pa boste razumel.
Slika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To nov 13, 2007 7:05 pm

Joj ste bogi no :roll: , če je gneča kakršna pač je zjutraj v ljubljani in bi vsi radi držali predpisano varnostno razdaljo bi bla kolona nekje do trojan :roll: ..pač maš nogo na bremzi in gledas malo naprej , ne pa glih prvega pred sabo a ne..sploh tistim s terenci je to malo lazje, drugi ( iceman npr ) si pa malo naberite se vozniških izkušenj pa bo vse lažje..verjemi ;)
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To nov 13, 2007 7:09 pm

ggg je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Med vožnjo po cestah banana republike opažam, da noben več ne upošteva varnostne razdalje. Ko sam recimo hočem imeti malo večjo varnostno razdaljo za vozilom pred mano, se mi vedno kdo naserje med mene in vozilo pred mano in mi s tem zmanjša varnostno razdaljo. Kakor pa vemo, je dolžina zavorne poti odvisna tudi od teže vozila, sploh po zmrznjenih, mokrih ali zasneženih cestah. In ker s terencem potrebujem večjo varnostno razdaljo, mi ljudje s svojim vrinjanjem to onemogočajo.

Sedaj pa vprašanje. Nekdo se zrine pred mene in sam se recimo na poledeneli cesti zato ne morem pravočasno ustaviti (poledica, mokra cesta, zasnežena cesta) in priletim vanj. Kdo je kriv? Jaz, ker nisem imel dovolj velike varnostne razdalje(ker jo je izmeček pred mano zmanjšal s tem, ko se je urinil), ali on, ker se je vrinil med mene in pred menoj vozečega?

vse lepo in prav ampak se mi zdi, da spet pametujes s tem tvojim terencem. res si car ni kaj! skoda ker ne sezidajo ene piste samo zate in za tvoje super terensko vozilo. ne vem cemu rabis celo letalisce da ustavis tisto gajbico, ki je velika toliko kot twingo. jaz imam 5m karavana in 1800kg pa ni zavorna pot nic daljsa kot pri sosedovemu mulcku v cliu 2.0rs. kupi si novejsi avto ne pa, da v vsakem forumu opozarjas na svojega terenca, jajcka.

No, poba pomiri se.
Človek ima terenca z gumami za teren in se zaveda, da taka guma potrebuje več razdalje pri zaviranju, pa če da gor 12batne zavore.
Take gume so legalne in to je to.

Raje vidim takega voznika na cesti, kot pa mamico v Chayennu z otrokom zadaj, bolj se boj takih voznikov, ki sploh ne vejo kakšne gume imajo na avtu, kaj šele katere dimenzije so...
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To nov 13, 2007 8:13 pm

Poznam take primere. Delam na dan cca 80-100 km in vem kakšno stanje je na cestah vsak dan. Se najde vsak dan pacient kateri gre prehitevat na najbolj neprimernem mestu in ti "skoči" direkt pred avto. Da ne omenim, da tudi sam spredaj potem nima varnostne razdalje. Sam takrat sicer krepko zmanjšam hitrost, ker pač ne bom "pobiral" peska za njim in ostale svinjarije. Zelo moteče! In kar je najhuje je to, da zaradi takih pacientov MORAŠ brez potrebe zavirati.
Mene sicer ne moti to, da me kdo prehiti. Naj da. Ampak naj prehiteva z vsaj kakšno delujočo celico v glavi. To pomeni, da naj prehiteva po pameti in to tam kjer razmere omogočajo (dovolj prostora vmes). Sam se čudim kako, da ni še več nesreč pri nas glede na to kako se vozi po cestah. Zadnjič je eden z več kot polovice svojega avta sekal ovinek. :bonk Da nisem odreagiral kot sem in zapeljal na bankino bi počlo. In to fejst. Še zdaj mu preklinjam vse živo. Ampak to je že skoraj offtopic.
Ni kaj sprijaznit se je potrebno s tem. Krivec bi bil pa ti verjetno, ker si pač imel premajhno varnostno razdaljo.
Drugače če pa kdo za tabo pelje z premajhno razdaljo pa je itak najboljš, kar so že pred mano napisali.

Edit:
No, poba pomiri se.
Človek ima terenca z gumami za teren in se zaveda, da taka guma potrebuje več razdalje pri zaviranju, pa če da gor 12batne zavore.
Take gume so legalne in to je to.

Raje vidim takega voznika na cesti, kot pa mamico v Chayennu z otrokom zadaj, bolj se boj takih voznikov, ki sploh ne vejo kakšne gume imajo na avtu, kaj šele katere dimenzije so...

In pa podpis pod tole!

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver To nov 13, 2007 8:41 pm

Jaz po naši državi vozim z zmanjšano varnostno razdaljo ravno zaradi tega, ker se neuki neotesanci vsiljujejo pred tabo iz stranskih ulic.
Nazadnje se mi je na mokri cesti pri za moje pojme še povsem normalni varnostni razdalji (okoli 60 metrov pri 80km/h) nesramno vštulil kamjonček in sem se skoraj zaletel vanj - za las sem se ustavil okoli 15cm za njegovim zadkom.
Bil pa sem zadnji v kolini. Mentalno omejenemu vozniku tovornjačka je bilo pretežko počakat še 2 sekundi.

Od takrat naprej držim manjšo varnostno razdaljo in sem pač malo bolj pozoren kaj se dogaja spredaj - še posebej pa pazim na butce pri izvozih.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi To nov 13, 2007 10:17 pm

Tudi jaz se strinjam z nebivedujem in kot vsakodnevna uporabnica tistega odseka mu lahko samo pritrdim. Že samo dejstvo, da vsaj trikrat na teden po radiu sporočijo, da je bodisi nesreča na rondoju Tomačevo, bodisi na križišču Brnčičeve ali pa še višje gor pri pumpi je dovolj zgovorno.

Tudi oba z mojim vedno drživa varnostno, konec koncev sva zaradi te bila eden izmed treh avtov, ki so edini ostali nepoškodovani v sami sredini verižnega trčenja: 10 avtomobilov (trije spredaj, 7 zadaj, vmes pa mi trije). Avto pa par mesecev pred tem cel na frišno preštrihan... Žal je tako, da je treba imet peclje na očeh in včasih bit že kar malce jasnoviden, kaj bo nekdo storil. Ne vem, kako je z ostalimi, vendar ko se dosti fjakaš z avtom, za nekatere soudeležence kr čutiš, da se ti znajo vrint nekam...Morda zaradi načina vožnje, približevanja al pa podobno, vendar včasih pomaga.
Je pa glede konkretnega vprašanja, kdo je kriv, žal tako, kot je napisala večina. Podoben primer je imel moj kolega, ko je čakal na semaforju za eno gospo pri rdeči luči. Oba sta zavijala desno. Ko se je prižgala zelena, je gospa speljala, takrat pa je zaštartal kolega in tisti delček sekunde, ko je speljal, je gospa pri praznem križišču zabremzala do popolne ustavitve. Seveda jo je s tistim pospeškom pospeševanja napičil. Sicer nežno, a jo je. Kriv je bil na koncu on, čeprav je bila njena nenadna ustavitev popolnoma neosnovana. Tak je to pri nas.
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To nov 13, 2007 10:33 pm

Jorgi je napisal/-a:bila eden izmed treh avtov, ki so edini ostali nepoškodovani v sami sredini verižnega trčenja: 10 avtomobilov (trije spredaj, 7 zadaj, vmes pa mi trije).

Jorgi, to je potem 13 avtomobilov, tak ko si napisala :P :lol: 3 spredaj + 7 zadaj = 10 . Vmes pa vi trije, je to 13 :D .

:-P
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack To nov 13, 2007 10:37 pm

Predvidevam, da oni trije niso verižno trčili, se pravi so ostali nepoškodovani, medtem ko je drugih 10 avtomobilov (trije spredaj, sedem zadaj) verižno trčilo in se poškodovalo :)

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ To nov 13, 2007 10:40 pm

Aaaaa :oops: Nisem na to pomislo....ura že taka :oops: 8) :lol:

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver To nov 13, 2007 10:42 pm

Pri verižnih je problem ne samo varnostna razdalja, ampak folk, ki gleda samo v avto pred seboj. Zadnje verižno, ki se ga spomnim, je bil iz čiste neumnosti. Tržaška se je začela basat, določeni posamezniki pa niso nič gledal naprej ampak je bila zanje samo važna zelena na semaforju. Ko je prvi v "koloni" začel bremzat se jih je 5 zaletelo. :roll:

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ To nov 13, 2007 10:49 pm

Jaz v takih gnečah skoz gledam naprej, pa ko vidim par avtov naprej zavorne luči, že mam nogo na zavori pa čakam če bo treba pohodit al ne.
Če pa vidim da 50-100m naprej že konkretno bremzajo, pol pa začnem sam bremzat pa večat razdaljo počasi za avtom pred menoj. Ker ponavadi če tega ne nardim pa da bolj žlajfamo ko budale, se bojim onih za sabo da mi bo v rit naguzo ko začnejo gume cvilit pa mi na odbijaču že prej cel čas vozi. :evil:

Zdaj si bom spredaj pa zadaj bullbare dal naret, itak se pri beetlu ne vidi ki je sprednji pa ki je zadnji del,če ne pogledaš zunanjih ogledal kje so :bonk :lol: Tak da je vseeno kje jih mam

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To nov 13, 2007 11:21 pm

nebivedu pa ti ni nikoli na misel prišlo, da bi si kupil še en komplet felg z dobrimi cestnimi gumami??? Zaradi lastne in tuje varnosti predvsem. Pa daleč od tega da odobravam vožnjo za avspuhom... tudi mene to zelo živcira. Je pa res, da odkar mam nove gume na atu, ki so dobile najboljšo oceno v svojem razredu sem precej bolj sproščen ob takih situacijah med vožnjo :D 8)

Uporabniški avatar
Čamo89
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana center

Napisal/-a Čamo89 To nov 13, 2007 11:32 pm

Računanje varnostne razdalje :arrow: Hitrost v km/h : 10 x 3

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Sr nov 14, 2007 12:10 am

Naj ne bi bila priporočena varnostna razdalja takšna, ki jo prevoziš v 2h sekundah? hitrost × 1000 ÷ 3600s ×2s = x metrov

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr nov 14, 2007 7:36 am

ghandaed je napisal/-a:nebivedu pa ti ni nikoli na misel prišlo, da bi si kupil še en komplet felg z dobrimi cestnimi gumami??? Zaradi lastne in tuje varnosti predvsem.

Imam odlične gume za asfalt na avtu, ampak mi nič ne pomagajo, če imam zaradi človeka, ki se vrine pred mene, varnostne razdalje samo 2 metra. V taki kratki razdalji treščim v avto spredaj, brez da bi bremzal, ker komaj opazim da je začel bremzat. Ko pa hočem malo zabremzat, da bom imel večjo razdaljo, pa že vidim v ogledalu človeka za mano, ki se je ravno tako vrinil in vem, da se ne bo ustavil, če jaz zabremzam, pa tudi tisti za njim ne, ker mu je ta, ki se je vrinil za mene ravno tako zmanjšal varnostno razdaljo. In če takrat zabremzam, bodo sigurno vsaj trije, če ne več avtomobilov, verižno trčilo. Tega pa si najbrž ne želimo na poti v službo ob 7h zjutraj.

ghandaed je napisal/-a:Pa daleč od tega da odobravam vožnjo za avspuhom... tudi mene to zelo živcira. Je pa res, da odkar mam nove gume na atu, ki so dobile najboljšo oceno v svojem razredu sem precej bolj sproščen ob takih situacijah med vožnjo :D 8)

Ne zanašaj se preveč na nove gume in na najboljšo oceno. Če nimaš dovolj varnostne razdalje in če je spolzka cesta se tudi tvoj avto ne bo ustavil, pa če imaš gumijaste gosenice na avtu.

Vidiš, takih voznikov se pa jaz bojim. Ste čisto sproščeni, ker mislite, da se vam pa ne more nič zgodit, ker imate gume, ki so dobile najboljšo oceno v svojem razredu. Pol pa ko poči, se pa sprašujete, kako to, sej ste ja imeli najboljše gume.

Vožnja avta po vpadnicah v mesto je danes vse prej kot sproščujoča dejavnost in zelo zelo dobro je treba pazit, da ne treščiš v kak avto, ali da kdo drug ne trešči vate, ker je toliko vrinjanja in premalo varnostnih razdalj. Sam se vsak dan najmanj 2x peljem čez rondo tomačevo in skoraj vsak dan vidim nesreče tam, pa to se zaletavajo ljudje z zelo dobrimi avtomobili, zelo malokrat sem videl ljudi s slabim avtom se tam razbit. Edino, ko je poledica, takrat pa vidiš tiste s slabimi gumami, ko se vrtijo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 14, 2007 1:47 pm

sundaydriver je napisal/-a:Naj ne bi bila priporočena varnostna razdalja takšna, ki jo prevoziš v 2h sekundah? hitrost × 1000 ÷ 3600s ×2s = x metrov

Tako je. Torej moraš pomnožiti hitrost v km/h s faktorjem 0,56 in dobiš varnostno v metrih. Ampak je to itak brezveze, ker nimamo tolk občutka za razdaljo; boljš je šteti sekunde, ko spredaj vozeči prevozi recimo neki znak ob cesti, preštejemo 2s in če smo takrat še pred znakom je razdalja OK. To velja seveda za vse hitrosti.

Baje je reakcijski čas okol 1s, če imaš torej tako varnostno, se boš ustavil glih za ritjo tistemu spredaj. 2s je za suho cesto, pri mokri pa naj bi imel celo 3s fore, pri sneženi cesti celo več.

LP
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov