Mate je napisal/-a:Kaj je problem CO2ja, ki pride v ozračje z izgorevanjem fosilnih goriv? To, da je bil ta CO2 dolge milijone ujet pod zemljo in izvzet iz ozračja, kar ima za posledico podnebja, kot jih poznamo danes. V času ko so živeli organizmi, ki so iz ozračja vsrkavali CO2, ga vezali nase, in se potem tekom milijonov let spremenili v fosilna goriva, so bile podnebne razmere precej drugačne. Rastline že vsrkavajo CO2, samo ko ta rastlina odmre, ali zgnije in CO2 se sprosti nazaj v ozračje, ali pa jo porabimo kot gorivo, in zopet sprostimo ta CO2. Problem pa je, ker je podnebje faktor mnogih med seboj povezanih dejavnikov, za katere ne vemo dobro, kako vplivajo en na drugega.
Glede pridobljenih rezultatov sem že komentiral. Gleda se povprečje izpusta prodanih vozil. Nemci v veliki meri predstavljajo višji razred vozi z močnejšimi motorji, ljudje pa hočemo vedno močnejše motorje in rezultati so tukaj, nikakor pa ne pomenijo nazadovanja industrije. Tako sem še vedno mnenja, da je splošno razumevanje tega članka zmotno.
Stotine milijonov let "skladiščenja" CO2 proti npr
50 letom "masovnega industrijskega" izpuščanja nazaj v ozračje - to je tu glavni problem. Plus ostali plini - dušikovi oksidi, freoni, ogljikovodiki itd itd! Če je kdo toliko naiven, da to ne more bistveno vplivati na podnebje, njegov problem. Vendar svojih tez s podtikanjem nekih psevdoznanstvenih filmov ne bo mogel dokazati, saj podnebne spremembe (ki sedaj prvič v zgodovini niso odvisne od sončne ali vulkanske aktivnosti) opaža in se z njimi ukvarja preveč znanstvenikov. To so počeli tudi takrat, ko to ni bilo "moderno", ko so bili zaradi tega šikanirani, celo izgubljali subvencije za raziskave itd.
PureTNT je napisal/-a: ....
Sploh pa je histerija glede CO2 sama sebi v namen, saj veliko ljudi (tudi Al Gore) na račun tega zelo veliko zasluži.
Če kdo misli, da Al Gore to počne samo zaradi denarja, naj pomisli malo naprej - koliko bi dobil, če bi sedel v vrhu kakšne naftne kompanije. Vemo, kako naftne kompanije podkupujejo, tudi Busha, kot tudi, kolikšen pritisk javnosti je bil potreben, da je Bush navzven priznal nekatere "težave z okoljem". Seveda niti tega ne bi, če ne bi moral čim bolj olepšati svoje podobe zaradi blamaže v Iraku in ostalih laži. Sedaj je v Avstraliji zmagal laburist - glavna razlika > umik iz Iraka in podpis Kyotskega protokola. In to v Avstraliji!
Mi v Sloveniji bomo pa rekli: "To uni onesnažujejo, mi čisto malo, naj najprej uni!" Hvala lepa za tak pristop - točno zaradi njega smo tam, kjer smo - ne samo glede ekologije! Bomo končno odprli oči, srce in pamet ter nekaj naredili za svoje vnuke? Jim bomo lahko pogledali v oči?