Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe jan 04, 2008 3:03 pm

Ne, radi bi da splužijo takrat ko je to potrebno in ne posipajo suhe ceste s soljo in peskom pri tem da je še par dni napovedano suho vreme, in pri tem uporabijo normalne količine soli!

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Pe jan 04, 2008 3:17 pm

Kolkor razumem in znam brati,se je prispevek pisal danes,ko so ceste mokre,ne pa pred dnevi,ko je bila vremenska napoved drugačna.Mislim,da če ni vetra in pade temperatura pod ničlo,je vedno(ob jasnem vremenu)možnost poledice,katero se PREVENTIVNO posipa s soljo.Namreč,če je slana,bo čez noč tudi cesta pomrznila,a ne? Zdej pa,ali ni bolje,da je posoljeno,kot da te v ovinku zbriše?
Kolikor sledim vremenskim napovedim,je bilo za danes,jutri,v nedeljo omenjena možnost prehajanja snega v dež-predvsem po nižinah.Zatorej-če so danes malo več posolili ceste mislim,da so naredili prav.V obratnem primeru pa bi se prav tisti,ki zdaj negodujejo(te),jutri zarana drli tukaj o nesposobnosti cestnih vzdrževalcev pri nas. LP Bizgec

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Pe jan 04, 2008 3:31 pm

Avtocveste solijo,ne polivajo. Tolk soli zato posujejo, da nardijo čimveč fur s kamioni, da dobr pokasirajo, pa da je naslednje leto večji proračun za vzdrževanje,pluženje,posipanje in da še več zaslužijo. Drgač pa hvala bogu, da jih solijo. Je bl pomembn bit cel, k pa da maš lep ohranjen avto.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Pe jan 04, 2008 3:37 pm

glej,pa kaj tolko glede soli?? hujše je ko posipujejo cestoz šodrom,te pa je bolj gladko kot pa na ledu pičko jim materno. Pa veš tudi nena ali se po asfaltu pelješ ali po makedamu ker ti nonstop nabija kamenje na avto. Ki le to delajo v austirji me zanima,to samo naše budale balkanske lahkod elajo. Da res več ni za kupovat dragega pa novega avta,ker ga na naših cestah zjebeš.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
daks
Novinec

Kraj: baška grapa

Napisal/-a daks Pe jan 04, 2008 3:44 pm

samo za inf.: v preteklih 10.letih je blo na naših cestah posutih (letno) od 40 do 70 TISOČ ton soli. smo lih dns mel na faxu... pol pa zraven plus še neka druga snov, pa šudr.
mam pa raje mal rjav avto kot pa da grem pod cesto

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Kraj: Tržič

Napisal/-a Rain Pe jan 04, 2008 3:59 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ne, radi bi da splužijo takrat ko je to potrebno in ne posipajo suhe ceste s soljo in peskom pri tem da je še par dni napovedano suho vreme, in pri tem uporabijo normalne količine soli!

soljenja suha cesta je ob visoki zračni vlažnosti in temperaturo nad lediščem bolj nevarna, kot če bi bila nesoljena, ker potem imaš namesto suhe ceste mokro, ker sol toliko vlage nase potegne...
Slika

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Re: Bele ceste - sol

Napisal/-a KARL ABARTH Pe jan 04, 2008 4:00 pm

nebivedu je napisal/-a:Kateri kreteni so se spomnili solit ceste?
Pri nas so čisto bele od soli, samo po naši ulici so posuli vsaj 100kilogramov soli, pa je ulica dolga samo 200m.

Pa sej to ni več normalno!!!

Brez dvoma nekdo, ki presega tvoj nivo kulture komuniciranja, predvsem pa tvoje sposobnosti za opravljanje takšnega poklica.

» Le čevlje sodi naj kopitar »

LP

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento Pe jan 04, 2008 4:54 pm

Men se zdi nenormalno, da solijo suho soljeno cesto!!!! :? Cel kraj je bel bolj od soli kot od snega :!: :?: :!: Da ne rečem kako drsi cesta danes. Solijo naj takrat ko je to potrebno, ko je na cesti sneg ali ko cesta začne zmrzovati. Pa ne da s tem delajo ogromno škodo samo na avtomobilih, največjo škodo delajo naravi. Vsak kdor ima narejeno srednješolsko biologijo ve kako sol škoduje rastlinam in koliko časa te spet potrebujejo, da se obnovijo. Pa nism nek ekolog samo mislit je treba tudi na okolico ne samo na svojo rit! So države v Evropi kjer solijo lahko le avtoceste, ker imajo zavest in vejo kakšno škodo povzroči soljenje cest. :roll:

Uporabniški avatar
primozek69
Novinec

Napisal/-a primozek69 Pe jan 04, 2008 4:59 pm

Poškodbe zaradi soli so za laike zanemarljive. Da ne bi kdo omenjal borovcev ob AC. To ni sol.

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Pe jan 04, 2008 5:43 pm

No dragi sorento.Zdaj pa ti povej,v katerih državah lahko solijo samo AC? Kaj pa ostale ceste-ali imajo morda vgrajene grelce ali kako? Bizgec

Uporabniški avatar
sorento
Novinec

Napisal/-a sorento Pe jan 04, 2008 6:23 pm

Slišu sm za Švico, zaradi apnenca je uporaba soli omejena pa mislim da ima Avstrija tudi omejitve. Samo v Švici so dovoljene gume ježevke.
Lej vsak ima svoj pogled na to, samo dejstvo je, da pri nas ceste preveč solijo. Predvčerajšnem sem prišel iz Beograda, kjer je zapadlo cca 20cm snega, pa so solili samo glavne ceste, stranskih nič. Tko, da neka izjava v tej temi da solimo ceste kot neki balkanci očitno ne drži :P

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Pe jan 04, 2008 6:41 pm

To ni moja izjava.Lahko povem pa to,da sem v moji 25-letni karieri videl povsod,kjer sem vozil,le to,da so solili ceste.Izjema je bil pred desetletjem vzhod,kjer so ceste posipali z pepelom,tako,da so bili avti po nekaj 100km vožnje neprepoznavni.Imel sem pa tudi več kot 20 avtov in mi noben še ni zgnil-vsakega sem prodal,ponavadi,ker sem se ga naveličal.Časi gnilih avtov so zgodovina-razen izjem. Bizgec

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jan 04, 2008 8:18 pm

Rain je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Ne, radi bi da splužijo takrat ko je to potrebno in ne posipajo suhe ceste s soljo in peskom pri tem da je še par dni napovedano suho vreme, in pri tem uporabijo normalne količine soli!

soljenja suha cesta je ob visoki zračni vlažnosti in temperaturo nad lediščem bolj nevarna, kot če bi bila nesoljena, ker potem imaš namesto suhe ceste mokro, ker sol toliko vlage nase potegne...

Točno tako - sol veže nase vlago in nastane en tak zdrizast film, ki na gladkem asfaltu povzroča drsenje. V kombinaciji z lamelami na zimskih gumah je to dobitna kombinacija za zletet s ceste.

Sol je dobra samo v prvih trenutkih sneženja, da prepreči prijemanje snega na cesti - tukaj sicer pridemo do enega paradoksa saj je uporaba zimskih gum skorajda obvezna in končno ob sneženju lahko upravičimo nakup in uporabo zimskih gum. Potem ti pa zadevo posolijo in nastane eno zdrizasto sranje, ki je povzročilo že marsikatero nesrečo, ki jo drugače ne bi bilo.

Strinjam se, da ob poledici je treba posoliti, še bolje pa popeskati samo naši komunalci te zadeve delajo stihijsko in brez pravega premisleka. Tako sem imel v decembru primer, ko je na dolenjskem padlo 1-2cm snega pa so posolili in popeskali s skoraj cm peska in soli. Ko pa je bil čez 14dni leden dež in je bila cesta ledena pa pametnjakovičev ni bilo tako, da smo se ob sedmih zjutraj vozili kot na drsališču. Šele čez kaki dve uri so se prikazali v svojih kamionih a glej ga hudiča posolili in popeskali so vsaj s tretjino manj materjala kot ob prvi popolnoma nepotrebni "akciji" :?

Moje mnenje je takšno, da v primeru sneženja bi morala biti prva akcija pluženje in šele če bi se izkazalo, da je nevarnost poledice (temperature pod -3°C) bi bilo mogoče smiselno soliti. Peskanje pa samo na klancih in na ostrih ovinkih. S tem bi prihranili precej denarja za material mi bi se pa glih tako vozili saj imamo zimske gume, ki so po prepričanju ustvarjalcev ZVCP-ja itak oh in sploh in obvezna oprema pri sneženju. Sicer bi šlo malo počasneje ampak hej sej ob takih vremenskih razmerah se itak ne sme divjati, a ne. :-P

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Pe jan 04, 2008 9:08 pm

jeb*š tale sol :twisted: :twisted: oz zimo!
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Pe jan 04, 2008 9:14 pm

NIKOLI NISTE ZADOVOLJNI!!!! Po toči zvoniti je prepozno. Če vam je škoda avtov, pa hodite peš.

Uporabniški avatar
CiCn
Novinec

Kraj: Zlata Sredina

Napisal/-a CiCn Pe jan 04, 2008 9:54 pm

Black_Racer® je napisal/-a:sj ko imam črn avto je bil bel od soli pa sam 1 teden ni bil opran ko se je posušil :?
Js za moje pojme naj bi samo plužli ceste,brez soljenja in šudranja,ko vse sam uničuje avte,naj pa solijo pa peskajo sam po hribih...
najbol me razfuka ko se kir avto mim tebe prpele zj ko suha cesta pa ti zmeče u avto peska da ti lak čist opika :(

A pol k bo poledica naj jih tudi samo plužijo :?: :?:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe jan 04, 2008 9:54 pm

Nekateri pišete, da nam nikoli ni nič všeč. Meni je všeč zima in sem nanjo pripravljen z dobrimi gumami (cena ene gume je 184 evrov) in sprejemam dejstvo, da je treba bolj počasi voziti. Zaradi mene je lahko tudi do 10cm snega na cestah, ga sploh ni treba plužit. Celo ni mi všeč da plužijo in posipajo že takoj ko zapade par cm snega, saj je vendar zima.
Mio gre pa na živce že zimska služba opravlja svoje delo polovičarsko. Prvič, ko je bila poledica so solili par ur kasneje, sedaj pa sploh še poledice ni bilo in so ceste bile suhe, pa jih posuvajo z enormnimi količinami soli.

Za božič sem se vozil po hrvaških cestah. Resnično je bila omejitev na avtocesti 40km/h, ampak na njej je bilo 10cm snega, katerega pa niso plužili, ampak so ga posipavali samo s peskom(brez soli). Milina je bila vozit po taki cesti tudi z več kot 40km/h in to samo z zadnjim pogonom. Avta ni ne zanašalo in nič ni drsel, sedajle pa sem bil zunaj, pa se samo z zadnjim pogonom po mokri soljeni cesti skorajda ne da vozit po omejitvi v naselju(50km/h).
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Pe jan 04, 2008 10:15 pm

no danes zjutraj je bla cesta med podplatom in polčanami tak spolzka in polna peska, da me je blo bol strah ko pa takrat ko sploh niso plužli. Da ne govorim o tem, kak bo po koncu zimske sezone treba menjat na mojem avtu meglenko pa sprednje steklo zarad tega šodra ko ga sipajo.
LP Rok

Uporabniški avatar
smernik
Nov uporabnik

Napisal/-a smernik To jan 08, 2008 12:10 am

hehe. Ne samo avto tudi obuvalo uničuje to posipanje cest in pločnikov. Mam vedno bele lise povsod od soli.

Sneg zarad katerga pa to delajo pa še čakamo...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To jan 08, 2008 12:41 am

na hrvaškem je zmanjkal soli, so bli za 5 dni brez...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov