Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Ne jan 06, 2008 4:28 pm

40litrov na mesec... z tem jaz danes lahko preživim 1teden... pa še to samo, če se ne vozim za bv. okrog.

sem še jaz malo povprašal enopar starejših iz moje okolice in vsi pravijo, da je to res, da so živeli in meli te stvari kot si napisal pero, samo so bla ble tudi velike omejitve, nisi mel vse te svobode izbire pri nakupih oz. saj ne take kot danes. Vsak je rekel, da mu danes gre bojše, prav tako je vse bol pravično in se da z nekaj truda nekam prit.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Ne jan 06, 2008 4:35 pm

itak bo šlo vse u falus.sej že lezemo počasi proti dnu
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Ne jan 06, 2008 5:03 pm

Pri nas so se vozili konec 70ih in začetek 80ih v audijih in fordih pa ni imel nihče partijske knjižce in ni bil neka "pomembnejša" oseba.Je pa pomagalo, da si koga kje poznal, kar je pa danes še bolj pomembno kot je bilo takrat.Se je pa dalo delat denar iz razno raznih neumnosti.Švercanje audio-video stvari, služenje z raznimi posojili in obrestmi, ki so tekle za denar, ki je bil izposojen ampak v bistvu ga sploh ni bilo...mislim, da so ljudje živeli boljše kot danes.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne jan 06, 2008 5:16 pm

Kaj pa odplačujemo še danes??????????

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne jan 06, 2008 5:19 pm

mislim, da so ljudje živeli boljše kot danes.

Zanimivo. Včasih je bilo precej več teh ki so se s trebuhom za kruhom odpravili v Nemčijo. V zlatih časih Yugoslavije. Ni bilo vse tako rožnato.
Sicer pa čisto odvisno. Koliko sedaj zaslužiš. Raja verjamem da je bolje živela kot danes. Vendar si z malo nadpovprečno plačo lahko privoščiš marsikaj česar si včasih nisi.
Na kratek rok se v socializmu vsekakor lepo živi (vsaj večji del prebivalstva). Ampak pokazalo se je da je rok trajanja izredno kratek. Take so zakonitosti. Hkrati pa potisne državo v par desetletni zaostanek za razvitimi državami. Tako da ja, vprašaj se kaj odplačujemo še danes. :-P

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne jan 06, 2008 5:39 pm

Dr.M3 je napisal/-a:
mislim, da so ljudje živeli boljše kot danes.

Zanimivo. Včasih je bilo precej več teh ki so se s trebuhom za kruhom odpravili v Nemčijo. V zlatih časih Yugoslavije. Ni bilo vse tako rožnato.
Sicer pa čisto odvisno. Koliko sedaj zaslužiš. Raja verjamem da je bolje živela kot danes. Vendar si z malo nadpovprečno plačo lahko privoščiš marsikaj česar si včasih nisi.
Na kratek rok se v socializmu vsekakor lepo živi (vsaj večji del prebivalstva). Ampak pokazalo se je da je rok trajanja izredno kratek. Take so zakonitosti. Hkrati pa potisne državo v par desetletni zaostanek za razvitimi državami. Tako da ja, vprašaj se kaj odplačujemo še danes. :-P

Yugolsavija ni propadla zaradi tega ker je raja dobro živela in dejte si prosim že enkrat to v glavo ubit. Razlogi za propad so vse prej kaj drugega!

Kolikor se jaz pogovarjam z ljudmi.... ja res ni blo vsega. Se je pa vsaj živelo veliko boljše življenje. Mirneje, brez skrbi če bom jutri še imel za kruh,..... ljudje so se družili. Danes pa samo še gledajo kaj ima sosed več.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Ne jan 06, 2008 5:44 pm

v Jugoslaviji se je živelo veliko bolje kakor danes...denarja je bilo dovolj,službo si dobil hitro če ne ne takoj,ni blo tak stresno kakor je danes,...nasplošno kot sem že prej omenil...vedno slabše bo ;)
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne jan 06, 2008 5:46 pm

Yugolsavija ni propadla zaradi tega ker je raja dobro živela in dejte si prosim že enkrat to v glavo ubit. Razlogi za propad so vse prej kaj drugega!

Ekonomsko je bila zadnja leta Yugoslavija na psu. Za hiperinflacijo si slišal kaj? Ko so na bankovce kar dodajali nule? :roll: Ta sistem bi po tvoje laufal še 100 let? :?: Ekonomija je temelj vsakega sistema. Če tega ni sistem propade. Kakor sem napisal in tudi dokazano je. Rok uporabe socializma je cca 40 let.

ps: če bi bilo stanje tako rožnato folk ne bi hodil s trebuhom za kruhom v Švico in Nemčijo (če je bila kao tukaj indija koromandija)...

Se je pa vsaj živelo veliko boljše življenje

vtupi si v glavo zakaj je današnja minimalna plača 350EUR in zakaj je minimalna plača v Nemčiji N-kratnik tega zneska. Socializem ima ogromno zaslug da precej ljudi živi danes tako kot živi. Žal smo zaradi socializma v gospodarskem zaostanku za razvitim zahodom za par desetletij. Žal.

denarja je bilo dovolj

V mestih. Na vaseh so pa tudi crkovali od lakote. V zlatih časih Yu! Vprašaj se odkod je prihajal denar. :roll:

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne jan 06, 2008 5:50 pm

Dr.M3 je napisal/-a:... ...

Teško ti je kar koli odgovorit. Enako, kot bi človeku, ki je barvno slep razlagal kako zgleda rdeča.

Kkšna knjigca vsaj o razpadu YU ne bi škodila.
---------------------------------------------

Enako velja za tele zlata vredne bone. Vprašaj raje kaj so tisti čas delali po tujini?! Ti jaz povem. Niso se vozili sploh!

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne jan 06, 2008 5:53 pm

FBR je napisal/-a:

Teško ti je kar koli odgovorit. Enako, kot bi človeku, ki je barvno slep razlagal kako zgleda rdeča.

:roll: takoj ko ni argumentov ali znanja se ozmerja sogovorca.
Povej kaj so razlogi za propad? Menda ja ne misliš da ogromna zadolženost in ekonomija na psu ni imela kakšnega vpliva... če bi bila obljubljena dežela bi še sedaj bivali v Yugoslaviji. V 80ih je šlo vse samo navzdol. Nekateri mladiči tega ne morete razumeti

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne jan 06, 2008 5:57 pm

Dr.M3 je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:

:roll: takoj ko ni argumentov ali znanja se ozmerja sogovorca.
Povej kaj so razlogi za propad? Menda ja ne misliš da ogromna zadolženost in ekonomija na psu ni imela kakšnega vpliva... če bi bila obljubljena dežela bi še sedaj bivali v Yugoslaviji. V 80ih je šlo vse samo navzdol. Nekateri mladiči tega ne morete razumeti

Kot prvo ne vem kje sm te ozmerjal?!?!?!

Kot drugo. Ekonomski razlog ni bil niti na top 10 listi zakaj je propadlo. Pa lepo te prosim. 15 let star froc k je dal osnovno šolo čez te pelje scat. Če si pa še živel te čase v spodobni starosti, potem pa res ne vem kje si bil in koliko informiran. In niti približno ne mislim navajat razloge, katere že ptički čivkajo na aljaski.

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Ne jan 06, 2008 6:04 pm

FBR: dečko, ekonomski razlogi so bili med TOP3. Razen če misliš da ekonomija ni potrebna in pomembna ( :P ). Tudi kapitalizem bo propadel prvo minuto ko se najde alternativa in ekonomsko ne bo več smotrn. To je dejstvo! Precej si naiven... Če bi bilo fino bi še vedno trajalo. Edino dolgove še vedno odplačujemo IN JIH BOMO ŠE DOLGO

Če si pa še živel te čase v spodobni starosti, potem pa res ne vem kje si bil in koliko informiran.

Torej kaj mi točno očitaš? Da sem omenil da vsi niso živeli dobro? :roll: Ker res niso. Največ je znala o blagostanju povedati mestna mladina, še posebej LJ bežigrajska... se ve zakaj...

I'm off

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne jan 06, 2008 6:17 pm

DR.M3

te lahko vprašam nekaj osebnega? Koliko si star?

Če nočeš ti ni treba odgovorit, bi me pa zelo zanimalo.

Hvala.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Ne jan 06, 2008 6:30 pm

Dr.M3 je napisal/-a:FBR: dečko, ekonomski razlogi so bili med TOP3. Razen če misliš da ekonomija ni potrebna in pomembna ( :P ). Tudi kapitalizem bo propadel prvo minuto ko se najde alternativa in ekonomsko ne bo več smotrn. To je dejstvo! Precej si naiven... Če bi bilo fino bi še vedno trajalo. Edino dolgove še vedno odplačujemo IN JIH BOMO ŠE DOLGO

Če si pa še živel te čase v spodobni starosti, potem pa res ne vem kje si bil in koliko informiran.

Torej kaj mi točno očitaš? Da sem omenil da vsi niso živeli dobro? :roll: Ker res niso. Največ je znala o blagostanju povedati mestna mladina, še posebej LJ bežigrajska... se ve zakaj...

I'm off

Nič drugega ti ne očitam kot to, da ne veš zakaj je razpadla niti približno.
Kot zgleda misliš, da so se tepli za denar....vsaj tako bi lahko sklepal....ali pa ne....tepli so se ker ga ni bilo :roll:

Kaj odplačujemo še danes mi pa še zdaj ni jasno? Dolg, ki smo ga prenesli je bil relativno zelo majhen glede na številke, ki so danes. Janša samo izkorišča meritev, ki je v % BDP-ja. Ja itak da se tukaj zmanjšuje, ko je pa BDP čedalje večji glede na l. 91/92. Realno je pa čedalji večji. Sploh pa noben ne omenja rezerv v zlatu in ostalih rezervah, ki so ostale. Se oproščam za off... samo, da danes nekdo ne ve zakaj je razpadla naša nekdanja država, ki nam je dala bone v času, ko se druge države niso mogle niti vozit, je pa tud višek.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne jan 06, 2008 9:20 pm

Pero je napisal/-a:DR.M3

....Pero: tako kot sem tebi dal prav na prejšnji strani, ima tudi DR.M3 prav..."hudičevo prav"....

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Po jan 07, 2008 1:46 am

hehe prav zanimivo kam je tema zašla...
Mi je zanimivo kako moja generacija, potomci kakih pravoobarvanih družin idealizira prejšni sistem...
Pač sedaj je treba delat če hočeš kaj met, ne pa met na račun drugih dela.
ps: tud meni niso všeč cene stanovanj :P

Glede bonov in pa par/nepar pa...
Pri nas smo mel 2 avta prav zaradi tega.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po jan 07, 2008 8:39 am

sašo5 je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:DR.M3

....Pero: tako kot sem tebi dal prav na prejšnji strani, ima tudi DR.M3 prav..."hudičevo prav"....

Nima prav! Sredi osemdesetih tista plača ''zloglasnega komunističnega veljaka'' ni bila 1000 DEM, ampak 1500 DEM !!! Ta veljak ki nam je štemplal bone je bil tajnik krajevne skupnosti. Delavske plače so bile malo nižje, ampak uradnik v solidni firmi je dobil tudi toliko, za primerjavo je pa približno toliko dobil tudi nižji delavec v nemčiji.

Pa očitno so me komunisti dobro nategnili. Vedno ko smo hodili po ozimnico sem pri kmetu videl krompir, zelje, kure, krave... celo toliko so jih imeli da so jih prodajali (mimo uradnih trgovin) pa nove traktorje, stroje, avte... matr so me nategnili, kot je DR napisal so pa vsi crkovali od lakote.

Pa recimo moji mestni sosedje ki so se vozili v marsičem drugem kot v fičakih in so hodili k maši v nedeljo so tudi preoblečeni komunisti... jao u kakšni zmoti sem živel.

Pa kakšen k****n sem bil da sem svoj prvi in naslednje avte kupoval s prihranki, namesto da bi vzel kredit kot ti praviš, pa bi ga še sedaj vsi vi odplačevali....

Prosim če mi še kdo ki se je rodil po letu 1991 pove kako smo tedaj živeli.

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Po jan 07, 2008 9:14 am

Verjetno nekateri ljudje mešajo 2 različni jugoslaviji.Takoj po vojni verjetno res ni bilo prijetno.Kmetom so kradli zemljo, les..., ker drug itak ni imel nič.Ampak kasneje v 70 in 80ih se je pa večina imela prav solidno.

Uporabniški avatar
5cho
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a 5cho Po jan 07, 2008 9:22 am

Smo hodili čez mejo po čokolado, po pralni prašek, včasih smo moral dati še depozit, da so te spustili čez mejo, za avto si čakal 1/2 leta, da si dobil avto, ki ni bil vedno kompletno pobarvan oziroma sestavljen al je pa bil že rjast, vsi so imeli službo (vendar niso imeli vsi dela), se pravi, da je 3/4 folka sedelo in delalo nič (zato pa danes v dobi avtomatizacije opravlja delo desetih en robot in upravljvec), moji starši so na lastni koži občutili, kako je bilo, če nisi imel knjižice in ti je lahko človek s končano OŠ in knjižico bil šef, ko si šel v trgovino si lahko izbiral med eno ali dvema blagovnima znamkama, solidarnostne sobote za nerazvite na jugu so bile v užitek... Ko si moral isti dan, ko si dobil plačo to pretopit v DM, da nisi imel prevelike izgube, ko smo hodili k sosedom na Hrvaško kupovat devize (sredi noči kot kriminalci), ko je Marković redno devalviral jugoslovanski dinar in so v tiskarnah noč in dan tiskal dnar, ko je bila letna inflacija preko 100% (to je bilo v dobrih časih) do 1000% (v slabih časih).

Jp, v stari Jugi se je dobr živel.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po jan 07, 2008 9:33 am

5cho je napisal/-a:Smo hodili čez mejo po čokolado, po pralni prašek, včasih smo moral dati še depozit, da so te spustili čez mejo, za avto si čakal 1/2 leta, da si dobil avto, ki ni bil vedno kompletno pobarvan oziroma sestavljen al je pa bil že rjast, vsi so imeli službo (vendar niso imeli vsi dela), se pravi, da je 3/4 folka sedelo in delalo nič (zato pa danes v dobi avtomatizacije opravlja delo desetih en robot in upravljvec), moji starši so na lastni koži občutili, kako je bilo, če nisi imel knjižice in ti je lahko človek s končano OŠ in knjižico bil šef, ko si šel v trgovino si lahko izbiral med eno ali dvema blagovnima znamkama, solidarnostne sobote za nerazvite na jugu so bile v užitek... Ko si moral isti dan, ko si dobil plačo to pretopit v DM, da nisi imel prevelike izgube, ko smo hodili k sosedom na Hrvaško kupovat devize (sredi noči kot kriminalci), ko je Marković redno devalviral jugoslovanski dinar in so v tiskarnah noč in dan tiskal dnar, ko je bila letna inflacija preko 100% (to je bilo v dobrih časih) do 1000% (v slabih časih).

Jp, v stari Jugi se je dobr živel.

Danes pa živimo v brezproblemski državi, v kateri vodja vodi enako politiko, kot je sedajle očitana, kljub temu, da jo prezira do onemoglosti. Menjaj doktorja znanosti za osnovnošolca, ker ga poznaš, je naše načelo.

Bolje boni, kot pa nafta po 10€/l.

Se mi zdi, da je bit, še današnjega problema, sodelovanje z okupatorjem in vse ostalo so samo menifestacije tega. In nedopustno je, da človek, ki je hotel iztrebiti cel narod, danes pridiga o morali in združevanju.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: burek66 in 7 gostov