Drocky je napisal/-a:Če ti v praksi to uspe
Je tudi to že uspelo :P enkrat pa na žalost ni

ops:
Kixs: to je res, da se del teže prenese na sprednja kolesa in se jih zato lahko bolj obremeni, problem pa je, da nas bo večina v tem trenutku zelo verjetno premočno pohodila bremzo. Kot si že napisal, je problem tudi, da se teža prenese od zadnjih koles, ki zato ponujajo manj oprijema in lahko zdrsnejo, potem pa dobimo prekrmarjenje, ki je zgodba zase.
Sistemi ABS, EDS, ASR in ESP so precej povezani. Napisano bo veljalo za VWje, verjetno pa tudi za ostale. Sistemi se nadgrajujejo, ni možen EDS brez ABSa, ASR brez EDSa in ESP brez ASRa.
- ABS je osnoven sistem. Podatke dobiva od 4 senzorjev, od katerih vsak zelo natančno nadzoruje hitrost enega kolesa. Na same zavore pa potem sistem vpliva preko centralne nadzorne enote in direktno vpliva na pritisk zavorne tekočine do vsakega kolesa. (Starejši sistemi imajo zadnji kolesni par skupen). Njegova funkcija je, kot vsi vemo, preprečevanje dolgotrajnega blokiranja koles in ohranitev nadzora nad vozilom. Za izklop ABSa ni gumba.
- EDS je elektronska zapora diferenciala, ki zavira kolo, če se le-to zavrti v prazno. Deluje le do 40 km/h, podatke o hitrosti pa dobiva od istih senzorjev kot ABS in deluje preko iste enote kot ABS. Zadnji dve kolesi ima za referenco - vklopi se namreč tudi takrat, ko poskušaš kakšen ovinek odpeljati z ročno in zablokiraš zadnja kolesa, sistem pa misli, da se avto giblje počasneje, kot se in začne zavirati sprednje notranje kolo. Za izklop EDSa ni gumba.
- ASR na različne načine odvzame moč motorju in tako prepreči, da bi se pogonska kolesa zavrtela v prazno. ASR sam koles ne zavira. Podatke za delovanje dobi z enakih senzorjev kot ABS in EDS. Poleg tega, da omogoči lepša speljevanja in pospeševanja po mokrih cestah in snegu, zna včasih rešiti tudi kakšno bolj resno situacijo in preprečiti nesrečo, če voznik premočno pohodi plin. Običajno je v kabini gumb za izklop ASRa.
- ESP pa splošno skrbi za stabilnost vozila, tudi če ne zaviramo in če ne pospešujemo. Podatke ESP dobiva iz enakih senzorjev kot ABS, poleg tega pa ima še dodatne senzorje za pospeške in rotacijo. Ob zdrsu kateregakoli dela vozila, lahko zavira katero izmed koles, zmanjša moč motorju, če je to potrebno in, če napaka ni bila prevelika, obdrži avto na cesti v želeni smeri. Običajno je v kabini gumb za izklop ESPja, ki pa večinoma izklopi tudi ASR.
Kakor je meni znano je ABS obvezen v vseh novih osebnih vozilih od določenega letnika naprej, sedaj pa je pobuda, da bi to postal tudi ESP, oziroma ESC, kar naj bi bila splošno uporabljana oznaka.
Voith: debate o tem, da so vsi ti sistemi škodljivi za profesionalne voznike smo že imeli. Jasno, avto se z njimi ne bo obnašal tako, kot brez njih. Če pa za smiselnost nakupa ESPja sprašuje nekdo, ki niti ne ve točno, kaj ta sistem počne, potem tak voznik avto zelo verjetno vozi povprečno, ne izziva kritičnih situacij, verjetno ne ve, kako take situacije rešiti, še manj pa jih je naučen podzavestno pravilno rešiti. Takemu človeku bo ESP v kočljivi situaciji še kako koristil, ni pa nujno, da bo zanjo odgovoren sam. Če sem s temle povprečenjem avtorja užalil, se opravičujem. Moj namen je bil opisati večino populacije za volanom, ki jih niti ne zanima, kaj vse avto ima, česa nima, kako bo odreagiral, ampak ga uporabljajo kot nujno prevozno sredstvo, da varno in hitro pridejo iz točke A do točke B.
In, če že, tudi mene bi ESP zagotovo rešil ene totalke, za katero sem bil kriv sam, so bile pa okoliščine precej čudne.