Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če avg 21, 2003 10:41 am

pubi2cv je napisal/-a:Pero...ja....Se strinjam....vendar se v primeru nezahtevnih, manj obremenjenih motorjev prav pretiravati z dragim oljem ne splača.....ker tak motor niti približno ne dosega pogojev, ki jih zmore prenesti visokokvalitetno (drago) sintetično olje. Mazalne sposobnosti olj pri normalnih pogojih delovanja pa se praktično ne razlikujejo. Bolj je pomembna pravočasna menjava, saj so nečistoče in pa delci, ki nastanejo kot posledica obrabe motorja najbolj škodljivi in najbolj obramenilni za motor.

Pred leti ko so se sintetična olja šele začenjala pojavljat sem imel en za tiste čase sorazmerno moderen motor (design by Porsche :D) ampak še vedno na vpljinjač. Ko sem pri (se mi zdi) 10.000 km zamenjal navadno olje z sintetičnim iste gostote so se obrati na prostem teku dvignili. Kar pomeni manjše trenje v motorju = več moči = manjša poraba. Pri motorjih z vbrizgom to nebi bilo opazno ker se prosti tek regulira elektronsko glede na obrate.

Razlika med dobrimi in poceni olji je tudi v dodatkih. V olju je cel kup dodatkov, vndar v drastično manjših količinah kot so teflonski dodatki. Od dodatkov za čiščenje saj, do dodatkov ki preprečujejo stekanje olja v karter ko motor neha delovati, do dodatkov ki preprečujejo trganje oljnega filma, do antioksidantov, do...

Po moje se vse eno splača dat kakšen tolar več za dobro olje, čeprav ni nevem kako hud motor.

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Kraj: Breg pri Polzeli

Napisal/-a pubi2cv Če avg 21, 2003 11:08 am

Hja...bi reku.....še pred nekaj leti so ble te razlike dosti bolj očitne
pubi

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 Če avg 21, 2003 11:26 am

je pa res, da je 95% vseh olj identičnih!
Slika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če avg 21, 2003 11:35 am

zupi13 je napisal/-a:je pa res, da je 95% vseh olj identičnih!

se ne strinjam

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Napisal/-a pubi2cv Če avg 21, 2003 12:13 pm

Verjetno je mislu olja v istem cenovnem razredu.....drgač je pa mim useku :-P
pubi

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Napisal/-a zupi13 Če avg 21, 2003 12:18 pm

Pero je napisal/-a:
zupi13 je napisal/-a:je pa res, da je 95% vseh olj identičnih!

se ne strinjam

v mislih sem imel da je 95% vseh mineralnih, pol in sintetičnih olj identičnih! seveda ne moreš npr.primerjat mineralnih in polsintetičnih oz. sintetičnih med sabo, ampak samo sintetična da se razumemo!
Slika

Uporabniški avatar
.::GTR::.
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a .::GTR::. Če avg 21, 2003 3:34 pm

jest bom zdej tut kupu ta QMI (sm že učer iskov pa njkjer nimajo :evil: )
baje je najmanša pakunga 0,7l...
ti pa v mašino vliješ mal več k dva deci (saj tko mi je en prodajalc reku :roll: )
kva poj s tisth pol litra? :)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če avg 21, 2003 4:28 pm

Vprašaš prodajalca če vzame nazaj :D (hec)

Resno: dodajaš po malem ob vsaki naslednji menjavi olja.

Po moji logiki nikakor ne more biti ista količina za vse motorje.

Uporabniški avatar
pubi2cv
Novinec

Napisal/-a pubi2cv Pe avg 22, 2003 6:40 am

Seveda ne....ampak mene malo moti, da na nobenem podobnem proizvodu ni navodil za doziranje. Pol pa ti uporabi isto dozo za moj avto, ki ima 602 kubika al pa za sosedovga V8 s 5000 kubiki.....
pubi

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Napisal/-a zupi13 Pe avg 22, 2003 7:47 am

pubi2cv je napisal/-a:Seveda ne....ampak mene malo moti, da na nobenem podobnem proizvodu ni navodil za doziranje. Pol pa ti uporabi isto dozo za moj avto, ki ima 602 kubika al pa za sosedovga V8 s 5000 kubiki.....

ti kr vse not ulij, pa boš mel skor perpetum mobile! :wink:
Slika

Uporabniški avatar
Ice23
Nov uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Ice23 Sr avg 27, 2003 6:32 am

Jaz sem pa včeraj dobil Motor up od sodelavca, ki ga je naroču pol ga pa ni upal notri dat, ker je baje slišal da se je enmu na mazdi zamašil neki ne vem kaj in je pol moral dat na servis prepucat (40k SIT). :twisted:
Jaz mam passata (l.97) :lol: pa me zanima če se mi splača dat to notri.
A ma kdo kake izkušnje samo z motor up-om? :?:

Hvala!!!

primozb
Novinec

Napisal/-a primozb Če avg 28, 2003 9:36 am

Fantje Vam povem teli dodatki, če niso original od recimo MObil al pa Castrol al pa shell raj ne kupovat. Ker to se lahko nardi, da se določene stvari v motorju zapacajo in boste mogl globoko seči v žep. Fora je v tem, da to te zadeve dost gostem da se dobesedno držijo stene in zapacajo odprtine, ki imajo funkcijo čist obratno od koncepta s katerim je bil motor-up narjen. Uglavnem povem vam, da se za moj motorčk 1.8T kupu Castrol Formula. Toj najbolš olje kar se ga da dobit 4.500 je liter in vam povem, da se pozna tud v primerjavi z dobrim oljem TXT. Raj posežte po dobrem olju kukr dodatnik.

Uporabniški avatar
.::GTR::.
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a .::GTR::. Če avg 28, 2003 6:25 pm

Ice23 je napisal/-a:Jaz sem pa včeraj dobil Motor up od sodelavca, ki ga je naroču pol ga pa ni upal notri dat, ker je baje slišal da se je enmu na mazdi zamašil neki ne vem kaj in je pol moral dat na servis prepucat (40k SIT). :twisted:
Jaz mam passata (l.97) :lol: pa me zanima če se mi splača dat to notri.
A ma kdo kake izkušnje samo z motor up-om? :?:

Hvala!!!

baje da se ga v srednje stare pa novejše mašine (tm nek 94 - 03)ne splača dajat. nevem... tko pravjo. če se pa bojiš da b ga not dau, ga pa dej men (za jurja npr. :P - sam da je še zaprt ) pa bom poskusni zajček :)

;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov