Ne razumem zakaj bi potreboval vedno max navor in moc na voljo, ko se peljes cez mesto (Dunajska, Trzaska, Celovska...). Lepo 5. in 60-70km/h.
Ko zaviras na polno, je bolj logicno, da pohodis tako sklopko kot zavoro. Pa se na sklopko clovek pozabi, ko te RES nekaj preseneti!
Recimo, da pospesujes v 2. do 90km/h... das potem v 3. ali v 5., ce ne rabis vec pospesevat? Zakaj bi moral it zvezno (3-4-5)?
Eni smatramo za dinamicno voznjo lepo tekoco brez nepotrebnega pospesevanja in zaviranja. Za to je vec kot dovolj samo 5. prestava - na magistralkah - razen, ce imas presvoh mlincek :P
Enostavno NE vidim potrebe, da bi bil skoz na nekaj "pripravljen". Nekako se mi zdi, da je moj avtej dosti manj obremenjen tako z motorjem kot z zavorami, ker predvidevam v naprej in ne pospesujem in zaviram nekam v tri dni! Pa ne samo avto, tudi moji zivci.
Ja ziher so moje zavore bolj obremenjene
Edino in vse je samo v nacinu voznje... moj je umirjen in tako tudi vozim svoj avtej. Ce dam zaradi tega pri 50km/h v ler in se se 100m peljem v leru in nato pocasi zadnjih 50m zaviram pred rdecim semaforjem, mi bo tezko kdo rekel, da bolj nucam diske. Sploh pa so diski cenejsi od menjalnika, sklopke, motorja... ce ze omenjas stroske.
Na sploh pa govorim o specificni situaciji in ne na splosno. Uporabljam tudi down-shift, ko je potreba.
lp