Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar So feb 09, 2008 3:23 pm

PureTNT je napisal/-a:Dokler ne bo uveden tirni tovorni tranzit, bi bilo ob uvedbi morebitnega brezžičnega sistema cestninjenja za razmisliti o enormnem povišanju cestnin za tovorna vozila (Šentilj-Italija 200 EUR) ter uvedbi ekoloških omejitev (tudi s tem bi lahko ogromno naredili za zmanjšanje tovornega prometa in posledično manjšo obrabo avtocest), za osebna vozila pa bi lahko uvedli vinjete (dnevna vinjeta je po evropski direktivi omejena na 11 EUR, kar nekako ustreza najvišji vsoti, ki jo povprečen turist v tranzitu trenutno plača za katerokoli relacijo skozi Slovenijo).
LP

smo v EU zato je problem, da je treba zagotoviti enakost za vse... torej tujci ne morejo plačevati več... bila bi rešitev da bi dobili slovenci dobili pri dohodnini nekaj nazaj...

11e ni enako 8k kolko zdah plačajo tovorjaki od prekmurja do kopra.. (razliko bi plačali davkoplačevalci)

Uporabniški avatar
Car-t-maN
Novinec

Napisal/-a Car-t-maN So feb 09, 2008 3:35 pm

Jaz sem absolutno za vinjeto. Če ne skozi celo leto saj poleti, ker nastajajo take gužve da je to noro! tako da je moj glas za vinjeto
Avto ni avto če nima trikrake zvezde na nosu

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 3:56 pm

kolesar je napisal/-a:nebi bilo pravično... tudi zdaj ni.. (glede pretočnosti bi bilo pa bolje ja..)

predvsem bi dars od tujih tovornjakarjev dobil veliko manj in bi nastradali davkoplačevalci!
(zdaj plačajo cirka 30€ za relacijo šentilj koper, če bi bile vinjete bi pa dosti manj, ve pa se da so oni glavni uničevalci avtocet -40.000 tolko uničijo kot osebno vozilo)

p.s. tudi v avstriji niso zadovoljni z vinjetami ker je preveč stroškov, zato pa bodo uvedli satelistski sistem...

drugače pa na finance.si (je članek -boj pred cestninsko postajo - ter še dva članka kjer se grejo avtoprevozniki, strokovnjaki in dars javno debato.. -zanimivo za prebrat, morate se pa prijavit na finance... - izberite brezplačno prijavo...)

http://www.finance.si/show.php?id=201526

V Avstriji tovornjaki nimajo vinjet, ampak jih satelitsko cestninijo!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 09, 2008 4:31 pm

Če bi razmišljal egoistično sem takoj za vinjete. Predlog letne za osebne avte je 213€ in glede na to da letno spičim za cestnine med 600-800€ bi zame osebno bil zelo velik prihranek. Kljub osebnemu profitu pa se zavedam, da stvar ni čista.

Nekateri verjetno že veste, da se vlada resno pogovarja o uvedbi vinjet zato je tudi Dars ustavil graditev nekaterih cestninskih kioskov. Zaradi teh dogovorov so tudi kamionarji odpovedali načrtovane stavke saj bi/bodo z uvedbo vinjet enormno profitirali.

Predlogi so namreč takšni:
- dnevna vinjeta za osebna in tovorna vozila!! 11€
- 10 dnevna 15€ za osebna vozila
- 60 dnevna 55€ za osebna in 186€ za tovornjake
- letna 213€ za osebna in 1253€ za tovornjake

če pustimo totalno nelogičnost cene dvomesečne in letne za kamione lahko že največji laik ugotovi, da iz tega sistem bodo daleč največ profitirali prav kamionarji pa ne glede kateri naši ali tuji.

Dovolil sem si naresti en tak malo bolj ekstremen preračun, ki pa je praktično čisto mogoč. Recimo en kamionar vsak dan opravi pot od Šentilja do Kopra in zvečer nazaj. Če to počne 22 delovnih dni na mesec celo leto bi po trenutni ceni (Šentilj-Koper) 42€ na leto DARS-u odrinil zajetnih 22.000€. Po predlogu za vinjete pa bi ga to po novem stalo le borih 1253€. Razlike je za en avto srednjega razreda, ki bi ga država "šenkala" takemu avtoprevozniku. :shock: :shock:

Priliv iz cestnin se bo drastično zmanjšal in tukaj nastane en velik problem saj mora DARS odplačevati dolgove za kater je porok država. Če bo DARS imel premal priliva, dolgov ne bo mogel odplačevati in breme prevzame potem kdo? Ja porok, oziroma država ,oziroma proračun, oziroma mi vsi.

In ne samo, da nam bodo vzhodnjevropski smrdljivci svinjali našo državo še plačevali jim bomo za to dejavnost saj se bo zaradi tako nizkih cen na naše AC-je zgrnilo še na deset tisoče novih kamionov iz vzhoda saj jim bo Slovenija postala daleč najcenejša ruta za transport. In zaradi velikh gneč, ki se bodo dogajala na, za tako količino prometa, neprimernih naših AC-jih bomo počasi vsi primorani zapuščati AC in se voziti po starih cestah.

Na koncu od vinjet ne bom imel nič ne jaz ne nihče, ki verjetno komaj čaka na vinjete. AC bodo polne, DARS bo imel premalo zasluška s kamionarji saj ne bo mogel opravljati niti sprotna popravila, ker bo vsa ta količina kamionov dobesedno razrila vse te ceste. Denar bo zato šel iz proračuna, ki ga bomo plačevali vsi pa čeprav nekateri sploh avta nimate.

Treba se je vseeno zamisliti in preprečiti vladi, da brez javne debate in strokovnjakov poskuša potihom uvesti vinjete (baje že do poletja) :shock: . Na kratek rok si bo poceni kupila glasove, znebila neprijetnih stavk s problemom pa naj se nato upadajo nasledniki po volitvah.

Vem, da sem že predolg ampak najlažje je vedno kritizirat pa pljuvat vsepovpreko zato bi dodal moj predlog rešitve, ki bi verjetno rešila problem.

Slovenci bi plačevali pri litru goriva 10 centov, ki bi bili namenjen za namensko uporabo financiranja AC (80%) in navadnih cest (20%). Tujci pa bi morali pri vhodu v slovenijo kupiti dnevno vinjeto, katero ceno bi lahko odšteli od tistega davka 10 centov, če bi pri nas natočili gorivo. Pri kamionarjih pa bi lahko zahtevali še dodatni ekološki davek za vse tiste kamionarje, ki ne izpolnjujejo določenih Euro norm. Davek bi segal tudi do 200€ (za najmanj ekološke) na dan in bi se s tem enostavno znebili smrdljivcev z naših cest.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 4:37 pm

Se strinjam s teboj.
Še zdaj mislim, da bi lahko lepo satelitsko cestninili tovornjake, za osebna vozila pa vinjete... Tako kot imajo v Avstriji.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So feb 09, 2008 4:44 pm

BBoss je napisal/-a:Treba se je vseeno zamisliti in preprečiti vladi, da brez javne debate in strokovnjakov poskuša potihom uvesti vinjete (baje že do poletja) :shock: . Na kratek rok si bo poceni kupila glasove, znebila neprijetnih stavk s problemom pa naj

...S tega ne bo nič......bil je predlog za prehodno obdobje, do uvedbe elektronske cestnine, ampak je še nekaj problemov ob seveda tem, ki si ga opisal - bo pa elektronsko cestninjenje uvedeno za tovornjake najkasneje do sredine 2009, nato pa v naslednjih dveh letih še za vsa vozila (firma Hermes ima "baje" že vse pripravljeno...)

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar So feb 09, 2008 5:17 pm

samo pazit je treba da ne bodo tovornjaki manj plačeval, ker oni največ uničujejo zato morajo tudi največ plačat... še posebej je treba zaračunat tujim tovornjakom...

tako jaz razmišljam...

seveda vlak je dobra ideja sam kaj če je pa slovenija premajhna da bi se komurkoli splačalo dajat tovornjake na vlake..

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So feb 09, 2008 5:24 pm

Sem se premislil...sem proti vinjetam. Da bo vinjeta za slovenijo letna 212€...hvala lepa.

Sem pa za, da tovornjaki plačujejo delno tudi teži primerno. Jaz mam tono pa pol v najboljšem primeru on pa 30 ton :roll: ...to je 20X več. Torej najmanj 20X več obraba ceste, da o zastojih ne razlagam.

Uporabniški avatar
SamoK
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a SamoK So feb 09, 2008 6:06 pm

Ne hvala, ABC je cist vredu..

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 6:16 pm

FBR je napisal/-a:Sem se premislil...sem proti vinjetam. Da bo vinjeta za slovenijo letna 212€...hvala lepa.

Sem pa za, da tovornjaki plačujejo delno tudi teži primerno. Jaz mam tono pa pol v najboljšem primeru on pa 30 ton :roll: ...to je 20X več. Torej najmanj 20X več obraba ceste, da o zastojih ne razlagam.

Hja.. Mislim, da ni samo 20x večja obraba ceste ampak več kot 20x.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So feb 09, 2008 6:28 pm

FBR je napisal/-a:Sem se premislil...sem proti vinjetam. Da bo vinjeta za slovenijo letna 212€...hvala lepa.

Ne samo 20x - zaradi osnega pritiska je ta večkratnik mnogo višji. Uradni izračuni gredo pri polno naloženem šleperju celo do 40.000x (ne, nisem se zmotil) večji obrabim kot pri osebnem avtomobilu.

Z drugimi besedami - ceste uničujejo le in samo težka vozila.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So feb 09, 2008 6:32 pm

Ampak on ima dvakrat več osi in in vsako kolo dvakrat širšo. Potemtakem je pritisk na cesto le 5 krat večji. Ampak to je že druga zgodba tukaj (offtopic).
Mimogrede, je bilo o vinjetah že kaj govora po tv ali kaj podobnega?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 6:47 pm

Ja, po tv-ju tako "plaho" to omenjajo, kot tako "by-the-way". Sem bil prav pozoren na to. Pravzaprav sem zasledil sam enkrat, da naj "vinjete naj še ne bi odpadle" in pol čez par dni, da "Stranka Zares je proti uvedbi vinjet". Tako samo "omenjena" novička.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So feb 09, 2008 7:04 pm

NaceM je napisal/-a:V Avstriji tovornjaki nimajo vinjet, ampak jih satelitsko cestninijo!

V bistvu GO-BOX (podobna škatlica kot ABC) nima veze s sateliti. Samo pred vsakim izvozom je nad cesto čitalec, ki te zabeleži.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM So feb 09, 2008 8:36 pm

AgitatoR je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:V Avstriji tovornjaki nimajo vinjet, ampak jih satelitsko cestninijo!

V bistvu GO-BOX (podobna škatlica kot ABC) nima veze s sateliti. Samo pred vsakim izvozom je nad cesto čitalec, ki te zabeleži.

No, nekaj takega... Dejstvo je, da tovornjaki nimajo vinjet. No, pa majo satelitsko v Nemčiji (če sem prav nekje slišal). Je pa res, da so se neki podobni hec (GO-BOX) spravili baje naši delat. Če se prav spominjam, kar je bilo lani govora na Celjskem sejmu (ali predlani.. ne vem več...).

dare999
Nov uporabnik

Napisal/-a dare999 To feb 12, 2008 4:28 pm

Po moje je najboljše da se upoštevata dva dejavnika, čimvečja pretočnost prometa in plačilo v smislu "plačaj koliko prevoziš". Tako da pride v poštev samo elektronsko cestninjenje, te čekira ko prideš gor na ac in ko greš dol.... vse se ostalo je bv, trenutni sistem je katastrofalen glede pretočnosti, vinjete pa so ekonomsko gledano absurd za nekoga ki gre na ac 5xletno in nebesa za avtoprevoznike...kot je že bilo rečeno v tej temi.

LP!

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip To feb 12, 2008 8:15 pm

slatncan je napisal/-a:totalno PROTI!

namreč relacija ki jo delam 2x tedensko(rogaška -> maribor) nima cestnine za tistih 15km avtoceste...in da bi jo kupoval za to je totalni absurd!
ok zaj bo se kir pamet jao pareko naj se pelem po stari cesti...ja pel se ti po taki cesti kot je tam...

ne dam dinarja darsu za take ceste kot jih mamo v sloveniji(se vedno najde obvoz cestnine - in nič časa ne zgubiš)

lp, slatncan

Hmmm, jaz DARS-u ( na mojo zalost) na mesec pustim cca 100EUR ;)
Tudi moj denar ne raste na drevesu :)

Chip

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip To feb 12, 2008 8:21 pm

NaceM je napisal/-a:
AgitatoR je napisal/-a:

No, nekaj takega... Dejstvo je, da tovornjaki nimajo vinjet. No, pa majo satelitsko v Nemčiji (če sem prav nekje slišal). Je pa res, da so se neki podobni hec (GO-BOX) spravili baje naši delat. Če se prav spominjam, kar je bilo lani govora na Celjskem sejmu (ali predlani.. ne vem več...).

Ja, res je. Tovornjaki naj bi imeli GPS cestninjenje. Razpis je bil spremenjen in
je micro-wave ( kot ABC) odpadel. V Sloveniji je nekaj ze razvito - odvisno seveda od teh vinjet

Chip

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To feb 12, 2008 8:56 pm

sem proti tem vinjetam.naj pa uvedejo elektronsko ali satelitsko cesninenje.

Jaz razmišljam predvsem na dolgi rok: AC so že tako zasrali, tako da se nič ne da rihtat. bi bil pa zato da začnejo polagat tirnice in kupijo vagone (pa najbolš rabljene, če ni dnara), tako da bodo šleparje prevažal skozi slovenijo (raj imam da se tuki zapufajo pa par miljard €, kot pa za neumnosti kot smo jih vajeni).najprej je treba za tovornjakarje poskrbet, ker so največji problem. ko bi bilo to porihtan pa naj pri vsakmu vhodu in izhodu postavijo cesninske postaje. pa če pelaš recimo do 30 km imaš zastojn, če se več pelaš pa moraš plačati.

tukaj bi rešili več problemov: manj gužve, tekoča vožnja po AC, manj stroškov z vzdrževanjem AC in predvsem manj tečnih šleparjev, s tem bi pa omogočili luki koper, da ostane v tako pomembni funkciji, kot je zaenkrat.

na kratki rok pa ste že tako omenili.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar To feb 12, 2008 9:41 pm

konkretno koliko bi stala celoletna vinjeta?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov