Če bi razmišljal egoistično sem takoj za vinjete. Predlog letne za osebne avte je 213€ in glede na to da letno spičim za cestnine med 600-800€ bi zame osebno bil zelo velik prihranek. Kljub osebnemu profitu pa se zavedam, da stvar ni čista.
Nekateri verjetno že veste, da se vlada resno pogovarja o uvedbi vinjet zato je tudi Dars ustavil graditev nekaterih cestninskih kioskov. Zaradi teh dogovorov so tudi kamionarji odpovedali načrtovane stavke saj bi/bodo z uvedbo vinjet enormno profitirali.
Predlogi so namreč takšni:
- dnevna vinjeta za osebna in tovorna vozila!! 11€
- 10 dnevna 15€ za osebna vozila
- 60 dnevna 55€ za osebna in 186€ za tovornjake
- letna 213€ za osebna in 1253€ za tovornjake
če pustimo totalno nelogičnost cene dvomesečne in letne za kamione lahko že največji laik ugotovi, da iz tega sistem bodo daleč največ profitirali prav kamionarji pa ne glede kateri naši ali tuji.
Dovolil sem si naresti en tak malo bolj ekstremen preračun, ki pa je praktično čisto mogoč. Recimo en kamionar vsak dan opravi pot od Šentilja do Kopra in zvečer nazaj. Če to počne 22 delovnih dni na mesec celo leto bi po trenutni ceni (Šentilj-Koper) 42€ na leto DARS-u odrinil zajetnih 22.000€. Po predlogu za vinjete pa bi ga to po novem stalo le borih 1253€. Razlike je za en avto srednjega razreda, ki bi ga država "šenkala" takemu avtoprevozniku.
Priliv iz cestnin se bo drastično zmanjšal in tukaj nastane en velik problem saj mora DARS odplačevati dolgove za kater je porok država. Če bo DARS imel premal priliva, dolgov ne bo mogel odplačevati in breme prevzame potem kdo? Ja porok, oziroma država ,oziroma proračun, oziroma mi vsi.
In ne samo, da nam bodo vzhodnjevropski smrdljivci svinjali našo državo še plačevali jim bomo za to dejavnost saj se bo zaradi tako nizkih cen na naše AC-je zgrnilo še na deset tisoče novih kamionov iz vzhoda saj jim bo Slovenija postala daleč najcenejša ruta za transport. In zaradi velikh gneč, ki se bodo dogajala na, za tako količino prometa, neprimernih naših AC-jih bomo počasi vsi primorani zapuščati AC in se voziti po starih cestah.
Na koncu od vinjet ne bom imel nič ne jaz ne nihče, ki verjetno komaj čaka na vinjete. AC bodo polne, DARS bo imel premalo zasluška s kamionarji saj ne bo mogel opravljati niti sprotna popravila, ker bo vsa ta količina kamionov dobesedno razrila vse te ceste. Denar bo zato šel iz proračuna, ki ga bomo plačevali vsi pa čeprav nekateri sploh avta nimate.
Treba se je vseeno zamisliti in preprečiti vladi, da brez javne debate in strokovnjakov poskuša potihom uvesti vinjete (baje že do poletja)

. Na kratek rok si bo poceni kupila glasove, znebila neprijetnih stavk s problemom pa naj se nato upadajo nasledniki po volitvah.
Vem, da sem že predolg ampak najlažje je vedno kritizirat pa pljuvat vsepovpreko zato bi dodal moj predlog rešitve, ki bi verjetno rešila problem.
Slovenci bi plačevali pri litru goriva 10 centov, ki bi bili namenjen za namensko uporabo financiranja AC (80%) in navadnih cest (20%). Tujci pa bi morali pri vhodu v slovenijo kupiti dnevno vinjeto, katero ceno bi lahko odšteli od tistega davka 10 centov, če bi pri nas natočili gorivo. Pri kamionarjih pa bi lahko zahtevali še dodatni ekološki davek za vse tiste kamionarje, ki ne izpolnjujejo določenih Euro norm. Davek bi segal tudi do 200€ (za najmanj ekološke) na dan in bi se s tem enostavno znebili smrdljivcev z naših cest.