PureTNT je napisal/-a:Se zavedaš, da je Nordkapp na Norveškem?
Vsekakor, ampak do njega moraš priti preko cele Švedske, se zavedaš tega?
PureTNT je napisal/-a:Na Švedskem se niti slučajno ne vozi tako zelo po omejitvah, kot skušaš prikazati ti. Prometni tok je na omejitvi 110 km/h (avtoceste) ponavadi 130 km/h, s tem da ni posebno redko videti tudi vozil z 200 km/h in več. Ni seveda potrebno omenjati, da imajo Švedi že sedaj nižje kazni kot mi, z novim zakonom pa bomo v samem evropskem vrhu (Švedi prav tako nimajo kazenskih točk).
Hočeš povedati, da če bi v Sloveniji znižali kazni in ukinili točke, bi se situacija izboljšala? Ne moreš nas Balkancev primerjat z discipliniranimi Severnjaki.
PureTNT je napisal/-a:Ne vem kakšna je tvoja poklicna usmeritev, da tako zelo navijaš za višje kazni? Si psiholog in veš, da bo to pozitivno vplivalo na miselni proces udeležencev v prometu ali pa si morda pravnik in te na to napeljujejo delovne izkušnje in študije? Si morda prometni strokovnjak?
Če nisi nič od zgoraj naštetega, potem nimaš nikakršne realne podlage za vročično zagovarjanje oderuških kazni - to je le tvoje subjektivno mnenje, ki ga vsiljuješ ostalim. Če se s hitrostnimi omejitvami strinjaš, dobro, drži se jih in nihče ti en bo zameril, vendar ne sklepaj, da se ostali strinjajo s teboj.
Sem učitelj, spoznam se na psihologijo in vem samo to, da gre z disciplino strmo navzdol od ministra Gabra in njegove prijazne šole naprej. Ko smo bili na obisku na neki češki šoli, je bilo ob zvonenju in med odmori vse tiho, otroci so se povsem disciplinirano selili iz razreda v razred, pri nas pa te skoraj poderejo na tla ali pa oglušiš od hrupa. zakaj je bilo na češkem drugače? Zaradi nepopustljive represije in nagrajevanja. Kdor ga serje, faše klofuto (še vedno), kdor je priden, ga ravnatelj lepo potreplja po hrbtu. Zato se mi represija tudi na cestah zdi zaenkrat edina možna rešitev. Ob grožnji 1000€in 9 kazenskih točk bomo vsi vozili 50, verjemi mi.
PureTNT je napisal/-a:Hitrost niti slučajno ni glavni faktor prometne varnosti - tu gre za nepozornost, nepremišljenost (živčna prehitevanja) in neprimernost za vožnjo ter nepoznavanje predpisov. Strpnost žal ob količini voznikov in voznic, ki so popolnoma neprimerni za normalno funkcioniranje v prometu, ni dana v neomejenih količinah in nesreče se posredno dogajajo zaradi teh ljudi.
Primer:
Nekdo na zelenem semaforju na Tivolski cesti čaka 10 sekund, preden spelje, ženska na mobilnem telefonu brez nakazane smeri zavije naravnost v tvoj bok, da se komajda rešiš trka, pavlihi s tablico MS se zdi dobra ideja voziti 45 km/h, tam kjer omejitev znaša 60 km/h, nato pa se na cesti med Ljubljano in Mednim za starim očakom cijaziš s 65 km/h. Ko ti končno prekipi in se spraviš v nepremišljeno prehitevanje, slabo preceniš situacijo in naenkrat čelno pred seboj zagledaš drugo vozilo.
V zgoraj opisani situaciji sem bil nekaj let nazaj sopotnik, k sreči na koncu ni prišlo do trka. Za razliko od tebe menim, da večina ljudi ni ne ljubiteljev hitrosti ne samomorilskih norcev, pa vendar se nesreče dogajajo prepogosto. Kar nam manjka je vozniška kultura. Pred živalskim vrtom v LJ sem že nekajkrat naletel nab situacijo, da je mati/oče/družina z otrokom čakala na prehodu za pešce, ustavil pa ni nihče - pa so se mimo peljali samo vzorni vozniki s 50 km/h. Nepoznavanje predpisov je druga cvetka, saj je vključevanje na AC z 80 km/h, ali pa celo z zaustavitvijo na začetku pospeševalnega pasu in vklopljenim levim smernikom zelo pogost pojav, kot tudi splošno nepoznavanje CPP (90% populacije bi moralo na novo iti v avtošolo). Ljudem lahko vozila elektronsko omejiš na najvišjo dovoljeno hitrost za vsak odsek posebej, pa trkov, z izjemo pijanih mladoletnikov, ki se ob treh zjutraj vračajo z veselice, zato ne bo nič manj.
Poslanci žal - preverjeno - ne razumejo kaj je potrebno za hiter in varen potek prometa, in zato sprejemajo tako porazne zakone, kakršen je trenutni, z novelo vred.
Vprašaj uporabnika 'Shebo', kolikokrat se je v zadnjih dveh letih sestal Svet za varnost in preventivo v cestnem prometu, ki ga plačuje država; enkrat (1×). Potrebujemo popoln izbris ZVCP-1 in sveže pisanje prometne zakonodaje.
LP
[/url]
Italijani, Avstrijci, Nemci ali Francozi če hočeš niso nič boljši vozniki. Tudi tam narajmaš na mečkača, ki gre po podeželski cesti 60, tudi tam najdeš mečkača, ki 10 sekund čaka pred zeleno lučjo, povsod je tako. Raznih Aixamov (45 km/h) je v Avstriji kot listja in trave, še vedno ko sem bil gor sem naletel na kakšnega. pa je žrtev vseeno veliko manj kot pri nas.
Nekateri tukaj govorite, kot da ste najboljši vozniki na svetu in imate samo vi pravico do uporabe cest. Ne gpspodje, cesta je od vseh, mlajših starejših, boljših in slabših, spretnejših in nespretnejših, pogumnejših in presranih.
In zatiskate si oči fantje. Še vse prometne, ki so se zgodile v moji okolici, so nastale zaradi brzine, prehitevanja, nestrpnosti in alkota. Edina točka, kjer se strinjam s tabo, je kaznovanje pretiranih počasnel, to pa ja.
LP, JdV
P.S. Še vedno mi niste odgovorili, zakaj v tujini skozi naselje vsi vozite 50/90/130, pri nas pa vam je to tak grozen problem?