Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Sr maj 21, 2008 10:42 pm

Lazje vozit 180 pa se ustavit potem kot pa umirat od dolgcasa pri 130.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Sr maj 21, 2008 11:43 pm

Adis, ja to mi je že dalj časa šlo po glavi in je blo mišljeno za trenutno situacijo.. Ampak hočem povedat da se da iti mimo denarnih kazni in vseeno ljudi naučiti "reda"... Tudi pri vinjetah se da to narediti s sekcijskimi radarji, dobro logistiko in kvalitetnim nadzorom policije po AC.. Vsekakor bi tako lahko polovili vsaj tiste ta glavne junake po AC... ;)

Zakaj AC?

Vseakakor se zavedam, da je vse prej problem kot pa ta boga AC... Toda to je bil samo moj odgovor, na vladna ukrepanja po AC ker se drugje kao nič ne dogaja :roll:

Hočem povedat, da se da marsikaj če se le potrudiš ;) ... In prav tako je miljon rešitev tudi za regionalke, samo kaj ko je bolj pomembno da plača nekdo 500eur kot pa da se ubije :roll: ...

Js bi bil na take fore prav ponosen da jih mamo v SLO... Pa ne zato , da bi okoli gobezdal da sem se js spomnu kej takega, ampak za vsako ko bi kak tujec prišel spihat ventile k nam bi si mislil: pejdi pejdi, se vidmo na konc AC :lol: ...

Prav tako bi ponosno vsakemu razložil, da smo šli socialno reševati problematiko ;)

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr maj 21, 2008 11:44 pm

Danes sem potreboval od Hoč pri Mariboru, pa do Slovenjskih Konjic (no.. do tunela Golo rebro) okrog 3 ure vožnje po AVTOCESTI! Nobene nesreče ni bilo, samo 4 zožitve (ena v Hočah, ena pri Framu, ena pri Slovenski Bistrici in ena v samem tunelu (pri tej tazadnji je bila kolona od tunela do cestninske postaje). Pa samo na eni zožitvi se je delalo (pri SLB), kjer je pisalo, da je konec del 22.5. (glede na to, da smo danes 21.5.). Pri nobeni drugi zožitvi pa ni bilo NIKOGAR. Glavno, da je cesta zaprta.

Še, ko bi lahko malo hitreje (tam nekje 120) pognal, ne moreš, ker je pred tabo stari mercedez (na prehitevalnem pasu), s hitrostjo 85 km/h in ne j... žive sile! (Pa vozni pas ni bil zaseden, po desni pa ne prehitevam.)
Hmmm... Ob takšnem popotovanju marsikoga lahko izdajo živci... In noben dvig kazni tu ne pomaga... Pa tudi noben radar ne (povprečje je bilo gotovo ene 20 km/h.)

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Če maj 22, 2008 11:07 am

Menim, da bo prej ali slej (čez 10 let?) vsak avto prejel satelitski oddajnik, preko katerega bodo kontrolirali hitrost. Sposobna ali nesposobna, leva ali desna vlada, argumentirano ali ne, do tega bo prišlo.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če maj 22, 2008 11:30 am

Sama hitrost na AC še tako problematična, če bi folk uporabljal smernike, vzvratna ogledala ipd. Vsakodnevno opažam junake, ki švigajo mimo tebe levo ali desno, brez da bi se prepričali ali to lahko varno storijo, kaj šele da bi uporabljali smerokaze. Ampak te stvari je na sami AC težko nadzorovat.

Bi se pa dal v mestu. Na vsako malo bolj problematično križišče v konicah bi postavil policaja in kaznoval vse tiste, ki npr. zabašejo križišče. Ker to je pa res neverjetno, kako določen folk kar rine in rine, čeprav ve da bodo potem stali sredi križišča, ko bo rdeča luč že zdavnaj gorela. Me prav razpi**i, ko to vsakodnevno opažam!! :evil:

In seveda že prej omenjeno nenakazovanje smeri, da niti ne govorim o vrivanju - tipičen primer vrivanja opažam popoldan na Drenikovi v LJ, ko je kolona na pasu za naravnost za prečkanje Celovške, določeni prepotentneži pa gredo po desnem in se nato tik pred semaforjem vrinejo v kolono. Takim bi tako veselo kazni pisal, da bi si enkrat in za vselej zapomnili ter vbili v svojo trdo betico kaj je kultura! :evil:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Če maj 22, 2008 11:36 am

Polo78 je napisal/-a:In seveda že prej omenjeno nenakazovanje smeri, da niti ne govorim o vrivanju - tipičen primer vrivanja opažam popoldan na Drenikovi v LJ, ko je kolona na pasu za naravnost za prečkanje Celovške, določeni prepotentneži pa gredo po desnem in se nato tik pred semaforjem vrinejo v kolono. Takim bi tako veselo kazni pisal, da bi si enkrat in za vselej zapomnili ter vbili v svojo trdo betico kaj je kultura! :evil:

Tega ne moreš rešiti s kaznovanjem, ker se bojo ljudje potem (le) bali delat prekrške, še vedno pa jim ne bo jasno da je njihovo obnašanje neprimerno. Stvar je v vzgoji - otroci nas opazujejo in posnemajo.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če maj 22, 2008 11:40 am

bzzero in Polo78

drzita se topica o AC! ne pa od Celovski itd ker ce samo obelodanim da so na
Celovski od Januarja letos policaji zjutraj VEDNO na mestih kjer je prihajalo
do guzvanja, ostajanja v kriziscu, pas za levo - guzvanje v desno in podobnih
nesmislov... govorim za konec pri gostilni Jelen in izvoz iz AC...
Zadnjič spremenil MacTron, dne Če maj 22, 2008 11:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Napisal/-a Polo78 Če maj 22, 2008 11:41 am

bzzero je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:In seveda že prej omenjeno nenakazovanje smeri, da niti ne govorim o vrivanju - tipičen primer vrivanja opažam popoldan na Drenikovi v LJ, ko je kolona na pasu za naravnost za prečkanje Celovške, določeni prepotentneži pa gredo po desnem in se nato tik pred semaforjem vrinejo v kolono. Takim bi tako veselo kazni pisal, da bi si enkrat in za vselej zapomnili ter vbili v svojo trdo betico kaj je kultura! :evil:

Tega ne moreš rešiti s kaznovanjem, ker se bojo ljudje potem (le) bali delat prekrške, še vedno pa jim ne bo jasno da je njihovo obnašanje neprimerno. Stvar je v vzgoji - otroci nas opazujejo in posnemajo.

Glede vzgoje se absolutno strinjam. Samo kaj se nonstop dogaja: Vsi imajo tolk za povedat o vzgoji, potem pa sami delajo točno iste napake za katere kritizirajo druge. Torej problem je v tem, da sebe vedno vidimo kot svetnike, vsi vidimo - kar je tipično za novodobno demokracijo - le naše pravice, ne pa tudi naših dolžnosti ter obveznosti. To je rak-rana sodobne družbe, ki se odraža tudi v cestni kulturi! :roll:

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Napisal/-a Polo78 Če maj 22, 2008 11:48 am

MacTron je napisal/-a:bzzero in Polo78

drzita se topica o AC! ne pa o Celovski itd ker ce samo obelodanim da so na

Potem naj se pa še postavjo v križišče Drenikove in Celovške. Zdaj pa dost off-topica.

Predlog Psepija ni zgrešen, pravzaprav bi bila kar dobra rešitev, problem vidim le v tem (kot je že nekdo omenil), da se bodo potem nekateri ustavljali na obcestnih počivališčih in potem oddivjali naprej. Da niti ne govorim, ko bodo spet skočili v zrak razni varuhi človekovih pravic in podobni in smo tako že spet pri tistem iz prejšnjega posta "pravice-obveznosti-odgovornosti", kjer vsi vidijo le svoje pravice.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če maj 22, 2008 11:52 am

Za moje pojme bi morali kazni spustit, ampak ob ponavljanju kazni, le te višat po 50% na prejšnjo kazen. Torej prva kazen za prehitro vožnjo recimo 100 evrov, druga 150, tretja 225 in tako naprej. S tem bi zelo hitro dobili evidenco, kdo večkrat dela prekrške in kdo manjkrat. Seveda to potem dostaviš zavarovalnicam, ki pa za te večkratne kršitelje pač dajo 300% zavarovanje, potem daš podatke v zdravstveno zavarovalnico, kjer mu tudi zvišajo premije za tok in tok več, pa imaš zadevo rešeno.

Vsakdo, ki bo hotel imeti manjše zavarovanje, bo tudi manj kršil zakon.

Pa če si enkrat dobil kazen, potem se ti resetira ta kazen po treh letih brez kazni na osnovno kazen.

Sicer pa če bi vsi uporabniki tega foruma šli pred parlament s plakati in transparenti in začeli štrajk pa mal v tiste, ki prihajajo iz parlamenta kako gnilo zelenjavo začel metat, bi bilo tudi zanimivo.
Old subarus never die, they just get faster!

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Če maj 22, 2008 12:16 pm

Satelitsko sledenje se da motit, tako ne vem ravno kako se bo to obneslo.

Se pa strinjam, da je kultura na nizkem nivoju in tudi to, da "mene ze noben ne bo zaje*aval". Na zadnje tudi sam nisem imun.

Ko sem se pred dnevi pejal po LJ obvoznici mimo izvoza za celovsko, prehitevam po levi z cca 110km/h, ko mislim, da bom prehitel zadnjega in sel nazaj na desni pas, vidim v stranskem ogledalu, da se mi ta avto zdaj kar na enkrat priblizuje - hoce me prehitet po desni. Hmmm...dam malo po gasu, se mi se priblizuje, na recimo polovico avta, nic, dam do konca in potem sva ene dobrih 200m "divjala" in ko je koncno on popustil, sem imel 140km/h. Omejitev pa 100km/h :oops: Seveda sem potem takoj spustil na dobrih 100km/h. A vseeno... ne razumem njega, se manj pa sebe v tistem trenutku :x

Damn... May the Force be with you ;)
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če maj 22, 2008 12:36 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Menim, da bo prej ali slej (čez 10 let?) vsak avto prejel satelitski oddajnik, preko katerega bodo kontrolirali hitrost. Sposobna ali nesposobna, leva ali desna vlada, argumentirano ali ne, do tega bo prišlo.

pa rfid identifikacijski cip pod kozo, zdruzitev evropske in ameriske "skupnosti" pol pa s casoma se azijske in enotna valuta, pol pa se ena centralna banka in smo na konju. k v matrici 1. zivi suznji zakreditirani do vratu :)

jebes tak svet.

sicer pa sm delu kr neki casa z navigacijami in predvsem sledenjem. zadeva sicer funkcionira samo ni 100% zanesljiva + ce anteno ovijes z alufolijo ne dela.
in ce kdaj to dobim v avto na silo, takoj ovijem.

http://www.msnbc.msn.com/id/6237364

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Če maj 22, 2008 12:51 pm

MacTron je napisal/-a:bzzero in Polo78

drzita se topica o AC! ne pa od Celovski itd ker ce samo obelodanim da so na

MacTron, moj zadnji off na tole. Stvar, ki si jo izpostavil, zahteva odgovor. Policisti tam stojijo do 8. ure, potem pa ne glede na gužvo odidejo in spet zavlada anarhija. Včasih na konec AC postavijo kako policistko, ki niti ne ve natančno zakaj stoji tam in ljudje to seveda iskoristijo (vožnja v rdečo, vožnja po kolesarski stezi). Tolk o tem.

Na sploh sem pa mnenja, da nam manjka vozniške etike. Kakršenkoli način kaznovanja oz. omejevanja bo pač v igri, nič ne bo zaleglo dolgoročno. Ko smo kaznovani, se vedno jezimo na druge, nikoli nase - čeprav sigurno v 80% prekšek za katerega smo kaznovani, naredimo zavedno ali celo namerno.

Rešitev za AC, opisana v tej temi je sicer OK vendar se pri nas pomojem ne bi obnesla. Rešila bi le (za zdaj ne preveč problematično) stanje na AC.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Če maj 22, 2008 1:28 pm

bzzero je napisal/-a:

Jaz otrokom samo razložim, da so tisti ljudje, ki pri šesnajstih ali čez ne vedo, kaj je puščica levo, kaj desno in kaj naravnost, pač umsko zaostali (pri sebi si mislim debili, samo otrokom tega ne rečem).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če maj 22, 2008 1:32 pm

Majhnega otroka v vrtcu naučiš v parih letih vrtca , da se hodi čez cesto samo preko zebre in če je zelena luč, pa ko ga bo mati hotla kr tko čez cesto peljat, jo bo na to opozoril.

Otroke v osnovni šoli dobro naučiš kaj pomeni kak znak in mu to 9 let tupiš, pa bo poznal vse znake in obnašanje v prometu. Starše bo opozarjal če bo videl da vozijo 90 kjer je omejitev 70.

Otroke v srednji šoli lahko 4 leta dodatno futraš z bontonom v prometu in potem obvezen predmet v četrtem letniku izpit za avto in bodo primernejši vozniki.

Skratka od majhnega otroka bi morali futrat ljudi z obnašanjem v prometu vsaj 2 do 3 ure na teden in verjamem, da bi bili potem boljši vozniki.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če maj 22, 2008 1:56 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Menim, da bo prej ali slej (čez 10 let?) vsak avto prejel satelitski oddajnik, preko katerega bodo kontrolirali hitrost. Sposobna ali nesposobna, leva ali desna vlada, argumentirano ali ne, do tega bo prišlo.

Pri tem je toliko zadržkov, da bodo to lahko uvedli samo pri nas in v podobnih državah, kjer ne spoštujejo prava, ustave, ustavnega sodišča itd.

Polo78 je napisal/-a:..... da niti ne govorim o vrivanju - tipičen primer vrivanja opažam popoldan na Drenikovi v LJ, ko je kolona na pasu za naravnost za prečkanje Celovške, določeni prepotentneži pa gredo po desnem in se nato tik pred semaforjem vrinejo v kolono. Takim bi tako veselo kazni pisal, da bi si enkrat in za vselej zapomnili ter vbili v svojo trdo betico kaj je kultura! :evil:

Tudi mene pogrejejo taki. A Drenikova je slab primer, saj prideta z desne dve ulici, kjer šele proti koncu vidiš, da je pas za naravnost zaseden in ne moreš nazaj niti obrnit (promet, ozko) in je edina možnost, da vseeno zapelješ na Drenikovo in upaš, da se te bo kdo usmilil in te spustil v kolono za naravnost. Seveda se to nikoli ne zgodi (kultura ali "ne boš ti mene"?), tako ostaneš na pasu za desno in da čim manj oviraš (ostale, ki hoćejo desno), greš do semaforja in se poskušaš na startu previdno vrinit v kolono za naravnost, kar je običajno možno brez večjega oviranja.

Enostavno ni nobene druge možnosti za tiste, ki imajo v tistem kotu opravke (več trgovin, 3 glasbene šole, telovadnica itd) ali tam stanujejo in hočejo naravnost čez Celovško. Seveda je vedno še možnost vnaprej računat na kolono za naravnost in se zapeljat pol km nazaj proti Bž in na semaforizirano križišče in spet nazaj - a takih junakov med Slovenci praktično ni (niti drugje).

Tako da tvoj primer kaže tudi na kratkost razmišljanja in nizko kulturo v obratni smeri. Je pa res, da kakšni obvozijo celo kolono po desni in se potem vrivajo. Tudi med njimi sem že bil, ker se mi je mudilo na letališče, saj kljub časovni rezervi nisem pričakoval tako hude gneče. Verjetno se bo marsikdo kdaj vpisal med take - tudi ti. Kar v zapor z njimi! (??) (Tu je odgovoren predvsem Jankovič in ostali pred njim, ki bi - v sodelovanju s policijo - moral zmanjšati milijone izgubljenih ur človeških življenj zaradi dostikrat pretiranih kolon! Zakaj ne uvedejo kbalitetnega brezplačnega prometa - učinki bi bili mnogoplastni in daljnosežni. Kot npr v Kopru - za ceno vseh mostov, parkirišč itd bi lahko imeli zastonj množico busov in taxijev naslednjih tisoč let.)

Se opravičujem za daljše pogrevanje Off-a - namen je predvsem ta, da pokažem, kako dostikrat kratko razmišljamo in se jezimo, ko pa sami to doživimo, vidimo, da žal druge možnosti dostikrat sploh ni. Tudi sam sem se jezil, dokler nisem parkrat videl neuspešno moledovanje babic in dedkov z otroci iz stranskih ulic (gl. šola, telovadnica?), ki so se poskušali vključiti v kolono za naravnost, nato pa podobno še sam doživel.

Tudi to je del kulture, da se pred jezo bolj poglobimo v vzroke ravnanj soljudi, da smo torej bolj odprti do drugačnih možnosti. In tak pristop je zame tudi bistven pri tem predlogu Psepija. Tega je v Sloveniji absolutno premalo.

nebivedu je napisal/-a:Za moje pojme ....

Se prav spomnem, da si prej povdarke usmerjal drugam. So te morda dobili po novem zakonu? :P

nebivedu je napisal/-a:....
Skratka od majhnega otroka bi morali futrat ljudi z obnašanjem v prometu vsaj 2 do 3 ure na teden in verjamem, da bi bili potem boljši vozniki.

Se popolnoma strinjam. Ne vem pa, če se strinjajo nekateri, ki jim je že šole dosti preveč in komaj čakajo na svoj prvi avto, da pokažejo, kaj znajo (do prvega drevesa ponoči). Žal je to tudi stvar širše kulture.
Zadnjič spremenil esem, dne Če maj 22, 2008 2:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če maj 22, 2008 2:02 pm

Ne, nisem bil ustavljen že zadnje pol leta, zadnjo kazen sem pa dobil kake 2 leti nazaj, tako da ni panike. Brez skrbi.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Če maj 22, 2008 2:17 pm

esem je napisal/-a:

Pri tem je toliko zadržkov, da bodo to lahko uvedli samo pri nas in v podobnih državah, kjer ne spoštujejo prava, ustave, ustavnega sodišča itd.

Mislim, da se bo to dalo prav lepo urediti v skladu z ustavo. Misliš da se ne da satelitsko kontrolirati hitrosti in hkrati spoštovati osnovne človekove pravice?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če maj 22, 2008 2:47 pm

Za zadnji stavek ti dam prav. A satelitski nadzor nasploh je preveč prikladen za stalen nadzor in bi kot tak verjetno padel v prenekateri državi z daljšo demokracijo. Bomo videli, kako bodo uredili ta precep?

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Če maj 22, 2008 2:56 pm

esem je napisal/-a:Za zadnji stavek ti dam prav. A satelitski nadzor nasploh je preveč prikladen za stalen nadzor in bi kot tak verjetno padel v prenekateri državi z daljšo demokracijo. Bomo videli, kako bodo uredili ta precep?

Jaz pa menim, da ga bodo najprej uveljavili ravno v državah z daljšo demokracijo, tako kot praktično vsako novost...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Blinder, Google [Bot] in 4 gostov