Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Sr jun 18, 2008 9:48 am

S|icKeR je napisal/-a:ti ziher na petrolu delaš, an? enostavno je trenutno omv-jev sprint dizel boljši od petrolovega in pika. mene ne bo noben prepričal da ni. porabo in pa odzivnost avtomobila pa se da ugotoviti tudi po enem tankanju. tankat sm šel tja pa zato, ker je blo tako prazno, da do naslednje nepetrolove črpalke nebi prišel. vozim se pa precejdinamično, glede na to da imam pri 130 hp dizlu 7l porabe na relacije.

ma kakšen petrol človek. Nisem noben prodajalec in sem v čisto drugem fohu. Če trdiš da je boljši, dokaži. Vse temelji na nekih čenčah. Če pa so se na tem forumu neštetokrat oglasili omwjevi uslužbenci, ki so potrjevali, da cisterne pripeljejo iz petrolovih skladišč. Ko pa mi bo kdo pokazal kak uraden test (ki ga bo opravila za to kompetentna oseba) bom pa utihnil in ne bom težil.

Pri mojem dizlu ni skoraj nobene razlike med blagovnimi znamkami, če pa že je malenkostna razlika, je vedno v prid nafti na petrolu. In ne mi solit pameti z nečim za kar nimaš nobenih oprijemljivih številk. Sori, za mene so to še vedno buče.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr jun 18, 2008 9:52 am

RENO911 je napisal/-a:Kot da se bi kregali, če je kokakola boljša v šparu, ker je nemški, ali v slovenskem tušu. Obe sta enaki, ker jih vsi kupujejo v sloveniji. In kdo ima v sloveniji bencin? Petrol.

Spar je nizozemski. :D
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jun 18, 2008 10:19 am

bzzero je napisal/-a:
S|icKeR je napisal/-a:ti ziher na petrolu delaš, an? enostavno je trenutno omv-jev sprint dizel boljši od petrolovega in pika. mene ne bo noben prepričal da ni. porabo in pa odzivnost avtomobila pa se da ugotoviti tudi po enem tankanju. tankat sm šel tja pa zato, ker je blo tako prazno, da do naslednje nepetrolove črpalke nebi prišel. vozim se pa precejdinamično, glede na to da imam pri 130 hp dizlu 7l porabe na relacije.

ma kakšen petrol človek. Nisem noben prodajalec in sem v čisto drugem fohu. Če trdiš da je boljši, dokaži. Vse temelji na nekih čenčah. Če pa so se na tem forumu neštetokrat oglasili omwjevi uslužbenci, ki so potrjevali, da cisterne pripeljejo iz petrolovih skladišč. Ko pa mi bo kdo pokazal kak uraden test (ki ga bo opravila za to kompetentna oseba) bom pa utihnil in ne bom težil.

Pri mojem dizlu ni skoraj nobene razlike med blagovnimi znamkami, če pa že je malenkostna razlika, je vedno v prid nafti na petrolu. In ne mi solit pameti z nečim za kar nimaš nobenih oprijemljivih številk. Sori, za mene so to še vedno buče.

Se takoj podpišem, ker v treh letih tankanja imam porabo na Petrolu in OMV-ju enako oz. se razlikuje le za stotinko litra.

http://www.poraba.com/usage_view.php?carid=816

Če pa vzamem samo obdobje od uvedbe Sprint diesla pri OMV-ju in primerjam z Petrolovim Prima dieslom je pa primerjava drastično v prid Petrolu

http://www.poraba.com/usage_view.php?ca ... 04.06.2008

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr jun 18, 2008 12:11 pm

ostalim soliš pamet nej ti dajo oprijemljive številke oz. v ednosti glede razlik nafte/bencina, v tvojem naslednjem stavku pa brez teh tvojih omenjenih razlik in "znanstvenih dognanj" govoriš da je mogoče razlika malenkostno v prid Petrolu. če ti na blef rečeš da je malenkostno boljši Petrol, potem loh drug z enako pravico govori na blef da je boljši OMV. :roll:

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jun 18, 2008 12:32 pm

Jst sem tankal tud na omv pa sem imel večjo porabo kot na petrolu, tako da sem šel nazaj na petrol. Lahko da sem mel takrat to nesrečo da je bla glih zima pa kratke relacije, če bi hotu dejansko prevert porabo mi mogu vzet del ceste (npr 500 km) in z obema bencinoma na enak način prevozt to razdaljo. Edin to bi bil relavantni test.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr jun 18, 2008 1:29 pm

Pa še v tem primeru 500 km imaš lahko enkrat veter10km/h v rit drugi pa od spredaj, kar drastično spremeni zadevo. Če na hitro ocenim, pomeni pri hitrosti 100 km/h brezvetrje ali 10 km/h vetra v rit vsaj 0,5L razlike v porabi...

Edin relevanten test bi bil recimo na vožnja po ringu (kjer se vsaj malo izključuje vpliv vetra), najbolje pa bi bilo dati avto na valje in z določeno "hitrostjo" odpeljati določeno "razdaljo". Pri tem pa bi morali seveda primerjati različne firme + različne črpalke (rezervoarji), torej bi bilo treba narediti ohoho test-runov, da bi lahko kaj z gotovostjo trdili.
Vsak drug "test" se skrije v merilni napaki (vreme, promet, način vožnje) in ne pomeni nič.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Sr jun 18, 2008 1:49 pm

c.o.b. je napisal/-a:

ostalim soliš pamet nej ti dajo oprijemljive številke oz. v ednosti glede razlik nafte/bencina, v tvojem naslednjem stavku pa brez teh tvojih omenjenih razlik in "znanstvenih dognanj" govoriš da je mogoče razlika malenkostno v prid Petrolu. če ti na blef rečeš da je malenkostno boljši Petrol, potem loh drug z enako pravico govori na blef da je boljši OMV. :roll:

Jaz nič ne govorim kdo je boljši - si me zelooo narobe razumel. Point tistega odstavka je, da sem jaz prišel do drugačne subjektivne ugotovitve kot S|icKeR in zaradi tega ne trobim okrog da je petrol najboljši. Prosim pokaži mi, kje sem kaj takega trdil! Če meni delavec na omv reče, da dobijo nafto iz petrolovega skladišča, nimam razloga da mu ne bi verjel.

Sicer pa... če pogledaš na poraba.com, izbereš npr. VW Golf in pogledaš povprečne porabe dizla, vidiš, da so med posameznimi firmami zelo male razlike - enkrat v prid enemu, enkrat v prid drugemu itn.

Drugače se pa jaz ne obremenjujem kje bom tankal, tankam tam kjer mi zmanjka goriva.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Sr jun 18, 2008 4:04 pm

po enem tanku ne vem kaj bi reku. najprej s emi je zdelo, d asem precej več pokuru, zdej se mi zdi da je pa isto. ne vem. tankam na OMV vedno, sem pred tem in od zdj bom tud skos...da pa ni razlike od Petrola, pol pa res ne vem, kdo si je to zmislu in da celo serviserji ne priporočajo petrolovega goriva, če je to sm v voznikovi glavi :roll:

razlika je in to očitna

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 24, 2008 7:45 am

Nekdo je v eni drugi podobni temi lepo obrazložil, da nafta je povsod enaka, razlike pa niso med samimi firmami (Petrol, OMV, Agip,..), ampak med različnimi bencinskimi črpalkami glede na stanje njihovih rezervoarjev. Koliko so stari, koliko vode prepuščajo ipd. Jaz sem podobno začel ugotavljati (tankam 5-6 krat na mesec).. pa tudi 'zlato jamo' sem dobil. In to je Petrolova bencinska v ivančni gorici. Ko tankam tam, naredim do 10% več km (ponavadi okol 680km, tam pa čez 750km..). Razlika je občutna. Naj to poskusi še kdo, pa poroča, ker nisem imel časa delati znanstvenega poskusa z enakomerno vožnjo po ovalu, da se izniči veter ipd :lol:

p.s. ne delam na petrolu v ivančni gorici, niti kateri moj sorodnik, niti nimam delnic v petrolu, niti ni direktor petrola moj stric,... moje ugotovitve so plod objektivnega opazovanja ;)

Uporabniški avatar
Addicted
Novinec

Napisal/-a Addicted To jun 24, 2008 8:13 am

mislim, da je bil pred nekaj časa na tv (trenutno ne spomnem ker program) test med tremi firmami črpalk na Slovenskem in sicer: petrol, omv, agip. Naredili so test, kjer je ženska z istim avtomobilom, na isti relaciji in identičnim načinom vožnje naredila občutno več kilometrov z enim od teh treh dobaviteljev, (žal niso povedali imena) so pa nekak namignili da to ni bil petrol. Odločitev je pa seveda odvisna od vsakega posameznika ;) Osebno prisegam na OMV super 100 / sprint diesel

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To jun 24, 2008 9:17 am

Addicted je napisal/-a:mislim, da je bil pred nekaj časa na tv (trenutno ne spomnem ker program) test med tremi firmami črpalk na Slovenskem in sicer: petrol, omv, agip. Naredili so test, kjer je ženska z istim avtomobilom, na isti relaciji in identičnim načinom vožnje naredila občutno več kilometrov z enim od teh treh dobaviteljev, (žal niso povedali imena) so pa nekak namignili da to ni bil petrol. Odločitev je pa seveda odvisna od vsakega posameznika ;) Osebno prisegam na OMV super 100 / sprint diesel

Smo ta "test" že komentirali, samo ne najdem teme. Ugotovitev je bila jasna - novinarka nima pojma in iz tistega "testa" ne moreš nič izluščiti...
Tudi jaz mislim, da je edino važno, v kakšnem stanju so rezervoarji. Jaz tankam tam kjer mi začne primanjkovati benza, ni važn katera firma je.
Je pa res, da velikokrat tankam na praktično novi črpalki v Zalogu, ki je 20m od Petrolovih skladišč goriva - verjetno imajo kar cevi napeljane in sploh ne vozi vmes cisterna :P
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

gustelj
Novinec

Napisal/-a gustelj To jun 24, 2008 5:41 pm

Ker se v motorju gorivo in zrak mešata v razmerju 1:14, je pravzaprav zrak bistveno bolj odločilen faktor, kot pa tekoče gorivo. Ste že kdaj pomislili, da je ozračje tisto, ki vpliva na vašo porabo? Jaz sam opažam, da mi v gorenjskem zraku avto manj kuri, kot v .... khm, aaaa.... khm ... ljubljanskem. Sem pa zadnjič presenetljivo ugotovil, da mi v štajerski atmosferi kuri še manj.
Kaj mislite, da je to zaradi tega, ker imajo tam, na bližnjem severo-vzhodu, 0,05 že v zraku?

,... moje ugotovitve so zgolj plod objektivnega opazovanja

Uporabniški avatar
G17
Nov uporabnik

Napisal/-a G17 To jun 24, 2008 7:00 pm

ja po logiki bi moral biti zrak na najnižjih predelih najboljši (je najbolj gost - več kisika), še posebaj če je hladen (spet bolj gost)
torej najnižja nadmorska + hladen zrak naj bi privedla do najboljših rezultatov
tankam pa iz navade na omv (super 100 seveda) s petrolom pa nikoli nisem imel težav
The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature and has no chance of being free unless made and kept so by the exertions of better men than himself. - J.S. Mill

Uporabniški avatar
Addicted
Novinec

Napisal/-a Addicted Po jul 07, 2008 11:58 am

evo da obudim temo.. Sem na enem izmed forumov našel naslednjo zadevo:

Podal ti bom pa izjavo mojega soseda, ki je zaposlen v Petrolovem laboratoriju.

Da prihajajo vsa goriva iz istih rezervoarjev je res. Ločiti pa moraš, da ima samo Petrol svoje skladiščne cisterne in edini ima v oskrbi državne rezerve. Ergo, vse črpalke razen Petrola, dobijo v svoje cisterne na črpalkah vedno sveže gorivo. Petrol, ki ima v oskrbi državne rezerve, pa gre sveže gorivo v rezerve, staro iz rezerv pa v Petrolove črpalke.

Zato je vedno Petrolovo gorivo v primerjavi s ponudbo goriv na ostalih črpalkah vedno slabše, ker med skladiščenjem na začetku dokaj hitro pade realno oktansko število v gorivu.

Tko da upravičeno tankam samo na OMVju

Uporabniški avatar
papak
Novinec

Kraj: krško

Napisal/-a papak Sr jul 09, 2008 8:39 am

ne, da sem ekspert, ampak državne rezerve in petrol prodaja nimajo veze eni z drugim. Vsekakor pa danes pri vseh teh kleščenjih stroškov ne vem kdo bi si lahko privoščil tak način dela.
------------------------
Pain is temporary. Glory is forever.

hartge
Novinec

Napisal/-a hartge Sr jul 09, 2008 9:32 am

Petrol ima svoje rezervarje na Serminu.

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

poz

Napisal/-a graal Sr jul 09, 2008 10:05 am

bzzero je napisal/-a:

@bzzero, daj mi razloži ta dokument =)
Slika

Upam, da ti nemščina ni preveč tuj jezik.
Bom pa popoldan priskrbel še papirje od nafte, in papirje, ki jih imajo na petrolu, da se vidi od kod je kaj =)

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Re: poz

Napisal/-a bzzero Sr jul 09, 2008 10:24 am

H-FReAK je napisal/-a:
@bzzero, daj mi razloži ta dokument =)

Upam, da ti nemščina ni preveč tuj jezik.
Bom pa popoldan priskrbel še papirje od nafte, in papirje, ki jih imajo na petrolu, da se vidi od kod je kaj =)

lp, Aleš.

Ja madona ste agresivni :? Je bilo že mnogograt tole predebatirano, pa še poste nad tvojim preberi. Vem, da obstajajo v Sloveniji izjeme, ki dobivajo robo iz Avstrije, ampak meni to še nič ne pomeni. Debata je bila o kvaliteti nafte in tudi jodlarji imajo na črpalkah več različnih kvalitet - odvisno od tega koliko si pripravljen plačat. In kdo pravi, da nam dajejo dobro ali celo svojo najboljšo?

Ne se zdaj name spravljat. Vse kar rabim je en test, iz katerega bo razvidno kdo je dejansko boljši. Če primerjamo porabo, so razlike minimalne - če npr. gledam podatke znane slovenske strani za shranjevanje in statistične preračune stroškov avtomobila. Razlike so ponekod le v cl.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Sr jul 09, 2008 10:32 am

a_sist je napisal/-a:p.s. ne delam na petrolu v ivančni gorici, niti kateri moj sorodnik, niti nimam delnic v petrolu, niti ni direktor petrola moj stric,... moje ugotovitve so plod objektivnega opazovanja ;)

Ta mi je dobra :D Predvsem zato, ker tu karnaprej padajo označbe "ti si sigurno od tam ali pa pripadaš njim", itd...
Slika

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Sr jul 09, 2008 10:40 am

Meni je prejšnji tank pil 10.8 litra. Ponavadi je vedno pod 10. Ampak tankam vedno na isti črpalki. Le kaj bi lahko bilo?

No to vprašanje ni rersno zatsavljeno. Vozil sem se kratke relacije po hribu gor in dol, klimo testiral kako deluje na 19 stopinj, imel avto prižgan na mestu pol ure, itd... Ne iščem razloga na bencinski črpalki.
V bencinu pa drugače ne opažam razlik, tankam pa vseeno večinoma na OMV, ker ima edini 100-ko.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov