Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Kraj: KK

Napisal/-a JohnyR Sr sep 03, 2003 1:12 pm

Rok je napisal/-a:Ali imam pravico zahtevati, da pred mano stestira pumpo.

Če ti jo noče, pa lahko to narediš sam. Enostavno vzameš posodo, ki ima narisane mere in v njo natočiš benz. Če ti po tem noče priznati da je nekaj narobe, pokličeš policijo, ker je v hudem prekršku.
http://www.raceland.si

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Sr sep 03, 2003 1:12 pm

Itak da maš. Če pa noče, se mu pa zahvalš za pozornost, pospravi dnarnco in se odpelji.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr sep 03, 2003 1:13 pm

meni se je tudi parkrat zgodilo da sem tankal več kot je možno po navodilih proizvajalca.

1. ali se proizvajalci lažejo ?
2. ali črpalke ne kažejo prav ?

črpalke imajo ponavadi eno nalepko kjer piše kdaj so bile umerjene, ampak to še ni dokaz da je vedno vse OK, lahko pride do odstopanj :?:

Sicer pa: če se komu da preverjat, naj si nabavi merilno flaško z točno označeno prostornino, naj jo večkrat prelije v večji kanister da bo videl kdaj bo XY litrov, pa naj gre kontrolirat črpalke.

Morda bi pa bili zanimivi rezultati ?

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Napisal/-a JohnyR Sr sep 03, 2003 1:16 pm

specifikacija tanka od proizvajalca ni nikoli točna, vendar vsak za svoj avto ve kolko natanka če je le ta prazen.

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Sr sep 03, 2003 1:16 pm

Ja to sm 100% da črpalke neki viška pokažejo, ampk 5 l ?? To je pa že skor mal preveč!

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr sep 03, 2003 1:17 pm

Rok je napisal/-a:
johnyr je napisal/-a: Naslednč kr korajžno do njega in mu povedat za kaj se gre. Naj natoči litrsko flašo pa vam dokaže da aparat ne laže.

Sem povedal trgovcu na bencinski, da nekaj ni vredu z njihovo pumpo, ker sem natočil 60,5 litra avto pa ima 55 litrski rezervar. Trgovec pa mi je rekel, da je z njihovimi napravami vse OK in da ni mogoče , da bi naprava narobe kazala. Rekel mi je še, da je rezervar večji kot ga navede prozvajalec.

Ali imam pravico zahtevati, da pred mano stestira pumpo.

Uradne teste opravlja zavod za meroslovje ali nekaj takega. Poglej kaj piše na črpalki. Saj so nalepke.

Prodajalec ti ne more uradno izmerit če kaj odstopa. Ni pooblaščen za to!

Sicer verjetno kje v zakonu piše na koliko se morajo črpalke umerjat, in jih sigurno tudi preverjajo, ampak to še ni zagotovilo da bodo vedno 100% natančne.

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Sr sep 03, 2003 1:29 pm

Da se ne bo kumu živc strgal: ni pogosto, da bi šlo 10% več v tank, se pa zgodi. Tank sam ima ponavadi kak liter prostornine več od uradno navedene, odvisno kolk dolga in debela je cev, pa si na 5 litrih. Tud večje razlike sem že doživel (recimo natankal točno toliko, kot naj bi bil rezervoar velik, pa avto še niti na lučki ni bil).
Kar se tiče goljufanja: je možno, ampak v principu gre tako, da takrat, ko pumpa dobi nalepko, da je umerjeni, dobi tudi plombo na važne dele.

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Sr sep 03, 2003 1:46 pm

jakaracman je napisal/-a:Kar se tiče goljufanja: je možno, ampak v principu gre tako, da takrat, ko pumpa dobi nalepko, da je umerjeni, dobi tudi plombo na važne dele.

Ze,ze,samo umerjanje je casovno tocno doloceno in dobro vemo da se stvari "razstelajo" scasoma.Mogoce je kaj na tem.Vcasih so ble mehanske(stevci) danes pa elektronika pa to.

Chip

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr sep 03, 2003 2:06 pm

a je kdo pomislil, da je deklariran volmen kesla tisti od posode (ki je ponavadi skrita pod sedezi), da pa gre se nekaj v cev do grla, kjer tocis? :?
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Wild
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Wild Sr sep 03, 2003 2:33 pm

Možne so tud goljufije.

Enkrat sem gledal na italijanski tv (canale 5) in so šli testirat nekaj bencinskih.
Pri večjem številu so odkrili, da se iztoči manj goriva, kot ga kaže pumpa (in kot ga plačate).
e bi recimo prodajalec napravo naštimal tako da vsakič prigoljufa 5%, se da na ta način priti do precejšnjega dodatnega (neobdavčenega :D ) dobička.
Sicer gre v takem primeru tudi za kaznivo dejanje, ampak vendar...

lp

Rok
Nov uporabnik

Napisal/-a Rok Sr sep 03, 2003 2:59 pm

dobek je napisal/-a:a je kdo pomislil, da je deklariran volmen kesla tisti od posode (ki je ponavadi skrita pod sedezi), da pa gre se nekaj v cev do grla, kjer tocis? :?

Avtp je že skoraj 7 let pri hiši pa še nikoli nisem natankal več kot 55 litrov

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr sep 03, 2003 3:08 pm

Napake so po moje možne, ampak sigurno niso namerne. Slovenskim naftnim firmam ni potrebno goljufat, že tako ali tako imajo dovolj plusa :roll:

Če so pa odstopanja naključna, potem pa lahko kaže tudi v njihovo škodo.

Uporabniški avatar
JohnyR
Uporabnik

Napisal/-a JohnyR Če sep 04, 2003 6:20 am

Pero je napisal/-a:Slovenskim naftnim firmam ni potrebno goljufat, že tako ali tako imajo dovolj plusa :roll:

Si pomislu na to da verjetno (se pravi če golfajo) golfajo lastniki bencinskih.

MEGAROB
Nov uporabnik

Kraj: NM

Napisal/-a MEGAROB Če sep 04, 2003 6:43 am

Živjo!

S pumpami je tako. Umerjene so enkrat letno, oz. na obdobje, ki ga predpiše kalibracijski laboratorij. Testira se pri temperaturi 23 °C +-5 °C. V pumpah je elektronka, ki kompenzira razliko temperatur, tako da vedno natočiš tolk bencina, kot kaže pumpa (neodvisno od zunanje temperature). Pumpe imajo seveda neko odstopanje (zakonsko določeno - standard), ki gre v - in +, tako, da če tankaš na isti pumpi, se kar vse nekako izniči.

Niso pa pumpe neuničljive, tako da lahko kaj crkne in potem narobe kaže.

LP

:vrum

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če sep 04, 2003 7:33 am

johnyr je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Slovenskim naftnim firmam ni potrebno goljufat, že tako ali tako imajo dovolj plusa :roll:

Si pomislu na to da verjetno (se pravi če golfajo) golfajo lastniki bencinskih.

Ene par črpalk je res na koncesijo... ampak vsaj po moje ko se pumpe nastavljajo se tudi zaplombirajo. Priznam pa da nisem bil nikoli zraven :oops:

Verjamem da so odstopanja. če ne se pa nebi rabile nastavitve na eno leto, a ne?

Ampak ne verjamem da kdo to dela namerno. Da nebo kdo mislil da koga kaj obtožujem itd.

Uporabniški avatar
Viper123
Uporabnik

Kraj: Jesenice

Napisal/-a Viper123 Pe sep 05, 2003 3:06 pm

P**** pa ta Petrol!! :evil: :evil:

Danes sem na Petrolu natankal 46.7l v 45l tank!!!SlikaSlika
Pa še bi šlo not če ne bi sam ustavil!!!
Ko se mi je prižgala lučka za rezervo (cca. 7l) sem naredil še približno 40 km in po izkušnjah bi moral natankat nekje okoli 40l!! Ko sem izračunal porabo me je skoraj kap!! 7.8l!!!Slika

Preklet Petrol!!!!

LP
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov