Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith So jun 28, 2008 9:54 am

eh kaj se tok sekirate za to porabo skos. po eni strani jemljete 15.000 evrske kredite za avto po drugi je pa ful problem in jamranje ce zre 2 litra vec na 100km.

en predlog, ze ko kupte avto uzamte se 3000e krede za bencin in se nebo treba pol
sprot tok obremenjevt s tem.

kar se pa lazi tice, kdo ti pa danes ne laze? bo tezje najti tiste ki ne lazejo kot tiste ki lazejo se mi zdi.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So jun 28, 2008 9:58 am

Razlika med porabami pride tudi od avta do avta(identičen motor, gume itd.). Enostavno lahko pride do malenkostnega odstopanja pri izdelavi in to odstopanje v osnovi sploh ne vpliva na porabo, lahko pa.
Se pa vse to še potencira z vsakim prevoženim kilometrom, zaradi različnega stila vožnje, različnega vzdrževanja itd.

Sportivo je napisal/-a:Vem da je off ampak bom kar tukaj vprašal ker se navezuje na porabo:
Zadnjič sem v hrvaški reviji EVO gledal povprečno porabo pri njihovih testnih avtomobilih in mi je padlo v oči to, da ima lancer evo 9 ki ga imajo na testu povprečno porabo 17,2l medtem ko ima lamborghini murcielago lp640 18,4l. Kaj je možno da je razlika tako majhna?
mogoče pa ni isti človek testiral obeh?
sej veš da je razlika od voznika do voznika ;)
LP Rok

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi So jun 28, 2008 10:28 am

Murcielago, se je tudi na Top Gearu, ko so postavili same superšportnike na pisto in z njimi divjali na polno, pokazal kot dokaj varčen za superšportnika. Edini avto ki je z galono goriva prevozil več ob divjanju je bil Audi R8 ;)

blazp
Stalni uporabnik

Re: Avto-Fokusov članek glede laži o porabi goriva

Napisal/-a blazp So jun 28, 2008 12:26 pm

IcEm4n je napisal/-a:Človek, ki je do izmerjene porabe prišel, je za moje pojme BOLAN oz. je mogu delat z avtom kot svinja z mehom!

res ne vem, zakaj naj bi bil nekdo, ki mu je avto pil kar neverjetnih šest litrov in tri deci, bolan. morda ti uspe doseči tistih pet litrov, s tem da predvidevam, da se voziš na relacije in diesel varianta. morda je bil pa avto testiran v realnih okoliščinah in se pač niso z vožnjo trudili imeti najnižje porabe, temveč so vozili normalno (saj pri tovarniških podatkih ni nikjer poudarjeno, da boš prišel do te porabe le ob ekstremnem šparanju). poleg tega tudi nisi omenil ali so meritve opravljene preko BC ali so tankali polno, niti nisi povedal koliko meritev je bilo opravljenih, kar je pri tem seveda zelo pomembno. povedal pa tudi nisi ali tvoja meritev temelji na realni porabi ali po BC.

sicer pa testa nisem bral, tako da zdaj ne vem, kaj piše notri glede tehnike merjenja.

sicer pa liter gor, liter dol, ne vem, kaj vam gre tako v nos. avto pač voziš in tankaš, voziš in tankaš in tako pač je. strošek življenja.

dovolj avtomobilizma za danes :P sonček je, gremo ven .... ja seveda .... še en izpit :x

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So jun 28, 2008 12:38 pm

ma to je tako... normno porabo morate vzeti kot informacijo o najnižji možni porabi ki jo lahko dosežete na cesti.

Moja Elantra ima recimo normirano porabo na relacije 6,5. Meni je enkrat uspelo 6,7 na relaciji LJ - KP res ekonomične vožnje. V normalnih razmerah pa je še do liter več.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed So jun 28, 2008 12:40 pm

se pa strinjam da so porabe ki jih dosegajo pri testiranju v avtomobilskih revijah že prav absurdne.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar So jun 28, 2008 1:02 pm

Tudi jaz ne vem kaj delajo ti novinarji z avtomobili pol pa se hrustijo kako poraba odstopa. Meni so do sedaj vsi avtomobili pili normirano porabo glede na razmere vožnje(kombinirano po večini) z do max odstopanji 1litra(pozimi zaradi gum ali tovora)
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So jun 28, 2008 1:41 pm

No ponavadi je tako, da če ravno avta ne porivaš ravno ob vsakem speljevanju da manj pokuriš, potem imaš porabo do litra višjo glede na normirano kombiniramo porabo - in ta tudi pri meni vedno drži. Za moj motor je predpisana poraba 5l / 100km, sam pa imam med 5.1 do 5.8 l / 100km, glede nato koliko je od tega mestne vožnje, klime in podobnih zadev - je pa res da pazim kako vozim. Tako, da ob pazljivi vožnji in razumni uporabi klime in podobnih zadev, se da porabo držati v mejah tovarniških norm, drugače pa ta hitro prekleto naraste.

Kar se tiče pa napisanih porab goriva na testih je pa tako: očitno morajo tam avtomobile precej pritiskati in voziti z ornk gasom, sicer ne vem, kako lahko ima 1.9 TDI izmerjeno porabo 8 L - oziroma ja vem, avtocesta 160+ (tam pije že 10L) in mesto gas bremza vožnja. Vendar takšna vožnja, ni samo draga za denarnico, ampak je tudi matranja avta. Motor je mnogo bolj obremenjen, zavore prav tako tako, pa menjalnik zaradi nenehnega hitrega prestavljanja tudi. To pa nekako ni stil vožnje večine lastnikov avtomobilov. Prav tako ko berem včasih te teste, al je test zetorja, jugenca al pa jaguarja, so poudarjene ene in iste stvari (športnost, pa poraba pri teranju, ipd...) namesto, da bi novinarju uporabili še malo pameti pri pisanju članka. Tipičen primer: pri vseh testih Ibize 1.4 s 70 KM (tudi Fabie in podobnih motorjev) novinarčki jokajo kako motor pije 7 L / 100km nafte, pa kako je trivajlnik glasen in podobno. Ja I'm sorry. pišuka, a bi se mogoče prašal, komu je 1.4 TDI motor s 70 KM namenjen? Tistemu, ki se vsak dan pele v minhen 170 na uro pa nazaj verjetno res ne in motor ni mišljen za take hitrosti. Vozi avtomobil glede na namen primerno, pa boš tudi na avtocesti imel porabo 4 L / 100km. Motorček 1.4 TDI pač ni namenjen temu, da se boš vozil 160 na uro po avtocesti, temveč ekonomični in varčni vožnji. Podobno hecno se mi zdi, ko si nekdo kupi Seat/VW s 105 KM potem pa joka, da na avtocesti žre pri 150 9L. Ja jok pa na drevo, če se moraš peljat 150 po avtocesti, si kupi 2.0 s 140 KM pa bo. Ob nakupu avtomobila / testiranju avtomobila, moraš upoštevati tudi namen in zmogljivosti motorja. V kočno fazi se tudi s 1.2 motorjem in 70 KM pelješ 170...

Tukaj pa lahko prideš po tem do enormih številk - povsem razumljivo. In nekaj podobnega velja verjetno tudi za "t.i." lažjivce pri BMWju: povsem verjamem, da se ta omenjenega BMWja vozit z okol 6l / 100km, vendar ob nežni pazljivi vožnji, če pa boš stisnil tistih 200 konjev, pa jasno da bo 11 L. A naj potem nekaj podobnega napišem tudi za Audi-Škoda-Seat-Volkswagen grupo, za motor 2.0 TFSI s 240 KM? Deklarina poraba je 8.6 L / 100km, realno gre tudi ob relacijsah do 7.5 - 8 L / 100km, a če teh 240 konjičev pritisneš, 15L+ ni noben problem...

... to je pač navadno senzionalistično sranje novinarjev. Nekaj podobnega so baterije v laptopih. Npr: za mojega je deklarirano 3 ure (dual core, 17 zaslon,...). Če nabijam 3D špile gre baterija v 1 uri, če pa mal zmanjšam svetilnost zaslona, pa srfam po netu, pa drži 4 ure. A nej zdej zarad tega napišem senzionalističen članek, da so me pr Hp nategnal?...

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R So jun 28, 2008 2:04 pm

to glede tovarniške porabe oz. porabe na testih je tako-tako. za mojga je uradni podatek 7.7 mesto, 4.8 izven in 5.9 povprečje. pa sem sam nekje v zlati sredini (6,5-7), zato ker nimam nikoli npr. točno 26l mesta in 26l izven mesta (52l tank), tako kot nima nihče tako v realnosti niti v testu....

potem je spet odvisno ali je odprta-zaprta cesta (upor zraka), kolikšen naklon je itd itd, to je miljon dejavnikov. lahko jo spraviš pod uradno številko, lahko jo mnogo več (js sm komibnirano spravu na 7.8, medtem ko bi na AC pri 80-90km/h najbrž spravu pod 5...) najbolj sem se približal s 6.35

wiliamskis
Novinec

Napisal/-a wiliamskis So jun 28, 2008 2:25 pm

Naš Kangoo 1.5 85ps pije normalno ob klimi okoli 5.5l, pa je skoraj 2x večji in težji od novega Twinga, ob tem da veliko poznanih Cliov dosegajo porabe nižje od 4,5l! Toliko o izmerjenih podatkov od twinga 5,9 :roll: ...
A ves ka je moč??? Ko biku tako v rit pihneš, da se mu rogovi zravnajo!!!

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat So jun 28, 2008 4:21 pm

No jst bom pa tkole reku o porabi je blo že tolk tem napisanih in tolk enga kreganja,da glava boli.
Tist model,ki mi bo reku,da mu njegov Clio dci pije 4l/100km mu lahk v obraz povem,da je pacient.
Imam dva kolega,ki imata en 62hp Dci-ja en pa 82hp (upam,da se nisem zmotu pr cifrah) in ko se občasno peljemo kam na izlet vidim zakaj so ti vozniki tko kratkovidni.
Vožnja z 4l/100km ni vožnja ampak zame pešačenje in oviranje prometa.Očitno se nekateri ni zavedajo kaj pomeni vožnja.Voziti se pod omejitvami in ovirati promet le zato,da bo mel porabo 4l/100km je skrajno neumno in pri tej vožnji se matra motor,ker mora laufati v 5 prestavi z minimalnimi obrati.Pri nizkih obratih se tudi mazanje zniža a to nadobudni lastniki teh mlinčkov ne vedo.
Tut dizel ti ob normalni vožnji porabi čez 6 ali 7l goriva pa mi ne govorit,da ne znam voziti avta in zagotovo lahk povem,da dizel ob priganjanju porabi veliko več goriva kot bencinski brat.Zj si boste morali nekateri razčistit kaj je vožnja kaj pa pešačenje z avtomobilom in lovljenje tiste najnižje porabe.
Velikokrat gledam kolega,ki lovita tisti deci porabe a hkrati ne razmišljata,da avto teče pod prenizkimi obrati in,da mazanje ni tako celovito kot bi bilo pri normalni vožnji,
drgač fantje men dol visi kolk vam porabijo vaši dizelčki a 1.9TDI z 110hp ni nikol prišel pod 6l vsaj men ne.Velikokrat smo že debatirali kolk keremu avto porabi goriva in vselej se najdejo modeli,ki se vozijo skor na hlape in tisti so najglasnejši.
Honda z 140hp pije ob normalni vožnji 7.5-8.5l pri priganjanju pa okol 12l.
Glede tovarniških podatkov o porabi pa nebi zgubljal besed.Velik manj potencialnih kupcev bi se odločilo za avto,ki bi imel napisano,da popije 9l goriva in v veliki meri je to tudi marketinška poteza pa pustmo zj to na strani.
Poraba je odvisna tudi od kvalitete goriva,same atmosfere in tudi od utečenosti motorja,gum pa še kaj bi se našlo.Realna poraba je zmeraj višja kot pa tista,ki jo propagirajo pri prodaji in v prospektih.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So jun 28, 2008 5:12 pm

seat je napisal/-a:zagotovo lahk povem,da dizel ob priganjanju porabi veliko več goriva kot bencinski brat.

.....po začetnem prebiranju sem ti skoraj zaploskal, ampak ko sem pa to prebral me je pa na rit "fuknlo".... :roll: :shock: mislim izjava leta.....pa po skoraj tridesetih letih vožnje in milijonski kilometraži, bom sedaj še nekaj novega zvedel...........

Dal ti bo za primer dva avta (recimo podobna in podobnih konjčkov....)

1) audi a4 (B6)1.8T 163 km pri 205(po števcu) ravnina, peta prestava 22.5 lit/100...
2) audi a4 (B8 )2.0 tdi 143 km(večja masa za skoraj 300 kg. kot zgoraj opisani) pri 205 v šesti prestavi 11.5 li/100

3) golf V zadnje "čudo" tehnike 1.4 fsi 170 konjev v šest prestavi pri 205 km/h 21.4 lit/100
4) golf V tdi čipan na 130 km, v peti prestavi pri 205 km/h 12.2/lit 100

.........tako, pa ti sanjaj o višji porabi bencinca -

P.S dobim pa drugi teden A4 (B8 ) 1.8 tfsi (ampak 120 konjev) in bom opisal porabo točno, naspram mojga dizla.....

P.S1. da si ne bi kdo mislil, da se obremenjujem s porabo.... :!: ;)
............-mogoče, kolk peč za centralno doma "popapa"..... :D :lol:

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So jun 28, 2008 5:28 pm

seat je napisal/-a:No jst bom pa tkole reku o porabi je blo že tolk tem napisanih in tolk enga kreganja,da glava boli.
Tist model,ki mi bo reku,da mu njegov Clio dci pije 4l/100km mu lahk v obraz povem,da je pacient.
Imam dva kolega,ki imata en 62hp Dci-ja en pa 82hp (upam,da se nisem zmotu pr cifrah) in ko se občasno peljemo kam na izlet vidim zakaj so ti vozniki tko kratkovidni.
Vožnja z 4l/100km ni vožnja ampak zame pešačenje in oviranje prometa.Očitno se nekateri ni zavedajo kaj pomeni vožnja.Voziti se pod omejitvami in ovirati promet le zato,da bo mel porabo 4l/100km je skrajno neumno in pri tej vožnji se matra motor,ker mora laufati v 5 prestavi z minimalnimi obrati.Pri nizkih obratih se tudi mazanje zniža a to nadobudni lastniki teh mlinčkov ne vedo.
Tut dizel ti ob normalni vožnji porabi čez 6 ali 7l goriva pa mi ne govorit,da ne znam voziti avta in zagotovo lahk povem,da dizel ob priganjanju porabi veliko več goriva kot bencinski brat.Zj si boste morali nekateri razčistit kaj je vožnja kaj pa pešačenje z avtomobilom in lovljenje tiste najnižje porabe.
Velikokrat gledam kolega,ki lovita tisti deci porabe a hkrati ne razmišljata,da avto teče pod prenizkimi obrati in,da mazanje ni tako celovito kot bi bilo pri normalni vožnji,
drgač fantje men dol visi kolk vam porabijo vaši dizelčki a 1.9TDI z 110hp ni nikol prišel pod 6l vsaj men ne.Velikokrat smo že debatirali kolk keremu avto porabi goriva in vselej se najdejo modeli,ki se vozijo skor na hlape in tisti so najglasnejši.
Honda z 140hp pije ob normalni vožnji 7.5-8.5l pri priganjanju pa okol 12l.
Glede tovarniških podatkov o porabi pa nebi zgubljal besed.Velik manj potencialnih kupcev bi se odločilo za avto,ki bi imel napisano,da popije 9l goriva in v veliki meri je to tudi marketinška poteza pa pustmo zj to na strani.
Poraba je odvisna tudi od kvalitete goriva,same atmosfere in tudi od utečenosti motorja,gum pa še kaj bi se našlo.Realna poraba je zmeraj višja kot pa tista,ki jo propagirajo pri prodaji in v prospektih.

@seat: okej, verjetno je 6-7l / 100km veljalo ob vožnji po avtocesti 130+ in si vozil tudi po mestu, klima, ustrezno večja dimenzija gum naredi svoje. Ker drugače če si 1.9 TDI s 110 KM v Toledu vozil normalno, avtocesta do 110 (mestne vožnje pa ni bilo), je bila poraba 5.5 l / 100 km s klimo vret mala malca, z nežno nogo pa si tudi na 4.3 l / 100km pršu, sam to se že res bili extremi (prazna cesta, ves čas 90, nežna pospeševanja). Sam sicer res vozim varčno, vendar na cestah z omejitvijo do 100, vedno na zgornji meji omejitev, na avtocestah pa med 105 in 110 in se da vozit s 5.5 l / 100km.

@sašo5: tvoje trditve da bencinci žrejo občutno več kot dizli pri priganjanju držijo: npr teranje 1.9 TDI leona blizu kočne porabi nekje 10 - 11 L / 100km, medtem ko mi je BC pri 1.6 102 KM leonu kazal pri 150 že 13.5 l - 14,3 L / 100km. Tako da drži.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So jun 28, 2008 5:42 pm

@sašo5: glede na ostalo kar je napisal(podatki o porabi), je seat vrjetno mislil da če dizla tiščiš, popije več kot benciner pri običajni/dinamični vožnji.
Pa še zanimivost. Trenutno pa mam porabe 7.5 l na meganu 1.6 16v, foter pa ma na e46 318d porabo 7l. Stil vožnje mam js sicer malo bol umirjen, je pa zato megan vožen zdej na kratke relacije dost. Vglavnem, sploh ni take velike razlike v prid dizlu pri porabi.

Me pa veseli, da je nekdo končno napisal, kakšno realno porabo je mel s tdijem(sam ziher ne znaš vozit tdi :P)
LP Rok

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak So jun 28, 2008 5:45 pm

V glavnem iz večine testov lahko zaključimo, da tisto njihovo porabo je brezveze gledat. Na primer pri Avtofotomarketu imajo napisano dvojno porabo: normni krog in porabo na testu. Npr. Audi TT 3.2 quattro: normni krog 8,5 in pa povprečna 18 litrov. Tu se lepo vidi, da pri 18-tih litrih niso vozili normalno. Ni ga klanca in gneče in mesta, ki ti bi vzel povprečno 18 litrov, če gledaš da se da ob svetniški vožnji porabit 8,5 litra.

Porabe pri avtofotomarketu se mi zdijo najboljše, ker vidiš oba extrema.
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec So jun 28, 2008 8:07 pm

Seat, praviš, da je pacient tisti, ki pravi, da pije 4L. Zakaj pa ne? odvisno kdo vozi.
Včeraj sem prišel iz Orebiča(Pelješac) in sem naredil natanko 1366 Km, tankal točno 61,5L nafte, pa imam 1,9 JTD 115 km od slovenske meje skoz po jadranski magistrali dol in gor, naložen in 2 osebi, se pravi poraba 4.5L. Avto cesta samo v Slo. in tisti del proti Rijeki ,ki pa je ni veliko.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So jun 28, 2008 8:36 pm

seat je napisal/-a:...

Jah če ti ne znaš dinamično vozt z nizko porabo je to tvoj problem... tako da se ne tolažit s tem ko tle dokazuješ kdo ma kolk porabe in še da cjazijo praviš...

Jaz jo mam brez panike 6.1 z tudi nekaj relacije... tam se ne vozim pod 140kmh... je pa res da mam 6. brzino... tud s prejšnjim avtom dizlom 1.9jtd sem mel 6l....

Prid pa ti pokažem...

Da pa dizel več žre ob priganjanju je pa tud nova. Tako kot je mučenje avta (dizla) ob vožnji z 1000-2000 obrati, kjer mu je, bi se lahko reklo, default delovanje...

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy So jun 28, 2008 8:52 pm

Jooj...zakaj se tolko obremenjujete s porabo...zato pa se vozim 40 v tretji pri omejitvi 50 za takimi.....ker tak prišparaš bencin/nafto pa še pred policaji si varen..ja kaj pa te :evil: :evil: žalostno...čisto lepo se da pelat približno 5 km/h več kot so omejitve pa ni vlke porabe ljudje pa policaji vas tui nebodo ustavli za 5 km/h ker itq je človeška avtomatika da ko zagleda radar avtomatsko nogo iz gasa pa prideš na 50....v primeru da voziš 40 pa prideš na 35....to pa me razpizdi...pa to fejst

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR So jun 28, 2008 8:59 pm

vugy je napisal/-a:Jooj...zakaj se tolko obremenjujete s porabo...zato pa se vozim 40 v tretji pri omejitvi 50 za takimi.....ker tak prišparaš bencin/nafto pa še pred policaji si varen..ja kaj pa te :evil: :evil: žalostno...čisto lepo se da pelat približno 5 km/h več kot so omejitve pa ni vlke porabe ljudje pa policaji vas tui nebodo ustavli za 5 km/h ker itq je človeška avtomatika da ko zagleda radar avtomatsko nogo iz gasa pa prideš na 50....v primeru da voziš 40 pa prideš na 35....to pa me razpizdi...pa to fejst

Kdo pa je tle reku da špara na vsekem litru in da zaradi tega dela kolono :?: :!: :?: :?:

Jaz sigurno ne. Kvečjem jaz naj-ebem zaradi nekoga ki niti ne ve kolko je omejitev... sem tudi že rekel, da bom na velik karton napisal omejitev okvirjeno z rdečo in vsakemu ki ne bo peljal po omejitvi brez razloga začel blendat in kazat kolko je omejitev... eni so res pacienti...

Glede napisanih porab bi pa rekel, da moraš tovarniškem prištet od ,5 do 1 liter.... vse pa je odvisno od NAČINA vožnje!

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp So jun 28, 2008 10:01 pm

samo mesarec je napisal/-a:Seat, praviš, da je pacient tisti, ki pravi, da pije 4L. Zakaj pa ne? odvisno kdo vozi.
Včeraj sem prišel iz Orebiča(Pelješac) in sem naredil natanko 1366 Km, tankal točno 61,5L nafte, pa imam 1,9 JTD 115 km od slovenske meje skoz po jadranski magistrali dol in gor, naložen in 2 osebi, se pravi poraba 4.5L. Avto cesta samo v Slo. in tisti del proti Rijeki ,ki pa je ni veliko.

ja, samo govora je tu na splošno.

pa kako delate okoli te porabe, meni je pa tomos tri litre pil :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov