Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po avg 18, 2008 5:56 am

Na mojem se vžgejo 4 smerokazi med zaviranjem takrat, ko začne grabit ABS.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po avg 18, 2008 2:13 pm

kako hitro prestavi nogo s pedala na plin na zavorni pedal. Če je ta premik hitrejši kot običajno, je jasno, da je voznik presenečen nad prometno situacijo in da zavira v sili.

opa... zanimiva ideja. naceloma sem ful proti tem pomagalom, sam tale se pa glede na prebrano zdi super. mogoce bi znal tole res spremenit mal prometno situacijo, ceprav uprasanje kaj bi blo pol z naleti al pa recimo v primeru zanic/zvitih diskov, raznih luftov po podvozju in podobno.

Cash je napisal/-a:Voith, poglej komentar od avtorja posnetka http://www.youtube.com/watch?v=_rgjoxw36l0

sm prebral ja.. zgleda da res fiksno gorijo in so to fore led diod. sam zanimivo eni avti ki imajo led diode tega efekta nimajo, pa tut pri veronu se zdi kot da to utripanje krozi..

zanimiu se mi zdi, da so tko pustl, kljub temu da je jasno da se bo najbolj ekskluziven avto na svetu precej snemal in tko.. mogoce je to celo zanalasc tko :)

drgac pa mercedes je delal raziskave o tem, in utripajoca zavorna luc bolj priklice pozornost baje. ce se ne motim majo to tut ugrajen v novejse S klase z vso opremo. (mislm da sm bral da zacnejo utripat sele pri nekih hitrostih, do takrat pa normalno gorijo)

Žumi
Nov uporabnik

Napisal/-a Žumi Po avg 18, 2008 2:47 pm

NaceM to ma tud peugeot 206 RC. to ni slaba zadevšna.

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Po avg 18, 2008 3:13 pm

ne samo rc,vsi novejše 206ke, tam okoli 2003-4 dalje. Samo nisem prepričan da ob absu ampak zares močnem zaviranju,ker mi ob absu nič ne vtripa
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
AXioN
Uporabnik

Kraj: Ko si bogu za hrbtom, se uro voznje.

Napisal/-a AXioN Po avg 18, 2008 4:37 pm

Vredu zadeva. Imel na c3 in zdaj na reno seniku, malce bolj pohodis bremzo, ni treba da abs zagran, se vklopijo vsi 4je zmigavci. Ugasnejo pa s pritiskom na plin.

eld0
Nov uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a eld0 Po avg 18, 2008 5:38 pm

LinuxFuter je napisal/-a:
XTR je napisal/-a:Rad bi te videl, kako bi ti v tako kratkem času prižgal žmigavce :bonk

Oh ja, ko je men zapelov šlepar na prehitevalni pas (z manj kot 90, jaz sem mel pa realnih 130 not), sm avtomatsko vsekal po vseh 4ih (pa ne zrd bremzanja, ampak zato ker sm že vidu crash :? )

in ti si prej pritisnu na žmigavce kot na zavoro?

XTR
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a XTR Po avg 18, 2008 6:22 pm

Voith je napisal/-a:
kako hitro prestavi nogo s pedala na plin na zavorni pedal. Če je ta premik hitrejši kot običajno, je jasno, da je voznik presenečen nad prometno situacijo in da zavira v sili.

opa... zanimiva ideja. naceloma sem ful proti tem pomagalom, sam tale se pa glede na prebrano zdi super. mogoce bi znal tole res spremenit mal prometno situacijo, ceprav uprasanje kaj bi blo pol z naleti al pa recimo v primeru zanic/zvitih diskov, raznih luftov po podvozju in podobno.

No to sem že napisal, da deluje na tem principu časovnega zamika, problemov z naleti pa po vsej verjetnosti ne bo, ker sistem ne zavira na polno, do ustavitve, ampak samo trenutno hitro zavre, potem pa tako ali tako po potrebi že sam pritisneš do konca, če pa spustišš bremzo pa ne zavira do ustavitve!
BAS zmanjša le reakcijski čas, pri tem pa še prižge žmigavce, tako da imaš pač proste roke, namesto da iščeš stikalo za vse 4 žmigavce ta čas raje razmišljaš kako se boš ognil oviri.
Glede žmigavcev, za nekatere je to že enostavno, predstavljaj pa si kakega strička al pa tetko, ki rabi ene 5 minut da najde stikalo,....tam pa pride prav.
Pa BAS se ne vklaplja kar brezveze, do sedaj mi je vskočil ene 4x, pa je šlo res v vseh primerih malo bolj na "tesno", sem se res malo ustrašill in zaviral v sili.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Napisal/-a LinuxFuter To avg 19, 2008 10:18 am

eld0 je napisal/-a:in ti si prej pritisnu na žmigavce kot na zavoro?

In zakaj to po tvojem ne bi blo možno?

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor To avg 19, 2008 10:26 am

cuoresportivo je napisal/-a:Gre se pač samo zato, če je funkcija sploh noter, piše da je. Kolega na 206ki vidi, da se mu prižgejo, kako ima pa to renault, pa ne vem. Sem že parkrat hudo zaviral, pa na armaturki ni nič zasvetilo. Bom kolega prosil, da bo od zadaj gledal.

Hvala za odgovore.

Na našmu meganu je že stestirano. Probaj se pelat 50km/h pa na hitro do konca pohodi zavoro. Ker če počasi stiskaš kljub temu da abs dela ne prižge žmigovcov. Morš res pohodit do konca.

Men je ratal testirat k sem sredi noči zagledal srno. In se mi je uspelo ustavit pred njo. 20cm je manjkal pa bi bla na haubi. :)

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 To avg 19, 2008 10:42 am

Pri meni ne rabiš do konca pohoditi da se vse 4 prižgejo. Tudi reakcijski čas od gasa do bremze ni ker, sem enkrat počasi bremzal pol pa močneje in so se smerniki uklopili. Če recimo pri 130 močneje zabremzam, da se res čuti da orenk brezmam ampak še zmer ne tolk da se abs uklopi se mi bojo smerniki uklopili.
Sem pa imel tudi primer da sem imel slabe gume, pa asfalt bolj zlizan in sem močno zabremzal pri 40km/h tolk da je abs na polno delal pa se smerniki niso uklopili. Prej bi rekel da tukaj avto meri kolk sunkovito se zniža hitrost avta, da uklopi smernike.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To avg 19, 2008 10:52 am

Najbolj zanimivi so mi tisti, ko prtisnejo bremzo in namest štop luči začnejo goret luči za rikverc. To so verjetno kakšni lokalni avtoelektričarji :roll:

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz To avg 19, 2008 11:02 am

Zato ker če vidiš da je možnost da se boš zaletel, ponavadi refleksno bremzaš, ne pa prižigaš vse 4 žmigavce najprej..

Miholl84
Novinec

Napisal/-a Miholl84 To avg 19, 2008 11:41 am

To da ob kritični situaciji uspeš na polno bremzat,motat volan in hkrati PRAVOČASNO prižgat knof za vse 4 žmigavce, morš bit pa res superman.

Ampak mi "povprečni" vozniki smo pa hvaležni inžinirjem za take iznajdbe, ker nam vsake toliko lahko rešijo glavo,če ne pa vsaj kako zvito haubo.

LP Miholl
C u O r E S p O r T i V o

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To avg 19, 2008 2:50 pm

ban je napisal/-a:Najbolj zanimivi so mi tisti, ko prtisnejo bremzo in namest štop luči začnejo goret luči za rikverc. To so verjetno kakšni lokalni avtoelektričarji :roll:

To sm ponavad vidu največkrat na Meganih in Scenicih prve generacije
Slika

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To avg 19, 2008 3:48 pm

Iznajdba je povsem super... sam sem že ene 3x moral na polno bremzat in je prav lepo ko ti sam vklopi vse štiri žmigavce...

Je pa res, da moraš kar konkretno bremzat da jih vklopi!

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To avg 19, 2008 5:27 pm

Da te ne bo odneslo...

Pravim da je super da opozori promet za tabo na nevarnost naleta brez da migneš... če si bil že kaj na avtocesti in imel podoben primer kje za ovinkom si še kako hitro stegoval ročico po tistem trikoničku na knofu!!!

Če pa komej opaziš pa tud prav... v Meganu žmigavci nabijajo glasno in skoraj ne moreš preslišat klikanja...

eld0
Nov uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a eld0 Sr avg 20, 2008 7:40 pm

Saj če ti paše lahko vmes še cd zamenjaš.

Uporabniški avatar
cuoresportivo
Nov uporabnik

Napisal/-a cuoresportivo Če avg 21, 2008 10:17 pm

Hvala vsem za trud. Zadeva deluje. Sem preveril tako kot je nekdo napisal - časovni zamik, res vse hitro poteka. Še enkrat hvala.
Ni važno kak stojiš zraven avta, ampak kako ga voziš.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če avg 21, 2008 10:34 pm

XTR je napisal/-a:No to sem že napisal, da deluje na tem principu časovnega zamika, problemov z naleti pa po vsej verjetnosti ne bo, ker sistem ne zavira na polno, do ustavitve, ampak samo trenutno hitro zavre, potem pa tako ali tako po potrebi že sam pritisneš do konca, če pa spustišš bremzo pa ne zavira do ustavitve!
BAS zmanjša le reakcijski čas, pri tem pa še prižge žmigavce, tako da imaš pač proste roke, namesto da iščeš stikalo za vse 4 žmigavce ta čas raje razmišljaš kako se boš ognil oviri.

sem malo testiral na meganu letnik 2001. Ni odvisno od tega kak hitro gas spustiš in pritisneš bremzo, ampak samo kak hitro pritisneš bremzo čist na začetku. Če cvikneš avto dobesedno počepne, če zavestno fejst hitro stisneš, avto še vedno zavira bolj kot običajno, ampak majn kot če cvikneš, če pa malo pritisneš bremzo in potem na hitro stisneš do konca se pa BAS ne vklopi. Pa na tem meganu se ne vklopijo žmigavci. Očitno še nima te funkcije!?
LP Rok

Uporabniški avatar
mitja22
Novinec

Kraj: celje

Napisal/-a mitja22 Pe avg 22, 2008 7:57 am

Moj fotr ma renault laguno ´01 in vem da se ob močnem zaviranju vžgejo vsi štirje smerniki, mislim pa da je to samo takrat ko se vklopi ABS
Slika
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov