Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Sr okt 08, 2008 5:35 pm

NAČIN vključevanja je napačen, NAČIN.
Torej si ti razlagaš zakon, kot da se dve koloni vozita po istem voznem pasu, na koncu se pa brez nakazovanja smeri kot ovce preštejejo "prvi, drugi, prvi drugi...." Tudi razumet je treba kaj piše, ne samo prebrat. Če ne nakažeš spremembe smeri, se lahko zaradi mene tudi sredi ceste ustaviš, ker ti je avto crnu. V tem je štos.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Sr okt 08, 2008 5:39 pm

Če si pismen, boš tudi znal prebrati da tudi v ZVCP ta znak ni omenjen ampak je zadrga pogojena vedno, kadar se eden izmed pasov konča ali pa je tam ovira. Znak gor ali dol.

Če ni predpisano vključevanje po sistemu zadrge – to večinoma velja na slovenskih cestah – se ravnajte po prometnih oznakah in prometnih predpisih.

To velja na splošno ne za moj primer,ker to ni problem mojega primera.
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Sr okt 08, 2008 5:49 pm

martk je napisal/-a:NAČIN vključevanja je napačen, NAČIN.
Torej si ti razlagaš zakon, kot da se dve koloni vozita po istem voznem pasu, na koncu se pa brez nakazovanja smeri kot ovce preštejejo "prvi, drugi, prvi drugi...." Tudi razumet je treba kaj piše, ne samo prebrat. Če ne nakažeš spremembe smeri, se lahko zaradi mene tudi sredi ceste ustaviš, ker ti je avto crnu. V tem je štos.
LP
Martin

Jaz si razlagam zakon tako, da če se sosednji pas konča ali je tam ovira, bom povečal varnostno razdaljo med mano in vozillom pred mano, ter iz sosednjega pasa spustil eno vozilo predse. Smernik gor ali dol. Če nekdo ne uporablja smernika je to svar prometne policije in ali bo to neuporabo videla ali ne in ali bo to potem tudi sankcionirala ali ne. Če pa jaz ne bom spustil nekoga predse, čeprav ta nekdo nima smernika, pa bom predmet obravnave tudi jaz, ker nisem upošteval zadrge. Skratka jaz upoštevam predpise, če pa jih drugi ne se pa v to ne bom spuščal oz. ne bom nastavljal sebe in svojega avta zato ker sem jezen ker nekdo nima smernika.
Kako pa si to ti razlagaš pa je tvoja stvar.
Slika

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Sr okt 08, 2008 5:55 pm

asfalt je napisal/-a:
Če si pismen, boš tudi znal prebrati da tudi v ZVCP ta znak ni omenjen ampak je zadrga pogojena vedno, kadar se eden izmed pasov konča ali pa je tam ovira. Znak gor ali dol.

Če ni predpisano vključevanje po sistemu zadrge – to večinoma velja na slovenskih cestah – se ravnajte po prometnih oznakah in prometnih predpisih.

To velja na splošno ne za moj primer,ker to ni problem mojega primera.

Zadrga nastopi vedno, kadar se en pas konča ali pa je na njem ovira. Znak ni tisti ki pove, ali je zadrga ali je ni. Znak je samo dobrodošel dodatek, da nas opomni na zadrgo. Torej če znaka ni, še ne pomeni da zakon ne velja.

Mogoče bo komu prav prišla tale prometna svetovalnica: (na tem linku govori ravno o tem ali je znak potreben, ali ne):
http://www.varnostvprometu.org/index.php?nStran=ps&nPod=odg&nSvet=fj&id=2898
Slika

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk Sr okt 08, 2008 5:59 pm

uros_p je napisal/-a:
martk je napisal/-a:NAČIN vključevanja je napačen, NAČIN.
LP
Martin

Jaz si razlagam zakon tako, da če se sosednji pas konča ali je tam ovira, bom povečal varnostno razdaljo med mano in vozillom pred mano, ter iz sosednjega pasa spustil eno vozilo predse. Smernik gor ali dol. Če nekdo ne uporablja smernika je to svar prometne policije in ali bo to neuporabo videla ali ne in ali bo to potem tudi sankcionirala ali ne. Če pa jaz ne bom spustil nekoga predse, čeprav ta nekdo nima smernika, pa bom predmet obravnave tudi jaz, ker nisem upošteval zadrge. Skratka jaz upoštevam predpise, če pa jih drugi ne se pa v to ne bom spuščal oz. ne bom nastavljal sebe in svojega avta zato ker sem jezen ker nekdo nima smernika.
Kako pa si to ti razlagaš pa je tvoja stvar.

Pa saj v praksi sva oba na istem. Tudi jaz spustim enega z leve ali desne pred sebe. NISI pa DOLŽAN umikati se nekomu, ki NE NAKAŽE spremembe smeri. Zavarovalnice pa zelo jasno tolmačijo zakon. In v konkretnem primeru je stvar še toliko hujša, ker tale naša neotesanka, ne samo da ni nakazala spremembe smeri, izrinila ga je nekam, kjer bi se lahko kaj zgodilo. In ti malodane zagovarjaš da je "asfalt" kriv za nastalo situacijo. Če se nimaš kam umaknit, pa nekdo rine v tebe, kaj boš? Pa še veselo benti čez tebe potem... Kultura na psu.
Nehajva zdaj, kogar zanima, kako deluje zadrga, si naj pogleda v linku na prejšnji strani.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Sr okt 08, 2008 6:20 pm

martk je napisal/-a:Pa saj v praksi sva oba na istem. Tudi jaz spustim enega z leve ali desne pred sebe. NISI pa DOLŽAN umikati se nekomu, ki NE NAKAŽE spremembe smeri. Zavarovalnice pa zelo jasno tolmačijo zakon. In v konkretnem primeru je stvar še toliko hujša, ker tale naša neotesanka, ne samo da ni nakazala spremembe smeri, izrinila ga je nekam, kjer bi se lahko kaj zgodilo. In ti malodane zagovarjaš da je "asfalt" kriv za nastalo situacijo. Če se nimaš kam umaknit, pa nekdo rine v tebe, kaj boš? Pa še veselo benti čez tebe potem... Kultura na psu.
Nehajva zdaj, kogar zanima, kako deluje zadrga, si naj pogleda v linku na prejšnji strani.
LP
Martin

Pokaži mi člen in odstavek zakona ZVCP, kjer piše da nisi dolžan upoštevati zadrge, če vozilo na pasu, ki se končuje nima smernika? Upam da ni to zapisano v kakšnem tvojem žepnem priročniku :) Ok, to je bil zdaj hec, ampak resno, zakon je v tem primeru jasno napisan. Uporaba smernikov pa je že druga zgodba in drug prekršek.
Po zakonu si dolžan narediti varnostno razdaljo dovolj veliko, da se lahko predte vkluči vozilo s sosednjega pasa. Če te varnostne razdalje nisi napravil, se vozilo na sosednjem pasu nima kam vključiti. In v tem primeru lahko pride do trka. Kriva bi bila skoraj zagotovo oba. Eden za neuporabo smernika, drugi za neupoštevanje zadrge.

Kar pa se krivde v avtorjevem primeru tiče, pa ne bom komentiral, ker nimam celotne slike in tudi nisem primeren da o tem sodim. Sigurno pa je obnašanje ženske bilo neprimerno, po drugi strani pa bi tudi asfalt lahko malo upočasnil, požrl dejstvo da ženska ne pozna smernikov in se mirno peljal dalje.

Pišem predvsem zato, ker zadrgo res malokdo upošteva in si vsak pirdržuje namišljeno pravico prednosti. Zamisli si zadrgo kot izmenična prednost - levi,desni,levi,desni,itn... Potem hitro vidiš, da imaš prednost samo v primeru ko si že spustil eno vozilo predse, sicer ima prednost sosednje vozilo in si ti tisti, ki siliš. Čeprav je tvoj pas tisti, ki je odprt.

Ja, tudi jaz bi nehal o tem. Če sem koga užalil, ni osebno.
Slika

Uporabniški avatar
ironmaiden
Novinec

Napisal/-a ironmaiden Sr okt 08, 2008 6:52 pm

......o tuki sem bil pa še jst priča dogodku!
Namreč,bil sem na notranjem pasu(od obeh pasov)ko smo zavijali proti mengšu.
In ker je drugi(zunanji pas) zelo kratek nastane ena velka gužva,zaradi vozil ki se morajo vklopiti na prednostni pas.Pa še samafor je kmalu(med samaforjema nevem če je 100metrov)
No uglavnem jst sem vozil pred temu ko je odpru temo!(mislim da je imel fiata-grande punto).Ko smo prišli čez ovinek si moral že skoraj stati.Seveda mi ni problem enega spustiti ki se je vklaplal iz zunanjega pasu(ker bi mu zmankal poti).Potem pa sem gledal v vzratno ogledalo ko je beli subaru dejansko zrinil tega fiat-a.Baba je neki krilila z rokam,model pa je peljal po nasprotnem pasu(čudno da ni bilo nobenega tam)Model je moral seveda pol zabremzat ker je tam otoček z semaforjem.
Moje mnenje je pač tako:
Vsak dan se peljem tam 2-3krat,videl sem marsikaj,od dirkanja,ko je jači izsiljevanja.Te kar srat prime ko vidiš te badarije!
Tudi jst sem imel en primer pred leti,ko me je tovornjak z prikolico zrinil ,nasproti pa avto.Bremzal sem ko norec,še dons nevem kako se je izšlo!
Če imaš ti oviro na cesti oz.se ti cesta konča,si ti dožan previdnega vklapljanja v promet.
Vsak dan spustim kakšnega pres sabo!Po 15letih mi je samo enih 10 odzdravilo!,jst
vsakič ko me kdo spusti bilo kje!
......aja sej mal se vid na sliki sem pred njo suzuki ignis sivi!

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr okt 08, 2008 7:53 pm

uros_p je napisal/-a:Po zakonu si dolžan narediti varnostno razdaljo dovolj veliko, da se lahko predte vkluči vozilo s sosednjega pasa. Če te varnostne razdalje nisi napravil, se vozilo na sosednjem pasu nima kam vključiti. In v tem primeru lahko pride do trka. Kriva bi bila skoraj zagotovo oba. Eden za neuporabo smernika, drugi za neupoštevanje zadrge.

Prav rad bi te videl konkretno v tem križišču, da bi si naredil ustrezno varnostno razdaljo, pa tud drugi. Prepričan sem, da ne bo šlo niti pol tok avtov čez, kot jih dejansko gre.
Slika

Uporabniški avatar
the_red
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a the_red Sr okt 08, 2008 8:08 pm

To je res eno najbol bukovih križišc v Sloveniji. Tistih na desnemu pasu se lahko samo bog usmili. Če ne spelješ da vse cvili, se ne boš uvrstil potem na levi pas, potem pa vztrajno samo še čakaš, da se kolegi na levi odpeljejo mimo. Znaka za zadrgo ni, časa za vključevanje levo je pa mogoče ene 25-30 metrov. Tam je zdaj idealno, da avtošole zajebavajo svoje učence. Ker z normalno vožnjo ni šans, da boš prišel na levega. Pa bognedaj da je šleper na desnemu, ker te bo (če si na levemu) stisnil v tiso gredico ;) Večina se jih pa itak postavi na levi pas, potem pa je kolona skoraj do prejšnjega križišča :?
Briši, ide Micubiši !!!

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Sr okt 08, 2008 8:29 pm

IcEm4n je napisal/-a:Prav rad bi te videl konkretno v tem križišču, da bi si naredil ustrezno varnostno razdaljo, pa tud drugi. Prepričan sem, da ne bo šlo niti pol tok avtov čez, kot jih dejansko gre.

Ne vem če boš to kdaj videl. Nisem iz vaših koncev, pa tudi vozim se ne tam kaj dosti. Ne vem pa zakaj bi mi bilo to križišče kakršnakoli izjema? Do sedaj sem še na vseh odsekih, kjer pride do zožitve dveh pasov v enega, spustil predse natanko en avto, če je bil sosednji pas zaprt in polen seveda. S tem se pretočnost ne zmanjša, samo največji prerivači pač čakajo malo dlje.
Če gledaš kot egoist, se ti mogoče res zdi, da se pretočnost zmanjša, ker si moral kot posameznik, ki se sicer rine čakati dalj časa. Gledano po statistiki pa gre na neko časovno enoto (recimo uro) še vedno enako število avtov skozi, s tem da bolj enakomerno porazdeljeno med obe koloni in predvsem bolj kultivirano. Tu pa vemo, kje smo slovenci.
Slika

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Sr okt 08, 2008 10:50 pm

ok ok .. jest če že koga izsilim se mu opravičim .. samo zadne čase babe preveč pametne ratujejo za volani ..

zadnč je men ena uletela v enosmerno .. in pol se name pizdi ko sem ji mal z roko pomahu da češ kaj dela.. pri tem pa skoraj podrajsla moj avto ..

ah ja bičs ... nikol da jim butne v glavo :lol:

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Sr okt 08, 2008 10:55 pm

Voznik je dolžan NAKAZAT da se hoče vključit, in ČE ga noben ne spusti, se je DOLŽAN ustavit in ČAKAT, NE pa zrivat tistega ki vozi vzporedno.

In, seveda, če sploh NE nakaže da se hoče vključit, in za povrh vsega še zrine vzporedno-vozečega...hjaoj.

Ne poznam CPP-jev na pamet, vem pa kaj je zdrav razum. Če je baba bolna na umu, je pač potrebno to uredit na primeren način...(psihiater) :)

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Če okt 09, 2008 7:36 am

Etike vam manjka ljudje... Križišče dobr poznam in vem da te tam nihče ne spusti če si na napačnem pasu. Grem stavit, da se je ona hotela vrinit, ti pa jo zanalašč nisi hotel spustit in potem je ona "psiho" in ne vem kaj še vse - samo zato ker je tvoj ego prevelik. Lahko bi jo mirno spustil pa bi bil mir, ti pa si namerno izzival (in se najbrž še zanalšč nalimal 2mm za avto pred teboj). V vseh takih primerih velja zadrga, tabla gor ali dol. Preberi si ZVCP!

Do soudeležencev v prometu bodimo strpni. Naslednjič ko boš ti naredil napako v križišču bi pa lahko drugi limal slike tvojega avtomobila sem gor in pisali kakšen psiho si!

Odrasti človek, življenje je prekratko :roll:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če okt 09, 2008 7:46 am

bzzero je napisal/-a:Etike vam manjka ljudje... Križišče dobr poznam in vem da te tam nihče ne spusti če si na napačnem pasu. Grem stavit, da se je ona hotela vrinit, ti pa jo zanalašč nisi hotel spustit in potem je ona "psiho" in ne vem kaj še vse - samo zato ker je tvoj ego prevelik. Lahko bi jo mirno spustil pa bi bil mir, ti pa si namerno izzival (in se najbrž še zanalšč nalimal 2mm za avto pred teboj). V vseh takih primerih velja zadrga, tabla gor ali dol. Preberi si ZVCP!

Do soudeležencev v prometu bodimo strpni. Naslednjič ko boš ti naredil napako v križišču bi pa lahko drugi limal slike tvojega avtomobila sem gor in pisali kakšen psiho si!

Odrasti človek, življenje je prekratko :roll:

Tega še niso jemali, kaj je to življenje, pa se zato še za vsako malenkost sekirajo in odpirajo bedaste teme.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dskrab Če okt 09, 2008 9:41 am

No sej tukaj je čist normalno in je za pričakovat, da se je hotla ženska premaknt na levi pas, ker je zožanje. Jah nimaš kej, ženska ima zgleda tak stil vožnje, da precej izsiljuje, samo pri takih moraš bit bolj previden in se pač nekako izgognit al ti bo pa avto razbila. Dobr sej tiku bi bila ona kriva, ampak avto bi imel pa ti razbit in ni več tak kot je bil in pol maš še cele kolobocije preden se to vse popravi in uredi, čas pa teče.

Tko, da na cesti moramo biti čedalje bolj previdni sploh, ko se v okolici vozi tak nepremišljen folk.
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !

Uporabniški avatar
Somebody_new
Novinec

Napisal/-a Somebody_new Če okt 09, 2008 12:32 pm

V takih rimerih se jaz prilepim 1 cm za rit vozilu pred sabo!!!
TIGR

dms
Novinec

Napisal/-a dms Če okt 09, 2008 12:50 pm

In kaj je bistvo te teme?Mene dostikrat izsilijo,tudi jaz izsilim.Včasih po nesreči,včasih ker drugače pač negre,ampak za vsak k... temo odpirat.Pač so izsiljevanja dela naše vozniške kulture ,ki je tako ali tako na minimumu.Pač te je izsilila in kaj zdaj.Life goes on.Al nej zdej sploh ne grem več v Lj. ker je tam en bel subaru?Kok je pa drugih norcev?

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Če okt 09, 2008 12:56 pm

bzzero: ne vem kko morš bit ti tok pameten k po vsej verjetnosti sploh tam nisi bil in maš kr ene predpostavke k nimajo podlage... dejstvo je da je pač avtor odpru to temo, zdej če je res, je res, če ne pa ni... in glede na pričevanje uporabnika "ironmaiden" je več dokazov, da je ta bel subaru napačno reagiru...

drgač pa vem da je ta križišče čudn sam vseen ne morš pa zdej izsiljevat... najbolj da zabremza cela kolona na pouno zato k se revici mudi počakat pol minute da se sprazn kolona če že noben ni tok prjazen da spusti mim oz. ni te možnosti......

v idealnem svetu bi bla zadrga najbolj, ampak tut za zadrgo je potrebno eno spoštovanje tistga k te spusti ( torej vsaj žmigauc, ne pa izsiljevanje na polno)

drgač pa če bi vsak odpru temo za kšno podobno stvar k se zgodi na cesti, bi se forum kr hitr nafilu... itak se voznici tega subaruja sladko j**e in po možnosti zdej še naprej izsiljuje ( pod predpostavko da je vse omenjeno povzeto po resničnih dogodkih) 8)

Lp

Uporabniški avatar
TooOldVehicle
Novinec

Napisal/-a TooOldVehicle Če okt 09, 2008 2:39 pm

Pri meni ta zadeva deluje približno takole:

"Če NE daš žmigavca ali pa če MENCAŠ ko se vključuješ pred mano, potem se ti z veseljem nastavim oziroma te ne spustim predse dokler z vso silo ne ugrizneš v pločnik oziroma oviro zaradi katere zdaj mene na opisan način izsiljuješ"

na koncu dodam še: BOG TI MATER!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če okt 09, 2008 3:36 pm

TooOldVehicle je napisal/-a:Pri meni ta zadeva deluje približno takole:

"Če NE daš žmigavca ali pa če MENCAŠ ko se vključuješ pred mano, potem se ti z veseljem nastavim oziroma te ne spustim predse dokler z vso silo ne ugrizneš v pločnik oziroma oviro zaradi katere zdaj mene na opisan način izsiljuješ"

na koncu dodam še: BOG TI MATER!

....tako je....
P.S. J....... vas "zadrge".......
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov