Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To feb 10, 2009 9:58 am

Kaj misliš s tem zelena energija? Pokaži mi jo in povej, kje jo boš dobil dovolj, da bo nadomestila ves bencin in dizel...
Vsi nekaj bluzijo s to zelenostjo in alternativnostjo, nihče pa ne pokaže nekih konkretnih številk in konkretnih predlogov.
Sem šel preračunati iz konkretnih podatkov (Statistični urad) o porabi tekočih goriv v prometu - za nadomestitev dizla in bencina bi potrebovali vsaj še 1 nuklearko, ki bi delala non-stop. S tem da bi moralo biti polnenje baterij popolnoma konstatno in ne bi smelo imeti kakšnih dnevnih konic. Sicer pa vsaj 2 nuklearki. Zdaj mi pa povej, kateri alternativni vir ti daje lahko konstantno 24/7 1000MW moči? :?:
Sicer pa smo offtopic, tukaj http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?t=53616&highlight= je primerna tema.

Kar se tiče neosvinčenega bencina in katalizatorja, je pa dejstvo, da večini ki se vozi po mestu par km v službo katalizator skoraj nič ne dela in ne vem, zakaj se v tej smeri nič ne izboljša - npr. električni grelec katalizatorja, ki bi ga segrel v parih minutah na 500°C+, da bi zagotovil takojšen čisti izpuh. Naša življenja so očitno prepoceni..
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To feb 10, 2009 10:08 am

Jaz morda pa bi jaz podal svoje mnenje za katerega se mi ponavadi smejijo.
Nihče mi ne mora dokazati, da ob današnji tehnologiji niso razvili alternative na nafte.
Zadeva kot so naprimer elektromotorji že davno razvita, vendar naftni lobiji enostavno ne dovolijo nastopanja na trgu in PIKA.

Koliko vozil se je že pojavilo z hibridnimi pogoni!? Kje pa so?
Tih nekaj vozil od toyote so samo zato da dvome nekako prikrijejo. Če je zadeva uspešna zakaj niso v vseh vozilih?

KER ENOSTAVNO NE SMEJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uporabniški avatar
RSI
Novinec

Kraj: obersburg

Napisal/-a RSI To feb 10, 2009 10:12 am

mihaing je napisal/-a:Jaz morda pa bi jaz podal svoje mnenje za katerega se mi ponavadi smejijo.
Nihče mi ne mora dokazati, da ob današnji tehnologiji niso razvili alternative na nafte.
Zadeva kot so naprimer elektromotorji že davno razvita, vendar naftni lobiji enostavno ne dovolijo nastopanja na trgu in PIKA.

Koliko vozil se je že pojavilo z hibridnimi pogoni!? Kje pa so?
Tih nekaj vozil od toyote so samo zato da dvome nekako prikrijejo. Če je zadeva uspešna zakaj niso v vseh vozilih?

KER ENOSTAVNO NE SMEJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

točno tako
VIVE LE SPORT

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To feb 10, 2009 10:14 am

Kaj ti pomaga elektromotor, če nimaš energije, s katero bi ga napajal?
Malo si preberi fizikalne in kemijske učbenike, poglej kateri energetski viri obstajajo na Zemlji in malo preračunaj.

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica To feb 10, 2009 10:45 am

lol, mene tale tema neskoncno zabava. upam se na veliko umotvorov iz domace zakladnice...

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To feb 10, 2009 10:51 am

Zanimivo je recimo, kaj se je dogajalo z ameriškim EV-1. Ko se je iztekla najemna pogodba za te relativno uspešne elektro avtomobile, so jih kljub želji najemnikov po nakupu, vse pobrali in uničili :?: Zakaj že?

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To feb 10, 2009 11:07 am

Energetik81 je napisal/-a:Kaj ti pomaga elektromotor, če nimaš energije, s katero bi ga napajal?
Malo si preberi fizikalne in kemijske učbenike, poglej kateri energetski viri obstajajo na Zemlji in malo preračunaj.

OOOOO. Tudi tebi učbenik nebi škodil. Energija kot elektrika se lahko pridobiva na ogromno načinov, katera pa nimajo nič skupnega z NAFTO.
Glavni vir pridobivanja elektrike so danes jederske in hidroelektrarne, tudi iz sončne energije bokmalu velik uspeh.

Ali mate pri vas doma generator na nafto da dobivate elektriko?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To feb 10, 2009 11:53 am

Seveda lahko dobivaš elektriko iz marsikaterega vira. Ampak kam jo boš pa shranil? Če ne misliš za sabo vlačit 200 km kabla, ali pa pantografa na strehi, potem potrebuješ akumulatorje. In samo ti so problem pri električnih vozilih. Ker je še nemogoče narediti tak akumulator, ki bo lahek, imel veliko kapaciteto, dolgo življenjsko dobo, ga bo mogoče napolniti v kratkem času... Pa ne zato ker bi kdo nasprotoval takšnemu razvoju akumulatorjev, ampak enostavno zato, ker takšnih materialov ni! To je to kar ti hoče dopovedat Energetik81 in vsi ostali, ki smo hodili v elektro šole.

Nasplošno pa: -Če se hočeš it ekologijo, potrebuješ denar. Brez njega je vse skupaj desetkrat dražje kot je dejansko vredno.
Mislim pa da folk postaja počasi že paranoičen in histeričen s to ekologijo.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To feb 10, 2009 12:06 pm

mihaing je napisal/-a:Energija kot elektrika se lahko pridobiva na ogromno načinov, katera pa nimajo nič skupnega z NAFTO.
Glavni vir pridobivanja elektrike so danes jederske in hidroelektrarne, tudi iz sončne energije bokmalu velik uspeh.

Ali mate pri vas doma generator na nafto da dobivate elektriko?

Lej, jst vem na katere načine se lahko pridobiva elektrika. Problem je kot je rekel @sebaveh shranjevanje. In pa seveda izkoristek. Da ti naštejem izgube pri recimo parni elektrarni: 100% energije ima npr. premog. V kotlu preide na vodo recimo 80-90% in tako do turbine. Na turbini dobiš recimo 45% mehanske energije, ostalo gre v luft. S pretvorbo na generatorju gre še par % stran in imaš 40% električne energije. Potem porabi za lastno rabo in pretvorbo na višjo napetost elektrarna kar dosti in imaš tako na pragu dobrih 30% prvotne energije. Potem imaš pa šele izgube prenosa, polnenja baterij in izgube v elektromotorju. Na koncu prideš do nekih 15% prvotne energije premoga na kolesih elektro-avta. Ali pa pač bencin skuriš direktno v mašini z 15-20% izkoristkom? :idea:
No pri soncnih elektrarnah imaš sicer energijo zastonj, imaš pa porazen izkoristek, zato potrebuješ ogromne površine celic, poleg tega pa energijo na voljo le podnevi.
Taka je realnost in to niso nobene zarote.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To feb 10, 2009 12:24 pm

Največja prevara je ta, da stane sodček nafte celih 40 dolarjev, kar je 30 evrov, mi pa plačamo za 159 litrov nafte (toliko je namreč en sodček) 150 evrov.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To feb 10, 2009 12:29 pm

Koliko porabi v eni uri ax-ova (dizel) mašina če stoji na miru in laufa s 1000 obrati?

Me zanima, če se mi splača predelat to mašino, pa jo postavit v klet in jo imet pozimi za proizvodnjo elektrike in za ogrevanje radiatorjev. Voda, ki hladi motor bi bila speljana preko radiatorjev, ki bi jo pa dodatno še z grelci ogreval. Elektriko za grelce bi proizvajal elektromotor vezan na mašino od AX-a. Pa še malo bi je ostalo, da bi imel bajto lahko razsvetljeno, pa da bi ostalo delovalo brez problemov (skrinja, hladilnik, tv, računalniki (jih je več).
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To feb 10, 2009 12:38 pm

Če laufa s konstantnimi vrtljaji (po mojm boljš tam nekje pri 1700-2000rpm), bo taka mašinca porabila minimalno. Problem je samo, ker bo toplotna moč hladilne tekočine odvisna od električne obremenitve. Problem je tudi, da mora imeti tekočina delovno temperaturo, tako da bi moral narediti nek mešalni ventil in ne bi spuščal direktno v radiatorje. + dodati še en velik bojler, kamor bi shranjeval toplo vodo, mešalni ventil bi se pa odpiral glede na temperaturo mašine.
Poleg tega bi rabil še neko regulacijo za količino vbrizganega goriva, ko bi se spreminjala električna obremenitev. Recimo senzor obratov in regulacija ki bi jih držala na mestu. Če uporabiš asinhronski motor, bi bili idealni obrati recimo 1500rpm, da imaš potem 50Hz štrom.
No, s takimi regulacijami, bi se dalo tako mašinco kar fino ponucat.
Zadnjič spremenil Energetik81, dne To feb 10, 2009 4:57 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To feb 10, 2009 1:09 pm

Dejstvo je, da dokler bo naftni lobi tako močan kakor je, ne bo prišlo do spremembe. Niti slučajno ne bodo dovolili, da jim nekdo hodi v zelje in jim odžere njihov trdo zaslužen hleb kruha. Tu so povezane in vlade in prizvajalci avtomobilov in vsi ki se ukvarjajo z gorivom. Nabijajo EKO-takse, ceno katalizatorjev se ve kdo kroji,trošarine so pa poglavje zase. Ne resno jemati da jih skrbi za naše zdravje. Sami si naredijo limit od kod je ena snov škodljiva za zdravje in temu potem lahko prilagajajo vse ostalo. Ker sem dizlaš sem se že vprašal zakaj ne pridelujejo eko-dizla, ali pa ne zbirajo odpadnega kuhinjskega olja in ga predelajo v pogon. gorivo za dizel motorje. Stari golfi se dajo zelo učinkovito predelati, če te ne moti da te potem gledajo kot da se voziš s fritezo. Ampak tu država od tebe nima nič, zato so podelili koncesije kdo lahko zbira olje po gostilnah.Naj povem še da ta olja potem predelajo in ga kupiš nazaj kot specialno olje za peko peciva, pečenje, cvrenje, solatno itd. Vsa novejša vozila imajo tako fine dize ravno zato da se jih ne da oz. se zelo težko predelajo. Spomnite se bio dizel s petrola okoli Novega mesta, kakšne težave so imeli vozniki. Najpomembnejša pri bio-gorivu je čistoča. Trenutno mi je plin nekako všeč vendar je vložek kar velik, cena pri nas je pa nekako za tretjino višja kot na Nizozemskem(od nekod sem pobral podatek in mi je ostal v spominu)
Aja, pa skrb za zdravje. Ko greste v špecerijo in kupujete razne dobrote, ki so bio, pa brez sladkorja....NATEG. Brez sladkorja, pa je sladko :?: Aspartam :!: Črna štruca :?: ..je bela obarvan z um. barvili ali karamelom :!: Plus vse pijače z dišečimi aromami, in light varijante....

Vse te glavce skrbi samo da ne bi ostali brez €, ne pa za zdravje potrošnikov :!:

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking To feb 10, 2009 3:14 pm

Dejstvo je, da dokler bo naftni lobi tako močan kakor je, ne bo prišlo do spremembe. Niti slučajno ne bodo dovolili, da jim nekdo hodi v zelje in jim odžere njihov trdo zaslužen hleb kruha. Tu so povezane in vlade in prizvajalci avtomobilov in vsi ki se ukvarjajo z gorivom.

Ni res, nafta je najcenejši vir energije za pridobivanje, transport, uporabo, ter da več energije glede na ostale vire in pa seveda podpora sistemu. Šele ko je cena zrasla za več kot 3x so začeli vsi razmišljat o alternativnih virih, tako da razmisli, kaj blebetaš. Nafta je bila tako zelo poceni, da skoraj ni bilo potrebe po alternativnih virih. Težnje so se pojavilje samo zaradi onesnaževanja okolja, ne pa zaradi manjka in lobijev.

Nabijajo EKO-takse, ceno katalizatorjev se ve kdo kroji,trošarine so pa poglavje zase. Ne resno jemati da jih skrbi za naše zdravje. Sami si naredijo limit od kod je ena snov škodljiva za zdravje in temu potem lahko prilagajajo vse ostalo.

Spet smo pri katalizatorju, joj kako so dragi, joj kakšen monopol z njimi… pa ne ga srat no, v življenjski dobi avtomobila boš mogoče 1x menjal katalizator ki stane koliko??? Več kot avtoradio z zvočniki v tvojem avtomobilu, ki jih boš v isti dobi uporabe avtomobila večkrat zamenjal kot pa katalizator.
Upam da veš kaj je namen trošarin.
Najboljše da tebi zaupajo ker si "strokovnjak" da boš postavil limite.

Ker sem dizlaš sem se že vprašal zakaj ne pridelujejo eko-dizla, ali pa ne zbirajo odpadnega kuhinjskega olja in ga predelajo v pogon. gorivo za dizel motorje. Stari golfi se dajo zelo učinkovito predelati, če te ne moti da te potem gledajo kot da se voziš s fritezo.

Ker očitno ne poznaš niti osnov pridelave oljne repice za pridelavo biodiesela, potem lahko tukaj takoj zaključimo, zakaj in kako ter kje je že lahko v osnovi problem. Mogoče še samo to, že okoli 0 stopinj že nastane problem pri skaldiščenju in uporabi biodiesela. Dodajajo ga pa tako že dieselu po uredbi EU nekaj % če ti še ta podatek ni znan.
Kar se tiče friteze, pa si naredi preprost izračun. Koliko litrov olja moraš porabiti dnevno v kuhinji, da zadovoljiš dnevno potrebo goriva za svoj avtomobil?

Pa ne bluzit o vsakem sranju, ki ga prebereš ko dobiš SPAM na email. Jaz bi se na tvojem mestu bolj podučil o škodljivosti E-jev v živilih…

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em To feb 10, 2009 4:00 pm

ok dejansko katalizator pomeni pospeševalec.. kar pomeni da pospešuje kemične procese zaradi katerih nastaja H2O in CO2 zato tut teče voda iz avspuha itd ;)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To feb 10, 2009 4:20 pm

nebivedu je napisal/-a:Koliko porabi v eni uri ax-ova (dizel) mašina če stoji na miru in laufa s 1000 obrati?
.

manj kot 1 liter na uro.ce govorimo da laufa na miru pa da ni obremenjen s cim
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica To feb 10, 2009 4:27 pm

abbe je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Koliko porabi v eni uri ax-ova (dizel) mašina če stoji na miru in laufa s 1000 obrati?
.

manj kot 1 liter na uro.ce govorimo da laufa na miru pa da ni obremenjen s cim

24 litrov na dan, recmo od oka 700 litrov na mesec. ful hudo :roll:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To feb 10, 2009 4:49 pm

Tak avto kot je AX, rabi za konstantnih 100 km/h cca 12 kW moči, torej bi za cca 11-14 kW elektrike (izgube v generatorju itd minus izgube na prenosu, menjalniku?) rabil nekaj podobnega gornji brzini, verjetno cca 4-5 litrov nafte na uro (100 km naredi v manj kot uri!). Pri 24 l na dan bi skoraj samo sebe poganjal.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak To feb 10, 2009 4:57 pm

V zadnjem času je pridelava surovin za ekodizel tako profitabilna (subvencije, takojšen odkup pridelka), da kmetje opuščajo pridelavo hrane in se ukvarjajo samo še z oljno ogrščico in podobnim.
Rezultat tega "kvaziekološkega" projekta, ki ga na vrat na nos podpirajo v Bruslju je zmanjševanje hektarjev za pridelavo hrane, kar posledično pripelje do podražitve hrane in spet smo v začaranem krogu.
LP

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em To feb 10, 2009 5:49 pm

marjan novak je napisal/-a:V zadnjem času je pridelava surovin za ekodizel tako profitabilna (subvencije, takojšen odkup pridelka), da kmetje opuščajo pridelavo hrane in se ukvarjajo samo še z oljno ogrščico in podobnim.
Rezultat tega "kvaziekološkega" projekta, ki ga na vrat na nos podpirajo v Bruslju je zmanjševanje hektarjev za pridelavo hrane, kar posledično pripelje do podražitve hrane in spet smo v začaranem krogu.
LP

al pa tudi ne .. tam kjer je % pridelka manjši in možnost tovrstnega zaslužka bolj profiten ... hvala bogu ..
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov