Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Kraj: Wien

Napisal/-a sejjaretun Če mar 05, 2009 8:58 pm

Moji tovarniski podatki kazejo porabo 5,2l,kar z lahkoto dosezem.Je pa poraba najvec odvisna od voznika,recimo jaz mam povprecno 5,5-5,9, prejsnji teden ko sem avto pustil pri mami,je pa naredila 162km z 7 litri, kar znasa 4,3l povprecne porabe :shock: nisem mogel verjeti da lahko tko malo pokuri,moj rekord je 4,8l.
Je pa tocen izracun,ker je oce tankal polnega(cisto do konca),in ko so naredili 162 km je ponovno tankal na isti nacin,tocno 7litrov ;)

Uporabniški avatar
domsas
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a domsas Če mar 05, 2009 9:23 pm

ena butasta z moje strani:
verjetno je lažje doseči tovarniško porabo z enim turbodizlom kot pa z navadnim bencincom :?: :oops:
Slika
You have to learn to follow before you can lead

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če mar 05, 2009 9:26 pm

Po mojih lastnih izkušnjah z potovalnimi računalniki, se mi še ni zgodilo da bi mi kazal manj porabe kot je dejansko. Pri prejšnjem družinskem avtomobilu je bil relativno natančen z min odstopanji. Sedanji mamin avto kaže točno 0,5 litra več kot je dejanska, očetov kažen precej točno, moj pa nima potovalnega računalnika.
Nimam pa nikoli težav dosegat tovarniških podatkov pa če je avto dizel ali bencinar. Je pa res da ne živimo v večjem mestu in da ima avto kr optimalne pogoje za dosego normirane kombinirane porabe.

Jaz iz tega ne bi delal neke prevelike zadeve. Je pa dejstvo da pri avtomobilskih novinarjih velja mit da je itak 2litra razlike med tem kar piše in kar oni izmerijo(in to je itak vedno najbolj merodajen podatek) istočasno pa ne upoštevajo da večinoma vozijo nove neutečene motorje, ter da na njihovem testnem krogu kjer nikoli ne požgejo več kot en ali tva tanka goriva delajo z njim vse živo od vzponov, mestne vožnje in testov pospeševanja... Tako da pod črto njihov testni krog niti slučajno ne odraža vsakodnevni "opis del" za povprečen avtomobil.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Če mar 05, 2009 9:28 pm

Ma saj ni noben problem. Po avtocesti se voziš 90, sicer pa spremljaš promet pred sabo in skoraj nikoli ne zaviraš, če pa je to že treba pa izključno z motorjem ter nikoli močno ne pospešuješ. Na ta način se doseže izjemno nizke porabe. Da bi moral tako voziti vsak dan, grem pa veliko raje na javni prevoz. Ena stvar je voziti dinamično in imeti neko zmerno porabo, drugo je pa biti suženj vsake kapljice bencina.

l0g1t3ch
Nov uporabnik

Napisal/-a l0g1t3ch Če mar 05, 2009 9:37 pm

H accent ima 7,8L porabe na 100 po tovarniških podatkih. Sam delam po cca 550km z tankom goriva katerega do roba napolnim z nekaj manj kot 42litri. Kar pomeni da imam porabo 7,6L.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če mar 05, 2009 9:41 pm

zanimiva tema...

še malo pa se bo kateri oglaso,da pa njegov passat/audi a4 1.8T porabi 7 litrov na 100 prevoženih km .... :lol:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če mar 05, 2009 10:18 pm

Jaz tudi mislim, da so tovarniški podatki odlična zadeva za primerjavo različnih avtov med sabo, ker so testi narejeni na standardni način. Seveda so potem dejanske porabe čisto odvisne od voznika in režima vožnje, ampak za primrjavo so pa OK.
Zato se mi tudi zdijo neumesna vprašanja nekaterih tu na forumu, ki kupujejo avto in druge sprašujejo koliko porabi. Ja, pogleda se tovarniške podatke, pa se vidi.
Spletni podatki kot je poraba.com po mojm niso preveč natančni - prevelik je vpliv voznikov. Npr. pri kakšnem močnejšem avtu je poraba zihr večja kot sicer, ker tak voznik ponavadi tudi bolj tera. Kakšne Cliote DCi imajo pa bolj umirjeni šoferji in je poraba tako še manjša..
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če mar 05, 2009 10:25 pm

jst mam tur probleme dosegat tovarnisko porabo,pa ne zato k avto nemore,ampak ker moja desna noga ne more. :D
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če mar 05, 2009 11:19 pm

sundaydriver je napisal/-a:Ma saj ni noben problem. Po avtocesti se voziš 90, sicer pa spremljaš promet pred sabo in skoraj nikoli ne zaviraš, če pa je to že treba pa izključno z motorjem ......

najbolje je, če se za šleperja "prilepiš" tak, na ene 20-30cm ..........mislim, da bo potem nekje 0,1.... :P

aha; pa še promet ti ni treba pred sabo spremljat....

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe mar 06, 2009 1:56 am

Boli me q...c za tovarniške in računalnikove podatke o porabi! Moji avtomobili so vedno porabili točno toliko, kot sem natočil goriva, nič več nič manj :P ! itak da prizvajalci avtomobilov "buče" prbijajo!

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Pe mar 06, 2009 8:50 am

abbe je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:Jst imam pa drug probelm. Ne morem doseč porabe, ki je tovarniško namerjena. Je vedno manjša :D

neznas je doseci.vse se da ce se hoce.al pa ne racunas pravilno.

No sej ni težko računat.. naredim 1400km in natankam mal manj kot 70l :)
Ne vem, kako jim je uspelo namerit mešano porabo 6,2l :S

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe mar 06, 2009 10:28 am

abbe je napisal/-a:tako tako.pa mislm da je eden redkih ki ima tko,in mislm da ma zarad tega bl natancen potovalni racunalnik kot ostali..

Ja je ja samo prej moraš še Omego 99 probat 2.0 16v ima na mestu porabo 1.5l /h :D sem speljal pa takoj 2,6l /h :D tako, da vidiš koliko pije v kolonah ;)

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Pe mar 06, 2009 10:57 am

Matjazy je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:Jst imam pa drug probelm. Ne morem doseč porabe, ki je tovarniško namerjena. Je vedno manjša :D

neznas je doseci.vse se da ce se hoce.al pa ne racunas pravilno.

No sej ni težko računat.. naredim 1400km in natankam mal manj kot 70l :)
Ne vem, kako jim je uspelo namerit mešano porabo 6,2l :S

Komot pri 120kmh in in vsaj 60km daleč ga teraj pa bo žejen :D ,če bi res imeli tako porabo bi jih bilo vsaj 2500 na cesti še :idea: pri porabi 5,5 je to okol 1275km :!: kar je več je že bolano res ;) pol tebi rabi 1l na 20km 8) :shock:

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe mar 06, 2009 11:22 am

Ivan36 je napisal/-a:
abbe je napisal/-a:tako tako.pa mislm da je eden redkih ki ima tko,in mislm da ma zarad tega bl natancen potovalni racunalnik kot ostali..

Ja je ja samo prej moraš še Omego 99 probat 2.0 16v ima na mestu porabo 1.5l /h :D sem speljal pa takoj 2,6l /h :D tako, da vidiš koliko pije v kolonah ;)

Moj golfič ma na mestu 0,7 l/h, če mam nažgano klimo pa 1.0 l/h :-P

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Pe mar 06, 2009 2:48 pm

sundaydriver je napisal/-a:Ma saj ni noben problem. Po avtocesti se voziš 90, sicer pa spremljaš promet pred sabo in skoraj nikoli ne zaviraš, če pa je to že treba pa izključno z motorjem ter nikoli močno ne pospešuješ. Na ta način se doseže izjemno nizke porabe. Da bi moral tako voziti vsak dan, grem pa veliko raje na javni prevoz. Ena stvar je voziti dinamično in imeti neko zmerno porabo, drugo je pa biti suženj vsake kapljice bencina.

narobe :P nč šparat gas, potegni na polno do željene hitrosti in potem se vozi v primerni prestavi. ;)
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Pe mar 06, 2009 3:39 pm

domsas je napisal/-a:ena butasta z moje strani:
verjetno je lažje doseči tovarniško porabo z enim turbodizlom kot pa z navadnim bencincom :?: :oops:

Nam tdi porabi ene 10-15% več, kot je v tovarniških podatkih. Bencinarji pa z isto voznjo porabijo priblizno tolko, kot je napisano v tovarniskih podatkih.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe mar 06, 2009 3:51 pm

Sam nisem imel tako pri becinskih motorjih kot pri dizelskih motorjih nikoli težav dosegat porabe, ki je deklarirana, oziroma se ji vsaj dodobra približat. Imam 1.9 TDI motor s 105 KM in naslednje deklarirane podatke:
mestna vožnja: 6,5 l / 100km
izvenmestna vožnja: 4,3 l / 100km
skupna poraba: 5,0 l / 100km.

Realno stanje je pa takole, zima in zimske gume nimajo vpliva:
- mesta vožnja: 6,3l / 100km -> torej nižja
- izvenmestna vožnja: 4.9 do 5.1 l / 100 km -> torej nekje 0.8 litra več
- skupna poraba: 5.3 do 5.6 l / 100 km -> torej 0.5 litra več

Če štejem to, da imamo vžgano klimo, zimske pnevmatike ter luči se mi zdi tega pol litra povsem razumljivega. Se pravi, da če res lepo voziš, je poraba tam kot je tudi napisana. Enako velja npr. za Tourana z istim motorjem, le številke so nekoliko višje.

Meni bolj ne gredo v račun porabe kakšrne doseajo pri mešanih ciklih za raznih avtotestih - npr. za Seat Leona 1.9 TDI s 105 KM lahko zasledimo testne porabe od 7.5 l do 8.5 l / 100km. Razen enkrat ko sem s celim tankom vozil praktično skos 160+ na uro in skuril slabih 10 l, porabe še ob najbolj neugodnih razmerah in vožnji vmesno po avtocesti in mestu čez 6.6 l še nisem spravil, tako da mi res ni jasno, kaj delajo na testih z avtomobili.

roomeo
Stalni uporabnik

Napisal/-a roomeo Pe mar 06, 2009 4:22 pm

Moj peugeot 206 1.4 hdi ima enako porabo kot je tovarniška.
Samo mesta je 6 litrov, mešana okoli 5.3-5.5 l in avtocesta (90km/h) 4.3 l oz. (120-130km/h) okoli 5.5 8)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 06, 2009 4:53 pm

_YUGO-GVX_ je napisal/-a:
sundaydriver je napisal/-a:Ma saj ni noben problem. Po avtocesti se voziš 90, sicer pa spremljaš promet pred sabo in skoraj nikoli ne zaviraš, če pa je to že treba pa izključno z motorjem ter nikoli močno ne pospešuješ. Na ta način se doseže izjemno nizke porabe. Da bi moral tako voziti vsak dan, grem pa veliko raje na javni prevoz. Ena stvar je voziti dinamično in imeti neko zmerno porabo, drugo je pa biti suženj vsake kapljice bencina.

narobe :P nč šparat gas, potegni na polno do željene hitrosti in potem se vozi v primerni prestavi. ;)

Po tvoje torej v npr drugi do 80 in nato v šesto? Bolano. Pa toliko smo o tem že pisali po forumu. Enih se res nič ne prime :roll:

Zmerno pospeševanje vedno porabi manj goriva kot pospeševanje na polno!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe mar 06, 2009 5:11 pm

esem je napisal/-a:
_YUGO-GVX_ je napisal/-a:

Po tvoje torej v npr drugi do 80 in nato v šesto? Bolano. Pa toliko smo o tem že pisali po forumu. Enih se res nič ne prime :roll:

Zmerno pospeševanje vedno porabi manj goriva kot pospeševanje na polno!

Ob takih temah/debatah jaz vedno povem svoje in se umaknem....
Če že razmišlamo v to smer.....Če recimo pospešiš na polno prideš do željene hitrosti (90km/h) v nekje 8-9 sekund in pri tem imaš trenutno porabo okrog 30 litrov. Če pa pospešuješ zmerno pa rabiš nekje 15-20 sekund in imaš pri tem trenutno porabo nekje okrog 10-12 litrov.....kaj se bolj splača .....odvisno od posameznika....
Kot enako zanimivost sem doživel sam......dokler je jeep imel zjebano pumpo in šobe....ni šel nikamor.....pospešek je bil nekje okrog 15-18 sekund do 100....imel pa je vedno povprešje nekje okrog 9.5 litra. Ko sem mu zrihtal pumpo in šobe so se mu pospeški zbolšali kot noč in dan.....prišel je na deklariranih 12 sekund do 100....poraba pa je še vedno 9.5 na sto....torej? Zmerno pospešavanje (ko je bil motor še zjeban in ni dosegal svojih normativov) ali pospeševanje na polno ko je motor porihtan.....
Vsakemu svoje in vsak ima svoj stil vožnje k temu primerno pa tudi porabo. Men osebno ni problem doseč spodnjo deklerirano (ali celo pod) porabo, kot tudi hudo hudo preseč najvišjo deklarirano porabo....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov