Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če mar 19, 2009 9:29 pm

cruiser1 je napisal/-a:Vsi Narodi se imajo za nekaj posebnega in boljše od drugih, tudi Slovenci!!! To kako smo slovenci NAJ je tudi na tem forumu velikokrat omenjeno, tudi s tvoje strani!! To je vendar nekaj normalnega! Tudi jaz čeprav sem zelo kritičen velikokrat zagovarjam slovenijo in slovence!!

in ti zdaj praviš, če bi si lahko privoščil bi imel kakšno mrcino, ki bi jo vozil samo ob nedeljah in si zdaj zato boljši od nekoga, ki se stakim avtom vozi vsak dan? :roll: In tako malo bi se vozil samo zaradi ekološke osveščenosti? In ne zato, ker ti bi bilo škoda denarja za bencin?? dej nehi no!!

Pri prvem odstavku ti imam za povedat to, da gledaš na vse skupaj preveč simpl. Stvari so globlje kot si misliš, zagovarjanje svojega naroda je že Prešeren vzpodbujal, ampak to NI to kar js mislim. Amerika je TOP država na svetu z ogromno folka ki po svoji izobraženosti spada v Uzbekistan, kaj šele državo kot je Slovenija. In seveda izobraženost ni vse, ampak je pa VELIKO pri človekovem razumevanju sveta in sposobnosti dojemanja nečesa novega kot BOLJŠEGA kot tisto, kar je splošno znano kot, v primeru ZDA, American Dream.

Pri drugem pa ti povem to: Nikakor ne bi bil nič več od človeka kot drugi, RAZEN tega da bi pač "prispeval" k manjšemu onesnaževanju (na kar pa ne dajem neke vrednosti v takih primerih). Vozil pa bi se občasno zato, ker mi je udobje+varnost+splošna naprednost itd.>>>>zvok motorja in old school looks. Odgovoril sem na tvoje vprašanje, in ti kot kaže z mojim odgovorom nisi zadovoljen, oz. ne bi bil v vsakem primeru. Sicer pa, a nisi sam začel s tem dokaj nesmiselnim argumentom kdo bi kaj vozil, če bi bil bogat? (ko bi le bili vsi ande? pa ne bomo...torej nima smisla, ker govorimo o splošni večini) Kar pa spet sploh nima veze s tistim kar že ves čas pišem o ZDA voznem parku, trgu, in njihovi mentaliteti glede kupovanja vozil, torej ti priporočam ponovno branje tistega, kar sem napisal v prešnjem postu.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe mar 20, 2009 12:01 am

Daedalus!
Tole nima nobenega smisla! Jaz sem komentiral nekaj v zvezi s tem topicom in debato, pol se pa najdete eni, ki takoj neki o butastih američanih nabijate! A je to res vse kar znate?
V bistvu sploh ne razumem več kaj bi rad dokazal. Imam očutek, da kar neki nabijaš samo zato, da si proti (čemurkoli že)!
Vsak človek si pač kupi avto, ki mu je v okviru finančne sposobnosti najbolj všeč. In kaj je s tem narobe?

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe mar 20, 2009 2:02 pm

cruiser1 je napisal/-a:Daedalus!
Tole nima nobenega smisla! Jaz sem komentiral nekaj v zvezi s tem topicom in debato, pol se pa najdete eni, ki takoj neki o butastih američanih nabijate! A je to res vse kar znate?
V bistvu sploh ne razumem več kaj bi rad dokazal. Imam očutek, da kar neki nabijaš samo zato, da si proti (čemurkoli že)!
Vsak človek si pač kupi avto, ki mu je v okviru finančne sposobnosti najbolj všeč. In kaj je s tem narobe?

Debatirat sem se začel zaradi tvojega nepremišljenega enačenja SLO in ZDA. Sej se lahko neha, ni problema...ampak nisem tega pisal sam zato da bi bil nečemu proti, ampak ker se pač nisem strinjal s teboj, in se še vedno ne. In ker me moti tvoja ignoranca do stvari, ki sem jih kr lepo razložil. Al je s tem kej narobe? :)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe mar 20, 2009 3:52 pm

Daedalus je napisal/-a:Debatirat sem se začel zaradi tvojega nepremišljenega enačenja SLO in ZDA.

Nisem enačil Slo z ZDA. Hotel sem povedat, da je človekova nrav enaka povsod. Povsod večina živi in dela tako, kot vsi ostali v njegovem okolju. Kaj je zdaj pametno in boljše je pa relativno. Nekaj je boljše tam nekaj je boljše tu. Vsak se pa dela bolj pametnega od drugega.
Vsi pa pozabljate, da američani niso nek narod v pravem pomenu besede, to so samo priseljenci predvsem iz evrope kar pomeni, da imamo iste prednike! In priseljevanje se še kar nadaljuje in tam so ljudje iz celega sveta, tudi neizobraženi! In kaj lahko sklepam iz tega? Vsi ljudje na svetu so enko butasti, kot američani.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe mar 20, 2009 8:10 pm

Kaj pa, če zadnje poste preselim v novo temo - npr z naslovom: "So Američani res bolj butasti od Evropejcev - predvsem v avtomobilizmu, pa tudi nasploh?" (lahko predlagate tudi kakšen drug naslov! - npr "Kriza ameriške avtomobilske industrije kot odsev splošne krize vrednot"?) v "Splošno debato"? Vprašanje je dovolj zanimivo, a hkrati velik OFF in v tej temi nima ravno ustreznega mesta, sproženo pa je bilo zaradi ene same vrstice.

Če se strinjate, bom ponoči storil tako in tema bo spet neomadeževana.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe mar 20, 2009 8:57 pm

Jaz sem za, da OFF poste prestaviš ali pa tudi zbrišeš.

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn Pe mar 20, 2009 9:30 pm

Andraz3d je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a: Če bi samo prešli na ročne menjalnike, bi prišparali na miljone sodčkov letno.

Takle predlog pa ni najbolj posrečen! Zakaj bi se zdaj nekdo moral odrečti avtomatskemu menjalniku? Veš koliko energije bi prišparali, če bi se vsi slovenci odrekli npr. TV sprejemnikom! Koliko vas je to pripravljenih storiti? Pa še ogromno drugih stvari je, ki bi se jih lahko odrekli brez katerih bi prihranili veliko energije v Evropi, ZDA, Aziji...(mobilni tel., računalniki, meso...) konec koncev se bi lahko vsi znebili vseh avtomobilov pa bi bilo še najbolje. Ste pripravljeni?

Andraz3d, ti si pa še eden izmed tistimi, ki tako dobro poznajo U.S. avtomobile! 5 stopenjski avtomatski menjalniki so v ameriških avtomobilih že več kot deset let, 6 stopenjski pa približno zadnje tri leta.

v bistvu kar sem jest vidu ameriko, kar sem vozil najetih avtomobilov tam, so vsi, razen enega avta, bili 4 stopenjski avtomatiki z ogromnimi masinami, malo konji, super zvokom, zanic interierom in nikamor niso sli.

ce se je v zadnjih 2 letih to bistveno spremenilo, mogoce... 2 leti ze nisem bil preko luze.

no, ponavadi se ne vtikam v teme glede USA avtov, ampak tokrat bom naredil izjemo...

Kot subjekt, ki je bil v USA 4x + 1x v Kanadi mislim da se lahko podpisem pod zgornji post. (nazadnje sem bil pred 8 meseci v DCju in zadeve tam ne napredujejo lih). USA avti so zastareli, ne grejo nikamor (kljub za nase pojme velikim masinam), poraba je astronomska (ne glede na nacin voznje (a vseeno predvsem umirjene) 13l - 15l), kakovost izdelave tudi v enakih avtih kot v EU (ali celo razreda visje od npr. Taurusu (1 class visje od USA Mondea)) je na nivoju EU avtov tega razreda iz 80. let - popolnoma trda plastika; dizajn je tudi tu nekje... Veliko avtov srednjega (oz. celo nekoliko visjega srednjega (full size)) razreda sploh nima zadnjih naslonjal za glavo, ampak le neke "izrastke" na vrhu zadnjeh sedežev. Avtomatik šalta več kot eno sekundo in vsakič ravno ko ti najmanj odgovarja; o moznosti sekvencne menjave ne vejo se nic (edina izjema zadnja Sonata)... Ne vem kako je to mozno ampak lega vseh avtov (različni proizvajalci - očitno delano za USA trg) je totalni poden - vse nekam plava; obcutek pri za Amerikance vrtoglavih 80mph je v avtu porazen. Pri tem je treba povedat da so vsi avti bili novi (do 10 000 miles, saj jih ocitno tako pri Hertzu menjajo(kakšen operativni leasing)). Imeli smo pa tole: Chevrolet Lumina, Ford Mondeo, Mazda 626 (ta je bila se najboljša, a nikakor dobra), Ford Taurus, Hyundai Sonata (to je totalno druga sonata kot v EU, ceprav na zunaj ni videt); peljan sem bil pa tudi v nekem GM terencu (Jimmy?) in enem Fordu kabrioletu (Thunder?) (novejši - ne spomnem se imena zdej). Naj se omenim da tesko prenasam tiste njihove menjalnike ob volanu in da noben od omenjenih avtov ni imel kaj več kot navadno klimo (v Taurusu 2meseca starem celo sploh gumba za klimo ni bilo - očitno odpadel ven)...

Druga stvar: USA ima zgolj visok standard; NE ZELO visok. Če se pelješ edino po 5th avenue / ali po pennsylvania avenue pač ne vidiš lih kak povprečni ljudje zivijo. (mi smo po drugi strani vsakic naredili okoli 5000km). Njihove plače so nižje od zahodne EU in kmalu primerljive s SLO. Treba je tu dodat, da se v USA vedno govori o BRUTO plači, saj je stvar vsakega posameznika če zeli imeti zdravsteno / pokojninsko... zavarovanje, poleg tega je treba se plačat davek državi (dohodnino), ki je tam tudi narejeno po principu - plači če želiš; če ne pa te lovi IRS in to na nacin ki nam ni ravno human... Res pa je da je "cena zivljenja" nekako na nivoju SLO in precej nižje kot v Z EU. Predvsem pri tehniki imajo verjetno nekakšno prednost, saj je "roba" zares poceni... aja pa "cunje" tud. :) (sploh ko smo bili mi, ko je bil 1eur = 1.6 $ :))

Se opravicujem za off topic; sicer se mi noben od avtov v tej temi ne zdi lep; manj grd mi je pa Ford. Najboljši avto v tej temi je sigurno un EU Mondeo... :P
Ora Et Labora :?

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn Pe mar 20, 2009 9:42 pm

Glede inteligence pa je tezko karkoli debatirat... Ni mogoče kar tako aplicirat nekih tez na vse ljudi, oz. posploševat. Sigurno je na splošni ravni manjša splošna razgledanost kot v SLO ali celi EU; a po drugi strani se tudi najdejo ljudje, ki se spoznajo na stvari katere počnejo, ki so bili po celem svetu in ki imajo zelo dobre šole narejene...

To zopet izhaja iz njihovega kapitalizma, kjer praktično nimaš nobenih možnosti za dobro ali vsa povprečno dobro izobrazbo ce se rodis v druzini ki ti nima denarja... Dobri collegi/ univerze so tam 30 000 - 50 000$ na letnik, kar bi bilo tudi večini SLO družin zelo težko plačat... USA middle class dobi za to kredite in se druzine popolnoma zapufajo, oz. varčujejo od rojstva otrok; medtem ko revni nimajo nobenih sans (razen če res dobro tečeš, pa se ga kakšen fax usmili in mu dodeli schoolarship)...

hehe... eni jejo kavijar, eni drobtine kruha; v povprečju pa vsi meso, a? :)

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Pe mar 20, 2009 10:40 pm

Kako je Amerika sploh nastala? Nastala je kot boljša nova Evropa in ta boljša nova Evropa je že nekajkrat rešila rit "superinteligentnim nadljudem" v stari Evropi. Označiti celo nacijo z neumneži je stari evropoidni rasizem, ki je že rojeval tipe kot so Hitler in podobne ase in ki očitno do danes ni izumrl.

Jaz sem imel opravka s kar nekaj Američani in vsi so bili zelo zelo inteligentni.

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn Pe mar 20, 2009 10:59 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Kako je Amerika sploh nastala? Nastala je kot boljša nova Evropa in ta boljša nova Evropa je že nekajkrat rešila rit "superinteligentnim nadljudem" v stari Evropi. Označiti celo nacijo z neumneži je stari evropoidni rasizem, ki je že rojeval tipe kot so Hitler in podobne ase in ki očitno do danes ni izumrl.

Jaz sem imel opravka s kar nekaj Američani in vsi so bili zelo zelo inteligentni.

LOL :)

Emm, v nobeno skrajnost ni dobro preveč "zabluzit", sploh tvoja je prav smešna... Sicer pa očitno ne veš veliko o zgodovini USA in tem kdo so bili njihovi prvi naseljenci. (več o teh pilgrimih in tem imaš po celem netu; tu pa je malo za šalo malo zares (American History - the south park version): http://www.youtube.com/watch?v=sLzo9pOXa-s )

Če pa misliš o Ameriki kot "promised land" oz. industrijsko velesilo in kako je to postala (to namreč šele v začetku 20. stol. z razmahom industrije) - si pa poglej se 1x filmček - nekatere stvari so bolj metaforične, a se razbere resnica... Sicer pa kakšen učbenik iz zgodovino za gimnazijsko maturo, ali vsaj wikipedio... :P

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So mar 21, 2009 12:01 am

KrEn je napisal/-a:
Andraz3d je napisal/-a: Naj se omenim da tesko prenasam tiste njihove menjalnike ob volanu in da noben od omenjenih avtov ni imel kaj več kot navadno klimo (v Taurusu 2meseca starem celo sploh gumba za klimo ni bilo - očitno odpadel ven)...

Meni je pa ročka menjalnika ob volanu zelo všeč in tudi zelo praktično je! Itak je pa avtomatik tko, da ne vem zakaj bi te to motilo saj ti ni potrebno kar naprej prestavljat. In ameriški aut. menjalniki so zakon, jaz nimam pritožb čez njih. Men res ni jasno kakšne avtomobile vam tam dajo za vozit. V enem mojem 17 let starem U.S. avtomobilu imam avtomatsko klimo, potovalni računalnik, tempomat in še cel kup bolj ali manj potrebnih igrač tudi o trdi in ceneni plastiki ni sledu, celotna armatura je oblečena v mehak umeten materijal, ki deluje zelo udobno in tudi je. V drugem prav tako 17 let starem avtu imam pa res ročno klimo in tudi tudi plastika armature ni prav lepa je trda in taka kot v evropskih tovornih vozilih in kombijih (citroen, mercedes, pižo...). Niso vsi am. avtomobili enaki! So različni cenovni razredi in za različne namene, logično tko je povsod. In en model avta lahko dobiš z vso najhujšo opremo tudi z "žlahtnejšo" notranjostjo ali pa popolnoma špartansko opremo.
Po tem kaj si še napisal kaj te moti pri ameriških avtomobilih je bolj stvar okusa in tuki nimaš kaj. Meni je pa vse to všeč! In tu nima veze a je dobro ali ni dobro! Zame je dobro in boljše od večine evropskih avtov, ki sem jih verjetno vozil več kot ti ameriških.

Uporabniški avatar
KrEn
Novinec

Napisal/-a KrEn So mar 21, 2009 1:08 am

Najprej naj rečem da nisem vozil / niti bil vožen v vseh USA avtih, tako da ta argument je res na mestu - da pa mogoče nekje obstaja ali je obstajal kakšen ameriški avto, ki ni totalno izgubljen... a...

(deloma moje mnenje / deloma z neta)
Glede na to da je zdaj naslov kriza naj še dodam ekonomsko analizo zakaj ta tri glavna ameriška avtomobilska podjetja sploh še poslujejo (sploh GM in Ford).

Očitno je da jim prodaja (iz meni sicer očitnih razlogov (že prej) + dodatno krize (trenutno)) ne gre najbolje, problem je v tem, da si USA ne more privoščit njihovega propada v času takšne finančne krize, zato jim skos daje dodatno denarno pomoč (en dan 15 MLRD $, nato se vec (kljub zagotovilu "velike trojice da je to - to")...). Problem je v šibkosti ameriškega bančnega sistema in trenutnem kroničnem pomankanju denarja. Če bi namreč prišlo do stečaja bi se namreč vse banke, ki so dale posojila znašle na strani upnikov in bile enakomerno poplačane (s tem bi dobile le manjši del sredstev ki jih tako "še imajo" v obliki terjatev do omenjenih koncernov). S tem bi prišlo do propada dodatnih bank in bančne krize ter mogoče tudi zloma celotne USA ekonomije...

To je tudi odličen primer, kako v bistvu z prezadolževanjem velikih firm (ki so vrednejša od celotnega kapitala bank) sami sebi ustvarjajo obstanek... Enako bi bilo pri nas. Ne vem sicer kako je z obveznimi rezervami v ZDA, ampak pri nas morajo banke imeti le 20% denarja "v gotovini", vse ostalo je lahko v naložbah... Kar pomeni da se v primeru razglasitve stečaja premoženje banke čez noč zdesetka... Tako da nimajo druge kot pa še naprej filat denar v črno luknjo kar predstavljajo za USA ta tri podjetja trenutno. (denarja pa banke več nimajo (na mednarodnem trgu se položaja zavedajo in tudi ne bo nič), tako da to pade na pleča države, ki mora dajat "nepovratna" sredstva...)

:)

LP

Nekaj sem od tega na internetu bolj kot ne dobesedno prebral / nekaj sam povezal / predebatiral...

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So mar 21, 2009 7:10 am

Tako da nimajo druge kot pa še naprej filat denar v črno luknjo kar predstavljajo za USA ta tri podjetja trenutno. (denarja pa banke več nimajo (na mednarodnem trgu se položaja zavedajo in tudi ne bo nič), tako da to pade na pleča države, ki mora dajat "nepovratna" sredstva...)

Trenutno še dajejo denar, ko ga ne bodo več bo pa počilo!

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Kriza ameriške avtoindustrije - odsev krize vrednot?

Napisal/-a Pero So mar 21, 2009 8:37 am

cruiser1 je napisal/-a:Edit esem
Ta tema se je razvila iz OFF-a in je preseljena iz teme o novih Fordovih avtomobilih Flex itd, ki jo lahko najdete tu v Vozilih prihodnosti.

...............................................................................................................................

martin_krpan je napisal/-a: Motor krasita dva turbopolnilnika in neposredni vbrizg. Nič novega za Evropo, boste rekli, v ZDA pa tako naprednih motorjev ni veliko. Po Flexu bo motor dobila še množica drugih avtomobilov v koncernu namesto zastarelih V8, v prihodnosti pa se pričakuje še dvolitraš podobne gradnje.

In kaj je tu tako naprednega?? Turbo polnilnik in neposredni vbrizg? Hočeš povedat, da kaj takega ni v ameriških avtomobilih?
V8 motorji niso nič bolj zastareli samo turbine pač ne potrebujeo, ker imajo že dovolj moči.

Serijski: Ford Mustang 1979 2,3 L turbo, Dodge Daytona(+ES, Lebaron...) 1984 2,2 l Turbo, GM Sunbird 2,0 turbo 1990, Gran national 1986 3,8 turbo....

Drugače pa: avtomatika in mali turbo ne grejo lepo skupaj, torej se večina raje odloči za večji motor + avtomatik. Pa še upoštevajte da je bil bencin skoraj vedno 1/2 cenejši kot v evropi, da so omejitve hitrosti nižje, da ljudje naredijo več kilometrov z avtom, itd....

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! So mar 21, 2009 10:01 am

KrEn je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:Kako je Amerika sploh nastala? Nastala je kot boljša nova Evropa in ta boljša nova Evropa je že nekajkrat rešila rit "superinteligentnim nadljudem" v stari Evropi. Označiti celo nacijo z neumneži je stari evropoidni rasizem, ki je že rojeval tipe kot so Hitler in podobne ase in ki očitno do danes ni izumrl.

LOL :)

Emm, v nobeno skrajnost ni dobro preveč "zabluzit", sploh tvoja je prav smešna... Sicer pa očitno ne veš veliko o zgodovini USA in tem kdo so bili njihovi prvi naseljenci. (več o teh pilgrimih in tem imaš po celem netu; tu pa je malo za šalo malo zares (American History - the south park version): http://www.youtube.com/watch?v=sLzo9pOXa-s )

Če pa misliš o Ameriki kot "promised land" oz. industrijsko velesilo in kako je to postala (to namreč šele v začetku 20. stol. z razmahom industrije) - si pa poglej se 1x filmček - nekatere stvari so bolj metaforične, a se razbere resnica... Sicer pa kakšen učbenik iz zgodovino za gimnazijsko maturo, ali vsaj wikipedio... :P

Prjatu, ne rabim gimnazijskih učbenikov iz zgodovine, ti pa drugega očitno nisi študiral. Dejstvo je, da je v ZDA odselilo 200 mio. Evropejcev, od katerih jih je zelo malo prišlo nazaj. Če bi ne bli zadovoljni, bi lahko prišli nazaj. A kam bi se vrnili? V prenaseljeno Anglijo? Na lačno Irsko? V prenaseljeno in s krvjo prepojeno Nemčijo? V napol razvito Avstroogrsko? V ruralno, lačno in prenaseljeno Italijo? V tistem času je bila Amerika definitivno obljubljena dežela, o tem govorijo zgodovinska dejstva. Američani so po krvi Angleži, Nemci, Irci, Italijani, Afričani, Poljaki, Francozi, Španci, Slovenci itd. zlahka bi jo poimenovali Nova Evropa. 100 let nazaj je bila Evropa regija v razvoju. Tudi 50 let nazaj. Slovenci imamo šele 19 let demokratične volitve. Če ne bi bilo teh zabitežev, bi bila Francija bivša sovjetska republika, vse do Atlantika bi stala propadajoča realsocialistična blokovska naselja, povprečna plača na Nizozemskem pa bi bila 300€. Tako da, če ima kdo pravico koga označevati za zabiteže, so Američani pred nami.

Ne se imet za nadljudi, to bi moralo izumreti 1945, pa očitno ni.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Re: Kriza ameriške avtoindustrije - odsev krize vrednot?

Napisal/-a cruiser1 So mar 21, 2009 4:45 pm

Pero je napisal/-a: Gran national 1986 3,8 turbo....

UUU! Tole je huda zadeva! Zelo lep avto in zelo dober motor! GM 3.8l je eden izmed najboljših motorjev na svetu. Tale grand national se je komot kosal s corvetto in drugimi športaki.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov