Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So maj 02, 2009 7:50 pm

chevy je napisal/-a:Uuuu, jaz sem pa mislil, da je najstarejša znamka Daewoo...

-> :lol:

to še obstaja :?:

P.S sliko drugič zmanjšat, bi rabil plazmo 3 metre, da bi lahko normalno prebral "lenivčev" tekst

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So maj 02, 2009 8:31 pm

Nebom trdil, pa tudi po guglu se mi neda iskat, samo če še kaj prav vem je Škoda prej naredija avtomobil kot Fiat.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Ne maj 03, 2009 12:20 am

sašo5 je napisal/-a:
chevy je napisal/-a:Uuuu, jaz sem pa mislil, da je najstarejša znamka Daewoo...

-> :lol:

to še obstaja :?:

P.S sliko drugič zmanjšat, bi rabil plazmo 3 metre, da bi lahko normalno prebral "lenivčev" tekst

Seveda obstaja... v naših srcih :lol:

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne maj 03, 2009 8:46 am

Zanimivo pa je za VW, da če Hitlerja nebi bilo, nebi bilo niti VW znamke.

Pobudnik ustanovitve je bil Adolf Hitler (11. februar 1933 v Berlinu na avtomobilski razstavi). Želel je avtomobil, ki lahko na avtocesti razvije trajno hitrost 100 km/h, ima 4 za družino primerne sedeže, skromno porabo goriva in stane manj kot 1000 takratnih Mark. Naročilnico za prototip je dobil leta 1934 Ferdinand Porsche. Kmalu je nastal Hrošč (Maikäfer). Ker nemška avtomobilska industrija ni bila zainteresirana, je bila izgradnja tovarne zaupana DAF (nemški delavski fronti).

VIR:http://sl.wikipedia.org/wiki/Volkswagen

Porshe je izdelal prototip za VW hrošč. Torej korenine VW segajo h Porsheju.
Danes pa je večinski lastnik VW-ja lih Porshe. Res zanimivo, kako se zgodovina ponavlja.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Ne maj 03, 2009 10:09 am

Mercedes- prvi avto če se ne motim 1886
vse ostalo je pomoje mlajše
lp

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Ne maj 03, 2009 10:13 am

odvisno pod kaj definirate avto, drugače je bilo prvo vozilo na parni pogon že leta...

http://www.ausbcomp.com/~bbott/cars/carhist.htm

preberte si.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne maj 03, 2009 11:12 am

kljukec je napisal/-a:Mercedes- prvi avto če se ne motim 1886
vse ostalo je pomoje mlajše
lp

Tudi jaz mislim tak, bi mogo malo poguglat :lol:

Klemenko83
Nov uporabnik

Napisal/-a Klemenko83 Ne maj 03, 2009 3:47 pm

MB bo tista prav stvar! :D
Having a 12 second Honda car is just like coming out of the closet; You're going to surprise a bunch of people, but in the end you're still gay.

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Ne maj 03, 2009 4:44 pm

happy? :?

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Ne maj 03, 2009 7:40 pm

moj-avto je napisal/-a:Zanimivo pa je za VW, da če Hitlerja nebi bilo, nebi bilo niti VW znamke.

Pobudnik ustanovitve je bil Adolf Hitler (11. februar 1933 v Berlinu na avtomobilski razstavi). Želel je avtomobil, ki lahko na avtocesti razvije trajno hitrost 100 km/h, ima 4 za družino primerne sedeže, skromno porabo goriva in stane manj kot 1000 takratnih Mark. Naročilnico za prototip je dobil leta 1934 Ferdinand Porsche. Kmalu je nastal Hrošč (Maikäfer). Ker nemška avtomobilska industrija ni bila zainteresirana, je bila izgradnja tovarne zaupana DAF (nemški delavski fronti).

VIR:http://sl.wikipedia.org/wiki/Volkswagen

Porshe je izdelal prototip za VW hrošč. Torej korenine VW segajo h Porsheju.
Danes pa je večinski lastnik VW-ja lih Porshe. Res zanimivo, kako se zgodovina ponavlja.

pa še to je Ferdi ukradel od Čehov :roll:
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne maj 03, 2009 8:47 pm

Škoda Octavia nekoč in danes.
Octavia iz leta 1959 še bred vdorom Sovjetske Zveze na ozemlje Češke.
Slika

Pa nova

Slika

Slika

Ime OCTAVIA se je ohranilo.

Ime SUPERB se je ohranilo še iz časa japonskega carja.
Tak je bil nekoč
Slika

Današnji
Slika
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
Nissan fan
Nov uporabnik

Kraj: Gorenjska je moj dom

Napisal/-a Nissan fan Ne maj 03, 2009 8:57 pm

Ja kje ste pa Tatro pozabil?
1897 so izdelali prvi avto - Präsident.
Aja, je pa to češka firma
Človek se boji časa, a čas se boji NISSANa hehe

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne maj 03, 2009 9:15 pm

Nekaj starih slik od Tater:Slika
Slika

Po slikah sodeč so Nemci kopirali Hrošča od Tatre.

Slika
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Ne maj 03, 2009 9:24 pm

Da se naute kregal - prvi avto je izdelal Ferdinand Verbiest leta 1678 za kitajskega cesarja Chien Lung-a. Bil je pa na parni pogon. Tako da ne veliko lapat o raznih Daimlerjih itd. :twisted:
Katera je pa najstarejša firma avtomobilov, je pa stvar debate... Mnogi so začeli v drugih vodah - npr. ameriški Studabaker, ki je najprej izdeloval kočije (od 1852).

Uporabniški avatar
Nissan fan
Nov uporabnik

Napisal/-a Nissan fan Ne maj 03, 2009 9:25 pm

Uporabniški avatar
Nissan fan
Nov uporabnik

Napisal/-a Nissan fan Ne maj 03, 2009 9:26 pm

dask je napisal/-a:Da se naute kregal - prvi avto je izdelal Ferdinand Verbiest leta 1678 za kitajskega cesarja Chien Lung-a. Bil je pa na parni pogon. Tako da ne veliko lapat o raznih Daimlerjih itd. :twisted:
Katera je pa najstarejša firma avtomobilov, je pa stvar debate... Mnogi so začeli v drugih vodah - npr. ameriški Studabaker, ki je najprej izdeloval kočije (od 1852).

No ja... Tatra je začela z izdelavo kočij in sani leta 1850 :lol:

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne maj 03, 2009 9:35 pm

VW zgodovina pred drugo svetovno vojno sega v češko Tatro. Torej hrošč je delno tudi sad od Čehov in ni toliko nemški Porshejev ponos.
Dejansko za hrošča in VW znamko je lahko ponosna tudi Češka.

PREBERITE:

Velik del projekta je bil Beetle zgleduje po naprednih Tatra avtomobili Hans Ledwinka, zlasti T97. This car also had a streamlined body and a rear-mounted 4 cylinder horizontally-opposed air-cooled engine. Ta avto je imel tudi racionalizirati telo in zadaj nameščenih 4 valj vodoravno-nasprotovali zračno hlajeni motor. The Tatra V570, a prototype for a smaller car, also shows quite a resemblance to the later Volkswagens. V Tatra V570, prototip za manjši avto, prav tako kaže precej spominja na kasnejši Volkswagens. According to the book Car Wars, Adolf Hitler called the Tatra 'the kind of car I want for my highways'. [ 4 ] In the same book, it is said that Ferdinand Porsche admitted 'to have looked over Ledwinka's shoulders' while designing the Volkswagen. [ 4 ] Tatra launched a lawsuit, but this was stopped when Germany invaded Czechoslovakia . Glede na knjigo Car Wars, Adolf Hitler imenovan Tatra "vrste avtomobilov želim za mojega avtocestah". [4] V isti knjigi, je dejal, da je Ferdinand Porsche priznal "da je pogledal skozi Ledwinka na ramenih", medtem ko oblikovanje Volkswagen. [4] Tatra je sprožila tožbo, vendar je bilo to ustavljeno, ko Nemčija Provalila Češkoslovaškem. At the same time, Tatra was forced to stop producing the T97. Hkrati je bila Tatra prisiljena ustaviti proizvodnjo T97. The matter was re-opened after WW2 and in 1961 Volkswagen paid Tatra 3,000,000 Deutsche Marks in compensation. Zadeva je bila ponovno odpreti po WW2 in 1961 Volkswagen plača Tatra 3000000 Deutsche Marks na odškodnine. These damages meant that Volkswagen had little money for the development of new models and the Beetle's production life was necessarily extended. To je pomenilo, da škode Volkswagen imel nekaj denarja za razvoj novih modelov in Beetle proizvodnje življenju je nujno podaljšati. Tatra ceased producing passenger cars in 1950, then resumed again in 1954 as a manufacturer of large luxurious cars and limousines under various Communist governments in Czechoslovakia . Tatra prenehali proizvodnjo osebnih vozil v letu 1950, nato pa so ponovno začeli leta 1954 kot proizvajalec velikih luksuznih avtomobilov in limuzine v različnih komunističnih vlad v Češkoslovaški. Even its last limousines showed similarities to the Beetle, as they were rear-engined and air cooled. Tudi zadnje Limuzine pokazali podobnosti v Beetle, kot so bile zadnje motorjem in zračno hlajenje. Tatra is now a truck manufacturer.

VIR:http://translate.google.si/translate?hl=sl&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Beetle&ei=EAH-SfnLJoSw_AaBqYCpBA&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dtatra%2Bvw%26hl%3Dsl%26rlz%3D1W1SUNA_en%26sa%3DG
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne maj 03, 2009 10:02 pm

mihaing je napisal/-a:odvisno pod kaj definirate avto, drugače je bilo prvo vozilo na parni pogon že leta...

http://www.ausbcomp.com/~bbott/cars/carhist.htm

preberte si.

Z linka:

The first vehicle to move under its own power for which there is a record was designed by Nicholas Joseph Cugnot and constructed by M. Brezin in 1769. A replica of this vehicle is on display at the Conservatoire des Arts et Metiers, in Paris.

O tem smo tudi tu že pisali
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 44a386d1ad

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Ne maj 03, 2009 11:00 pm

Sem mislo da govorimo o prvem avtu na motorni pogon...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov