Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe jun 05, 2009 9:10 pm

Eni pa res uživate, ko komplicirate ?! table za zoožanje pasu so postavljene že kilometer ali dva prej, ponekod tudi 6 km prej, pa te skoz opozarjajo na to! se pravi, ga ni "junaka" ki lahko reče, da nimaš dovolj časa se razvrstit na vozni pas. Za vse tiste kamikaza voznike, ki hočejo priletet zadnjih 10m pred koncem pasu na vozni pas pa jih osebno ne jeb**! Nisi na cesti zato, da me ogrožaš, ampak zato da prideš na cilj, brez nepotrebnega preseravanja!

LP

Uporabniški avatar
tads
Novinec

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a tads Pe jun 05, 2009 9:11 pm

tisti ki so se danes vozili iz celja proti MB so vrjetno videli kako se znajo tovornjakarji prehitevati in narediti zastoje :x :x

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe jun 05, 2009 9:28 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Eni pa res uživate, ko komplicirate ?! table za zoožanje pasu so postavljene že kilometer ali dva prej, ponekod tudi 6 km prej, pa te skoz opozarjajo na to! se pravi, ga ni "junaka" ki lahko reče, da nimaš dovolj časa se razvrstit na vozni pas. Za vse tiste kamikaza voznike, ki hočejo priletet zadnjih 10m pred koncem pasu na vozni pas pa jih osebno ne jeb**! Nisi na cesti zato, da me ogrožaš, ampak zato da prideš na cilj, brez nepotrebnega preseravanja!
LP
In če je tabla 6 km prej, a pol mora po vaše levi pas že od tam naprej bit prazen?
Zakaj, a je kakšen predpis da morajo vsi na desni pas, že samo ob prvem namigu na zožitev, ki bo čez x kilometrov? Mislim, res me zanima.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Pe jun 05, 2009 9:36 pm

Seveda ni, ker bi potem lahko en pas kar zaprli že prej ... in bi bilo isto :)
Če pa bi se vsi vozili po desnem pa bi bilo manj težav potem pri zožanju. Vrsta pa bi bila dupla :)

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe jun 05, 2009 10:25 pm

sm že v temi o uporabi smernikov napisal svoje mnenje o idotskem ravnanju frajerjev v tovornjakih...ka se majo za kurčit če so počasni, zginejo naj na svoj pas nas pa pustijo pr mir, če se bo tako nadaljevalo jih nikoli več ne bom spušča predse na zožitvah, kar naj se ustavi in čaka da se ga kdo usmil...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Pe jun 05, 2009 10:57 pm

sonic je napisal/-a:Zakaj, a je kakšen predpis da morajo vsi na desni pas, že samo ob prvem namigu na zožitev, ki bo čez x kilometrov? Mislim, res me zanima.

A ti gre moj post v nos, očitno si se našel med tistim kamikaza vozniki? :lol:

Ne pravim, da se moraš 6 km prej razvrstit, jaz pravim, da imaš 6 km AC dovolj, da se ti uspe na takšni razdalji vključit na desni pas? Razumljivo?
V kolikor nekdo tega ni sposoben, pa naj vrne izpit.

LP

bolfenk1
Nov uporabnik

Napisal/-a bolfenk1 So jun 06, 2009 12:30 am

Vsem, ki se zgražate nad "idioti", ki se peljejo po voznem pasu do same ovire in se potem "vrivajo" na drug pas, kot tudi tistim, ki mislite, da sistem zadrge v tem primeru ne velja, toplo priporočam naslednjo štirikoračno metodo:

1. še enkrat naj pogledajo že prej prilepljen link: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=38&L2_ID=816
Tukaj je lepa slikica, pismeni pa bodo znali prebrati tudi naslednje:
Pravilno ravnanje pri pravilu z zadrgo je, da se zapolnita oba prometna pasova do združevanja obeh kolon v eno po načelu zadrge, kar pomeni en avto z desne kolone, eden z leve kolone, pa spet eden z desne. Če se vsi ravnajo po tem pravilu, je združevanje dveh kolon v eno najhitrejše, vsak pa tudi natančno ve, kako bo prišlo do vključevanja. Nepravilno je, če se vozila začno že prej vključevati v eno kolono, saj tedaj pride do zmede, ki samo upočasni kolono.

2. nadalje priporočam, da kdaj vsaj od daleč pogledajo ZVCP, če ga že nikoli niso prebrali. Prvi odstavek 26. člena namreč pravi:
(1) Na smernem vozišču z dvema ali več označenimi prometnimi pasovi mora voznik voziti po sredini prometnega pasu.

Peti odstavek pa:
(5) Če je na smernem vozišču iz prvega odstavka tega člena na enem od prometnih pasov onemogočen promet vozil zaradi ovire ali se pas konča, so vozniki, ki vozijo po sosednjem prometnem pasu dolžni omogočiti vključevanje na ta prometni pas tako, da vozijo s primerno hitrostjo in na takšni razdalji do vozila pred seboj, da se lahko izmenoma vključi v promet še po eno vozilo (sistem zadrge).

Torej: tukaj ni govora o kakršnem koli posebnem znaku. Vozila na nezaprtem voznem pasu morajo voziti s tako varnostno razdaljo, da se lahko vmes vključi vozilo iz drugega pasu. Tudi tisti tovornjaki, ki vozijo preko dveh pasov, delajo prekršek in zaslužijo kazen.

3. Sedaj, ko to dvoje veste, zažgite svoje vozniško dovoljenje in pojdite ponovno v avtošolo in napravite izpit.

4. Potem se odpeljite kam v tujino da boste videli, kako ta sistem lahko v civiliziranem svetu (npr. nemčija) super funkcionira.

Pri nas pa se vsi razvrstijo v en pas že nekaj km pred zožitvijo - končni efekt je tak, kot da bi zožitev (delovišče) bila bistveno daljša, kot je v resnici. Nastajajo daljše kolone in daljši zastoji kot bi bilo to potrebno.
Enkrat sem tudi že videl policaja, kako je v takem primeru mahal voznikom, naj vendar vozijo po "zaprtem" pasu do zožitve in se šele tam vključijo na drugi vozni pas.

Za konec pa še dve pojasnili s prometne svetovalnice v zvezi s to tematiko:
http://www.varnostvprometu.org/index.php?nStran=ps&nPod=odg&nSvet=fj&id=2898

http://www.varnostvprometu.org/index.php?nStran=ps&nPod=odg&nSvet=vr&id=1856

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So jun 06, 2009 2:34 am

Sami pametnjakoviči, pa noben ne zna vozit, vsi se pa na neke zakone sklicujete, upoštevate jih pa ne! Zakaj lahko sistemi zadrge v tujini (na zahodu) tako pretočno laufajo?

Sistem zadrge bi bilpri nas uporaben, če bi vsakdo na voznem pasu pred sabo pustil plac za en avto in ko bi prišlo do zožanja, bi se avto iz prehitevalnega pasu lahko vključil brez ustavljanja in vožnja bi potekala nemoteno z malo manjšo hitrostjo.
KER PA VAS VEČINA NE ZNA VOZIT, SE NABIJETE TISTEMU PRED SABO NA RIT TAKO NA PREHITEVALNEM KOT NA VOZNEM PASU IN POTEM SE JE POTREBNO NA VOZNEM PASU USTAVLJAT, KER SE IZ PREHITEVALNEGA PASU NE MOREJO NORMALNO VKLJUČIT NA VOZNI PAS.

Sam vedno pustim plac za en avto pred sabo, da se lahko iz prehitevalnega pasu vključijo. Mi gre pa na živce, ko se je treba ustavljat, zato, ker ljudje ne puščate prostora pred sabo. In zato dam čisto prav tovornjakarjem in jih podpiram - takrat ko to naredijo, postane vsaj pred njimi malo bolj pretočno, pa še to ne vedno, ker se vedno najde nekdo, ki na hitro skoči iz voznega pasu na prehitevalnega, da bi še par avtomobilov prehitel. (pa da ne bo do rekel, da si kaj zmišljujem, vsak teden grem vsaj 2x iz lj v mb in nazaj - faks ob delu)

Pač ko se boste naučili da se v sistemu zadrge vozi z malo večjo varnostno razdaljo (da se lahko ostali vključijo na vaš pas), bodo tudi tovornjakarji nehali blokirat pasove. Do takrat pa lepo pi*dite in jokajte v kolonah na naših cestah - PAČ STE BALKANCI in to kažete še posebej na cestah, zato vam tukaj kolikortoliko kulturni vozniki ne moremo pomagat!!! To boste morali sami spoznati, pa kej u svojih glavah poštimat, da bodo taka zožanja bolj pretočna.

Zdej se pa spljuvajte, ker drugega itak ne znate, že jutri boste pa spet vozili 5cm za ritjo tistega pred vami in se boste spraševali, zakaj so kolone.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p So jun 06, 2009 8:13 am

Sprva se nisem mislil vmešavati, ker je enkrat že bila podobna tema, v kateri sem sodeloval, ampakje enostavno preveč uporabnikov, ki nimajo pojma o ZVCP, še manj pa o sistemu zadrge ali kdaj to pravilo stopi v veljavo. In to jim tudi do smrti ne bo šlo v glavo. V praksi pa sploh ne.

@bolfenk: dobro si spisal, hvala ti. Ampak verjetno bo zdaj naval nate. Že samo v tej temi bi lahko naštel vsaj 5 uporabnikov, ki pametujejo ravno v obratno smer kot bi naj dejansko bilo.

@nebivedu: hvalabogu se še najdejo nekateri, ki v praksi razumejo, da pusti pred sabo prostora za en avto. In tudi ko se vključuješ se ne izsiljuje, da mora nekdo spustiti dva avta na odprt pas - torej če se vključuješ in je pred tabo še en avto ki se tudi vključuje, potem se ti ne vključiš pred isti avto kot tisti pred tabo. In vključuje se tik pred zaporo in ne 6, 4, 2, ali 1 km prej!

Ampak žal lahko zadrga deluje samo, če jo upošteva večina. Vendar te večine še dolgo ne bo. Dokaz je že ta tema in še katera druga, kjer večina blebeta ravno kontra.
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 So jun 06, 2009 9:52 am

Ja, to da bi vsak pustil pred sabo za 1 avto placa, bi bilo v idealnem primeru zadrge. Ker je pa pri nas stanje daaaleč od idelanega, s ti v tisto luknjo naguzijo ene 4.
Sej to je vse jasno, do zožitve bi morala biti oba pasa polna, ampak ne tako, da po prehitevalnem uletavajo avti s 130+, ampak da bi se obe koloni premikali z enako hitrostjo, pri tem da bi na obeh pasovih imeli vozniki za 1 avto placa vmes. Ker pa takega idealnega primera še nisem opazil na cesti, je manj živce parajoče, da se že prej spravim na vozni pas - ker me kasneje ne bo noben več spustil. Na žalost.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p So jun 06, 2009 10:07 am

nebivedu je napisal/-a:...vsak teden grem vsaj 2x iz lj v mb in nazaj - faks ob delu...

OFF: Mogoče hodiš na FERI? In ponavadi parkiraš čez en velik štor na Prežihovi? Tam blizu sem doma in pogosto zasledim neko belo-modro ferozo parkirano tam, kjer noben drug avto ne more, ker so prenizki? :D

ON: Jep, energetik81, na žalost. Ne vem kaj bi blo treba, da bi se stanje spremenilo? Mogoče enomesečna akcija z oglasi po TV, policaji, ki bi urejali promet ob zožitvah, zloženke na dom, svetlobne table o zadrgi,...? In kdaj pa kdaj kakšno kazen podariti, tistim ki se najbolj rinejo, ne glede na to na katerem pasu so. Ampak dvomim da bi na dolgi rok to kakorkoli pomagalo.
Slika

Uporabniški avatar
Foto Jovo
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a Foto Jovo So jun 06, 2009 10:12 am

@bolfenk in @nebivedu se podpišem pod vajin post :!:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So jun 06, 2009 10:13 am

Za vse tiste, ki ste tako pametni, da ZVCP za vas ne velja in ste prepričani da strokovnjaki prometne stroke blejejo v prazno lahko samo povem primer, ki se je zgodil pred kratkim in v katerem sem bil priča.

Dve koloni a zožitev je bila iz voznega na prehitevalni pas. Tik pred tablami se je vozilo iz voznega (zaprtega) hotelo uvrstiti na prehitevalni pas a en tak butl je zanalašč potegnil, da bi preprečil, kao po njegovo, vrivanje in avta sta trčila.

V glaven ta butl je nato razgrajal po cesti in se drl ter histeriral, dokler ni prišla policija. Policaj je lepo mirno povprašal nekaj voznikov/prič vključno z mano, kaj se je zgodilo in je enostavno temu butlu prisolil kazen ter napisal v poročilo, da je 100% kriv, ker ni upošteval pravil zadrge in pustil, da bi se vozilo normalno vključilo na ta pas.

Tako, da vsi tisti, ki mislite kako prav imate, k ne upoštevate ZVCP in če bo prišlo do nesreče ob neupoštevanju zadrge boste lepo mastno kasirali, tako kazen kot zavarovalnico in kupončke.

Pa srečno vožnjo in kar nadaljujte s tem arogantnim obnašanjem... pregovor pravi, da za vsako rit raste palica. ;)

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R So jun 06, 2009 11:34 am

bam88 je napisal/-a:..Ce vidim, da kdo tisci v pas ker je naletel na zozano cesto in ne more naprej, zapeljem pred mano vozecim vozilom kaksn meter za ritjo, da oni i**** nima sans izsiljevat, da bi se vkljucil.

_furby_ je napisal/-a:ce lahko vsi normalni vozniki pocakajo lepo v koloni...res ne vem kaj pridobis ce se rines zadnji moment not, kvecemu kako riso po avtu.

eljuero je napisal/-a:
bam88 je napisal/-a:Takih jest sploh ne spuscam. Ce vidim, da kdo tisci v pas ker je naletel na zozano cesto in ne more naprej, zapeljem pred mano vozecim vozilom kaksn meter za ritjo, da oni i**** nima sans izsiljevat, da bi se vkljucil. .

Že, že, samo kaki butli te izsilijo pa če mu daš samo 1 cm placa. j**e se njemu in kar zapelje z nosom ... drugega kot da ga spustiš ne moreš, če nočeš imeti pleha zvitega. Zdaj se pa žali. Skratka kultura nekaterih je res na nivoju. In če so takšni za volanom, so ziher tudi v življenju obnašajo enako.

GiGi1985 je napisal/-a:Eni pa res uživate, ko komplicirate ?! table za zoožanje pasu so postavljene že kilometer ali dva prej, ponekod tudi 6 km prej, pa te skoz opozarjajo na to! se pravi, ga ni "junaka" ki lahko reče, da nimaš dovolj časa se razvrstit na vozni pas. Za vse tiste kamikaza voznike, ki hočejo priletet zadnjih 10m pred koncem pasu na vozni pas pa jih osebno ne jeb**! Nisi na cesti zato, da me ogrožaš, ampak zato da prideš na cilj, brez nepotrebnega preseravanja!

LP

V glavnem, sem tudi sam hotel napisat post v stilu mojih nekaj predhodnikov pa vidim, da je bilo to že storjeno namesto mene.

V citiranih postih pa se skriva zakaj sistem zadrge dostikrat ne deluje. Zato ker so objestni vozniki v bistvu "fovš" ker so se oni vključili že 6 km prej, drugih (ki so pa btw po pravilih pripeljali) pa zato ne bodo spuščali in furali 3 cm sprednjemu za ritjo, da je še večja možnost za nesrečo.

Ker pa je tema o tovornjakarjih jih pa tudi malo razumem, saj se pred njih res kdaj kdo vključuje zadnji cm, potem pa mu je po možnosti še potrebno bremzat, ker spredaj stoji kolona.

lp
Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic So jun 06, 2009 11:35 am

GiGi1985 je napisal/-a:
sonic je napisal/-a:Zakaj, a je kakšen predpis da morajo vsi na desni pas, že samo ob prvem namigu na zožitev, ki bo čez x kilometrov? Mislim, res me zanima.

A ti gre moj post v nos, očitno si se našel med tistim kamikaza vozniki? :lol:

Ne pravim, da se moraš 6 km prej razvrstit, jaz pravim, da imaš 6 km AC dovolj, da se ti uspe na takšni razdalji vključit na desni pas? Razumljivo?
V kolikor nekdo tega ni sposoben, pa naj vrne izpit.
LP

Kaj hudiča naj bi bil 'kamikaza voznik'? Ponavadi se vključim na desni pas malo pred zožitvijo (ampak ne 1 km prej, no). In je treba potem ustavljet, ker eni frajerčki gredo tik do fizične zožitve, runkeljni na zoženem pasu pa jih ne spuščajo in vozijo 5 cm drugemu za ritjo. Bebci ne vedo, da bi bilo za vse lažje, če bi tistega pač spustil notri. Saj je nebivedu lepo razložil tudi tistim, ki so prišli malo prepozno , ko se je razdeljeval IQ.

Ne me obkladat pa nekaj vnaprej očitat, ker bi lahko tudi jaz tebi. Pa ne bom, ker mi ni treba - je že nebivedu povedal, kar vam gre.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero So jun 06, 2009 12:29 pm

eclipse_R je napisal/-a:V citiranih postih pa se skriva zakaj sistem zadrge dostikrat ne deluje. Zato ker so objestni vozniki v bistvu "fovš" ker so se oni vključili že 6 km prej, drugih (ki so pa btw po pravilih pripeljali) pa zato ne bodo spuščali in furali 3 cm sprednjemu za ritjo, da je še večja možnost za nesrečo.lp

Jaz te najbolj ne razumem ali pa si morda sarkastičen :)

Sistem zadrge res ne bi bil noben problem, če bi se vsi obnašali kot treba. Je pa in bo dalje očitno tako kot lajf nasploh. Znajdi se ali pa trpi. Eni bodo več ali manj čakali v koloni, eni pa mimo kolone do fizičnega zožanja in smuk noter, v sebi pa potem zadovoljstvo, kaki dase so. Pa da ne bo pomote, ja, tudi takega je potrebno spustiti po sistemu zadrge.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak So jun 06, 2009 1:43 pm

Svaka čast mravljam, narava jih je obdarila z manjšo inteligenco kot človeka, vendar je treba vedeti, da pri mravljah ne obstaja neumnost, ravnodušnost, pohlep, zavist, sovraštvo in podobno.
Naj vas opomnim, da je vozniška kultura odraz splošnega mantalnega stanja naroda ali države in ravnokar se spomnim žurnalovega intervjuja znane psihiatrinje, ki že v naslovu pravi, da je vsak drugi državljan zrel za psihiatra.
Kar se pa tiče tovornjakov si v Italiji ali Avstriji ne upajo delati red na cesti - predvidevam, da si ne upajo ker jih je strah. Tam ni divjega zahoda.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So jun 06, 2009 6:10 pm

Zadnje cajte opažam da je 3/4 voznikov na AC "angležev", vsi vozijo po prehitevalnem pasu cca 100kmh, na voznem so samo tovornjaki, ratala je navada da se prehiteva po desni strani in še neki mi ni jasno,
zadnjič sem šel v LJ in se vključim na Uncu na AC, pospešim normalno do 130 in naenkrat vidim kakšnih 500m naprej da ljudje vključujejo 4 žmigavce in vsi smo zmanjšali na 40kmh. Si mislim, zihr je spet kakšna nesreča. In tako se peljemo kakšna 2km in potem spet vse normalno, pospešimo, nikjer se nič ne dogaja. Pridem do Vrhničnega klanca približno do železniškega mostu in spet kolona, vsi stojimo :? Vse zabasano, premikali smo se 10kmh do Verda (kjer je postavljen radar). Ena provida gre po odstavnem pasu malo za kontrolo, potem spet pospešimo do 130kmh, spet nikjer nič.

In da mi zdaj nekdo razloži zakaj vse to če ni bilo nobenih del na cesti, nobene nesreče, kakšnih tovornjakarjev tud ni blo opazit da bi prehitevali, pa še nedelja je bla, nč posebne gužve :bonk :bonk

Edino kar si lahko mislim, da folk ne zna vozit in to je vsak dan slabše. :jao:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu So jun 06, 2009 8:19 pm

uros_p je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:...vsak teden grem vsaj 2x iz lj v mb in nazaj - faks ob delu...

OFF: Mogoče hodiš na FERI? In ponavadi parkiraš čez en velik štor na Prežihovi? Tam blizu sem doma in pogosto zasledim neko belo-modro ferozo parkirano tam, kjer noben drug avto ne more, ker so prenizki? :D

ON: Jep, energetik81, na žalost. Ne vem kaj bi blo treba, da bi se stanje spremenilo? Mogoče enomesečna akcija z oglasi po TV, policaji, ki bi urejali promet ob zožitvah, zloženke na dom, svetlobne table o zadrgi,...? In kdaj pa kdaj kakšno kazen podariti, tistim ki se najbolj rinejo, ne glede na to na katerem pasu so. Ampak dvomim da bi na dolgi rok to kakorkoli pomagalo.

Parkiram na smetanovi. Je tut en velik štor tam. Avto je pa samo še delno plav, ker sem ga štrihnil na sivo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 So jun 06, 2009 9:19 pm

marjan novak je napisal/-a:Svaka čast mravljam, narava jih je obdarila z manjšo inteligenco kot človeka, vendar je treba vedeti, da pri mravljah ne obstaja neumnost, ravnodušnost, pohlep, zavist, sovraštvo in podobno.
Naj vas opomnim, da je vozniška kultura odraz splošnega mantalnega stanja naroda ali države in ravnokar se spomnim žurnalovega intervjuja znane psihiatrinje, ki že v naslovu pravi, da je vsak drugi državljan zrel za psihiatra.

Se strinjam. Mogoče ne ravno vsak drugi; vsak 3 ali 4 pa že... :|
Če pa ne za psihiatra pa vsaj za odvzem vozniškega dovoljenja.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov