Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To jul 07, 2009 11:42 am

kolesar je napisal/-a:zanimivost..
v šcici je na vsaki bencinski drugačna cena, pač razlikuje se za par centov..
odvisno kje tankaš na ac je najdražje,...

drugače pa ja škoda ker res niso take cene, bi hodu kr v avstrijo tankat :twisted:

Zadnjič sem prav to občutil v Avstriji - sem se peljal mimo Agipov, OMV itd - povsod ceneje kot v SLO, in sem odlašal tolko časa, da sem na koncu tankal na AC.
In plačal ko zmešan... :]
Aja glede teh cen, a ni tko da vlada določi samo zgornjo mejo? Spodnjo si pa lahko vsak sam določa? Samo pri nas so zgleda zmenjeni, da imajo vsi isto=najvišjo..
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To jul 07, 2009 11:47 am

Točno tako je kot praviš... določena je samo zgornja max cena. Navzdol je pa neomejeno ampak tako pač zgleda konkurenca pri nas... tržno gospodarstvo, my ass haha :lol:

Uporabniški avatar
LaMike
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a LaMike To jul 07, 2009 11:49 am

Vikking je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:zanimivost..
v šcici je na vsaki bencinski drugačna cena, pač razlikuje se za par centov..
odvisno kje tankaš na ac je najdražje,...

drugače pa ja škoda ker res niso take cene, bi hodu kr v avstrijo tankat :twisted:

V franciji isto, se cene razlikujejo. Bolj ko je kraj odročen dražje je gorivo.

Tudi na hrvaškem je tako. Ob obali je bil bencin lani 2 kn dražji, kot ob avtocesti. Bližje kot si Zg, cenejše je gorivo.
"this is so euro its asian" by Sam B.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Re: Črpalke pri Hoferju v avstriji

Napisal/-a nevermind To maj 08, 2012 7:29 pm

Hoferjeve samopostrežne črpalke bodo pri nas. Kar me najbolj zanima je - od kod bo gorivo?

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 To maj 08, 2012 7:34 pm

V Postojni je že zgrajena. Me zanima cena in pa kvaliteta goriva.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Uporabniški avatar
bedolin
Novinec

Napisal/-a bedolin To maj 08, 2012 7:35 pm

Res je. V Postojni je že zgrajena, vendar še ne obratuje in tudi cen še ni.

Lp

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj To maj 08, 2012 7:39 pm

Razlik v cenah itak ne bo moglo bit, če so zakonsko določene. Edino kar bodo lahko dajal bojo kakšni popusti kot ma Mercator na svojih pumpah (Maxxen). Če kupiš za 40€ u mečkatorju dobiš kupon za popust 5 centov na litr (do 70 litrov).

Uporabniški avatar
matija245
Nov uporabnik

Kraj: Ivančna gorica

Napisal/-a matija245 To maj 08, 2012 7:56 pm

v Ivančni gorici so jo tudi že postavili, zraven petrolove, vendar še ne obratuje
Life is like a path we all have to walk.. i choose to live it in a fast lane.!

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To maj 08, 2012 7:58 pm

Mene pa zanima če bo na teh pumpah tudi lpg? :mrgreen:
kot drugo bo pa zanimivo, kaj bodo glede nove konkurence storili dosedanji ponudniki goriv :)

kako da ni razlik v ceni goriv, saj plin recimo, plinarna 0789, mb24 0,804, omv 0,842, petrol 0,844, benz je pa tudi po določenih pumpah za 2 centa ceneje

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 To maj 08, 2012 8:02 pm

Kolkor vem je v Avstriji na Hofer črpalkah 95 in 98 bolj poceni kot pa pri nas le dizl je dražji za mislim da 10c .... pri nas pa bo to tak kot je vedno blo se pravi dosti se bo govorilo nardilo pa nič ;)

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To maj 08, 2012 8:50 pm

Cefizelj je napisal/-a:Razlik v cenah itak ne bo moglo bit, če so zakonsko določene. Edino kar bodo lahko dajal bojo kakšni popusti kot ma Mercator na svojih pumpah (Maxxen). Če kupiš za 40€ u mečkatorju dobiš kupon za popust 5 centov na litr (do 70 litrov).

Dajmo se prej prepričat preden pišemo neumnosti. Razlike v cenah so mogoče. Prvi praktičen primer pri nas je so bili servisi 24/7 (danes Maxen), kjer je bila cena vedno malce nižja kot po uredbi. Kako je to mogoče? Preprosto: Če bi kdo natančno prebral uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov bi hitro ugotovil da maloprodajna cena naftnih derivatov ne sme presegati cene po formuli. Nikjer pa ni zapisano da cena ne sme biti nižja.

Zakaj cene niso nižje od najvišje dovoljene? Poglejmo še to stran zgodbe. V naši preljubi državi tudi marže trgovcev z naftnimi derivati ureja država (citirano iz 11. člena uredbe: Višina marže za bencina znaša 0,08134 eura/liter, za dizel 0,07626 eura/liter in za KOEL 0,05023 eura/liter. Višina marž se med veljavnostjo uredbe ne spreminja). Takšna marža velja pri povprečni borzni ceni goriva. Od tega odštejmo še stroške, ki jih ponudnik goriva ima z manipulacijo goriva - stroški manipulacije z gorivom v Luki Koper (preko Kopra pride v našo državo večina goriva), stroški skladiščenja v Instalaciji Koper (skladišče goriv na obrobju Luke Koper), razvoz do bencinskih servisov po državi, stroški obratovanja servisa (morda sem tudi izpustil še stroške kakšnega vmesnega skladišča).

Ker v Hofrovih bencinskih servisih nimajo zadosti velike mreže servisov goriva ne bodo kupovali na prostem trgu, temveč pri enem od naftnih trgovcev, bodo njihove marže manjše od tistih ki jih priznava država. Pri tem je pričakovati maloprodajno ceno nižjo od modelske cene (diskontna cena kot se oglašujejo). Ob investiciji nekaj miljonov EUR, kolikor bo stala izgradnja servisev, pridobitev vseh dovoljenj.... se resno sprašujem kako dolgo bodo zdržali na trgu. Obstaja še možnost, da se odločijo za pot Tuša in Mercatorja - ob nakupu nad določeno vrednostjo dobi kupec popust za en rezervoar ali kaj podobnega. To bo sicer povečalo prodajo goriv, vseeno pa močno dvomim, da zadeva uspešna. Tako se je pokazalo pri Tušu, ki je svoje bencinske servise prodal Molu, tako je bilo z avtomatskimi bencinskimi servisi 24/7, ki so sedaj del Mercatorja (Max en), pa tudi o Mercatorju se že šušlja, da je naftni posel prinaša izgube.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 To maj 08, 2012 9:21 pm

in potem bo folk stal v vrstah za tisti € razlike, tako kot v Nemčiji ? :o
Sem videl na lastne oči 100 metrsko kolono, pa skoraj nism verjel znancu, da gor folk čaka tut več k pol ure zarad tistga evra al dveh k ga pršpara pri enem tanku :DDD

Predlagam pa Hoferju da uporabi cenik iz prvega posta te teme , obisk garantiran, tekl bo skos :mrgreen:

jeronimo
Novinec

Napisal/-a jeronimo To maj 08, 2012 9:25 pm

Sem trenutno v nemčiji in tukaj se cene goriv spremenijo tudi do 3x na dan!!
Spremljam vsak dan cene in verjemi da se ti pri razliki 10centu že kr splača počakat malo več časa :)
Najbolj pomembno je, da za avtom diši po pohanju :D

docrob
Nov uporabnik

Napisal/-a docrob Če maj 24, 2012 8:03 pm

Tudi v Kranju se gradi Hoferjeva črpalka,
ker se cenim

Uporabniški avatar
reymius
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a reymius Ne maj 27, 2012 7:17 pm

Jaz sem se lani preselil v Avstrijo natančneje v Linz in pri nas je na Hoferjevih črpalkah cen trenutno 1.39€ za 95 oktanski ter 1.36€ za diesel.

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Ne maj 27, 2012 8:09 pm

reymius je napisal/-a:Jaz sem se lani preselil v Avstrijo natančneje v Linz in pri nas je na Hoferjevih črpalkah cen trenutno 1.39€ za 95 oktanski ter 1.36€ za diesel.

In kakšne so cene na drugih bencinskih črpalkah?

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Ne maj 27, 2012 8:11 pm

€ 1.424

nellyville
Nov uporabnik

Napisal/-a nellyville Če maj 31, 2012 8:23 pm

jaz sem s postojnskega doma in crpalka v postojni že laufa par dni......na cenovni tabli pa pise:

eurodiesel:1,1 €

euro 95: 1,2€

ce te cene res drzijo potem treba sprobat ker tule se pa ze pozna pri polnem tanku.....

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Pe jun 01, 2012 1:03 pm

nellyville je napisal/-a:jaz sem s postojnskega doma in crpalka v postojni že laufa par dni......na cenovni tabli pa pise:

ce te cene res drzijo potem treba sprobat ker tule se pa ze pozna pri polnem tanku.....

Uh ja tole se pa res pozna.... Daj si malo zračunat, približno 1,5 centa na liter je cena nižja. Če tankaš poln rezervoar, dobrih 50 litrov prihraniš slab EUR. Pri povprečni porabi 2 rezervoarja na mesec... Pa imaš konec leta v žepu kakšnih 20 EUR od tega varčevanja. Bolje če skadiš kakšno škatlo cigaret manj ali pa se odpoveš kakšni kavi ali dvema na teden. Bo prihranek precej večji.

Lp Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus Pe jun 01, 2012 1:14 pm

tristan01 je napisal/-a:
nellyville je napisal/-a:jaz sem s postojnskega doma in crpalka v postojni že laufa par dni......na cenovni tabli pa pise:

Uh ja tole se pa res pozna.... Daj si malo zračunat, približno 1,5 centa na liter je cena nižja. Če tankaš poln rezervoar, dobrih 50 litrov prihraniš slab EUR. Pri povprečni porabi 2 rezervoarja na mesec... Pa imaš konec leta v žepu kakšnih 20 EUR od tega varčevanja. Bolje če skadiš kakšno škatlo cigaret manj ali pa se odpoveš kakšni kavi ali dvema na teden. Bo prihranek precej večji.

Lp Tristan01

Razlika je okoli 15-20centov na liter. Tako, da nekaj se pozna na mesec. Me zanima, če že na Štajerskem kje gradijo?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov