Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Ne jul 12, 2009 10:54 am

Sploh ne vem kaj se še sekirate z objestneži :)

Jaz sem se veliko, ko sem bil še voznik začetnik, sedaj jih pa sploh ne opazim več, oz. se le pošteno nasmehnem :D Pa toliko pazim da njihov ego(čeprav so nedotakljivi in do nesreče mislijo da ne more priti :roll:) ne povzroči prometne nesreče, ker se mi res ne da ubadati še s tem.

Včasih me pa ma, da bi se kakšnemu res nastavil tako da bi mi izsilil prednost, ker moram dat avtomobil barvat :lol:

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Ne jul 12, 2009 12:33 pm

Ja to, da se nekdo cijazi, mečka po cesti in potem ko ga greš prehitevat kar na lepem pritisne na gas sem že dostikrat doživel. Enkrat je bilo že krepko nevarno to za mene. Pač model je vozil tam 70-80. Včasih še malenkost manj. Pa sem rekel, da ga grem prehitet. In ko sem bil na drugem pasu se je odločil pritisnit na gas. Nimaš kaj se najdejo taki pacienti na cesti. Češ mene že ne bo nobeden prehiteval. Potem pa beremo po časopisih... Takrat bi mu obe noge zlamal pa naj pol pritiska na gas če more. :twisted:

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne jul 12, 2009 12:59 pm

Takšnih tem je bilo že nekaj in so se razvile debate v nedogled (na koncu zaklep). Ena je bila od divje voznice belega Subaruja.

abcabc je napisal/-a:Kulture je kakršna je.
V takih situacijah je treba čimprej pozabit nastali dogodek.

Edino pametno. Pozabi in vozi naprej.

miko
Nov uporabnik

Re: Vozniška kultura

Napisal/-a miko Ne jul 12, 2009 4:51 pm

saxo je napisal/-a:Slika

Če slučajno prehitite gospodično s temle Golfom, vas bo takoj nazaj (razen mogoče, če imate BMW, Mercedes ali kak avto podobnega razreda, sam imam le Clia) in seveda, ko vas bo prehitela in zapeljala pred vas, bo dvignila roko in vam pokazala sredinec. Nikakor nočem verjeti, da je želela s prstom prevrtati streho.
Tako, da od nje ne pričakujte kake vljudnosti pa če jo tudi le prehitite, kar je nekaj čisto običajnega.
Moja verjetna napaka, ki jo je kronala s sredincem:
- pri izvozu Lipce, smer proti Ljubljani, sem v ovinku pred prihodom na AC, peljal čisto po notranjem (desnem) delu ceste in groza, nič zaviral, zato sem se ji malce približal k zadnjemu delu avta (še vedno za dobro dolžino avta), na uvozu na AC, pa ker sta bila oba vozna pasova prosta, takoj prehitel. Seveda je bila posledica takoj vrniti prehitevanje in kretenska gesta s katero je mislila, da me bo razburila. Ampak ne nasedam na take provokacije, zato sem jo le ponovno prehitel, nato pa sem moral skoraj peš, da sem jo lahko slikal. Z dvignjenim prstom je nisem mogel, ker kaj takega od gospodične sploh nisem pričakoval, ker je nisem pri vožnji kakorkoli oviral ali ogrožal. Verjetno jo je sopotnik po izkazu da bi rada imela v strehi luknjo malce umiril, kajti nato je peljala čisto spodobno, kot vsak običajen voznik.
Pa sploh ne bi pisal tega, ampak taki vozniki/ce, ki ne morejo prevoziti ovinka brez zaviranja in zapeljejo z dovoljeno hitrostjo skoraj čez sredinsko črto na nasprotni vozni pas, potem pa morajo na ravnem pokazati, da znajo hitro voziti, poleg pa še taka kretenska gesta, se mi smilijo v dno duše, saj dokazujejo, da jih nekaj muči, to pa ni za na cesto.

Ona verjetno direkt na voznega,ti pa na prehitevalnega?

marsus
Novinec

Napisal/-a marsus Ne jul 12, 2009 5:30 pm

Ma kakšna kultura neki.Kultura hitro pada ali pa jo že več ni.
Poglejte mal nazaj v čas.Včasih si bil frajer da si sploh imel "vozilo" ki je imelo štiri kolesa in je bilo v voznem stanju.Kje je kdo vedel za kak air-bag,pa abs,stikalo za izklop dovoda bencina ob trku.je pa res da je včasih bilo zelo malo prometa na cesti.Ampak vseeno.Po mojem osebnem mnenju bodo morali varnost avtomobilov in količino varnosti v njih še povečevati,pa ne zaradi količine prometa na cesti ampak zaradi čedalje večje nekulture voznikov.
Zaključek:bolj ko pada kultura voznikov bolj se veča oz.se bo morala večati varnost v vozilih.

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Ne jul 12, 2009 5:43 pm

jaz bi že vse mirno prenesel.. a kaj ko mi 5 minut kasneje zateži policaj da grem preko ceste 80metrov stran od prehoda za pešce :twisted: :twisted:

(beri: izroči položnico )

razpizdi me, pa kaj naj zdaj

po tistem grem spet v avto.. pa spet bedarije :twisted:

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Ne jul 12, 2009 5:55 pm

shaggx je napisal/-a:oni pa kr pištolo vn :lol: :lol: :lol:
sigurno je bila airsoftka :P

Se najdejo eni k imajo res pistolo. Sj kaj mu pa bos...lahk te ubije ali pa kako drugace spravi na vozicek za celo zivljenje, on se bo pa lepo naredu malo norega in bo minimalno kazen pokasiru
There is no time...

Uporabniški avatar
erixon
Stalni uporabnik

Kraj: Dom je kjer je avto...

Napisal/-a erixon Ne jul 12, 2009 6:08 pm

Da še jaz razložim eno situacijo: Lepo se peljem po avtocesti 130, zvečer dohitim enega pacienta z Hyundai Santa Fe-jem in tip ima prižgane zadnje meglenke. Vsi veste kako to reže v oči, še posebej v mraku. Ga lepo prehitim, zavijem nazaj na vozni pas in mu prižgem za dve sekundi zadnje meglenke, da mu nekako namignem, da jih ima prižgane. Kaj naredi tip? Po gasu pa me prehiti in spet spusti gas, da sem ga pač moral nazaj prehiteti. Pač poskušal sem držati neko konstantno hitrost. To se je ponovilo še trikrat, pol sem pa pač obupal in sem upočasnil na 100, da se mi je toliko oddaljil, da me tiste meglenke pač niso motile.

Pa kaj češ. Idiotov je povsod polno. Na srečo ni bilo nobene gužve, pa s svojim početjem ni glih ogrožal nobenega. Sam imam punta mk1, tako da če se mu je zdelo da se nekaj 'španam' s svojim avtom je pa itak i****.
Rad imam ženske, ki znajo bočno parkirat.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Re: Vozniška kultura

Napisal/-a kolesar Ne jul 12, 2009 6:41 pm

miko je napisal/-a:
saxo je napisal/-a:Slika

Če slučajno prehitite gospodično s temle Golfom, vas bo takoj nazaj (razen mogoče, če imate BMW, Mercedes ali kak avto podobnega razreda, sam imam le Clia) in seveda, ko vas bo prehitela in zapeljala pred vas, bo dvignila roko in vam pokazala sredinec. Nikakor nočem verjeti, da je želela s prstom prevrtati streho.
Tako, da od nje ne pričakujte kake vljudnosti pa če jo tudi le prehitite, kar je nekaj čisto običajnega.
Moja verjetna napaka, ki jo je kronala s sredincem:
- pri izvozu Lipce, smer proti Ljubljani, sem v ovinku pred prihodom na AC, peljal čisto po notranjem (desnem) delu ceste in groza, nič zaviral, zato sem se ji malce približal k zadnjemu delu avta (še vedno za dobro dolžino avta), na uvozu na AC, pa ker sta bila oba vozna pasova prosta, takoj prehitel. Seveda je bila posledica takoj vrniti prehitevanje in kretenska gesta s katero je mislila, da me bo razburila. Ampak ne nasedam na take provokacije, zato sem jo le ponovno prehitel, nato pa sem moral skoraj peš, da sem jo lahko slikal. Z dvignjenim prstom je nisem mogel, ker kaj takega od gospodične sploh nisem pričakoval, ker je nisem pri vožnji kakorkoli oviral ali ogrožal. Verjetno jo je sopotnik po izkazu da bi rada imela v strehi luknjo malce umiril, kajti nato je peljala čisto spodobno, kot vsak običajen voznik.
Pa sploh ne bi pisal tega, ampak taki vozniki/ce, ki ne morejo prevoziti ovinka brez zaviranja in zapeljejo z dovoljeno hitrostjo skoraj čez sredinsko črto na nasprotni vozni pas, potem pa morajo na ravnem pokazati, da znajo hitro voziti, poleg pa še taka kretenska gesta, se mi smilijo v dno duše, saj dokazujejo, da jih nekaj muči, to pa ni za na cesto.

Ona verjetno direkt na voznega,ti pa na prehitevalnega?

jst bi jo prehitel po pospeševalnem, kaj bi šele potem blo :lol:

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Ne jul 12, 2009 6:43 pm

jaz imam načeloma probleme ali s starejšimi dedci ali mlajšimi puncami, najprej mi tip vozi za ritjo na pol metra, mi daje dolge in ker sem veliko na cesti, me to niti ni motilo, sem si mislil, pozabi!, potem mi je prižgal meglenke, vozila sva cca. 120 kmh na cesti 100kmh, ok jaz zmanjšam tip me prehiti in zmanjša na 50 kmh, jaz ga prehitim in ko sem ob boku da gas in začne pospeševat, ok se umaknem...pa vozim kar močan avto, ampak s takimi no....vem kdo je, tako da enkrat bo že prišel na mino :lol:

se peljem iz MB, pada dež vozimo cca. 140 kmh, pred mano cca. 10 km mazda 2 , rdeče barve in v njej neka punca, ki misli da ima F1, dela kolono, folk trobi za mano itd...ko se končno umakne , bjeba šipo dol in srednji prst....mislm, kva! folku manjka samozavesti in potem nekaj na cesti izvajajo..egotriperji pa če že vozite avtomobile z manj hp, pa dejte se umaknt, oz. ne vozit po prehitevalnem 100 oz. če je prost vozni pas..
lp,a.
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne jul 12, 2009 6:47 pm

ali pa včeraj na obvoznici (od podutika do dunajske). Dva avta na voznem pasu neki čudno vozita en za drugim, sprednji na polno bremza, zadnji se mu drži za par cm za ritjo. Se vključim ju prehitim, se postavita vsak na svoj pas in furata nekje 60 kako minuto, da se oddaljim, potem pa po gasu, jih vidim v špeglu čist skupaj, nato pa tisti na voznem pasu, ki je bil malo spredaj (mislim, da srebrna alfa 166), kak meter za mojim avtom zavije na prehitevalni pas, ravno za las mimo mene in pa za par cm pred tistega na prehitevalnem. Hvala lepa pa tako merjenje kurcev. Stopta iz avta, jih dejta na mizo pa metr v roke, usaj ne bo noben poškodovan..

Da ne rečem, da se fura človek 60 po prehitevalnem, zavestno, na obvoznici, kjer avti redno furajo vsaj po 2× več..

lp
Slika

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Ne jul 12, 2009 6:48 pm

kaj se mi je enkrat nardilo vozim ponoči, model vozi 50 seveda z hondo ''porihtano'', ga gre tip pred mano prehitevat seveda mu tip pohodi gas..
to se je 2x nardilo..
pol ga grem jst, mi je pospešu na 120, mi ga rata prehitet pač honda tud če je polna plastike ne dela čudežev, in kaj potem popizdim zmanjšam sem hotu tipu kaj povedat ampak on se je že prej ustavil (par kolegov sm mel zravn..)...
in potem parkiramo pred lokalom se pripele tja tipo, in kot nalašč tam policaji..

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Ne jul 12, 2009 6:52 pm

aja drgač pa poznam zgodbe, punca naredi izpit misli da lahk čez vsak ovinek pele 90 tud v dežju.. (prva obrne avto mami na streho, drugo odnese čez ovinek po nasprotnem pasu še dober da ni blo nobenga, tolk o avtošolah)

pa to da razne punce z yarisi gas do konca pa mobitel v rok sploh ne omenjam..

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne jul 12, 2009 7:32 pm

Dokler se pacient ne odloči, da bo vozil po AC v kontra smer, je še vse prebavljivo in del vsakdana.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Ne jul 12, 2009 7:51 pm

Pravkar sem prišel s štiridnevnega potepa po italiji in lahko samo rečem, da se slovenci po vozniški kulturi ( sploh na avtocesti ) lahko skrijemo v najbolj črno luknjo..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Ne jul 12, 2009 7:53 pm

saxo..
vsedi se še bolj nazaj naslednjič v sedež, roko daj na naslonjalo od vrat, razmigaj vrat in se lepo nasmej. če pa je bila punca simpatična ji lahko pošlješ še kakšnega iskrenega ljupčka z nasmehom. deluje. preverjeno.. in to zelo pozitivno 8)

vozim se pretežno na avtocestah, okoli 35.000km na leto in na strehi vozim svoj športni rekvizit, ki pa je na mojo srečo dokaj aerodinamičen in brez problema vozim 145-150 po števcu (smatram da z odstopanjem in priznano napako na radarju nebom nikoli plačal kazni za to..). marsikaj se dogaja. predvsem pa opažam nekaj tipičnih sindromov (ker vozim vedno s pomočjo tempomata- ko ga imam).
1) ker imam nekaj na strehi, me ljudje smatrajo avtomatično za počasnega. kar je ok, če le nebi po prehitevanju spet vsi zmanjšali in imeli z mano konjskih dirk..
2) nedeljski vozniki nikoli ne spremljajo dogajanja za sabo. če že, pa so v zaostanku svetlobna leta. tudi ko jim želiš dobro tega ne vidijo in ne izkoristijo, zato postajam vedno bolj "grd" in manj spuščam
3) v prestolnici me ljudje pogosto čudno gledajo in so presenečeni, ko ustavim na prehodu, tudi če je tam le en pešec
4) spoštujem starejše, slabovidne, nezainteresirane za vožnjo, naveličane, pesimistične ljudi, ki radi vozijo stalno 30% pod omejitvijo. ampak zakaj se mi prepogosto smeje, ko vozim 70 izven naselja za nekom takim in to osebek nadaljuje tudi v naselju..
5) razumem, da se sem in tja nekomu mudi.. z veseljem spustim vsakega, če vidim v nejmu tak potencial, tudi če nisem dolžen. hkrati nisem šerif in me ne zanima koliko in zakaj krši hitrost.. toda ali ni pri nas prišlo nekako v navado, da se je treba grebsti za vsak centimeter, kot da gre za življene? in občutek imam, da se vsem nekam mudi. naj dodam, da sam pogosto kršim zavestno določena pravila in sem seznanjen s sankcijami. torej sem prepričan da ne spadam med ljudi z omenjenimi sindromi!

M
Stalni uporabnik

Napisal/-a M Ne jul 12, 2009 9:06 pm

a_sist je napisal/-a:Pravkar sem prišel s štiridnevnega potepa po italiji in lahko samo rečem, da se slovenci po vozniški kulturi ( sploh na avtocesti ) lahko skrijemo v najbolj črno luknjo..

x 2.

Zanimivo, da velikokrat slišim, da Italijani so pa cigani, vozit sploh ne znajo.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jul 13, 2009 7:58 am

M je napisal/-a:
Zanimivo, da velikokrat slišim, da Italijani so pa cigani, vozit sploh ne znajo.

talijani perfektno vozijo (poglej mesta Trst, še bolje Milano(južno ne poznam) vendar imajo eno slabo lasnost: za nič se ne sikirajo, tam ti za "dober dan" počohajo branik in nikom ništa; to jim je vsakdanjik.....tudi nestrpnost, do drugih registracij sem velikokrat doživel_vendar kot pravim, vozniško znanje (ne kultura, to je nekaj drugega) imajo na visoki ravni...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po jul 13, 2009 8:13 am

eclipse_R je napisal/-a:ali pa včeraj na obvoznici (od podutika do dunajske). Dva avta na voznem pasu neki čudno vozita en za drugim, sprednji na polno bremza, zadnji se mu drži za par cm za ritjo. Se vključim ju prehitim, se postavita vsak na svoj pas in furata nekje 60 kako minuto, da se oddaljim, potem pa po gasu, jih vidim v špeglu čist skupaj, nato pa tisti na voznem pasu, ki je bil malo spredaj (mislim, da srebrna alfa 166), kak meter za mojim avtom zavije na prehitevalni pas, ravno za las mimo mene in pa za par cm pred tistega na prehitevalnem. Hvala lepa pa tako merjenje kurcev. Stopta iz avta, jih dejta na mizo pa metr v roke, usaj ne bo noben poškodovan..

Da ne rečem, da se fura človek 60 po prehitevalnem, zavestno, na obvoznici, kjer avti redno furajo vsaj po 2× več..

lp

Mene pa zanima, če v takih primerih kaj prijavite policajem? Imam tak občutek, da to noben ne dela. Imate anonimno cifro, pokličete in poveste kaj se dogaja, registrske cifre..
Če bi vsi, ki opazijo take situacije na cesti takole prijavljali, grem stavit, da bi se vedno manj bedarij pojavljalo.
Se strinjam, da se je velikokrat najbolje izognit pacientom in čimprej pozabit, ampak včasih pa to ne gre. Če ti en stopi iz avta in grozi, boš valda prijavil policiji, vsaj na anonimno cifro.
Hvala bogu take hude situacije še nisem doživel, se mi je pa vse sorte že dogajalo.

Aja, da še malo pojamram o kulturi - očitno obstajata na SLO cestah le še 2 večji skupini voznikov - taki ki vozijo občutno prepočasi, sanjajo, speljujejo ko crknjen konj; v drugi so pa taki, ki mislijo da sedijo v F1, vozijo 30% hitreje od omejitev, se limajo na rit in prehitevajo na nemogočih mestih.
Takih, ki zmerno speljejo takoj pri zeleni, ki takoj zmerno pospešijo na potovalno hitrost in se držijo omejitev tako na regionalkah kot v naseljih, je zelo malo. In voziti za/pred takšnimi je užitek.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Malner
Nov uporabnik

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Malner Po jul 13, 2009 8:29 am

Danes zjutraj sem pred uvozom z Brezovice zapeljal na prehitevalni pas, tako da se lahko tisti ki pripeljejo iz Brezovice normalno vključijo v promet in vozil s hitrostjo kolone na prehitevalnem pasu. Po pol kilometra, ko ni bilo nikogar ob meni sem na zapeljal nazaj na vozni pas in name se takoj prilepi tip s Škodo Okatijo, ki je prehiteval po voznem pasu. V trenutku zapelje na moje prejšnje mesto na prehitevalnem pasu se postavi vzporedno z mano in mi s prsti kaže če sem slep. Ignoriral sem ga in peljal normalno naprej, on pa cikcakal med vozili, ker je bil prehitevalni pas očitno prepočasen zanj
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov