Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Fiat007
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 9:07 am

seizure je napisal/-a:Uh Fiat007, tukaj si pa ti brcnil v temo. če ti je kot prodajalcu neprijetno, kdar ti kupci naravnost povedo, da je tvoja cena previsoka, potem morda zadeve ne razumeš prav dobro. Saj ne rečem: včasih od kake gospe na trgu kupim kaj po previsoki ceni, ker se mi pač smili, da bi pa to počel kar tako na počez in bi iz vljudnosti in dobrodelnosti (ali celo morale) plačeval več kot je nekaj vredno... To pa res ne. Natančno tako kot je napisal nebivedu: toliko in toliko sem pripravljen dati. Sicer pa nasvidenje in lepo popoldne.
In ko smo ravno pri morali: prav ne moralno je do ostalih kupcev, da bi kdo z pretiranim sodelovanjem z prodajalcem le temu pomagal vzdrževati previsoke cene. Kajne?

LP

Nobenemu prodajlcu ni težko, ko mu nekdo pove, da je njegova cena previsoka. Problem v potrošnikih je ta, da se sploh niso več sposobni pogajati in utemlejiti zakaj je cena previsoka.
Priti v trgovino, pogojevati koliko daš za nek izdelek, zame ni nobeno pogajanje ampak izsiljevanje.

Lp

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 9:12 am

nebivedu je napisal/-a:Videl sem da lahko popust dobiš tudi v merkatorju na navadn futer, sam zatežit moraš.

Ne verjamem.

Trgovci ste navadne požrešne svinje in treba vas je jebat kjerkoli se da in jaz to počnem vsakodnevno.

S tem si pokazal svoj nivo komunikacije.

Pa ne bom nehal, dokler ne boste cen spustili na normalno raven, ne da hodim v avstrijo tankat, v italijo in avstrijo po futr in na madžarsko in bosno po cunje, ker ste tukaj vsi navili cene do nebes.

Se strinjam. Slovenija ima določene cene previsoke, standard prenizek. Tudi sam kupujem veliko stvari v Avstriji in Italiji.

Ne pričakovat, da bom usmiljen do vas trgovcev, da boste služili na meni, NE! Dali boste popuste, al pa ne boste prodali in upam, da bo kmalu več takih kot sem jaz, ker so vaše provizije in deleži previsoki.

Ne zatiskaj si oči. Tudi ko dobiš popust, si še vedno del verige, ki prodajalcu omogoča preživetje.

Tudi za moj avto sem ob nakupu zbil ceno iz 750.000 sit na 200.000, zmenila sva se potem za 300.000, ker mi je dal še 4 lite feltne in 4 gume, drugače ga nebi vzel, človeku je pa gotovina dišala.

Bravo.

Lp

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 9:15 am

Kama je napisal/-a:Nisem bogsigavedi kak strokovnjak, ampak nekaj trditev mi je pa vseeno dvignilo pritisk. Govoriti o tem, da so cene na dnu zaradi konkurence je privlečena za lase. Kako drugače si razlagati bistveno razliko v centvi po Eurotax-u med nakupno in prodajno vrednostjo vozila?? Vsaj v EU velja smernica, da se za predmete nad 4000€, daje eno leto garancije. Da lahko kaj takega podpišeš, ja, moraš tudi nekaj vložiti, popraviti, preveriti. In tu je pač razlika. Pa pri nas?? Nazaj vrtena kilometraža, ponarejene ali sploh neobstoječe servisne knjige, običajno tri mesece garancije in to je to. Ampak razliko med cenami se pa pobere. Koliko rezerve je v temu pa vedo/veste prodajalci sami.

Dokler bodo na trgu kupci, ki kupijo Audija A6 v "taxi" barvi, uvoženega iz Nemčije s prevoženimi 90000km in starostjo 5 let, potem se bo to še vedno dogajalo.
Veliko je firm, ki ne vlagajo vs voja rabljena vozila. Zato pa je bolj siguren nakup pri večjih trgovcih, ki imajo nek kapital in ki ti res dajo rabljeno vozilo v stanju kot je potrebno.
Pa vendar, ali kupci rabljenih vozil ločite razliko med rabljenim in novim vozilom???

Lp

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 9:17 am

tristan01 je napisal/-a:
_Pancho_ je napisal/-a:Noben od trgovcev pa ne pove kakšne so resnične marže. V Slovenijastanu kupci odplačujejo posojila večjih trgovcev.

Marže so precej znane v vseh branžah. Za konkretni izdelek pa ti ne bo nihče povedal koliko na njem zasluži. In dokler kupec pričakuje popuste, ki jih marže omogočajo vsak normalen trgovec popuste tudi ponudi. Problem pa je pri tisitih kupcih, kjer kupec ve, da je povprečna marža za tekstil 150%, potem pa to logiko prenese na vse ostale skupine izdelkov in že na vratih pričakuje da bo prodajalec dal vsaj 30% popusta za vse izdelke. Tudi sam sem v prodaji. Včasih sem delal v maloprodaji, danes pa sem v veleprodaji. Kot je nekdo pred mano lepo napisal: Kupci danes ne kupujejo izdelka temveč popuste. Odziv na takšno razmišljanje je navijanje cen v nebo in nato dajanje astronomskih popustov. Kupec zadovoljen, trgovec pa ima normalno maržo, ki omogoča preživetje.

Nebivedu meni da trgovci živijo dobro na račun naivnih kupcev. S tem se ne morem strinjati. Kupec je v zadnjem letu postal pravi kralj - žal ne v dobrem pomenu besede - vse bolj postaja kralj tiran. Od trgovca zahteva visoke popuste, odlično storitev, velike trgovske centre kjer dobi vse na enem mestu, bleščeče izložbe, nizke cene, ter celo nekatere ugodnosti in pravice ki mu ne pripadajo (reklamacije, menjave blaga...). Vse to so stvari ki prodajo močno podražijo. Si se kdaj vprašal kako preživeti z tisoč ali več kvadrati prodajnih površin kjer se najemnine gibljejo od 20 pa tudi preko 50 EUR za kvadrat, koliko stane zaposleni, koliko kapitala je potrebno vložiti v bleščečo zalogo, koliko stane ogrevanje/hlajenje, razsvetljava in na koncu še vedno nasmejani prodajalec, ki prenaša vse muhe in muhice kralja (beri kupca) dan za dnem.

Iskreno povedano se velikokrat sprašujem kako nekateri trgovci trenutno plačujejo vse te nujne stroške. Mislim da se moramo najprej zamisliti kot kupci in šele nato grajati prodajalce.

LP Tristan01

Zelo realno razmišljanje. Stroški niso pomembni za kupca, pa vendar ti stroški SO!

Lp

denyto
Nov uporabnik

Napisal/-a denyto Če jul 23, 2009 9:38 am

Žal tako je, gotovina je zgodovina, te zgodbe ali je na gotovino kaj popusta itd so odpete, to se še dogaja samo na balkanu in v sloveniji. Gotovina še mogoče igra vlogo pri kakšnem privatniku, storitvah itd. V zda, razvitejši evropi in še marsikje, se vse stvari plačujejo s kartico, tudi burek na avtobusni. Sam delam v trgovini - računalniški in vam povem, da so rvc-ji med 6-15%, na drobnarije okrog 50-60%. Kar je napram avtodelom, kjer je rvc nad 200%, nula. Zato pri nas stavek ali je kaj popusta na gotovino, pride na napačna vrata.

Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.

Seveda je pa pri prodaji avtomobila nekaj čisto drugega, ponavadi si vsak ceno dvigne, saj je dejstvo, da bo vsak potencialni kupec handlal za ceno. Sam sem mnenja, da če imaš avto tako kot treba ga tudi lahko prodaš za takšno cneo kot si želiš, saj je vsak pripravljen plačat malo več za bolj ohranjen avto.

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Če jul 23, 2009 10:59 am

Dokler bodo na trgu kupci, ki kupijo Audija A6 v "taxi" barvi, uvoženega iz Nemčije s prevoženimi 90000km in starostjo 5 let, potem se bo to še vedno dogajalo.
Veliko je firm, ki ne vlagajo vs voja rabljena vozila. Zato pa je bolj siguren nakup pri večjih trgovcih, ki imajo nek kapital in ki ti res dajo rabljeno vozilo v stanju kot je potrebno.
Pa vendar, ali kupci rabljenih vozil ločite razliko med rabljenim in novim vozilom???

A se ti ne zdi, da ni kupec kriv, če nekdo prodaja tak avto pod takimi navedbami?? Za moje pojme je to stvar prodajalca, tržne inšpekcije, policije in sodišča z izvedenci. Tam se vsi (pre)prodajalci delajo "Tošote", pa nisem vedel, nisem prvi lastnik, ... Kolikokrat pa se je to na naših hitrih sodiščih res obdelalo, pa naj povedo drugi z izkušnjami. Glede na vse razsodbe EU sodišča za čl. pravice predvidevam bolj malo (od sproženih). In zato zadeva tudi ne funkcionira.
In če imaš srečo, naletiš na fer prodajalca, ki ti odkrito pove, kaj se splača in kaj ne. Prav, kar je dobro, je drago. Če pa sam daješ avto v račun, ti ga pa ocenijo prav ušivo-in se pri tem sklicujejo na cene na trgu, češ, poglej najnižje cene na netu. In te razlike so prevelike za tisto, kar se nudi. Žal.

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 11:27 am

Kama je napisal/-a:

A se ti ne zdi, da ni kupec kriv, če nekdo prodaja tak avto pod takimi navedbami?? Za moje pojme je to stvar prodajalca, tržne inšpekcije, policije in sodišča z izvedenci. Tam se vsi (pre)prodajalci delajo "Tošote", pa nisem vedel, nisem prvi lastnik, ... Kolikokrat pa se je to na naših hitrih sodiščih res obdelalo, pa naj povedo drugi z izkušnjami. Glede na vse razsodbe EU sodišča za čl. pravice predvidevam bolj malo (od sproženih). In zato zadeva tudi ne funkcionira.
In če imaš srečo, naletiš na fer prodajalca, ki ti odkrito pove, kaj se splača in kaj ne. Prav, kar je dobro, je drago. Če pa sam daješ avto v račun, ti ga pa ocenijo prav ušivo-in se pri tem sklicujejo na cene na trgu, češ, poglej najnižje cene na netu. In te razlike so prevelike za tisto, kar se nudi. Žal.

Torej po eni strani bi kupci se lahko do prodajalcev obnašali, kot da so nekaj več, izsiljevali s popusti, pogojevali cene in skratka bili najpametnejši, v zameno pa jim mora prodajalec povedati prav vse, potrditi vse dvome kupca, mu nič ogovarjati in tako naprej.
Se ti ne zdi to malo kontradiktorno???

Še enkrat - moje mnenje je takšno, da se bo prodajalec obnašal do kupca tako, kot se bo kupec do njega. In v svoji karieri sem že velikokrat kupcu svetoval boljši izdelek, ker je bil tudi on do mene korekten.

Lp

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jul 23, 2009 11:29 am

Fiat007: off
Se lahko prosim umiris v tem momentu in pravilno zacnes citirat (strnes vse en post), zato
se uporablja gumb uredi ce se ne ves po 5. letih, ker glede na to, da si tako natancen pri
prodaji, bi se lahko tudi tu pokazal.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 11:32 am

MacTron je napisal/-a:Fiat007: off
Se lahko prosim umiris v tem momentu in pravilno zacnes citirat (strnes vse en post), zato
se uporablja gumb uredi ce se ne ves po 5. letih, ker glede na to, da si tako natancen pri
prodaji, bi se lahko tudi tu pokazal.

Če se moj odgovor nanaša na ob posta, potem ne bom citiral nič drugače.

Lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jul 23, 2009 11:33 am

Fiat007 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Videl sem da lahko popust dobiš tudi v merkatorju na navadn futer, sam zatežit moraš.

Ne verjamem.

Preveri sam, pojdi na sendvič in naj ti ga lepo zavije, na blagajni pa reci da hočeš 10% popusta. Če ga ne da se obrni in pusti sendvič tam. Bomo videli, če ne boš dobil popusta.

To je naredil sodelavec v merkatorju na blagajni pred kakim letom, in ker vsak dan v isti merkator hodi, od takrat vedno dobiva 10% popusta na tisti mali sendvič in jogurt.

Sej je smešno, ampak če se držiš pregovora, evro na evro,... , potem je tudi to šparanje.
Old subarus never die, they just get faster!

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 11:36 am

nebivedu je napisal/-a:Preveri sam, pojdi na sendvič in naj ti ga lepo zavije, na blagajni pa reci da hočeš 10% popusta. Če ga ne da se obrni in pusti sendvič tam. Bomo videli, če ne boš dobil popusta.

To je naredil sodelavec v merkatorju na blagajni pred kakim letom, in ker vsak dan v isti merkator hodi, od takrat vedno dobiva 10% popusta na tisti mali sendvič in jogurt.

Sej je smešno, ampak če se držiš pregovora, evro na evro,... , potem je tudi to šparanje.

Ampak bom res enkrat probal ;)

Lp

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jul 23, 2009 11:40 am

denyto je napisal/-a:Žal tako je, gotovina je zgodovina, te zgodbe ali je na gotovino kaj popusta itd so odpete, to se še dogaja samo na balkanu in v sloveniji. Gotovina še mogoče igra vlogo pri kakšnem privatniku, storitvah itd. V zda, razvitejši evropi in še marsikje, se vse stvari plačujejo s kartico, tudi burek na avtobusni. Sam delam v trgovini - računalniški in vam povem, da so rvc-ji med 6-15%, na drobnarije okrog 50-60%. Kar je napram avtodelom, kjer je rvc nad 200%, nula. Zato pri nas stavek ali je kaj popusta na gotovino, pride na napačna vrata.

Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.

Seveda je pa pri prodaji avtomobila nekaj čisto drugega, ponavadi si vsak ceno dvigne, saj je dejstvo, da bo vsak potencialni kupec handlal za ceno. Sam sem mnenja, da če imaš avto tako kot treba ga tudi lahko prodaš za takšno cneo kot si želiš, saj je vsak pripravljen plačat malo več za bolj ohranjen avto.

Koliko časa si v računalništvu? Očitno premalo, da bi vedel koliko so marže v računalništvu. Če ste pa mala firma, potem imate majhne marže, ker ne jemljete na veliko, vendar ko sem jaz še delal v firmi, kjer smo sestavljali računalnike, sva s šefom kupila vse v veleprodaji (vsega po 1000kosov naenkrat). Na mašino smo imeli 13.000 sit dobička (po tem ko smo bili vsi plačani) in prodajali smo s ceno od 30 do 40% ceneje kot vsi ostali v sloveniji (leta 1996 smo prodali trije (tajnica, šefe in jaz kot serviser) 1036 računalnikov. Ljudi se je trlo, firma je bila pa na 30 kvadratnih metrih in majhno skladišče - firma je bila Data Računalniška Oprema v kranju nad mladinsko knjigo, tako da se te podatke lahko preveri.

Tako da marže na računalniško opremo so od 100% dalje.

Lahko ti pa še to povem, da zaradi mojega teženja s popusti imam v računalniku E8400 procesor, ki sem ga dobil ob izzidu za tako ceno, kot ga danes dobiš s popustom.
Al pa to, da so me v tuniziji in v egiptu trgovci iz štacun ven vrgel, ker sem preveč cenkal in zbijal ceno.

Fiat007 je napisal/-a:
Kama je napisal/-a:

Torej po eni strani bi kupci se lahko do prodajalcev obnašali, kot da so nekaj več, izsiljevali s popusti, pogojevali cene in skratka bili najpametnejši, v zameno pa jim mora prodajalec povedati prav vse, potrditi vse dvome kupca, mu nič ogovarjati in tako naprej.
Se ti ne zdi to malo kontradiktorno???

Lp

Ja tako nekako, kupec je car in čas je da se tega začnete zavedati trgovci. Reklamacije na slab izdelek so nuja, da se lahko sploh normalno pogovarjamo, vse informacije o izdelku tudi.
Recimo ko prideš v merkur na viču in tam hočeš nekaj zvedeti o elektro programu, ti trgovka vse zdrdra od a do ž vse. Potem ti svetuje in predlaga zadeve, na koncu se itak ti odločiš, vendar si dobil dovolj informacij in se lahko odločiš. Samo za primerjavo, če greš v merkur v btc-ju ne izveš nič, odnos trgovcev je pa kot da te ni.
Če pa prideš tja (merkur btc) v umazanih delovskih hlačah, te obravnavajo kot kmetavza, pa čeprav bi rad kupil mašino za 4000 evrov. Ko pa jim poveš, kaj bi kupil, so pa vsi osladni, sam takrat jih že pošlješ v ku*ac in greš v drugo štacuno.
Zadnjič spremenil nebivedu, dne Če jul 23, 2009 11:50 am, skupaj popravljeno 2 krat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jul 23, 2009 11:41 am

Fiat007 je napisal/-a:Če se moj odgovor nanaša na ob posta, potem ne bom citiral nič drugače.

off:
Nanasa se na tvoje 4 poste zapovrstjo, kar pa je nedovoljeno. In drzal se bos tega.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 11:53 am

MacTron je napisal/-a:
Fiat007 je napisal/-a:Če se moj odgovor nanaša na ob posta, potem ne bom citiral nič drugače.

off:
Nanasa se na tvoje 4 poste zapovrstjo, kar pa je nedovoljeno. In drzal se bos tega.

off:
Hvala za opozorilo. V bodoče bom to spremenil. Vendar je bilo to prvič in zadnjič, da mi javno ukazuješ kaj bom naredil. Sprejmem opzorilo nikakor pa ne ukazov. Spoštoval bom pravila, tudi tista na katera sem bil opozorjen in tudi tista, na katera nisem bil opozorjen. Vendar še enkrat te prosim, ne govori mi kaj moram narediti. Tega mi ne reče niti lasten oče in mi niti moderator foruma ne bo.
V primeru, da se ti zdim neprimeren uporabnik, večkratni kršitelj, ignorant, provokator ali karkoli podobnega, me lahko brez opozorila zbrišeš iz foruma. Ne bom si kradel časa z registriranjem novega nicka.
Menim, da je večino mojih postov dobro namernih, niti nisem spemer ali kakšen provokator. V primeru, da se z nekom ne strinjam to tudi javno napišem in obrazloćim, zakaj se ne strinjam. Enako naredim tudi, če se z nečem strinjam. In zato sem prepričan, da nimaš kot moderator popolnoma nobene pravice ukazovati meni kot uporabniku foruma. Lahko opozoriš in izvedeš ukrepe, nikakor pa mi ne boš ukazoval.
Upam, da sem bil dovolj jasen.
In še ekrat, hvala za opozorilo.

Lp

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Če jul 23, 2009 12:08 pm

Problem v Slovenijastanu je ta, da bi vsi nekaj prodajali, po možnosti od doma. Nihče več pa noče delati saj je povečini podjetij delavec plačan točno toliko, da preživi. Nihče od delodajalcev se pa še ni do danes uspel masovno organizirati in nastopiti proti politiki previsokih dajatev na izplačane plače. Seveda se potem začne vse odvijat v začaranem krogu, kupna moč počasi pada, cene izdelkov se začnejo višati, da ne prihaja do izpada dohodkov in počasi pridemo do stanaj kakršno je danes (poleg ostalega sranja, predvsem na finančnih trgih,...). Kaj se bo dogajalo vnaprej je že tudi kar jasno in samo sprašujem se kdaj se bo vse skupaj zlomilo. Problem vidim pa predvsem v nas samih, saj je večinoma edino vodilo pohlep po denarju.

Kar se trgovcev tiče pa sem mnenja, da se večinoma izdelki kar sami prodajajo, saj je za posameznega trgovca večino dela opravila marketinška služba (ki posameznemu trgovcu odžira kruh za pultom) z oglaševanjem, abnormalnim razsipnim vsakodnevnim zasipavanjem v poštne nabiralnike, reklamami po TV,......
Predvsem zame bi lahko bila prodaja avtomobila že popolnoma avtomatizirana in brez prodajalca (nakup s kartico), dodatna oprema pa ne bi bila več tako velecenjena kot je pri naših trgovcih, ki bi, če bi lahko, prodali še zrak v notranjosti vozila. V zadnjem letu se je približno pokazalo koliko manevrskega prostora je za popuste, da so zaslužki še vedno dovolj visoki za preživetje na trgu.

In dokler v Slovenijastanu ne pocrka vsaj 20% trgovcev, mi ne jokat, da kako je težko biti trgovec - mišljeno bolj kot družba, podjetje in ne kot fizična oseba, da ne bi prišlo do nesporazuma.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Če jul 23, 2009 12:22 pm

Ko smo že pri financah je tukaj nekaj zelo koristnega s slovenskimi podnapisi. Takih informacij ne boste dobili ne od vladinih piarovcev, ne od kvazisvobodnih medijev.
Zadeva se posredno nanaša tudi na avtomobilizem in cenovno politiko.

http://www.zeitgeistmovie.com/

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Če jul 23, 2009 12:39 pm

marjan novak je napisal/-a:Ko smo že pri financah je tukaj nekaj zelo koristnega s slovenskimi podnapisi. Takih informacij ne boste dobili ne od vladinih piarovcev, ne od kvazisvobodnih medijev.
Zadeva se posredno nanaša tudi na avtomobilizem in cenovno politiko.

http://www.zeitgeistmovie.com/

Tole je bilo aktualno pred kakšnim letom, imaš pa tudi dosti podobnih in pa takšnih, ki argumentirano govorijo ravno nasprotno.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Če jul 23, 2009 12:45 pm

Daj prilepi link o nasprotnih argumentih, me samo zanima in ne bi polemiziral "a je to prou al ni".

seizure
Nov uporabnik

Napisal/-a seizure Če jul 23, 2009 1:27 pm

denyto je napisal/-a:Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.

Barva prodajalca (zelena, oranžna,...) mislim, da za kupca niti ni tako bistvena. Bistveno je to, da kupec pove za katero ceno je to pripravljen kupiti in za katero ne. Tukaj ni nobenega izsiljevanja. Prodajalec lahko mirno reče "ne to pa ne" in kupec mirno oddide iz trgovine (posla). In če se bo nekemu prodajalcu to dogajalo zelo veliko potem bo pač sprejel odločitev: ali bo uredil cene tako, da se bodo zdele primerne tudi kupcem in ne samo njemu, ali pa bo preprosto ugotovil, da ni za tak posel in se bo lotil česa drugega. In samo v tem smislu ima kupec "vedno prav" (ne zato ker je pametnejši ali "bolj izsiljuje" ali kaj podobnega) - ker lahko preprosto oddide. In če oddidejo vsi (ali večina) kupcev potem prodajalec pač ostane sam v svoji trgovinici - zelen, oranžen, lahko celo moder. Nima veze.

Tema pa je: "popust za gotovino". V resnici ni mišljeno "papirnati denar", ta resnično ni več nič drugačen od plastničnega, gre za to, da je to popust če plačaš vse naenkrat - lahko seveda tudi s potegom bančne kartice.

LP

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Če jul 23, 2009 1:44 pm

seizure je napisal/-a:
denyto je napisal/-a:Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.

Barva prodajalca (zelena, oranžna,...) mislim, da za kupca niti ni tako bistvena. Bistveno je to, da kupec pove za katero ceno je to pripravljen kupiti in za katero ne. Tukaj ni nobenega izsiljevanja. Prodajalec lahko mirno reče "ne to pa ne" in kupec mirno oddide iz trgovine (posla). In če se bo nekemu prodajalcu to dogajalo zelo veliko potem bo pač sprejel odločitev: ali bo uredil cene tako, da se bodo zdele primerne tudi kupcem in ne samo njemu, ali pa bo preprosto ugotovil, da ni za tak posel in se bo lotil česa drugega. In samo v tem smislu ima kupec "vedno prav" (ne zato ker je pametnejši ali "bolj izsiljuje" ali kaj podobnega) - ker lahko preprosto oddide. In če oddidejo vsi (ali večina) kupcev potem prodajalec pač ostane sam v svoji trgovinici - zelen, oranžen, lahko celo moder. Nima veze.

Tema pa je: "popust za gotovino". V resnici ni mišljeno "papirnati denar", ta resnično ni več nič drugačen od plastničnega, gre za to, da je to popust če plačaš vse naenkrat - lahko seveda tudi s potegom bančne kartice.

LP

teorija je eno nebivedu pa pravi nekaj drugega
ko naj bi nekdo naročil sendvič in nato zahteval 10% popust je trgovcu naredil poslovno škodo
mi je pa zanimivo, da je nebivedu rekel, da zahteva popust tudi na hranu, potem pa kot je v sloveniji navada argumentira s ''prijateljem''
si pa vabljen v BTC - recmo špara, mercatorja al pa laclarka pa da vidmo kakšen popust ti bodo odobrili na kruh j***a pa salamo-po kar dvomim da hodiš v avstrijo al pa italijo razen če ne živiš ob meji
lp
lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov