denyto je napisal/-a:Žal tako je, gotovina je zgodovina, te zgodbe ali je na gotovino kaj popusta itd so odpete, to se še dogaja samo na balkanu in v sloveniji. Gotovina še mogoče igra vlogo pri kakšnem privatniku, storitvah itd. V zda, razvitejši evropi in še marsikje, se vse stvari plačujejo s kartico, tudi burek na avtobusni. Sam delam v trgovini - računalniški in vam povem, da so rvc-ji med 6-15%, na drobnarije okrog 50-60%. Kar je napram avtodelom, kjer je rvc nad 200%, nula. Zato pri nas stavek ali je kaj popusta na gotovino, pride na napačna vrata.
Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.
Seveda je pa pri prodaji avtomobila nekaj čisto drugega, ponavadi si vsak ceno dvigne, saj je dejstvo, da bo vsak potencialni kupec handlal za ceno. Sam sem mnenja, da če imaš avto tako kot treba ga tudi lahko prodaš za takšno cneo kot si želiš, saj je vsak pripravljen plačat malo več za bolj ohranjen avto.
Koliko časa si v računalništvu? Očitno premalo, da bi vedel koliko so marže v računalništvu. Če ste pa mala firma, potem imate majhne marže, ker ne jemljete na veliko, vendar ko sem jaz še delal v firmi, kjer smo sestavljali računalnike, sva s šefom kupila vse v veleprodaji (vsega po 1000kosov naenkrat). Na mašino smo imeli 13.000 sit dobička (po tem ko smo bili vsi plačani) in prodajali smo s ceno od 30 do 40% ceneje kot vsi ostali v sloveniji (leta 1996 smo prodali trije (tajnica, šefe in jaz kot serviser) 1036 računalnikov. Ljudi se je trlo, firma je bila pa na 30 kvadratnih metrih in majhno skladišče - firma je bila Data Računalniška Oprema v kranju nad mladinsko knjigo, tako da se te podatke lahko preveri.
Tako da marže na računalniško opremo so od 100% dalje.
Lahko ti pa še to povem, da zaradi mojega teženja s popusti imam v računalniku E8400 procesor, ki sem ga dobil ob izzidu za tako ceno, kot ga danes dobiš s popustom.
Al pa to, da so me v tuniziji in v egiptu trgovci iz štacun ven vrgel, ker sem preveč cenkal in zbijal ceno.
Fiat007 je napisal/-a:Kama je napisal/-a:Dokler bodo na trgu kupci, ki kupijo Audija A6 v "taxi" barvi, uvoženega iz Nemčije s prevoženimi 90000km in starostjo 5 let, potem se bo to še vedno dogajalo.
Veliko je firm, ki ne vlagajo vs voja rabljena vozila. Zato pa je bolj siguren nakup pri večjih trgovcih, ki imajo nek kapital in ki ti res dajo rabljeno vozilo v stanju kot je potrebno.
Pa vendar, ali kupci rabljenih vozil ločite razliko med rabljenim in novim vozilom???
A se ti ne zdi, da ni kupec kriv, če nekdo prodaja tak avto pod takimi navedbami?? Za moje pojme je to stvar prodajalca, tržne inšpekcije, policije in sodišča z izvedenci. Tam se vsi (pre)prodajalci delajo "Tošote", pa nisem vedel, nisem prvi lastnik, ... Kolikokrat pa se je to na naših hitrih sodiščih res obdelalo, pa naj povedo drugi z izkušnjami. Glede na vse razsodbe EU sodišča za čl. pravice predvidevam bolj malo (od sproženih). In zato zadeva tudi ne funkcionira.
In če imaš srečo, naletiš na fer prodajalca, ki ti odkrito pove, kaj se splača in kaj ne. Prav, kar je dobro, je drago. Če pa sam daješ avto v račun, ti ga pa ocenijo prav ušivo-in se pri tem sklicujejo na cene na trgu, češ, poglej najnižje cene na netu. In te razlike so prevelike za tisto, kar se nudi. Žal.
Torej po eni strani bi kupci se lahko do prodajalcev obnašali, kot da so nekaj več, izsiljevali s popusti, pogojevali cene in skratka bili najpametnejši, v zameno pa jim mora prodajalec povedati prav vse, potrditi vse dvome kupca, mu nič ogovarjati in tako naprej.
Se ti ne zdi to malo kontradiktorno???
Lp
Ja tako nekako, kupec je car in čas je da se tega začnete zavedati trgovci. Reklamacije na slab izdelek so nuja, da se lahko sploh normalno pogovarjamo, vse informacije o izdelku tudi.
Recimo ko prideš v merkur na viču in tam hočeš nekaj zvedeti o elektro programu, ti trgovka vse zdrdra od a do ž vse. Potem ti svetuje in predlaga zadeve, na koncu se itak ti odločiš, vendar si dobil dovolj informacij in se lahko odločiš. Samo za primerjavo, če greš v merkur v btc-ju ne izveš nič, odnos trgovcev je pa kot da te ni.
Če pa prideš tja (merkur btc) v umazanih delovskih hlačah, te obravnavajo kot kmetavza, pa čeprav bi rad kupil mašino za 4000 evrov. Ko pa jim poveš, kaj bi kupil, so pa vsi osladni, sam takrat jih že pošlješ v ku*ac in greš v drugo štacuno.