Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To okt 13, 2009 12:23 am

primozek68 je napisal/-a:Sladkor? Fotosinteza je redukcija co2 v oglj. hidrate, oz. v založno obliko kem. energije. To pa niso sladkorji ampak glukoza, saharoza, škrob, in ostalo.

OK, se lahko greva na višjem nivoju, pa preko PM bi blo fajn. Sem zadnji letnik pred diplomo, ne absolvent. Mimogrede, koliko biologov zanimajo avtomobili? Predavanja so odprte narave, kogar zanimajo, naj se jih udeleži (to bi mogu vedt).

No greva - gornji horizont, horizont A pretežno - humus. Brez zaščite se spira; kamen ni horizont A, pa vendar, če bi napisal orizont A, kdo bi vedel o čem govorim? Stvar geografije sicer.

Ja, sm biu na predavanjih pri Joganu, na vajah pri Frajmanu, poznam več rastlin, kot bi si jih želel, pa nič ne de. Napisal sem, kar mi je bilo povedano. Mah ni super duper zaščita, ravn tko trave niso, grmovja pogojno. Če jaz lažem, laže asis. dr. Božo Frajman. Ja, fotosinteza - vprašaj se, je v mojem postu relevanten tip? Koliko tu jih loči med C4 in C3? Sicer predava prof. dr. Regvar. Govoril bi o redukcijo CO2 v celulozo, amilozo, inulin... a greva na aminosladkorje? In ja, dragi Primož, ki je na lestvici višje od mene s službo seveda, ampak pustimo zdaj to, sladkorji so ogljikovi hidrati (glukoza, škrob in celuloza - saj veš kaj je gradnik dolgih verig celuloze?). Kaj je ogljikov hidrat? Cn(H2O)n. Torej so ogljikovi hidrat tudi sladkorji. Na katerem nivoju te zanima redukcija? Z bolj fizičnega stališča (o tem sta me podučila prof. dr. Boštjan Zalar in prof. dr. Ivan Leban) ali biokemijskega (dr. Kristina Sepčić, dr. Gregor Anderluh tudi dr. Nina Gunde Cimerman; seveda ne smem pozabiti dr. Petriča, organka kemija, prvi letnik)?

Calvinov cikel je temotna faza... Ali ju pač ločiš? 6CO2+ 18 ATP + 12 NADPH + 12H+ -> C6H1206+ 18ADP + 18 Pi + 12NADP+; verjetno znaš prebrati? Nastajajo pa različni ogljikovi skeleti, katerih nadaljna biokemijska pot je odvisna od potreb organizma. Aja, tu se skriva famozni RubisCo, pa kaj bi to razlagal nekomu ki je prilezel dlje kot jaz, ima službo in ženo, ki mu ne da, pa se tu spravlja na ljudi?

Les je v večini iz celuloze, ja (pretežno je ponesrečen, slabo definiran izraz, ki ga z veseljem uporabljam). Kaj je les? Ostanek sekundarne rasti pri dvokaličnicah (tisto pri enokaličnicah NI les, razen če si gozdar); inducira se nastanek meristemskega obroča. Proti periferiji nastaja skorja proti notranjosti pa les. Gre za odmrle celice od katerih ostane le celična stena - torej celuloza. V celični steni pa seveda ni samo celuloza, omenil bi še lignin... Pa kaj pišem, saj to veš? Aja, floem, ksilem - stvar srednje, če ne že osnovne šole. Glede na napisano sklepam, da si lesar, VŠS?

Zame se vse sadi, pika konc. Nisem botanik in se sam seb režim, k si sploh dovolm odgovort ti na provokacije, pa naj ti bo zadoščeno, če žena ne zadosti. Tisto kar me res zanima, smo slabo obdelali, zato potreba po masterju - da zavoljo službe, brez sanj.

Lahko ločim življenje rastline od njenega razmnoževanja. Bom poenostavil, živiš zato (očitno), da me provociraš, razmnožuješ se pa očitno ne. Kot razmnoževanje sem hotel opomniti na "nagrado" pri opraševanju (žužkocvetke) in nagrado pri "raznašanju" (zoohorne rastline, če me spomin ne vara). Lahko pa greva skozi sistem in pogledava kje je kak prerod oz. če ta sploh je? Bistvo pa je, da se sladkor stalno porablja. Da ne omenjam energetske potratnosti pri mejozi. Človek se vpraša, kaj je "ceneje", žužkocvetnost ali vetrocvetnost. To me spomni na postavitev ničle v celzijevi lestvici (tisti obrnjeni). Osebno je zame ničla pri porabe energije pri življenju; kaj s tem mislim - ko omenjam porabo, si s tem zadevo poenostavim in izbrišem rast ipd. (npr. gbanje). Tako kot je nič stopinj celzijusa pri 273 kelvinih. In vidiš, tu pride do napake, samo je tak sistem za vsakodnevno komunikacijo s kolegi zadosten.

Tudi o travah in zeliščih (s tem misliš zeli al zelišča kot zelišča?) se lahko pogovarjava. Klinc, tud določava jih lahko - krovna pleva, ogrinjalna pleva, listne nožnice, škornjice (kar se trav tiče)... Lahko obdelava cvetove?

Del ekosistema... Saj živim na Zemlji? Vendar me punčin brat (2. razred OŠ, tisti, katerega te je zanimal oče) razume, kaj s tem mislim. Uf, sedaj sem se spomnil, na CFC se nisi obesil? Sigurno si lesar, pa so vam spredavali nekaj biologije in si boga za j***a prijel. Bi ti ponudil "dvoboj" v genetiki, pa ne bom, ker je slabo načrtovana v študiju. In ja, koliko živali je pri nas ogroženih? Ni težava samo v avtomobilih, letalih, toplogrednih plinih in ozonski luknji (z njo poveži CFC, ko boš tipkal v kakega kopernika); ribe, ptiči, žabe... povsod so ogrožene vrste. Že v bližnji zgodovini sej je že večkrat pokazala nespametnost človeka (hjoj... kaj raste na Krasu?), kaj smo na novo naselili (tudi živalskega)? Skoraj ubili našega endemita - parklja... Rdečevratka v naši naravi ni avtohtona. Ne bom našteval več.

Stari, tole je avtomobilizem.com? Sej, če bi vedel, da je kak biolog, bi drugače spisal.

PS: model, provociru si, tak odgovor si dobu nazaj. Za zamere je škoda energije, vseeno se lahko dobiva kje na kavi. Če pa pač nisi sposben prestopit svoj ego, me ignoriraj, jaz bom pa tebe. V prihodnje bom pa pisal (kar se naravoslovja tiče, kar me spomni, lahko greva tudi v fiziko?) natančneje.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To okt 13, 2009 6:53 am

Zarad mene lahko napišeš še 5 strani,to je brezveze.jest sm svoje vidu. Klatiš vsepovprek v želji po občudovanju, v pričakovanju nagrade. Tudi v tem sestavku, ki si ga spisal je en kup trditev,ki so za biologa obžalovanja vredna. Vseeno se ti opravičujem, k sm ti zjebal 5 minut slave.

model, provociru si

Na nikakoršen način nisem provociral, enostavno mi gre na živce ta oholost ljudi, ki mislijo, da nekaj vejo.

Še nekaj (ko že tako na dolgo in široko flancaš) : a mogoče kakšna poved v mojem postu ne drži? Če si že študent,breme države, bi lahko vedel, da se pri modrovanju zahteva natančnost, utemeljenost izjav,ipd.

Jest sm ti svoje povedal, se ne vpletam več.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To okt 13, 2009 5:20 pm

Tu okoli zna udarit kakšen moderator power, pazita. :D

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To okt 13, 2009 5:25 pm

odprti clio, odpri pir al nekej fak
od kje vam cajt pa energija za tak shit
Slika Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To okt 13, 2009 6:57 pm

odprti clio...o tem smo se tišlarji učili v srednji šoli, kako je anatomsko les zgrajen in za kaj ima eno in drugo stvar in zakaj se to uporablja.naklatu si tk kot moj brat, ki je bil čist na koncu in zdrogiran od energijskih pijač, tik pred zadnjim izpitom.

jst sm sam hotu povedat, da bi se lahko na ekologi, biologi itd. kdaj pa kdaj tudi zgovarjali na kaj druga - glede toplogrednih plinov in preveč co2-ja v ozračju. vedno s prstom kažejo na avtomobilsko industrijo, ki pa ni največji osnaževalec...moti me predvsem to, da se zaradi tega pritiska tako tera in ljudje zaradi inforamacij iz medijev, si pri sebi reče, da more imeti nekaj boljšega (električne oz. hibridnega) za naravo.nobeden pa ne pove, kaj je potem z osnaževanjem pred uporabe izdelka in po uporabi izdelka.

pa če bi vsak imel električen avto, bi se še mogla marskatera elektrarna zgradit, da bi še blo za električni avtomobilizem.saj sonca ni dovolj čez leto in vetra je dovolj samo v obmorskih krajih.torej pride v poštev samo še kakšna napredna jedrska elektrarna, ki pa se lahko kdaj zalomi in se ponovi obdobje iz črnobila
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To okt 13, 2009 8:11 pm

Sej sm reku, da ni s prstom kazat na avtomobilsko industrijo (BTW, js se avtu na bencin ne odpovem, pa naj jokajo kokr čjo). Sej ne pravm, mam kolege tišlerje; pa tud vem, da dostkrat učijo - les je iz trahej ipd. Pa sej ne pravm, Primozek je cist prou reku, sm napisu ful površno - sam kok od vs je to porajtal? Pa tud me ne zanima botanika marveč genetika.

PA, ker smo ljudje manjkal smo bli skor ob obstoj; bom kdaj drugič spisu.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr okt 14, 2009 8:45 am

myster je napisal/-a:
........torej pride v poštev samo še kakšna napredna jedrska elektrarna, ki pa se lahko kdaj zalomi in se ponovi obdobje iz črnobila

rad bi povedal da černobil ni bil prvi jedrski ''kiks''. Morda je samo medijsko najbolj poudarjen. Ena prvih javno priznanih katastrof je bila leta 1979 v ZDA elektrarni na Three mile island

http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Mile_Island_accident

http://en.wikipedia.org/wiki/China_Syndrome

Sicer podpiram uporabo jedrske energije, ampak dokler z njo upravljajo odgovorni ljudje!

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Če okt 15, 2009 6:04 pm

tja, obe nesreči sta se zgodili izključno zaradi človeškega faktorja...
realno tako ali tako ni nobene alternative nuklearkam če se hočemo odreči fosilnim gorivom (kar je seveda tako ali tako kretenizem)...

Uporabniški avatar
McFly
Novinec

Kraj: blizu ceste

Napisal/-a McFly Če okt 15, 2009 7:44 pm

Sicer offtopic, sam zadnje čase je to popularno..

@odprticlio: Tudi sam sm na eni biološki smeri, tako da razumem iz česa izhajaš, ljubezen do avtov pa še biolog počez 8) Mislm da si dosti poljudno napisal, tako da je vsakomur razumljivo, vedno se bo najdu eden da se bo na nekej obesu..
mess with the best, die like the rest
luks lajk it kut flay

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Če okt 15, 2009 7:46 pm

http://earth2tech.com/2009/06/11/sunny- ... mal-plant/
Ne najdem več je ena nemška firma dol v Afriki odprla mega sončno elektrarno mogoče kdo ve ??? Naj doda link v to temo prosim :D

ZA pomoč je narejena iz ukrivljenih sončih celic kakor veliki žlebi cca 2m do 3m premera :idea: in ogromne dolžine tudi po 200m ;) je nekje v puščavi blizu Europe .

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če okt 15, 2009 8:52 pm

Tukaj gre verjetno za tak tip sončne elektrarne, kjer ukrivljena zrcala segrevajo medij, ki goni turbino. Ni treba nobenega silicija.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Če okt 15, 2009 8:53 pm

Tole?
http://www.solarpowerwindenergy.org/200 ... or-sahara/

cena sitnica; 395 milijard EUR (v realnost se zna še precej dvignit)...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov