Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Sr nov 04, 2009 2:53 pm

črna skrinjica ali telemetrija ?

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr nov 04, 2009 4:28 pm

TriCikl je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Že lep čas razmišljam (žal pa nimam dost znanja za to) , da bi sam nardil neke vrste "črno skrinjico" za avto. Zanimivo bi mi bilo spremlljat vse parametre med vožnjo in jih potem primerjat....Recimo: hitrost,št. vrtljajev,temp. motorja, temp. zraka, število menjav (za vsako brzino po koliko časa, koliko poti in koliko je dosegal motor obratov predenj si prestavil) , št. zaviranj, gretje zavor,meritev pospeška,uporaba gretja.....skratka vse kar je možno in potem to preko USB kabla prenest na komp. in si delat evidenco....
Se javi kdo da to skupaj spacama? :)
Zna bit zelo uporabno.....v mojem primeru se je recimo beleženje porabe ( obdobje enga leta) že pokazalo kot pozitivno...

Drugač pa podpiram.....nimam kaj skrivat.

Zveni zanimivo, za kateri avto bi pa delal to?

A je važno? ;) Sej senzorji so več ali manj enaki pri vseh avtih. Pri novem avtu to sicer pride manj do izraza....pri mal starejšem kjer pa se še moraš kaj naučit in ugotovit kaj ti nagaja pa bi tole prišlo zelo prav....ali pa samo če bi hotel spremljat podatke....
Recimo pri meni je že sama poraba mi začela govorit da nekaj z avtom ne štima....v prvem primeru so prednje čeljusti malo štekale ( ampak lih toliko da se niso grele, da bi lahk reku da je nekaj narobe) v drugem primeru pa je jezil senzor mrtve točke....v obeh primerih je avto šel tako, da na občutek ni bilo moč sklepat da je nekaj narobe....a poraba se je povečala in treba je bilo najti vzrok....Če bi mel več podatkov bi blo mnogo lažje.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Senad
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Senad Sr nov 04, 2009 5:09 pm

ducky je napisal/-a:
Shebo je napisal/-a:
Senad je napisal/-a:bolj za šalo kot zares: enkrat sem bral neka najbolj čudna vprašanja na svetu, in eno od teh je bilo ... "zakaj celega letala ne naredijo iz materiala, iz katerega je narejena črna skrnjica"

v tem primeru bi to vprašanje bilo za avto :)

Zaradi tega, ker te poškodovan avto sam po sebi ne ubije, ampak te ubije G sila, katera se prenese na udarec. Največkrat ljudje umrejo zaradi notranjih krvavitev in ne zaradi tega ker bi med potekom nesreče dobili kaj v glavo ;)

saj, zato danes delajo take avte, ki se čim bolj speštajo (do varnostne kletke), saj s tem se absorbira precejšen del energije in zato deluje manjša sila na človeka..

mi je jasno vse to, zato pa sem napisal "bolj za šalo kot zares" :)
67,0420305 Vseh statistik ni natančnih.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr nov 04, 2009 7:26 pm

splash je napisal/-a:ma da me kontrolirajo v avionu razumem, v avtu pa jaz tega ne bom mel niti slučajno!

Ti si pilot?

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Kraj: Štajerska

Napisal/-a TriCikl Če nov 05, 2009 8:26 am

lisko je napisal/-a:
TriCikl je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Že lep čas razmišljam (žal pa nimam dost znanja za to) , da bi sam nardil neke vrste "črno skrinjico" za avto. Zanimivo bi mi bilo spremlljat vse parametre med vožnjo in jih potem primerjat....Recimo: hitrost,št. vrtljajev,temp. motorja, temp. zraka, število menjav (za vsako brzino po koliko časa, koliko poti in koliko je dosegal motor obratov predenj si prestavil) , št. zaviranj, gretje zavor,meritev pospeška,uporaba gretja.....skratka vse kar je možno in potem to preko USB kabla prenest na komp. in si delat evidenco....
Zna bit zelo uporabno.....v mojem primeru se je recimo beleženje porabe ( obdobje enga leta) že pokazalo kot pozitivno...

Zveni zanimivo, za kateri avto bi pa delal to?

A je važno? ;) Sej senzorji so več ali manj enaki pri vseh avtih. Pri novem avtu to sicer pride manj do izraza....pri mal starejšem kjer pa se še moraš kaj naučit in ugotovit kaj ti nagaja pa bi tole prišlo zelo prav....ali pa samo če bi hotel spremljat podatke....
Recimo pri meni je že sama poraba mi začela govorit da nekaj z avtom ne štima....v prvem primeru so prednje čeljusti malo štekale ( ampak lih toliko da se niso grele, da bi lahk reku da je nekaj narobe) v drugem primeru pa je jezil senzor mrtve točke....v obeh primerih je avto šel tako, da na občutek ni bilo moč sklepat da je nekaj narobe....a poraba se je povečala in treba je bilo najti vzrok....Če bi mel več podatkov bi blo mnogo lažje.....

V bistvu ni važno ampak vseeno je teško narediti takšno napravo ki bi bila univerzalna. No če se boš kdaj lotil tega projekta ti lahko verjetno pri nekaterih stvareh pomagam.
Prelude To Disaster

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Če nov 05, 2009 10:07 am

Patrik_A3 je napisal/-a:haha,jaz se samo smejim takim kozlarijam. kak sem prebral da imajo zavarovalnice tukaj prste mi je že vse blo jasno. seveda iščejo zavarovalnice vse načine da v primeru nezgode nebi rabli dati denarja,pa bi se lahko potem na te stvari zgovarjali . ne podpiram.

Če bi ti bil zavarovalnica in bi obljubil, da boš ljudem v primeru škod izplačeval, ne bi naredil vsega, da bi videl, če je izplačilo dejansko upravičeno?

Oz. predstavljaj si to. Zmeni se z 10imi kolegi, da ti dajo tak denar kot ga dajo zavarovalnicam za zavarovanje avta (tudi kasko), nato pa ko bodo prihajali s škodo k tebi, boš hitro videl kolk boš ti ratal "ku*ba" pri izplačilih. Še posebno zaradi tega, ker bi te hotel vsak tretji nategnit ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če nov 05, 2009 10:54 am

ja pa valda. koliko krat pa plačam letno ful kasko pa ne izkoristim nič? in dobijo 1600€ samo od mene za prazni nič. nisem še nikdar izkoristo od zavarovalnice takšno popravilo kot plačam letno zavarovanje za avto! s tem da sem v parih letih samo 1x popravilo uveljavlal v znesku 500-600€. ostala leta pa so od mene imeli čisti dobiček. tak da si ga malo mimo vstrelo s tvojo izjavo.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Če nov 05, 2009 10:59 am

Mene bi tudi zanimalo to iz tega razloga in če seveda lahko znižam zavarovalno premijo....
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če nov 05, 2009 11:14 am

Po mojm bi to lahko naredil mimo ECU, direktno bi jemal podatke s senzorjev na recimo nekaj milisekund in jih shranjeval v nek pomnilnik. Po mojm bi se kaj dalo nardit z platformo mini ITX, kjer bi podatke zajemal skozi COM port in shranjeval na SSD. Gor rukneš nek linux in napišeš programčič, ki zajema podatke. Ne vem pa kako bi to v realnosti zgledalo. Verjetno bi rabil še kak multiplekser, ki bi združil množico signalov z vseh mogočih senzorjev.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če nov 05, 2009 5:46 pm

Energetik81 je napisal/-a:

Po mojm bi to lahko naredil mimo ECU, direktno bi jemal podatke s senzorjev na recimo nekaj milisekund in jih shranjeval v nek pomnilnik. Po mojm bi se kaj dalo nardit z platformo mini ITX, kjer bi podatke zajemal skozi COM port in shranjeval na SSD. Gor rukneš nek linux in napišeš programčič, ki zajema podatke. Ne vem pa kako bi to v realnosti zgledalo. Verjetno bi rabil še kak multiplekser, ki bi združil množico signalov z vseh mogočih senzorjev.

Sem že enkrat razlagal...sicer na drugem forumu a vseeno. Podobno napravo ima sodelavec v avtomobilu. Sicer ne vem ali jo je nardil iz ljubega mira ali je delal diplomsko...no ni važno. Beleži mu pa: hitrost, št. vrtljajev, pospeške (XZY) , čas vožnje, čas delovanja motorja in prevožene kilometre. Preko USB kabla potem prenese podatke na komp in jih grafično izriše v exelu (enkrat sma se ganjala in je nasljednji dan prinesel grafe pokazat....morm reč da je bilo zelo zanimivo si ogledat kako je je bil porast vrtljajev glede na hitrost.....kaki so bili pospeški v ovinkih (lahko bi komplicirali dalje in rekli ( glede na poskuse) da nardimo "pomagalo" , ki bi glede na okoliščine (mokro, suho, temp. asfalta) opozarjala na možnost bočnega zdrsa...Seveda rabišdosti podatkov ampak v osnovi bi delovalo) in še in še....Sem pa potem pozabil na tole in me je sedaj ta tema spomnila.....bom mu rekel jutri če se bom spomnil, saj je omenil da ima doma še nekaj nedokončanih vezji....program mi pa bi pač on naložo ( če s pomočjo katerga na forumu nam ne bi uspelo) .

Sicer pa....Mislim da sem kazal že ta video.....in po moje se da to osnovo (kot ozadje posnet...glede na to da obstajo programi ki snemajo ozadje (dogajanje na ekranu) računalnika....
http://www.youtube.com/watch?v=Y5i8F4BH424
http://www.youtube.com/watch?v=hg-UWbqOuxU

Dodamo še video.....in smo zmagal. Jaz si tole takoj omislim....

Včeraj imel primer za katerga se tole ne bi izkazalo za slabo....pred mano je namreč peljal avto ketermu je od štop luči delala samo leva ( ne desna ne tretja bil pa je dokaj mlad peđo) in ker sem dokaj pozno opazil bi skoraj poknil v rit.....seveda kriv bi bil jaz....saj dokazovanje da mu niso delale luči pri popolnoma uničemu zadku (bil sem z jeepom hitrost pa okoli 60) bi bilo skoraj misija nemogoče....video pa bi nazorno pokazal....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Če nov 05, 2009 9:49 pm

Lepo vas prosm, pa še kej. Vse bi že radi kontroliral. Najbolš da nam še čip u glavo vgradijo pa gledajo o čem razmišljamo :roll:

54m0
Novinec

Kraj: Med cesto in zrakom

Napisal/-a 54m0 Če nov 05, 2009 10:52 pm

To je čista traparija, ker se zaradi tega prometna varnost ne bo povečala,ampak se bodo s tem preverjali samo parametri kako je prišlo do nesreče zato, da bi se zmanjšali stroški, ki jih imajo zavarovalnice z izplačevanjem odškodnin. Povedano po domače ne glede na obstoj te škatlice (ki najbrž ne bo zastonj) se bo tisti, ki se že sedaj vsak dan pijan usede v avto, še vedno vozil pijan, enako bodo norci tudi še divjali po cestah in enako bomo vsak dan spremljali črno kroniko in potem po dolgem in počez iskali krivce med cestnimi podjetji, Darsom in policijo, samo "voznik", ki bo povzročil nesrečo ne bo nikoli nič kriv.
Drive, drive and drive untill you run out of gas
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov