Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr apr 28, 2010 10:07 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Matey_ je napisal/-a:No in pol poslušam voznika, ki je 2 leti profesionalno vozil ''špedicijo'' po Evropi, nato pa še naslednjih 20 let preživel večinoma na cesti (tako v avtu kot na motorju), ki mi prbije, da je ESP brez veze ... jao ku mi pa tu na žiuc stopi ej ...
Sicer ga še nisem rabu ... ampak ESP je ZAKON !!!!!j

Pa saj ima prav! ESP je brez veze.

bolj kot ne..... se strinjam, dodatna navlaka - osebno mi je še ABS odveč...

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr apr 28, 2010 10:12 pm

tud meni je abs odveč ker se mi skoz prižiga pa ne najdemo vzroka :lol:
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr apr 28, 2010 10:13 pm

Italijani pravijo, da bo ESP serijsko pri Nemu od julija dalje

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Sr apr 28, 2010 10:15 pm

pa gumba za izklopit nesmejo naredit če je avto tak nestabiln
Relax take it easY
Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr apr 28, 2010 10:20 pm

O "objektivnosti" testa pa več tule http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 78#1314778

drugmirko je napisal/-a:...
kar se pa prevračanja tiče... mi bolj zgleda, da so se zelo trudli prevrnit nema... ker skozi celoten "losov test" voznik qubota konstantno lovi in korigira z volanom... samo v drugem, desnem zavoju naredi dve orenk korekcije. s prvim dodajanjem levega volana, prepreči ravno začeto bočno drsenje, z drugo, tik pred koncem desnega zavoja pa, z vnovičnim dodajanjem levega volana, orenk zmanjša nagibanje avtomobila...

citroenčka pa pri uvozu v test najprej besno obrne v levi ovinek in brez korekcij pusti, da mu odnese zadek! ko je moment odnašanja riti navečji besno obrne volan desno, da mu rit zapleše na drugo stran in takoj nato "korigira" levo... kar avto ročno kipne na glavo... tako, da tole z nemom meni zgleda bolj kot en ponesrečen poskus dviganja avta in vožnje po dveh kolesih, kot pa ponesrečen "losov test" ;) ...
tipček ga niti enkrat ni resno poskusil "ulovit", takrat, ko ga je, ga je pa obrnu na streho... če bi tudi takrat volan pustil na miru, bi avto samo zavrtelo!
...
Zadnjič spremenil esem, dne Sr apr 28, 2010 11:42 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr apr 28, 2010 10:23 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Matey_ je napisal/-a:No in pol poslušam voznika, ki je 2 leti profesionalno vozil ''špedicijo'' po Evropi, nato pa še naslednjih 20 let preživel večinoma na cesti (tako v avtu kot na motorju), ki mi prbije, da je ESP brez veze ... jao ku mi pa tu na žiuc stopi ej ...
Sicer ga še nisem rabu ... ampak ESP je ZAKON !!!!!j

Pa saj ima prav! ESP je brez veze.

to je bil sarkazem?
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr apr 28, 2010 10:28 pm

Avto ki se brez ESP-ja obrne je sigurno slab avto, ne glede na vse se avto nima kaj obračat in s tem bit poplnoma odvisen od ESP-ja, sploh v današnjih časih. Ok, tudi Sukhoja Su-27 se brez fly-by-wire-ja skorajda ne da pilotirat, ampak to je druga zgodba :).

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Sr apr 28, 2010 11:29 pm

Bla, bla... K bos tkole avto vrgu v ovink ga bos zvrnu ne glede na ESP... Ker ze k so dal "ghost" replay je citroen mel cist drugacno linijo v ovink kt fiat.. Blablabla.
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 5:49 am

Še dobro, da "ima" tale riviera iz leta '71 ESP! Saj bi se drgač gotovo prekucnila na streho! :shock: Kajne?? :rofl
http://www.youtube.com/watch?v=aSWLDgNlT0M (glej od 2:40, naprej)

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 Če apr 29, 2010 6:07 am

Kriza, tole pa je ladja. Res pa je da se to ne odvija pri hitrosti 90km/h.

Se pa strinjam, zgrešene osnove ne more rešit elektronika.
Če je avto šrot, pol je šrot :twisted:
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Če apr 29, 2010 6:32 am

ESP? Na suhi cesti sem avto provociral kolikor se je dalo, pa se ni vklopil. Pozimi pa veliko bolje rinem v sneg z Berlingotom brez kot s C5 z ESP. Saj je fajn stvarca, ampak 99% je še vedno v samem avtu in pnevmatikah.

Če se dostavnika ali terenca nameniš obrniti na streho, ti bo to uspelo. Po mojem zato ni kriv avto.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če apr 29, 2010 7:29 am

Joie de vivre! je napisal/-a:ESP? .....Saj je fajn stvarca, ampak 99% je še vedno v samem avtu in pnevmatikah.

Podpis. Sam že več kot 10 let vozim avtomobile brez elekrtonskih pomagal, brez ESP-ja, brez ABS-a, je pa res da natikam na avte top end gume. Do sedaj popolnoma nobenih problemov.
Sej elektronika ni slaba zadeva, za 95% vseh voznikov. Problem je v tem, da te v avtošoli, pa to sem povedal že kzilionkrat, učijo da se v izrednih situacijah samo bremza na polno. Nihče ne govori o vtrenju volana levo, desno, o umikanju, o lovu avtomobila v primeru zdrsa zadka... To so vse stvari, ki bi po mojem mnjenju sodile v izobrazbo vsakega voznika, sicer ne takoj po opravljenem izpitu, ampak po nekaj 1000 prevoženih kilometrih (toliko da dobi nekaj samozavesti za volanom).

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Če apr 29, 2010 7:32 am

esp gor al pa dol, pa nemors leta 2010 narest avto, ki se ga da prevrnit no, pa to je podn od podna... najprej avto k se brez elektronke dobr pele, pol pa za plus se esp in ostala j***a gor navesis pa dobis top voz. imho

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če apr 29, 2010 8:00 am

Kritik je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:ESP? .....Saj je fajn stvarca, ampak 99% je še vedno v samem avtu in pnevmatikah.

Podpis. Sam že več kot 10 let vozim avtomobile brez elekrtonskih pomagal, brez ESP-ja, brez ABS-a, je pa res da natikam na avte top end gume. Do sedaj popolnoma nobenih problemov.Lp

Z drugimi besedami - sploh še nikoli nisi vozil avta s takimi pomagali in zato ne vem kako lahko daš relevantno oceno. Takim kot si ti, očitno ne bo nikoli jasno, da elektronska pomagala rešujejo življenja v kritičnih in nepredvidljivih situacijah. Z drugimi besedami je to isto kot če bi zagovarjal vozila brez zračnih blazin - v smislu, saj se v desetih letih nisem še nikamor zaletel .... Zaradi mene, tudi prav, če tako misliš.

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- Če apr 29, 2010 8:46 am

Strokovnjak je napisal/-a:
Kritik je napisal/-a:

Podpis. Sam že več kot 10 let vozim avtomobile brez elekrtonskih pomagal, brez ESP-ja, brez ABS-a, je pa res da natikam na avte top end gume. Do sedaj popolnoma nobenih problemov.Lp

Z drugimi besedami - sploh še nikoli nisi vozil avta s takimi pomagali in zato ne vem kako lahko daš relevantno oceno. Takim kot si ti, očitno ne bo nikoli jasno, da elektronska pomagala rešujejo življenja v kritičnih in nepredvidljivih situacijah. Z drugimi besedami je to isto kot če bi zagovarjal vozila brez zračnih blazin - v smislu, saj se v desetih letih nisem še nikamor zaletel .... Zaradi mene, tudi prav, če tako misliš.

Točno tako! ;)

Za vse, ki dvomite o smiselnosti ESP-ja pa spodnji video (predvsem od 6:00 minute naprej)...pa je Tiff Nedel bivši dirkač in je v življenju vozil že mali milijon različnih dirkalnikov in avtomobilov! :roll:

Fifth Gear - Bosch ESP
Zadnjič spremenil Tattoo-, dne Če apr 29, 2010 8:49 am, skupaj popravljeno 1 krat.
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če apr 29, 2010 8:48 am

Strokovnjak je napisal/-a:
Kritik je napisal/-a:

"Strokovnjak": Moji avtomobili so taki, ker sam želim da so brez te elektronike. Vozil sem tudi že avtomobile z ABS, ESP, TC... Moji so pa brez tega. Pa da vrnem žogico: Takim kot si ti ne bo nikoli jasno, da imajo vozniki v osnovi PREMALO znanja, kar se same vožnje v kritični situaciji tiče. Sem tudi napisal da so zavede dobre in uporabne za 95% vseh voznikov (beri za vse lesene in panične).

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če apr 29, 2010 9:29 am

Še enkrat za vse "Schumacherje", ki menijo, da se jim na cesti ne more zgoditi nič nepredvidljivega:
Aktivna in pasivna varnost se v avtomobilizmu izboljšuje z namenom čim manj žrtev / ranjenih oziroma v končni fazi tudi čim manj materialne škode (ocenjene lahko tudi v obliki posledičnih cestnih zastojev ter izgube časa/denarja). Aktivna varnost (ABS, ESP,...) varuje, da do najhujšega sploh ne pride, pasivna (airbagi, zmečkljive cone, ipd...) pa nas varuje, ko že pride do nesreče.

Aktivni varnostni pripomočki NISO namenjeni preizkušanju meja zmogljivosti avtomobilov, temveč preprečevanju nepredvidljivih dogodkov!!! Vsem znana zgodba, s posledično množično vkomponiranostjo ESP v osebna vozila je bil fiasko Mercedesovega modela A na losovem testu. Podobnih življenjskih primerov iz vsakdanjosti je nešteto (otrok, ki zbeži na cesto; poledica za ovinkom;...), voznik pa je lahko še ne vem kako izkušen, pa vozila v določenih primerih ne bo obvladal - v tem primeru poseže v delovanje elektronika (tudi tu obstajajo fizikalne zakonitosti in mera zdrave pameti!).
Nespametno in nelogično je dandanes govoriti, ko se frekventnost prometa skorajda dnevno povečuje ter posledično tudi hitrosti, da voznik ne potrebuje omenjenih pomagal aktivne varnosti, češ vozim že 10 krat x let, pa se mi ni še nič zgodilo. Do nesreče potrebuješ par sekund :!:

Ne razumem bojazni pred elektronskimi pomagali ter pred napredkom avtomobilske industrije nasploh :?: Tendenca proizvajalcev je pač, da bo vožnja v prihodnosti (najbrž ne tako daljni) čedalje bolj avtomatizirana, voznik pa bo imel čedalje manj vpliva na vožnjo - danes že znani aktivni tempomat, Radar Eye, Night Vision, Presafe sistemi, navigacijski sistemi z aktivnim poseganjem v vožnjo (npr novi A8 ). Razlika je že očitna v primerjavi načina vožnje pred cca 50 leti ter danes!

Morda še to: ne mešajte zopet delovanja ASR ter ESP.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če apr 29, 2010 9:32 am

Tattoo- je napisal/-a:Za vse, ki dvomite o smiselnosti ESP-ja pa spodnji video (predvsem od 6:00 minute naprej)...pa je Tiff Nedel bivši dirkač in je v življenju vozil že mali milijon različnih dirkalnikov in avtomobilov! :roll:

Fifth Gear - Bosch ESP

In kaj naj bi ta posnetek dokazoval??
i**** ni prilagodil hitrosti voznim razmeram zato se je skantal. In da je vse skupaj še huje, tale posnetek prepričuje butasti folk, da z avtom, ki ima ESP in ostalo trapasto elektroniko lahko na polno brezskrbi voziš po snegu, ledu, dežju... Potem pa te naivne tepce z vso to elektroniko v avtu vsako zimo videvam ob cestah v jarkih, kandelabrih...

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Če apr 29, 2010 9:33 am

Tattoo- je napisal/-a:Za vse, ki dvomite o smiselnosti ESP-ja pa spodnji video (predvsem od 6:00 minute naprej)...pa je Tiff Nedel bivši dirkač in je v življenju vozil že mali milijon različnih dirkalnikov in avtomobilov! :roll:

Fifth Gear - Bosch ESP

Podpis pod to ... :!:

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov