Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe maj 07, 2010 9:55 am

bass je napisal/-a:Po cesti u izi, na Marofu, Grobniku in Panoniaringu pa ožemanje gasa.
Rabimo progo v Sloveniji, tu ni dileme.
Samo tisti 1% kretenov bo pa itak še vedno pičilo po zadnjem čez center.

V bistvu je glavni problem izjem, katerim ne pomaga noben poligon. Žal se zaradi njih drži potem vsem motoristom negativni predznak.

Vendar me zanima sledeče: mar ni "jamranje", češ nimamo primernega dirkališča v Sloveniji, samo potuha za nadaljevanje divjanja po cestah? "Divjaki" večinoma zberejo denar za nakup kakšnega rabljenega cestnega motorja, zalomi se že pri nakupu primerne varnostne opreme, da ne govorim o vstopnini za kakšno dirkališče. Kdor se želi "zdivjati", so Grobnik oziroma ostala omenjena dirkališča, dovolj blizu! Z izgradnjo poligonov varne vožnje pa smo tudi prešli na višji nivo.
Dejstvo je, da v Sloveniji kronično primanjkuje kvalitetnih športnih poligonov, država / občine primarno iščejo javno - zasebno partnerstvo, da sploh pride do realizacije projektov (zadnji primer - Stožice). Moto dirkališče je pač v spisku želja postavljen dokaj nizko, saj imamo bistveno večje potrebe po izgradnji za Slovenijo veliko uspešnejših športnih panog (Planica, večnamenska dvorana nacionalnega pomena, krožna atletska dvorana,ipd...).

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Re: Varna vožnja...

Napisal/-a Polo78 Pe maj 07, 2010 10:06 am

scisco1 je napisal/-a:Komentarji zaželjeni... sam sem ostal brez besed...
http://www.youtube.com/watch?v=wOuxGrvH5wY

Nisem povsem 100%, a če se ne motim, je to B.Š., ki se je ubil letos 8.4. skupaj z J.V. Poznal sem oba.
Tole je bila tale nesreča:
http://www.zurnal24.si/crna-kronika/umr ... sta-166439

Ostale njegove posnetke najdete na youtubu, če vtipkate "Talentino Rossi".
Primer:
http://www.youtube.com/watch?v=P5gb1tym ... re=related

Njegovim kolegom sem že dlje časa nazaj govoril, da se bo ubil, če bo takole vozil... Sicer sta bila oba profesionalna motorista z dirkaško licenco, ki sta tekmovala na Grobniku, ta na posnetkih je bil celo državni prvak.
Antiznačkar po prepričanju

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Pe maj 07, 2010 10:16 am

Stavka, kjer so omenjene "uspešnejše športne panoge" ne razumem povsem. Kako uspesnejse?
Rezultatsko?
Imamo svetovnega prvaka v endurance racingu, fantje krojijo vsaj prvo dvajseterico v Daytoni in na svetovnem nivoju dirka nekaj izjemno dobrih spidvejistov, motokrosistov ter supermoto voznikov (ok, ti ne potrebujejo cestnega dirkalisca, so pa motoristi).
Financno?
Dirkalisce je ze brez odmevnih prireditev zlata jama. Med tednom se lahko vsakdo zapelje do Grobnika, preveri cene, presteje motoriste in avtomobiliste na pisti in to pomnozi z recimo 200x. Koncev tedna in prireditev tu niti ne upostevam.

Se pa strijam z ugotovitvijo, da dirkalisce samo po sebi ne bi resilo nicesar. Tja bi hodili tisti, ki ze zdaj vozimo po Grobniku ali kaksnem izmed ostalih dirkalisc v blizini, kavarniski frajerji, ki potrebujejo 25 minut od LJ do morja (35 po stari cesti, heh), pa bodo o svojih podvigih se vedno razglabljali za sankom, kajti ura ter posledicno dejanska umestitev na " hirearhicno lestvico hitrih", je za taksne osebke streznitev, ki je nocejo doziveti.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe maj 07, 2010 10:23 am

Se pravi, da tud pro dirkanje po dirkališču ni izbilo neumnega ravnanja na cesti. Torej tu je lep dokaz, da tudi dirkališče (za katerega absolutno navijam) ne bo rešilo morije med motoristi, žal. :(

Čeprav gre tudi meni divjanje motoristev in njihova "nikoli krivi" poza v javnosti zelo na organ bom pa vseeno rekel eno pozitivno za vse tiste, ki se držijo pravil in omejitev.

Res je, takih motoristov skoraj ne vidimo, čeprav jih je veliko. Zakaj ne? Ja razlaga je enostavna, če se vozijo na isti cesti z enako hitrostjo kot mi sami nas nikoli ne ujamejo in nikoli ne prehitijo zato tudi ne vemo, da sploh so bili na tisti cesti.

Si pa seveda zelo zapomnim take, ki kot izstrelek padejo mimo pri tem, da sem nazadnje pogledal v vzvratno ogledalo pred tremi skundami pa ga ni bilo nikjer v naslednjem trenutku pa prižvižga mimo kot bi mu gorelo pod ritjo in pol se taki, ki preživijo še čudijo, kako jih je lahko kdo spregledal. Čudno res. ;)
Zadnjič spremenil BBoss, dne Pe maj 07, 2010 10:26 am, skupaj popravljeno 1 krat.

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Pe maj 07, 2010 10:24 am

Taki ljudje, kot so tej na posnetku ne potrebujejo dirkališča, ker tam jih nihče ne vidi. Oni morajo svoje predsodke zdravit na navadnih cestah, da jih folk vidi, kako so dobri in kaj si upajo. Zato tudi dirkališlče tega problema ne bo rešilo.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe maj 07, 2010 10:37 am

Sriple Tix je napisal/-a:Stavka, kjer so omenjene "uspešnejše športne panoge" ne razumem povsem. Kako uspesnejse?
Rezultatsko?
Imamo svetovnega prvaka v endurance racingu, fantje krojijo vsaj prvo dvajseterico v Daytoni in na svetovnem nivoju dirka nekaj izjemno dobrih spidvejistov, motokrosistov ter supermoto voznikov (ok, ti ne potrebujejo cestnega dirkalisca, so pa motoristi).
Financno?
Dirkalisce je ze brez odmevnih prireditev zlata jama. Med tednom se lahko vsakdo zapelje do Grobnika, preveri cene, presteje motoriste in avtomobiliste na pisti in to pomnozi z recimo 200x. Koncev tedna in prireditev tu niti ne upostevam.

Preglej dobitnike olimpijskih kolajn ali pa SP in EU, pa bo morda jasno s čim se meri uspešnost športnih panog! Eden izmed kriterijev je tudi število kategoriziranih športnikov. V najvišjem rangu Svetovnega razreda je trenutno samo Jerman ( http://www.olympic.si/index.php?id=78 ), vsa leta najbolj prepoznavni speedway ter trenutno najuspešnejši Žagar, pa ima Mednarodni razred.
Kriterij je tudi množičnost športne panoge širše (države udeleženke) ter doma v Sloveniji. Na podlagi omenjenih kriterijev se izbira tudi Športnik leta (predstavnikov avto-moto športa večinoma ni niti med širšimi kandidati). Slovenija pri izboru ni unikum, podobne kriterije uporabljajo vsi!
S tem ne omalovažujem uspehov avto-moto športa v Sloveniji, vendar če sem realen, marsikateri uspešen slovenski športnik trenira v bistveno slabših razmerah (do izgradnje gimnastičnega centra tudi Petkovšek in Pegan!).

Športni poligoni v Sloveniji niso in ne bodo nikdar zlata jama! Prvenstveno, ker se s prihodki gledalcev, tudi najbolj gledanih prireditev ne pokrije niti osnovnih stroškov, kaj šele večje investicije! Tipičen primer je Planica z več 10.000 gledalci, pa se vsako leto ubadajo z minusi.
Strinjam se, da ima lahko sicer dirkališče ob dobro postavljenem trženjskem planu (obrobne dejavnosti) določen dobiček, vendar ne v Slo.
Zadnjič spremenil chan, dne Pe maj 07, 2010 10:38 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe maj 07, 2010 10:37 am

Polo78 je napisal/-a:
Sicer sta bila oba profesionalna motorista z dirkaško licenco, ki sta tekmovala na Grobniku, ta na posnetkih je bil celo državni prvak.

pa brez izpita....(A) - baje, sem kr debelo :shock: ko sem prebral v časopisu(če misliva na isto nesrečo, ko jim je ženska s foocusom zaprla pot)

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe maj 07, 2010 11:13 am

sašo5 je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:
Sicer sta bila oba profesionalna motorista z dirkaško licenco, ki sta tekmovala na Grobniku, ta na posnetkih je bil celo državni prvak.

pa brez izpita....(A) - baje, sem kr debelo :shock: ko sem prebral v časopisu(če misliva na isto nesrečo, ko jim je ženska s foocusom zaprla pot)

Jap... Če se ne motim, noben od njiju ni imel izpita. Za dirkaško licenco ta namreč ni pogoj! Tekmovala pa sta v pokalu Alpe-Adria, vsak v svoji kategoriji. Eden od njiju je bil moj sošolec, drug pa prijatelj iz mladih let... :( Oba sta bila, kot so ju opisali nekateri drugi kolegi, adrenalinska odvisneža. Motor jima je bil kot droga. Če bi pa dirkaška pista v bližini LJ preprečila to nesrečo pa ne bomo izvedeli nikoli...
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Pe maj 07, 2010 11:55 am

Polo78 je napisal/-a:
scisco1 je napisal/-a:Komentarji zaželjeni... sam sem ostal brez besed...
http://www.youtube.com/watch?v=wOuxGrvH5wY

Nisem povsem 100%, a če se ne motim, je to B.Š., ki se je ubil letos 8.4. skupaj z J.V. Poznal sem oba.
Tole je bila tale nesreča:
http://www.zurnal24.si/crna-kronika/umr ... sta-166439

Ostale njegove posnetke najdete na youtubu, če vtipkate "Talentino Rossi".
Primer:
http://www.youtube.com/watch?v=P5gb1tym ... re=related

Njegovim kolegom sem že dlje časa nazaj govoril, da se bo ubil, če bo takole vozil... Sicer sta bila oba profesionalna motorista z dirkaško licenco, ki sta tekmovala na Grobniku, ta na posnetkih je bil celo državni prvak.

A to sta ta dva frajerja... Boga ženska :?

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Pe maj 07, 2010 12:01 pm

Če pista prepreči eno smrt je vredno.
Jaz osebno sicer nimam upanja, da se bo v Kokoški našel investitor z dovolj jajci in kapitala za tak projekt. Potem se pa itak vedno najdejo sosedje, ki jih kaj moti.
Dobri stari rek pravi: Bolje komšija nego susjed. In še res je v tem primeru.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe maj 07, 2010 12:24 pm

bass je napisal/-a:Če pista prepreči eno smrt je vredno.
Jaz osebno sicer nimam upanja, da se bo v Kokoški našel investitor z dovolj jajci in kapitala za tak projekt. Potem se pa itak vedno najdejo sosedje, ki jih kaj moti.
Dobri stari rek pravi: Bolje komšija nego susjed. In še res je v tem primeru.

Se popolnoma strinjam.
Problem je najti investitorja, kateremu bi omenjeno dirkališče povrnilo začetni vložek. Projekcije kažejo na prehud zalogaj v obliki začetne investicije, katera bi se povrnila v kratkem času. Eden prvih primerov javno-zasebnega partnerstva pri gradnji športnih objektov, gradnje športnega centra Stožice, bi brez vložka zasebnega kapitala prisilil MOL v dolgoročno zadolževanje. Sam prihodek od uporabe športnega centra pa bo najbrž pokrival najnujnejše stroške.
Če pa bi bila investicija gradnje dirkališča profitabilna, bi se lokalne skupnosti "teple" za lokacijo, probleme s sosedi pa bi kaj kmalu rešili.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe maj 07, 2010 12:48 pm

BBoss je napisal/-a:Se pravi, da tud pro dirkanje po dirkališču ni izbilo neumnega ravnanja na cesti. Torej tu je lep dokaz, da tudi dirkališče (za katerega absolutno navijam) ne bo rešilo morije med motoristi, žal. :(

Se absolutno strinjam. Poleg tega tudi če dirkališča ni, to ne daje nobene pravice takih divjakom, da po cestah ogrožajo druge udeležence. A mislite, da bi morali davkoplačevalci plačati za tak objekt, samo zato da bodo nekateri uživali v svojem hobiju? Potem naj tudi meni država nabavi novo gorsko kolo, pa novo opremo za turno smučanje.
Če se pa ne najde kakšen privat investitor je pa to očitno znak, da tak objekt pač ne bi bil smotrn.
Itak pa kot je že bilo rečeno - taki "carji" hočejo dirkati po mestu in AC, ker če jih noben ne gleda, jim ne zraste EGO.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe maj 07, 2010 12:51 pm

Na žalost res. Ravnokar sem se spomnil, da sem nekaj časa nazaj na forumu od kartinga logatec prebral, da karting spušča preveč hrupa in da se sliši celo do Zaplane (al nekaj takega). Kako bo potem uspelo eno dirkališče kot je npr. Grobnik al pa kerokol drugo tako dirkališče?
Slika

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix Pe maj 07, 2010 1:33 pm

Chan, prav veliko po dirkaliscih ne hodis, kajne? Dirkalisca se primarno ne financirajo z eno dirko F1 in MotoGP letno, temvec z dogajanjem skozi celo leto, kjer levji delez vsega prispevajo ravno amaterske voznje zanesenjakov, ki svoje uzitke mastno placajo. Pred 15 leti smo na A1 Ringu v Avstriji placevali 170 Dem na uro, kar bi bilo danasnjih 170€... in pista je bila 7 dni v tednu polna.
Dirkalisca ne mores primerjati s Planisko velikanko ali Stozicami, kajti ta dva objekta nista na voljo rekreativcem, ki bi vsakodnevno placevali njuno uporabo in zato sta dejansko odvisna od prodanih kart med sportnimi prireditvami.

In za konec ter glede na to, da sem bil v preteklosti blizu ljudi, ki so nacrtovali izgradnjo in financiranje dirkalisca na Primorskem. Denar je bil brez pomoci drzave (zgolj z delezom firm, ki so imele poslovni interes) skoraj v celoti ze zbran, bliznji prebivalci so se strinjali in danes bi imeli moderno dirkalisce, ce ne bi naravovarstveniki od nekje prilekli dva metulja, ki enkrat letno preletita tisto zemljisce in zadeva je padla v vodo.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe maj 07, 2010 2:01 pm

IcEm4n je napisal/-a:

Na žalost res. Ravnokar sem se spomnil, da sem nekaj časa nazaj na forumu od kartinga logatec prebral, da karting spušča preveč hrupa in da se sliši celo do Zaplane (al nekaj takega). Kako bo potem uspelo eno dirkališče kot je npr. Grobnik al pa kerokol drugo tako dirkališče?

To se hitro reši s pregradami za zvočno izolacijo (nekaj takega kot na avtocestah).

Tisto primorsko štorijo sem tudi že slišal. Škoda. Bi blo fajn met kaj takega na obali, če je že morje algasta brozga. :lol:
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe maj 07, 2010 2:20 pm

TomazK je napisal/-a:
A to sta ta dva frajerja... Boga ženska :?

ti to resno :roll: :?:

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Pe maj 07, 2010 4:09 pm

Verjetno je njej od vseh trenutno najtežje, tako da verjamem, da je bilo mišljeno resno.
Tudi ti verjetno nebi vriskal od veselja, če bi bil udeležen v taki nezgodi. Nobody wins.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe maj 07, 2010 5:03 pm

sašo5 je napisal/-a:pa brez izpita....(A) - baje, sem kr debelo :shock: ko sem prebral v časopisu(če misliva na isto nesrečo, ko jim je ženska s foocusom zaprla pot)

To sem imel v mislih s svojim prvim postom; težko je nekoga izsiliti, ko gre ta krepko čez 200 (tudi meni se je zgodilo, da sem izsilil, samo, ko sem šel prehitevati je bila dolga ravnica prazna). Mimogrede, motorist je šel od mene naprej živ in nepoškodovan...

Kot sem rekel, čisto vsaka smrt na cesti je odveč, nihče si je ne zasluži - ne na tak način.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe maj 07, 2010 5:22 pm

odprti clio je napisal/-a:težko je nekoga izsiliti, ko gre ta krepko čez 200

To je res, a ogromno izsiljevanj se zgodi pri veliko manjših hitrostih, pa v naseljih itd.
Mene so tudi velikokrat izsilili, tudi ko sem bil z avtom, še večkrat pa z motorjem, saj se veliko avtomoblilistov obnaša zelo arogantno do motoristov...v smislu "evo ga še en norec na motorju, ne bom ga spustil mimo" :roll:

Nikakor pa ne podpiram takih voznikov, kot je na filmčku, potem nas pa folk meče vse motoriste v isti koš.
Če se že obnaša kot norec, bi lahko vsaj obvladal motor, tiščat gas po ravnem zna vsak :roll:

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Pe maj 07, 2010 5:36 pm

BBoss je napisal/-a:Se pravi, da tud pro dirkanje po dirkališču ni izbilo neumnega ravnanja na cesti. Torej tu je lep dokaz, da tudi dirkališče (za katerega absolutno navijam) ne bo rešilo morije med motoristi, žal. :(

Čeprav gre tudi meni divjanje motoristev in njihova "nikoli krivi" poza v javnosti zelo na organ bom pa vseeno rekel eno pozitivno za vse tiste, ki se držijo pravil in omejitev.

Res je, takih motoristov skoraj ne vidimo, čeprav jih je veliko. Zakaj ne? Ja razlaga je enostavna, če se vozijo na isti cesti z enako hitrostjo kot mi sami nas nikoli ne ujamejo in nikoli ne prehitijo zato tudi ne vemo, da sploh so bili na tisti cesti.

Si pa seveda zelo zapomnim take, ki kot izstrelek padejo mimo pri tem, da sem nazadnje pogledal v vzvratno ogledalo pred tremi skundami pa ga ni bilo nikjer v naslednjem trenutku pa prižvižga mimo kot bi mu gorelo pod ritjo in pol se taki, ki preživijo še čudijo, kako jih je lahko kdo spregledal. Čudno res. ;)

Se strinjam s tabo.
Dirkališče se mi zdi bo samo za spektakl, druženje itd. Če že tak pogledamo, se bo kak manj ubil, kajti do Grobnika je kar nekaj vožnje. Malo črni humor, samo tak pač je.
Dirkališče pa se mi tudi zdi, da lahko človeka še bolj pokvari, z dirkanjem. Kajti ''tole bi lahko sprobal, sem tudi na dirkališču, da vidim'' misli in tako dalje. Sicer pa odvisno od posameznikov. 3/4 motoristov je zame debilnih. Vsakega, ki srečam se iz principa umaknem na bankino. Tista četrtina, je umirjenih, prijetnih motoristov, ki imajo ponavadi čoprje in pa kako anduro. Taka je realnost, vem pa da je vsak motorist tudi zagovornik samega sebe in ostalih motoristov.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov