Ne se pustit provocirat na cesti, to je zelo nevarno.
Bom napisal mojo izkušnjo, zgodilo se je na prelepo sončno nedeljo na AC mimo Kranja proti LJ pred nekaj meseci.
Peljem po omejitvah ali pa nekaj čez, nekje 140 po števcu, kot običajno... daleč pred seboj vidi en temen avto, ki šviga levo desno in prehiteva po enega, namesto da bi lepo prehitev skupinico 2 ali 3 vozil, saj promet sploh ni bil gost. Čez nekaj kilometrov tega voznika dohitim, prej pa se mu je tako mudilo, pa nisem pospeševal, dohitel sem ga z enakomerno vožnjo.
Voznik temnega avtomobila, nekakšen golf temno sive barve, je toliko upočasnil, v bližini odcepa Kranj zahod, da sem ga prehitel. Nekaj trenutkov zatem, ko sem zapeljal mimo, je takoj pospešil in se mi začel lepit na rit. Ker sem ravno prehiteval, se seveda nisem umaknil. Nevede sem pospešil na 150, 160 in še čez, potem pa sem opazil, da je za prehitet še nekaj avtomobilov in sem zato vztrajal na prehitevalnem in prehitel še 3 avtomobile, nakar pa nekdo spredaj zapelje na prehitevalni pas... seveda sem moral zmanjšati hitrost, spustil sem gas in rahlo pritisnil na zavoro, saj se je tisti zadaj zelo nevarno približal.
No, v tem trenutku bi bilo najbolje da bi se temu modelu umaknil, naj se lepi na rit nekomu drugemu, ampak jaz sem potem še naprej peljal po prehitevalnem in prehitel še 4 avtomobile, moja napaka. Tako sem dejansko vozil po prehitevalnem od odcepa Kranj zahod do Kranj vzhod v smeri LJ, potem sem se končno imel namen umaknit, ker je tip še vedno vztrajal 2m za ritjo.
Na voznem pasu pred menoj se je pokazala praznina, zato sem dal desni smernik in nakazal, da se umikam. Ko sem bil na sredini, na meji obeh pasov, bi skoraj počilo, tip, ki se je prej lepil za rit, je bil na moji desni, lahko si mislite, da sem se usral, resnično me je presenetil in sem se res ustrašil. Tip me prehiti, zapelje predme in pohodi bremzo

k sreči sem tak manever pričakoval in sem se trčenju izognil. Ker je tam črpalka Voklo, sem zapeljal dol z AC na črpalko, tip, ki me je po desni prehitel, je to opazil v ogledalu, bil je spredaj pred mano, pohodi bremzo, zapelje na odstavni in v rikverc, tako da je potem pripeljal za menoj na črpalko...
Na črpalki, oziroma počivališču, model stopi iz avta, pristopi do mene in se začne dreti name, odpre vrata mojega avtomobila in me nadira. Ker nisem želel pretepa, sem bil tiho, mirno sem mu pojasnil, da se nimam namena pogovarjat z njim in da kličem policijo in res sem jo. Čez nekaj trenutkov pride še njegova naduvana priležnica in mu nudi verbalno pomoč... zaprl sem vrata, jih zaklenil in policaju pojasnil situacijo.
Nadaljevanje pa je 10 minut čakanja in pogovor s policaji, prišla sta dva prijazna policaja s provido, ki sta najprej poslušala razkurjenega in naduvanega voznika temnega golfa, nakar sem jima pojasnil, da sem jaz poklical patruljo, potem sta policaja malce utišala živčnega modela in poslušala mojo zgodbo in potem pojasnila, da lahko dasta vse podatke, da zoper njega vložim civilno tožbo. Podatkov nisem želel, pojasnil sem policaju, da sem se na počivališču želel ustaviti za nekaj minut, da bi predrzen model odpeljal dalje in da bi se lahko z družino varno odpeljal naprej.
NE pustite se provocirati, jaz sem se pustil, saj sem gas pohodil preveč in vozil nekje okoli 180km/h na prelep nedeljski dan, družinski izlet in tako spravil v nevarnost svojo družino. No, ko smo se ustavili sem se zadržal, saj če bi odreagiral, kot bi nekdaj, bi bil sigurno pretep, kaj bi tipu naredil, raje ne pomislim, no, lahko pa bi imel smolo, pa bi on mene zaklal, ustrelil, prebutal... ali pa bi bil on prebutan. Vsekakor se ne pustimo provocirat, ker je to nevarno in ni poceni, ker lahko dobiš plačilni nalog za kršenje JRM
LepDanŠeNaprej