Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI To maj 25, 2010 8:51 am

Hvala - dobra igrača hehe

Po mojem bo imel kar dosti placa. Serija 5 sicer ni bog-ve-kaj glede prostornosti. Sem pa vzel še novo Škodo Superb karavana, ki ima celo 9 cm več placa zadaj od MB S klase, tako da bo ne bo treba skrbeti glede placa :)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

combe
Novinec

Kraj: Logatec

Napisal/-a combe To maj 25, 2010 8:36 pm

Živ!

Se bom še jaz pridružil tej temi. Torej naša mala je tudi prerasla lupino in bo treba kupit sedež. gledam 9-18 kg. Zaenkrat imam na probi recaro young expert plus, ampak imam občutek da se tamala nekak ne počuti najbolje noter. sedež ima tiste opore (snemljive) za glavo in trup tako zelo skupaj, da ji rame ne sedejo lepo vmes, da bi se naslonila na sedež, ampak je nekak odmaknjena z rameni od sedeža stran. če bi snel tiste opore ima pa potem tako zelo veliko prostora za "opletanje" z glavo, da se mi zdi z varnostnega vidika preveč v primeru bočnega trka. No, danes smo šli probat še roemerja safefix plus in king plus (ista sedeža, drugačni podstavki), in moram rečt, da to je čisto nekaj drugega, mala lepo sedi naslonjena nazaj, v vzglavju ima lepo zavarovano glavico, sedež se da isto kot recaro nastavit v ležeč položaj... moti me oblazinjenje, ki je neka, sicer pralna, sintetika (določene barve je sicer možno dobiti v microfibri ali neki mešanici z bombažem). Kar se oblazinjenja tiče, je recaro (microfibra ali belini) res super. Ima kdo izkušnje kako je poleti s tem navadnim materialom od roemerja in potenjem otrok na njem? No ja moti me še cena :D
infinity: ali si že našel kje v tujini kaj cenejšega? tale baby markt je res poceni samo kaj ko nisem našel da bi se to dalo pripeljat s pošto (dhl recimo) v slovenijo. Si se že kaj zanimal?

ufff.... hvala :D

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Sr maj 26, 2010 7:55 am

Živjo

Ja, Recaro žal med otroškimi ni tako vrhunski kot je pri navadnih avtomobilskih sedežih - škoda pravzaprav.
Glede cen sem gledal kot so kolegi predlagali. www.preisroboter.de www.amazon.co.uk

-Slučajno sem našel še eno trgovino ala baby markt, ki dostalvja tudi drugje po evropi. Žal smo tudi tukaj za njih balkanci in so poštnine kot za bolj oddaljene kraje.

Vsekakor poglej najprej ceno pri nas ter nato v tujini skupajn z poštnino. Idealno pa je če imaš kakega kolega ki potuje kaj po nemčiji, pa da ti potem on spotoma kaj vzame.
http://babybutt-com.erwinmueller.com/sh ... chk=cookie

Je pa ravno danes ADAC dal ven 2010 test otroških sedežev:

http://www1.adac.de/adac-im-einsatz/mot ... ocation=33
Zadnjič spremenil INFINITI, dne Sr maj 26, 2010 9:20 am, skupaj popravljeno 2 krat.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Sr maj 26, 2010 8:17 am

Off topic, @Infiniti daj pokrajšaj te ogromne linke, ker bo težko brati drugače zanimivo temo ;)

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr maj 26, 2010 9:16 am

Čestitke še z moje strani!
Sam imam (sem imel) dobre izkušnje z MaxiCosi. Lupinica CabrioFix, kateri sem dokupil še podstavek za isofix (EasyFix). Isofix sistem je konec koncev varnejši od privezovanja s pasom (tudi pasovi so se ob nesrečah že trgali!); bistveno enostavnejši - starši imajo tako manj možnosti, da bodo napačno pritrdili sedež (delež napačnih pritrditev je še vedno ogromen!). Kot že omenjeno je potrebno paziti, da bo noga, ki fiksira podstavek stabilna na tleh avtomobila - nujno predhodno pred nakupom testirati.
Lupinica se je enostavno montirala na Quinny-jev voziček (predhodno me je najbolj prepričal - enostavno vodenje, večja kolesa tudi za slabše podlage,...), cena v kompletu (voziček + lupinica) pa je bila tedaj akcijska v Baby Centru ter ugodnejša, kot v vseh avstrijskih prodajalnah.
V rangu 9-18 kg sva se odločila za MaxiCosijev Priori, ki že ima isofix podstavek (isofix je bil nujen!), Romer ni prepričal z višjo ceno.
Ob predpostavki, da uporabljata 2 vozila, toplo priporočam kasneje (rang 9-18kg) 2 sedeža, drugače je nemogoče usklajevati prevoze iz varstva oziroma vrtca (nenazadnje si je za drugi avto, v katerem se bo otrok prevažal manj časa, smiselno sposoditi rabjen sedež od znanega lastnika, vedoč, da ni bil nikakor poškodovan!).

Je pa že @sonic omenjal vožnjo otroka v nasprotno smer tudi kasneje, kar je zanimivo pri nas še vedno tabu tema oziroma zelo malo ljudi pozna. Prijatelji s Švedske so bili nemalo presenečeni nad našim neznanjem, kar je v Skandinaviji že dolgo praksa.

Jurchi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Jurchi Sr maj 26, 2010 9:23 am

Moj glas gre za:

lupinica maxicosi cabriofix......super se nese v roki, pa še na voziček sem ga lahko namestil + dobra na testih

Za naslednji sedež pa definitivno:
Römer kid plus (highline)......tega ima žena......oči si je pa valda moral kupil recaro-ta :D in sicer model (young sport) in ni niti približno tako dober kot Römer (manj nastavljiv, otrok ne sedi tako lepo v njem pa naklon se zelo "čudno štima")

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Sr maj 26, 2010 9:48 am

Še boljši je naslednik Maxi-Cosi pebble, sploh z isofix nastavkom.
Je pa v tem 2010 ADAC Kiddy MAXIFIX pro fenomenalen; prevzaprav edini, ki ima res ustrezno zaščito od premetavanja glavice pri stranskem trku, kjer se vrat poškoduje pri dojenčku. Baje kar 70% takšnih poškodb nastane - vrat.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Sr maj 26, 2010 9:50 am

CHAN je napisal/-a:Čestitke še z moje strani!
Sam imam (sem imel) dobre izkušnje z MaxiCosi. Lupinica CabrioFix, kateri sem dokupil še podstavek za isofix (EasyFix). Isofix sistem je konec koncev varnejši od privezovanja s pasom (tudi pasovi so se ob nesrečah že trgali!); bistveno enostavnejši - starši imajo tako manj možnosti, da bodo napačno pritrdili sedež (delež napačnih pritrditev je še vedno ogromen!). Kot že omenjeno je potrebno paziti, da bo noga, ki fiksira podstavek stabilna na tleh avtomobila - nujno predhodno pred nakupom testirati.
Lupinica se je enostavno montirala na Quinny-jev voziček (predhodno me je najbolj prepričal - enostavno vodenje, večja kolesa tudi za slabše podlage,...), cena v kompletu (voziček + lupinica) pa je bila tedaj akcijska v Baby Centru ter ugodnejša, kot v vseh avstrijskih prodajalnah.
V rangu 9-18 kg sva se odločila za MaxiCosijev Priori, ki že ima isofix podstavek (isofix je bil nujen!), Romer ni prepričal z višjo ceno.
Ob predpostavki, da uporabljata 2 vozila, toplo priporočam kasneje (rang 9-18kg) 2 sedeža, drugače je nemogoče usklajevati prevoze iz varstva oziroma vrtca (nenazadnje si je za drugi avto, v katerem se bo otrok prevažal manj časa, smiselno sposoditi rabjen sedež od znanega lastnika, vedoč, da ni bil nikakor poškodovan!).-

Je pa že @sonic omenjal vožnjo otroka v nasprotno smer tudi kasneje, kar je zanimivo pri nas še vedno tabu tema oziroma zelo malo ljudi pozna. Prijatelji s Švedske so bili nemalo presenečeni nad našim neznanjem, kar je v Skandinaviji že dolgo praksa.

Mi imamo tudi lupinco MaxiCosi Cabrio (to lupinco zelo priporočam, oba otroka sta se v njej super počutila), sedaj pri drugem otroku pa imamo še izposojen EasyFix podstavek, ki res poenostavi montažo/demontažo, ki je pri lupinci vsakodnevno potrebna. Drugače je pri večjih stolčkih, kjer je običajno avtosedež stalno v istem avtu in ni tak problem ga enkrat na dve leti fiksno namontirat tudi z varnostnim pasom. No drugače kot večji stolček pa smo imeli ameriško različico Maxi Cosi Priori ( za njega dali 200$ ~140€), ki se da tudi obrniti v nasprotno smer vožnje(takrat se v Evropi še ni dalo dobiti tovrstnih stolčkov), pritrdi pa se je z ameriško verzijo Isofixa - Latch in smo bili z njim kar zadovoljni. Kot drugi stolček pa imamo kombiniran stolček 9-36kg od Kiddy-a, ki je dobil na varnostnih testih najboljše ocene in smo bili tudi z njim zadovoljni, cena pa je le okoli 200€, kar je zelo ugodno, saj lahko isti stolček uporabljaš od 1. do 12. otrokovega leta.

brrr
Novinec

Napisal/-a brrr Sr maj 26, 2010 10:36 am

@combe: kot sem ze napisal imamo pri nas recaro young expert plus in römer king plus. ni primerjave glede varnosti (vsaj vizualno, na sreco ne vem kako bi bilo ob trku), kako otrok sedi in kako se ga namesti. pri kingu priporocam, da vzames bombazno kombinacijo. pri nas imamo na recaru microfibro in je tamali poleti zelo vroce. je pa sedaj, ko je vecja in smo odstranili notranjo podlogo, polozaj boljsi in mislim, da nebi bilo tezav pri bocnem trku.

ja recaro zgleda pri otroskih stvareh ni cist na istem nivoju, kot pri dirkariji, lahko pa max pohvalim stolcek za doma. preprost in odlicen!

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr maj 26, 2010 8:46 pm

adamovc je napisal/-a:Lupinco je prerasla pri 8 mesecih? Kako si pa to ugotovil, ker vrat otroka pri 8 mesecih NIKAKOR ni še dovolj močan za sedenje v smeri vožnje!! Kot je že rekel sonic, če se le da naj se vozi v obratno smer čim dlje, tudi po prvem letu, naša se je skoraj do leta in pol, res pa da smo imeli podoben sedež kot sonic.
lp

Vem js to, da naj bi tamali sedeli čim dlje tako, kot sta napisali, a pomagat tudi nič ne morem, če se našemu črvu tako grozno mudi bit velika. Na vseh pregledih ima nadpovprečno višino, težo v zlati sredini, hodi že od osmega meseca in 14 dni... za silo je res se jo je res še dalo pripeti v lupinico, vendar je v stolu 8-19 kg sedela bistveno boljše in tudi pritožb ni bilo več. Zato sva jo pač dala v stol sedet in ga nagnila v bolj ležeč položaj za začetek - pa odkar je v tem stolu, ji tudi glava med ovinki ne opleta več.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Če maj 27, 2010 9:15 am

Kael je napisal/-a:
adamovc je napisal/-a:Lupinco je prerasla pri 8 mesecih? Kako si pa to ugotovil, ker vrat otroka pri 8 mesecih NIKAKOR ni še dovolj močan za sedenje v smeri vožnje!! Kot je že rekel sonic, če se le da naj se vozi v obratno smer čim dlje, tudi po prvem letu, naša se je skoraj do leta in pol, res pa da smo imeli podoben sedež kot sonic.
lp

Vem js to, da naj bi tamali sedeli čim dlje tako, kot sta napisali, a pomagat tudi nič ne morem, če se našemu črvu tako grozno mudi bit velika. Na vseh pregledih ima nadpovprečno višino, težo v zlati sredini, hodi že od osmega meseca in 14 dni... za silo je res se jo je res še dalo pripeti v lupinico, vendar je v stolu 8-19 kg sedela bistveno boljše in tudi pritožb ni bilo več. Zato sva jo pač dala v stol sedet in ga nagnila v bolj ležeč položaj za začetek - pa odkar je v tem stolu, ji tudi glava med ovinki ne opleta več.

Oprosti, očitno ne razumeš, v čem je problem (ne)varnosti pri vožnji malih otrok. Glavni problem je pri teži glave, ki pri otroku predstavlja bistveno večji delež teže celotnega teleda kot pri odraslem, zato imajo vratne mišice še zelo dolgo časa problem popolnoma kontrolirati njeno obnašanje. Spodnja tabela je sicer v švedščini, vidi pa se, da teža otrokove glave pri 9-18 mesečnemu dojenčku predstavlja četrtino teže telesa, pri odraslem pa le 6%, na vrat otroka tako pri trku s 50 km/h deluje sila teže v višini 55kg!!
Slika

Slika

Prav to, ko si rekel, da je malemu glavica opletala med ovinki je dokaza, da njegov vrat v še zdaleč ni dovolj močan, da bi v primeru čelnega trka uspel zadržati glavo - zato tudi vožnja v obratno smer. Ne spomnem se točno vira, a po raziskavah je pri takem otroku že trk s hitrostjo dobrih 10 km/h dovolj, da si otrok zlomi tilnik in umre. Otrok bi se zato z vidika varnosti (pustimo udobje, verjamem, da je za otroka lahko bolj prijetno drugače, ampak mislim, da mora tukaj imeti varnost absolutno prednost) moral voziti čim dlje obrnjen v nasprotno smer vožnje, v Skandinaviji to prakticirajo do 3-4 leta, v ZDA skoraj do 2. leta, pri nas pa je še vedno zakonsko le do najmanj 9. meseca, a s priporočilom čim dlje, kot je možno.
še en filmček:
http://www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA
In kdaj je otroku lupinica premala? Takrat, ko je več kot polovica njegove glavice nad zgornjim robom lupince!! Je bilo tako pri teb? Na žalost poznam veliko ljudi, ki takoj, ko otrok doseže velikost lupinice, ali pa se mu nogice dotaknjejo naslonjala, hitijo prestaviti otroka v večji sedež, ker mu je boščku baje zelo neudobno, nekateri pa so pritem še zelo ponosni, kako hitro njihov otrok napreduje. Pri tem pa se ne zavedajo, da s tem zelo ogrožajo življenje svojih otrok.

To drugače ni bilo mišljeno osebno, ampak čisto kot splošen nasvet vsem staršem.

lp
Miha

slehernik
Nov uporabnik

Re: Otroški avto sedeži

Napisal/-a slehernik Sr nov 24, 2010 7:08 pm

Da tole malo obudim. Avto ima nekaj kot sidro na vrhu zadnjih sedežev. Tako kot je na spodnji sliki, tista dva črna trakova ki gresta od otroškega avtosedeža navzgor.

Slika

Mislim, da to spada k avtosedežu, nisem pa ziher. A je kdo to našel pri roemer maxi kingu?

Sicer pa imava roemer maxi king in evolvo 123, pa je pri obeh problem, da se pas zvija (v obeh avtih oba pri obeh sedežih, v P207 in AR 159). Pri maxi kingu recimo zgornji del pasu na tisti strani kjer se pas zapne, pride previsoko in se prepogne. Še komu isto dogaja?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Sr nov 24, 2010 7:50 pm

Momo
Priponke
MOMO.jpg
MOMO.jpg (7.67 KiB) Videno 9997 krat
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
Gregson007
Novinec

Kraj: LJ.

Napisal/-a Gregson007 Če nov 25, 2010 9:03 pm

Slika
Alfa Romeo 156 Jtd-mjet Sw l.2004 & 146 1.4 Ts 16v l.2000

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To nov 30, 2010 8:25 pm

Kdaj gresta rodit ? Al sta že ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
maius28
Novinec

Kraj: Gališki slapovi

Napisal/-a maius28 To nov 30, 2010 8:41 pm

[i]
Gregson007 je napisal/-a:Slika

Moj mali ima enakega. Super, enostavna montaža, udoben, enostavno se čisti. Le cena je bila "ornk". Aja gledal sem vse preko interneta, nato pa naletel na najbolj ugodno varianto v otroški trgovini Pingo v Celju.
Jajčko sem pa imel od Concorda (še mam v shrambi) . Bila je zraven vozička http://www.kiddicare.com/wcsstore/ConsumerDirect/images/catalog/KC06602/KC06602_m.jpg

LP

P.S.: Spet sneži.
Nikoli ni prepozno.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Sr dec 01, 2010 3:17 pm

Če boste gledali vam je nemški Kiddy top ;)
http://www.kiddy.de/en/childrens-car-se ... n-pro.html

Hanzi
Novinec

Napisal/-a Hanzi Sr jan 18, 2012 5:13 pm

v dilemi sem ali vzeti romer kidfixa, ali cybexa solution x fix.
Ali vzeti običajno blago ali alcantaro. pri cybexu je alcantara celo cenejša.
Ima pa cybex pri nas podobne cene kot v tujini, romer -britax pa je v tujini cenejši kot pri nas, in je konkurenčen cybexu.
Ob ogledu sedeža pa mi nekako bolj potegne cybex. ima nastavljiv vzglavnik po naklonu, zdi se mi bolj podložen....

Kot je iz oznak modelov razvidno, sta oba isofix. Ne da se mi vsakič vezat sedeža ko ni otroka v njem . Upam da isofix zadrži prazen sedež oops
Sonce naj sveti vsak dan!

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Sr jan 18, 2012 6:14 pm

Hanzi je napisal/-a:v dilemi sem ali vzeti romer kidfixa, ali cybexa solution x fix.
Ali vzeti običajno blago ali alcantaro. pri cybexu je alcantara celo cenejša.
Ima pa cybex pri nas podobne cene kot v tujini, romer -britax pa je v tujini cenejši kot pri nas, in je konkurenčen cybexu.
Ob ogledu sedeža pa mi nekako bolj potegne cybex. ima nastavljiv vzglavnik po naklonu, zdi se mi bolj podložen....

Kot je iz oznak modelov razvidno, sta oba isofix. Ne da se mi vsakič vezat sedeža ko ni otroka v njem . Upam da isofix zadrži prazen sedež oops

Midva imava Kidfix od Roemerja in sva zelo zadovoljna. Sedaj ga imamo več kot dve leti, je veliko uporabljan, pa nima posebnih sledov obrabe. Isofix itak da obdrži prazen sedež na mestu...

Uporabniški avatar
PoLOdivjan
Stalni uporabnik

Kraj: Koper - Ljubljana

Napisal/-a PoLOdivjan So jan 21, 2012 9:24 am

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=33&L2_ID=1054

še slovenski test sedežev, no presenetljivo se tu roermer ni ravno izkazal...sicer zaradi modela nevem, če ne drugega je tudi model pomemben, ni roemer kar najboljši in pika...

sam uporabljam maxi cosi cabriofix, naslednji bo maxicosi pearl...je pa smotano montirat sedež brez isofixa...v 3 vratno fiesto...:)
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov