Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To jun 22, 2010 10:17 pm

mene datum moti. takrat glih grem na morje...sam to bi mogl enkrat organizirat v celju, enkrat v MB, LJ itd. sj te krvodajalske akcije so zelo pogoste. v naši firmi so na pol leta in nam še firma da dodaten dan dopusta
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ To jun 22, 2010 10:27 pm

Ja glejte glede datuma pač ni panike :) Lahko se zmenmo kadar koli :) Edino med 17. in 27. julijem sem na morju ... pa pred 21. julijem ne morem dat krvi ... ker še niso 3 meseci mimo.
Pa se mi zdi malo neumno, da bi se zbrali potem pa jaz kot ''organizator'' ne častim svojega pol litra ;)

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
Foto Jovo
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a Foto Jovo To jun 22, 2010 10:28 pm

Enkrat v začetku junija sem dal kri tako da sledi šele Avgusta naslednjič. ;)

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Napisal/-a AVX Sr jun 23, 2010 6:34 am

Nazadnje ko so mi kri jemali tak 2 epruvetki, sem imeu 2 tedna še celo plavo roko. Tak da ne vem no :D Bi šou enkrat to sprobat.
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jun 23, 2010 8:36 am

Če bi vsakemou krvodajalcu dali 20€ za njegovo kri ne bi bilo nobenih težav z zagotavljanjem dovolj velike količine. Še izvažali bi jo lahko.

p.s.: sem krvodajalec

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Sr jun 23, 2010 10:09 am

Nasvet za tiste, ki še niste dali krvi: Preden greste dat kri, pojejte kaj konkretnega in popijte kako cedevito z extra vitamini. Potem pa cel dan NIČ delat! Za tiste ki vas je strah igle: tam ko te v prst pikne z malo iglico, da dobi kapljo krvi 3x bolj boli, kot pa tista večja igla za odvzem, ki je sploh ne čutiš (če ne gledaš zraven) :) Če pa še kakšno sestro malo zabavaš tam, pa itak neveš kdaj je blo vse mimo.

Jaz sem ga biksal ko sem prvič dal kri. Tja sem prišel itak na tešč. Dam kri in grem domov. Pol si mislim, ma kaj bo meni una govorla, da nič nesmem delat, sem pa ja velik fant :lol: Zagrabim eno vedro, cca 20kg in nesem. Po 20m sem skoraj skup zlezel. :roll: Tako da upoštevajte navodila, ki vam jih tam dajo, ker niso brezveze.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Sr jun 23, 2010 8:29 pm

gusti85 je napisal/-a:Nasvet za tiste, ki še niste dali krvi: Preden greste dat kri, pojejte kaj konkretnega in popijte kako cedevito z extra vitamini. Potem pa cel dan NIČ delat! Za tiste ki vas je strah igle: tam ko te v prst pikne z malo iglico, da dobi kapljo krvi 3x bolj boli, kot pa tista večja igla za odvzem, ki je sploh ne čutiš (če ne gledaš zraven) :) Če pa še kakšno sestro malo zabavaš tam, pa itak neveš kdaj je blo vse mimo.

Jaz sem ga biksal ko sem prvič dal kri. Tja sem prišel itak na tešč. Dam kri in grem domov. Pol si mislim, ma kaj bo meni una govorla, da nič nesmem delat, sem pa ja velik fant :lol: Zagrabim eno vedro, cca 20kg in nesem. Po 20m sem skoraj skup zlezel. :roll: Tako da upoštevajte navodila, ki vam jih tam dajo, ker niso brezveze.

Se strinjam ... pa še opozorilo ... prosim ne hodt pijan al pa mačkast ...

LP
Matej

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Napisal/-a ThugBoy Sr jun 23, 2010 8:33 pm

ste ziher da lahko prej ješ?
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Sr jun 23, 2010 8:38 pm

ThugBoy je napisal/-a:ste ziher da lahko prej ješ?

Tako je ... ne smeš se preveč najesti, ker potem pridejo prevelike vrednosti raznih hormonov, ki se sproščajo ob prebavi (npr. insulina), je pa vsekakor močno priporočljivo, da se kako urco prej nek srednji obrok zaužije ... pač da ne prideš tešč, ker potem se hitro zgodi, da se boš kar naenkrat zbudil, ne boš vedel kaj se je zgodilo ... pa noge ti bodo u luft štrlele =P

LP
Matej

P.S. Za tiste, ki jih pa je strah 1. dat kri, pa lahko opišem postopek, kako poteka ...

objava n° 666 :twisted:

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a grahovc Sr jun 23, 2010 8:47 pm

Če bom zdrav in ne bo kakšnih pomembnih opravkov z veseljem častim svojega pol litra :)
OCD (Obsessive car detailer)
Poliranje by Grahovc

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Napisal/-a AVX Sr jun 23, 2010 9:54 pm

Matey_ je napisal/-a:
ThugBoy je napisal/-a:ste ziher da lahko prej ješ?

Tako je ... ne smeš se preveč najesti, ker potem pridejo prevelike vrednosti raznih hormonov, ki se sproščajo ob prebavi (npr. insulina), je pa vsekakor močno priporočljivo, da se kako urco prej nek srednji obrok zaužije ... pač da ne prideš tešč, ker potem se hitro zgodi, da se boš kar naenkrat zbudil, ne boš vedel kaj se je zgodilo ... pa noge ti bodo u luft štrlele =P

LP
Matej

P.S. Za tiste, ki jih pa je strah 1. dat kri, pa lahko opišem postopek, kako poteka ...

objava n° 666 :twisted:

Prideš se usedeš na on stol. Ona te žokne in čakaš. Po želji lahka stiskaš pest.
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Sr jun 23, 2010 10:01 pm

AVX je napisal/-a:Prideš se usedeš na on stol. Ona te žokne in čakaš. Po želji lahka stiskaš pest.

Nekak tako ja =P zelo zelo na kratko povedano :)

LP
Matej

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Pe jun 25, 2010 4:33 pm

No, če se kdo res nima kam dat, si lahko tuki prebere, na kratko kako poteka odvzem krvi - mogoče pa ga potem ne bo več tako strah ;)

Postopek je tak, da se takoj ob prihodu registriraš - potrebuješ osebni dokument (za vsak slučaj še zdravstveno, čeprav ponavadi je ne rabiš).
Ob registraciji dobiš karton, ki vsebije tvoj ime, priimek, naslov bivanja, itd.
S tem kartonom greš v naslednjo sobo, kjer ti vzamejo vzorec kapilarne krvi (piči te v prst), s tem ti določi orientacijsko krvno grupo in vrednost hemoglobina.
Nato greš v naslednjo sobo, kjer izpolniš vprašalnik pa še pritisk ti zmerijo.
Če je do sedaj vse OK greš na pregled k zdravniku, ki ima zadnjo besedo ali si primeren krvodajalec ali ne.
Pomembno je, da ne prideš s praznim želodcom na odvzem, hkrati pa ni priporočljivo da se 15 min prej na mrtvo naješ Pač nek sreden obrok kako uro do dve pred odvzemom.
Definitivno ni priporočljivo, da prideš direktno iz pijančne na odvzem ... fajn je, da si usaj dan prej trezen, da se res ves alko izplavi iz krvi, za več info. pa boš lahko vprašal dohtarja na dan odvzema (če prideš ).
Naprej ...
Če ti zdravnik odobri odvzem, se odpraviš v sobo za odvzem krvi ... v sobi je cca. deset (zelo) udobnih ''foteljev''. V enega izmed njih se lepo udobno namestiš, medicinska sestra si vse pripravi, razkuži vbodno mesto in ''piči''. Največkrat je vbodno mesto na levi roki ... vedno pa se nabada veno in nikoli arterije.
Zna se zgodit, da te ne bo ''pičila'' ista sestra, ki te je namestila in pripravila, saj to samo ''zbadnje'' opravlja posebno strokovno usposobljeno osebje z veliko izkušnjami.
Igla s katero te zbodejo, je približno 2x debelejša od navadne igle za odvzem, ker mora zagotovit zadosten pretok krvi.
Sam odvzem traja okoli 10 minut, med samim odvzemom ''ležiš'' na fotelju, ob tebi pa je vedno nekdo, ki spremlja odvzem in ti nudi pomoč v primeru da ti je slabo; pa še cel čas se pogovarja s tabo tko da gre cajt hitr mim.
Po odvzemu ti vbodno mesto prekrijejo in povijejo - ''povoj'' naj bi ostal na roki cca. 2-3 ure po odvzemu.
Ko končaš te čaka še malica - sendviči, jogurt in sok po želji ... kolkr hočeš
Odvzamejo pa ti cca. 4 dcl krvi + 2 epruveti za testiranje.

LP
Matej

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Pe jun 25, 2010 4:38 pm

BBoss je napisal/-a:Če bi vsakemou krvodajalcu dali 20€ za njegovo kri ne bi bilo nobenih težav z zagotavljanjem dovolj velike količine. Še izvažali bi jo lahko.

mal prenizko ceno si postavil :P

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Pe jun 25, 2010 5:20 pm

sam sem redni krvo dajalec kri sem dav že cca.20x in sem zato da jo damo skupaj mislim da se mi takrat celo izteče 3mesečni rok čakanja :D
če je še gdo iz koroške za lahko gremo skupaj v lj :D
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Pe jun 25, 2010 5:27 pm

roberto-82 je napisal/-a:sam sem redni krvo dajalec kri sem dav že cca.20x in sem zato da jo damo skupaj mislim da se mi takrat celo izteče 3mesečni rok čakanja :D
če je še gdo iz koroške za lahko gremo skupaj v lj :D

No take rabimo :D !!!!

Vsekakor več kot dobrodošel :D

LP
Matej

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jun 25, 2010 7:58 pm

myster je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Če bi vsakemou krvodajalcu dali 20€ za njegovo kri ne bi bilo nobenih težav z zagotavljanjem dovolj velike količine. Še izvažali bi jo lahko.

Še vedno precej več kot zdej ko te s sendvčem in jogurtom odpravijo ... večina delodajalcev ti še ur kaj šele dneva dopusta ne prizna. ;)

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster So jun 26, 2010 9:55 am

BBoss je napisal/-a:
myster je napisal/-a:

Še vedno precej več kot zdej ko te s sendvčem in jogurtom odpravijo ... večina delodajalcev ti še ur kaj šele dneva dopusta ne prizna. ;)

to je pa beda...nam pa glih še firma časti dan dopusta-torej 2 dni.ni slabo :D

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Po jun 28, 2010 5:47 pm

No se bo našla še kaka pogumna duša ??

Uporabniški avatar
TOYOTA
Uporabnik

Napisal/-a TOYOTA Po jun 28, 2010 6:41 pm

no jaz se vam bom pa, predvsem tistim, ki darujete kri zahvalil, ker brez vas bi nas bilo veliko več, ki zaradi par dcl tekočine ne bi imeli življenja , katerega ima veliko ljudi za samoumevnega, kapo dol!
In USA you drive car.
In Soviet Russia car drives you.
In Japan car BREAKS you.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov