freddie je napisal/-a:Zanimivo, da smo Slovenci tako bolestno obsedeni s stanovanji, hišami in drugimi bivalnimi prostori. Do take mere, da je gradnja hiše oz. nakup lastnega stanovanja skorajda Raison d'être našega obstoja. Povsem drugačen trend sem opazil na Nizozemskem, Kanadi in velikih Nemških mestih. Čeprav ljudje vlečejo na mesec od 2 do 4 čuke, večina niti pomisli ne da bi si zgradila svojo hišo ali da bi se zakreditirala do 2050 za eno blokovsko luknjo, kjer bi lahko potem v miru vzganjali spolne perverzije. Res, da k temu delno pripomorejo nesramne cene stanovanj v mestih (60 kvadratna luknja v Eindhovnu z vodovodno napeljavo s časa, ko je bila Nizozemska še kolonialna sila, stane skoraj pol milijona eur). Gotovo jim ne bi bil problem dajat na stran vsaj jurja na mesec v te namene a večina se vpraša: "Zakaj?!" Plačujejo najemnino in uživajo življenje. Po znanstvenih predvidevanjih nam je dano le eno in zmotno je staro-Egipčansko prepričanje, da bomo zemeljske dobrine odnesli s sabo v onostranstvo.
Isto bi se lahko reklo za avtomobile. Na Nizozemskem ni nobena redkost srečat Opla Ascone, Volva 340 ali pa kvadratno Hondo Civic iz sredine osemdesetih. Seveda govorim o lepo vzdrževanih družinskih avtomobilih (najbrž prvi lastniki), ne pa spuščenih, zatemnjenih čefur-mobilih z odrezanim izpuhom. Da ne omenjam, kako tam niti resnim sivolasim kravatarjem ni nobena težava sesti na star zarjavel bicikl brez prestav in se zapoditi po kolesarski stezi do službe. Tudi v Severni Ameriki - zibelki kapitalizma in pohlepa, kot smo prepričani pri nas - ni nobena sramota vozit Dodge pick-upa iz sedemdesetih s tremi avtomatskimi prestavami. Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".
Anyway. Ali bi se bil pripravljen odreči avtomobilu za 40 kvadratno stanovanje? Glede na to, da sem že nekaj časa brez prevoznega sredstva na notranje izgorevanje, je odgovor vsekakor da. Čeprav mi tudi stanovanje samo po sebi ne pomeni čisto nič drugega kot straha nad glavo, tako da bi si osebno raje izbral veliko najemniško stanovanje namesto lastništva nad 40 kvadratnim pajzlom pa 6 mesecev na leto življenja izven sončne strani Alp. In to je moja filozofija življenja. Carpe diem. Nikoli ne veš ali te bo jutri povozil avtobus ali pa ugrabila horda Amazonk, te s pištolo prisilila v zaužitju več tabletk viagre in posiljevala do smrti.
Se vam ne zdi, da tale komad do popolnosti ujame bistvo Slovenske duše?
freddie je napisal/-a:
Isto bi se lahko reklo za avtomobile. Na Nizozemskem ni nobena redkost srečat Opla Ascone, Volva 340 ali pa kvadratno Hondo Civic iz sredine osemdesetih. Seveda govorim o lepo vzdrževanih družinskih avtomobilih (najbrž prvi lastniki), ne pa spuščenih, zatemnjenih čefur-mobilih z odrezanim izpuhom. Da ne omenjam, kako tam niti resnim sivolasim kravatarjem ni nobena težava sesti na star zarjavel bicikl brez prestav in se zapoditi po kolesarski stezi do službe. Tudi v Severni Ameriki - zibelki kapitalizma in pohlepa, kot smo prepričani pri nas - ni nobena sramota vozit Dodge pick-upa iz sedemdesetih s tremi avtomatskimi prestavami. Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".
martk je napisal/-a:Ta prekleta kolesa so nujno zlo, ni več delavskih avtobusov pa šihta od 6h do 14h.
Stanovanja pa kriminalno draga.
1700€ je UGODNA cena za 1mx1m tal v Logatcu. En s 500€ plače bi za 80m^2 plačeval 272 mesecev, kar je 22 let in več. Če da vse za stanovanje. Pa rabi še avto, da se vozi vsak dan po 1/20 *500€, pa hrano... ugodna my ass...
Mislim, da je veliko ljudi, ki bi se z veseljem odpovedali avtu za zmeraj, v zamenjavo za streho nad glavo.
Nepremičninarje pa na sramotilne stebre navezat, ker tisti beton tudi pod razno nima take realne vrednosti, za kakršno se prodaja &%###5?*)(/&
LP
Martin
lenivec je napisal/-a:samo eno vprašanje za vse nasprotnike lastne nepremičnine.
torej je bolje celo življenje dnar "stran metat" in na koncu nič ne ostane, ali pa plačevat kredit recimo in je to tvoje.
raje plačujem sei kredit, kot pa nekomu tretjemi, ki si bo z mojo najemnino odplačeval kredit. ker enkrat nekaj mam, drugič pa nič
lenivec je napisal/-a:W|zz je napisal/-a:Glede na to, da nisi odgovarjal na post pred tvojim in da v temi ni nobenega zelo resnega zagovornika proti nepremičninam, pač sklepam da si ciljal na nas, ki smo rekli da bi raje avto izbrali.
ok zaj pa še enkrat preberi moj post. v tretje gre rado. ne piše o nasprotnikih nepremičnim ampak nasprotnikih LASTNIH nepremičnin. ki zagovarjajo da je bolje vzet v najem
bo zdaj ok?
čara je napisal/-a:Glasovala sem DA.
Preprosti razlog-rada imam samostojnost in če sem finančno zmožna vzdrževat stanovanje grem takoj na svoje. Za prevoz z avtom-se vedno najde kdo, v skrajni sili taksi, bus.
domen_ je napisal/-a:čara je napisal/-a:Glasovala sem DA.
Preprosti razlog-rada imam samostojnost in če sem finančno zmožna vzdrževat stanovanje grem takoj na svoje. Za prevoz z avtom-se vedno najde kdo, v skrajni sili taksi, bus.
Js enako razmisljam, samostojnost mi veliko pomeni.
Zdej se je pa ze kar nekaj glasov nabralo, rezultat pa izgleda da bo ostal priblizno 50:50 (kot arbitrazni sporazum). Js sem sicer mislil da se bo bolj nagnilo v prid avtov, ker pac Postojna ni tako atraktivna kot Ljubljana, kajne?
Pa tudi Slovenci nismo taki, da bi se bili pripravljeni hitro preseliti drugam (kar sicer ni nujno nekaj slabega).
freddie je napisal/-a: Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov