Debate, ki niso vezane na ostala področja...

bi se odpovedali avtu za 10 let v zameno za manjše stanovanje

da
64
47%
ne
73
53%

Skupaj glasov : 137

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk So avg 21, 2010 9:22 am

Ta prekleta kolesa so nujno zlo, ni več delavskih avtobusov pa šihta od 6h do 14h.
Stanovanja pa kriminalno draga.
1700€ je UGODNA cena za 1mx1m tal v Logatcu. En s 500€ plače bi za 80m^2 plačeval 272 mesecev, kar je 22 let in več. Če da vse za stanovanje. Pa rabi še avto, da se vozi vsak dan po 1/20 *500€, pa hrano... ugodna my ass...
Mislim, da je veliko ljudi, ki bi se z veseljem odpovedali avtu za zmeraj, v zamenjavo za streho nad glavo.
Nepremičninarje pa na sramotilne stebre navezat, ker tisti beton tudi pod razno nima take realne vrednosti, za kakršno se prodaja &%###5?*)(/&
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
GT_Turbo17
Poznavalec foruma

Kraj: Zasavje

Napisal/-a GT_Turbo17 So avg 21, 2010 9:23 am

raje si postavim bajto v bosni...za ceno novega avta ti postavijo hišo na ključ z najboljšim laminatom in materiali..samo pohištvo sam kupiš :)
Fiat Uno 1.5 SX i.e. & Alfa Romeo 166 2.0 V6 Turbo & Alfa Romeo 145 Twin Spark

Slika

Chris27
Novinec

Napisal/-a Chris27 So avg 21, 2010 10:48 am

freddie je napisal/-a:Zanimivo, da smo Slovenci tako bolestno obsedeni s stanovanji, hišami in drugimi bivalnimi prostori. Do take mere, da je gradnja hiše oz. nakup lastnega stanovanja skorajda Raison d'être našega obstoja. Povsem drugačen trend sem opazil na Nizozemskem, Kanadi in velikih Nemških mestih. Čeprav ljudje vlečejo na mesec od 2 do 4 čuke, večina niti pomisli ne da bi si zgradila svojo hišo ali da bi se zakreditirala do 2050 za eno blokovsko luknjo, kjer bi lahko potem v miru vzganjali spolne perverzije. Res, da k temu delno pripomorejo nesramne cene stanovanj v mestih (60 kvadratna luknja v Eindhovnu z vodovodno napeljavo s časa, ko je bila Nizozemska še kolonialna sila, stane skoraj pol milijona eur). Gotovo jim ne bi bil problem dajat na stran vsaj jurja na mesec v te namene a večina se vpraša: "Zakaj?!" Plačujejo najemnino in uživajo življenje. Po znanstvenih predvidevanjih nam je dano le eno in zmotno je staro-Egipčansko prepričanje, da bomo zemeljske dobrine odnesli s sabo v onostranstvo.

Isto bi se lahko reklo za avtomobile. Na Nizozemskem ni nobena redkost srečat Opla Ascone, Volva 340 ali pa kvadratno Hondo Civic iz sredine osemdesetih. Seveda govorim o lepo vzdrževanih družinskih avtomobilih (najbrž prvi lastniki), ne pa spuščenih, zatemnjenih čefur-mobilih z odrezanim izpuhom. Da ne omenjam, kako tam niti resnim sivolasim kravatarjem ni nobena težava sesti na star zarjavel bicikl brez prestav in se zapoditi po kolesarski stezi do službe. Tudi v Severni Ameriki - zibelki kapitalizma in pohlepa, kot smo prepričani pri nas - ni nobena sramota vozit Dodge pick-upa iz sedemdesetih s tremi avtomatskimi prestavami. Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".

Anyway. Ali bi se bil pripravljen odreči avtomobilu za 40 kvadratno stanovanje? Glede na to, da sem že nekaj časa brez prevoznega sredstva na notranje izgorevanje, je odgovor vsekakor da. Čeprav mi tudi stanovanje samo po sebi ne pomeni čisto nič drugega kot straha nad glavo, tako da bi si osebno raje izbral veliko najemniško stanovanje namesto lastništva nad 40 kvadratnim pajzlom pa 6 mesecev na leto življenja izven sončne strani Alp. In to je moja filozofija življenja. Carpe diem. Nikoli ne veš ali te bo jutri povozil avtobus ali pa ugrabila horda Amazonk, te s pištolo prisilila v zaužitju več tabletk viagre in posiljevala do smrti.

Se vam ne zdi, da tale komad do popolnosti ujame bistvo Slovenske duše?

uf, super napisano - se povsem strinjam. In ko kaj takega razlagam svojim kolegom ali znancem, me gledajo kot deveto čudo sveta - pri večini je znak uspeha, če imaš svojih 60m2 (kar je meni poribližno tako, kot bi živel v omari) in pa ne več kot 5 let star avto (ustrezne priznane znamke) pred blokom ali bajto. Jaz pa raje grem na izlet za 3 dni v gore, v hotel na morje, načrtujem daljše potovanje, ko mi to omogoča čas ...

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B So avg 21, 2010 11:53 am

V anketi sem sicer odgovoril ne. Je pa par cak tukaj:

- za 40 kvadratov je odgovor definitivno velik NE. S 40 kvadrati si nimas kaj pomagat, to je za dva cloveka pogojno, kaj ces pa z otrokom nardit (v roku 10 let se ti ze pocas ksn otrok verjetno zacne po glavi drenjat)
- za normalno veliko stanovanje na meni ljubi lokaciji in z blizino vsega kar se mi zazdi, JA, zakaj pa ne. Ce bi dobil kakih 80 kvadratov nekje v LJ ne predalec od centra, zakaj pa ne. Siht v LJ, sole so bliz, placa v stanovanju recimo da dost, stacune blizu.. Bi si pa v tem primeru definitivno kupil motor za prevazat okoli na izlete ;)

Sicer pa trenutno bi se zelo zelo zelo tezko odlocil za JA, ker mi je voznja in avto pac nekaj kar je res moje in v cemer res lahko uzivam. Ce bi me o tem vprasali enkrat cez 10, mogoce 20 let, bi bila pa zelo verjetno ze tudi drugacna zgodba ;)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama So avg 21, 2010 12:00 pm

Ja Fredie, načeloma se zelo strinjam s tabo. Ampak hudič nastane v detajlu; Nizozemci, Nemci in podobni (so imeli) imajo pošlihtan socialno-pokojninski sistem. Beri: Kolikor si prišparal, toliko boš dobil ven rente. Če sem pošten, je šel tudi njihov sistem v maloro (ampak ne tolk kot pri nas), ampak še vedno je vsaj nekoliko socialen. Zaradi tega so lahko optimisti glede dejstva, da jim bo na starost možno umret v domu za starostnike ali pa si bodo lahko kupili manjšo nepremičnino na starost. Pri nas moraš pa garat cel lajf, da si zagotoviš "varno" starost-beri, da normalno umreš. S takimi cenami domov za ostarele in skoraj nikakršnim prihrankom iz naših "evropskih" plač si nizozemskega načina življenja in razmišljanja ne upam privzeti. V hiralnici pa tudi ne bi rad "škripnu".
Aja, pa še odgovor na postavljeno vprašanje: Tudi če bi se hotel, se ne morem, saj delodajalec skupaj z vožnjo razpolaga z 11 urami mojega življenja. Pa še delavnik lahko spreminja. :roll:
Sorry za OT.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky So avg 21, 2010 12:18 pm

Sem se zdej en teden vozil v maribor z vlakom(pa se še bom). Res, da sem se moral do Poljčan še vedno peljat z avtom, ampak to nima veze s tem kar hočem povedat. Men je vlak fenomenalen. Se vsedeš, pelješ brez nekega hudega hrupa, živci ti ne grejo zarad nesposobnežev in tovornjakov, lahko spiš, bereš, poslušaš glasbo....
Vglavnem, če bi bil doma kje v mestu, ali pa v nekem manjhnem kraju, kjer je vse najnujnejše do 15min peš od doma, in povezava z vlakom ali busom v neko malo večje mesto oz. do službe/šole, bi resno razmislil, če se mi še splača met avto.
LP Rok

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 So avg 21, 2010 12:34 pm

freddie je napisal/-a:
Isto bi se lahko reklo za avtomobile. Na Nizozemskem ni nobena redkost srečat Opla Ascone, Volva 340 ali pa kvadratno Hondo Civic iz sredine osemdesetih. Seveda govorim o lepo vzdrževanih družinskih avtomobilih (najbrž prvi lastniki), ne pa spuščenih, zatemnjenih čefur-mobilih z odrezanim izpuhom. Da ne omenjam, kako tam niti resnim sivolasim kravatarjem ni nobena težava sesti na star zarjavel bicikl brez prestav in se zapoditi po kolesarski stezi do službe. Tudi v Severni Ameriki - zibelki kapitalizma in pohlepa, kot smo prepričani pri nas - ni nobena sramota vozit Dodge pick-upa iz sedemdesetih s tremi avtomatskimi prestavami. Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".

V glavnem se bolj ali manj strinjam v vsem kar si napisal. To o avtomobilih pa še posebej! Imam dva avtomobila, enega starega skoraj 20 let, drugega, ki ga uporablja predvsem punca pa 26 let. Oba skupaj nista vredna za 2 kvadratna metra stanovanja v centru Ljubljane. Ljudjem ni jasno (tudi tu na forumu) kako lahko s punco voziva tako stare avtomobile in pametovanje, da niso primerni in bla, bla, bla... Za slovenca mora biti avto star najmanj 5 let, če ne je to že starina :roll: . Tudi jaz sem v tujini videl veliko precej starih avtomobilov za vsakdanjo rabo. To ni nič čudnega, oziroma meni se to zdi edino normalno, ker kupiti predrag novi ali skoraj novi avto je zame preveč denarja.
Kljub temu, da oba moja avtomobila nimate pretirane tržne vrednosti se jih vseeno nebi za vedno znebil zaradi stanovanja! To sem že povedal zakaj. Seveda bi se pa zagotovo odločil drugače, če nebi imel res nobene strehe nad glavo in bi moral spati v avtu. Takrat bi pa verjetno res menjal ;)

čara
Novinec

Kraj: Gorje

Napisal/-a čara So avg 21, 2010 3:30 pm

Glasovala sem DA.
Preprosti razlog-rada imam samostojnost in če sem finančno zmožna vzdrževat stanovanje grem takoj na svoje. Za prevoz z avtom-se vedno najde kdo, v skrajni sili taksi, bus. Tudi pesjanarski kolegi priskočijo na pomoč, če je treba s psom vred na teren.

Eden je še nedolgo nazaj vsak dan po 12km hodil peš v šolo, tako da....se mi zdi da je ogromno ljudi samo razvajenih s tem vražjim avtom.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind So avg 21, 2010 3:43 pm

40 kvadratov v Postojni ? Ne.

100 kvadratov v centru LJ, morda... :D

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz So avg 21, 2010 4:14 pm

martk je napisal/-a:Ta prekleta kolesa so nujno zlo, ni več delavskih avtobusov pa šihta od 6h do 14h.
Stanovanja pa kriminalno draga.
1700€ je UGODNA cena za 1mx1m tal v Logatcu. En s 500€ plače bi za 80m^2 plačeval 272 mesecev, kar je 22 let in več. Če da vse za stanovanje. Pa rabi še avto, da se vozi vsak dan po 1/20 *500€, pa hrano... ugodna my ass...
Mislim, da je veliko ljudi, ki bi se z veseljem odpovedali avtu za zmeraj, v zamenjavo za streho nad glavo.
Nepremičninarje pa na sramotilne stebre navezat, ker tisti beton tudi pod razno nima take realne vrednosti, za kakršno se prodaja &%###5?*)(/&
LP
Martin

Pa priveži potem na sramotilni steber še vodsta avtomobilskih firm, ki jih prodajajo za ceno, ki je višja od realne, pa proizvajalce nakita, tehničnih komponent, itd še 100 stvari, ki jih prodajajo po višji ceni kot je realna. Če lahko prodajo za neki za 100.000€, zakaj bi ponudili za 50.000€? Morš bit tut mal čudn, če greš v to smer (ne ti, ampak prodajalec).. Čist nelogično..
Tako pač je, dokler bodo ljudje kupovali, se bo za tolk prodajal. Trg narekuje ceno.

lenivec je napisal/-a:samo eno vprašanje za vse nasprotnike lastne nepremičnine.
torej je bolje celo življenje dnar "stran metat" in na koncu nič ne ostane, ali pa plačevat kredit recimo in je to tvoje.
raje plačujem sei kredit, kot pa nekomu tretjemi, ki si bo z mojo najemnino odplačeval kredit. ker enkrat nekaj mam, drugič pa nič

Čakaj, nasprotnik nepremičnine? Zakaj? Sej če se odločiš, da raje obdržiš avto za 10 let, še ne pomeni da nimaš stanovanja / hiše. Vsaj avtor teme ni nič določil tega.
Nič ni definirano, kaj že imaš. Lahko nimaš nič, lahko imaš stanovanje, lahko imaš vilo. Če je okoljska kriza, potem se to tiče vseh. Vsaj jaz nisem razumel, da to velja samo za tiste, ki nimajo ničesar..

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz So avg 21, 2010 6:18 pm

Glede na to, da nisi odgovarjal na post pred tvojim in da v temi ni nobenega zelo resnega zagovornika proti nepremičninam, pač sklepam da si ciljal na nas, ki smo rekli da bi raje avto izbrali.
Ma pa pač vsak svoj pogled, sej sta Chris27 in freddie lepo povedala. Sploh slednji.. Na koncu v nobenem primeru nič nimaš, pa če si sproti zapravljal za svoj užitek, al pa če si dajal za odplačevanje kredita, ker v onostranstvo itak nič ne neseš.
Eni bojo gledal še na potomce, drugi pač ne. Odvisno tudi od dohodkov pač..

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec So avg 21, 2010 6:47 pm

neki pri nekaterih ne razumem -
vsi pravte da 40 m2 ni nič, da rabte cca 100 pa še raje hišo
potem vas je kar nekaj, ki vas pravi da raje uživate življenje, kot pa da se za 20 let zakreditirate
pol je pa kle mal kmečke logike- kolk stane najem 100 m2 stanovanja al pa dela hiše na mesec
če maš prišparano za en avto nemške znamke, in je po mojem bolje, da plačuješ 600+ eur za kredit kot za najemnino- dnarja gre isto od tebe, sam pri kredi maš čez 20 let streho nad glavo, pri najemnini pa te čaka še 40 let plačevanja, s tem da se moraš po vsej vrjetnosti najkasneje v penziji preseliti v manjše in cenejše stanovanje
fajn je met vsak svoj avto, pa čeprav nama s punco eden pri hiši 90% stoji, še mnogo lepše pa je, ko se zvečer uležeš v dnevni pa veš da si na svojem
bova pa s punco kmalu eko :), saj bova imela le en avto :)
lp

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 So avg 21, 2010 8:08 pm

živel sem v manjšem stanovanju. brez avtomobila.

bilo je bedno. počutil sem se zelo reven. kaj dosti denarja nisem imel

tudi zdaj nimam kaj dosti denarja, mam pa avto :D
še vedno živim v istem stanovanju. sedaj ko imam svoj avto me prav boli K ob kolkih gre avtobus. jaz imam avto. OFF: ne zanima me onesnaževanje, saj eno letalo v enem letu naredi več škode kot vsi moji sorodniki z avtomobili.

naj prvo skenslajo dirkalne serije pa bodo kar nekaj prihranili

če živiš v sloveniji potrebuješ avto pa pika

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz So avg 21, 2010 10:38 pm

lenivec je napisal/-a:
W|zz je napisal/-a:Glede na to, da nisi odgovarjal na post pred tvojim in da v temi ni nobenega zelo resnega zagovornika proti nepremičninam, pač sklepam da si ciljal na nas, ki smo rekli da bi raje avto izbrali.

ok zaj pa še enkrat preberi moj post. v tretje gre rado. ne piše o nasprotnikih nepremičnim ampak nasprotnikih LASTNIH nepremičnin. ki zagovarjajo da je bolje vzet v najem
bo zdaj ok?

Ja no sej o nasprotnikih LASTNIH nepremičnin sem govoril. Se opravičujem da sem spustil to besedo :)
bo zdaj ok?

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ So avg 21, 2010 11:09 pm

čara je napisal/-a:Glasovala sem DA.
Preprosti razlog-rada imam samostojnost in če sem finančno zmožna vzdrževat stanovanje grem takoj na svoje. Za prevoz z avtom-se vedno najde kdo, v skrajni sili taksi, bus.

Js enako razmisljam, samostojnost mi veliko pomeni.

Zdej se je pa ze kar nekaj glasov nabralo, rezultat pa izgleda da bo ostal priblizno 50:50 (kot arbitrazni sporazum :) ). Js sem sicer mislil da se bo bolj nagnilo v prid avtov, ker pac Postojna ni tako atraktivna kot Ljubljana, kajne? ;) Pa tudi Slovenci nismo taki, da bi se bili pripravljeni hitro preseliti drugam (kar sicer ni nujno nekaj slabega).

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Ne avg 22, 2010 12:57 am

domen_ je napisal/-a:
čara je napisal/-a:Glasovala sem DA.
Preprosti razlog-rada imam samostojnost in če sem finančno zmožna vzdrževat stanovanje grem takoj na svoje. Za prevoz z avtom-se vedno najde kdo, v skrajni sili taksi, bus.

Js enako razmisljam, samostojnost mi veliko pomeni.

Zdej se je pa ze kar nekaj glasov nabralo, rezultat pa izgleda da bo ostal priblizno 50:50 (kot arbitrazni sporazum :) ). Js sem sicer mislil da se bo bolj nagnilo v prid avtov, ker pac Postojna ni tako atraktivna kot Ljubljana, kajne? ;) Pa tudi Slovenci nismo taki, da bi se bili pripravljeni hitro preseliti drugam (kar sicer ni nujno nekaj slabega).

To, da imaš avto, je tudi zelo velika samostojnost! :idea: ;)

Jaz sem glasoval NE. Zakaj? Ker bi lahko poleg avta še vedno lahko kupil stanovanje - pač, malo bi potrpel zaradi tega. Misel na to, da sem odvisen od javnega prometa in vremena, mi res smrdi, predvsem glede na stanje javnega prometa v Sloveniji. Poleg tega so mi avti tudi zanimivi kot sami, oz. mi ne služijo zgolj za prevoz od A do B, ampak mi ponujajo tudi zadovoljivo mero užitkov.

Glasoval bi JA pod pogojem, da bi bila velikost stanovanja primerna številu družinskih članov, saj v primeru družine ni takega problema - bi lahko imel oboje, 1 avto in stanovanje. Sicer bi potem bila verjetnost, da bi rabil en uporabljat javni prevoz, ampak usaj ne bi rablo razmišljat kako pa popoldne v trgovino, in kako poleti na morje... :D No, in lokacija je tudi zelo zelo pomemben faktor!

Mi pa ne pride niti na misel, da bi spal v avtu! ;)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne avg 22, 2010 6:48 am

freddie je napisal/-a: Moja bivša ljubica je recimo bila izredno ponosna na svojega Accenta 1.3 automatic, medtem, ko sem prepričan da bi večina Slovencev tak avto vozila samo z rjavim škrnicljem na glavi ali pa z izgovorom "...ja veš, tole je samo nadomestni avto, Audija mi še popravljajo".

Tole ti pa ne vrjamem. Jaz sem tudi ponosen na svojga accenta.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov