Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne sep 05, 2010 7:01 pm

ALIEn3001 je napisal/-a:če bi bila cena in ekološki vpliv izdelave elektromotorja, dodatnih baterij in elektronike = 0, potem vsekakor.

Me zanima, v katerem vesolju bo tvoja enačba nič (=0). Govoril sem o "polhibridu", torej o malem elektromotorju in malo večji bateriji.

Sicer pa bi resna debata v tvojo enačbo vključila še ceno onesnaženja zraka, treba je upoštevat tudi manjšo obrabo motorja in predvsem sklopke, tudi menjalnika in še česa. Če vse upoštevamo, bi se tak polhibrid na dolgi rok gotovo izplačal, tako cenovno kot ekološko.

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Ne sep 05, 2010 8:22 pm

Te fore z sklopko mi niso všeč. Preveč jo bi kurilo.
Pa v zimskem času v koloni bi se motor hitro hladil. Po mojem dizelski motorji nebi bili preveč zadovoljni.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne sep 05, 2010 8:29 pm

moj-avto je napisal/-a:Te fore z sklopko mi niso všeč. Preveč jo bi kurilo.
Pa v zimskem času v koloni bi se motor hitro hladil. Po mojem dizelski motorji nebi bili preveč zadovoljni.

In kako potem voziš ti?

Jaz ko pridem do semaforja in rdeče luči pritisnem sklopko, dam v ler, pred speljevanjem spet pritisnem sklopko dam v prvo in speljem.

Če bi imel Star&Stop sistem bi se mi med tem časom motor ugasnil in tudi sam prižgal.

Se pravi v obeh primerih sklopko pritisnem 2x. Se pravi da se v obeh primerih enako obrablja. Pa ne vem o kakšne kurjenju ti govoriš, če pritiskaš se ne kuri, kuri se če butasto speljuješ (v hirb).

Tudi v zimskem času se motor v tej minutki ko je ugasnjen ne ohladi. Adijo pamet.

Sistem je že tako zasnovan da funkcionira, pri testu Alfe Giuliette so povedali da skorajda ne opaziš delovanje sistema, verjetno je enako tudi drugje. Še vedno pa če ti srce poželi sistem ročno izklopiš.

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po sep 06, 2010 10:15 am

Kot sem razbral so večinoma proti tisti, ki s sistemom nimajo izkušenj...kako značilno... :D
No, sam sem se nekajkrat peljal z bavarskim 116d in se mi je zdel ta sistem start&stop zdel prav zanimiv, sploh pred dogotrajnejšim čakanjem pred semaforji...
Če bi se ga dalo dodtano vgraditi bi ga že imel tudi v mojem avtomobilu.

Uporabniški avatar
MyWay!
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a MyWay! Po sep 06, 2010 11:41 am

lenivec je napisal/-a:
MyWay! je napisal/-a:. Kakšne drastične razlike pri porabi/onesnaževanju pa po moje tu ni.

ogromna razlika.
zdaj si pa predstavljaj recimo 100000 avtov v enem mestu ki v povprečju stojijo recimo pol minute pri semaforju. in kolikokrat se to ponovi. ali pa ko se stoji v zastojih ob delu na cesti itd. če ma en avto ni razlike ko je pa teh avtov stotisoče pa se hitro pozna ogromna razlika
Če bi ta sistem bil uporabljen v večini avtomobilov, potem bi bila razlika, kot si napisal ... ampak, če pogledamo realno število stop&start sistemov v uporabi pa je vse skupaj zanemarljivo.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po sep 06, 2010 11:48 am

lizard je napisal/-a:

In kako potem voziš ti?

Jaz ko pridem do semaforja in rdeče luči pritisnem sklopko, dam v ler, pred speljevanjem spet pritisnem sklopko dam v prvo in speljem.

Če bi imel Star&Stop sistem bi se mi med tem časom motor ugasnil in tudi sam prižgal.

Se pravi v obeh primerih sklopko pritisnem 2x. Se pravi da se v obeh primerih enako obrablja. Pa ne vem o kakšne kurjenju ti govoriš, če pritiskaš se ne kuri, kuri se če butasto speljuješ (v hirb).

Tudi v zimskem času se motor v tej minutki ko je ugasnjen ne ohladi. Adijo pamet.

Sistem je že tako zasnovan da funkcionira, pri testu Alfe Giuliette so povedali da skorajda ne opaziš delovanje sistema, verjetno je enako tudi drugje. Še vedno pa če ti srce poželi sistem ročno izklopiš.

on je mislil v tem primeru da moraš držati sklopko da ti avto ne crkne...zato bi se sklopka obrabljala ker bi jo skos moral držat.tako je pač ta sistem narejen da ti avto ne ugasne
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
MyWay!
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a MyWay! Po sep 06, 2010 11:50 am

... ali pač enostavno izklopiš sistem s pritiskom ene tipke. Kaj komplicirate ...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po sep 06, 2010 12:14 pm

im nobody je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:

In kako potem voziš ti?

on je mislil v tem primeru da moraš držati sklopko da ti avto ne crkne...zato bi se sklopka obrabljala ker bi jo skos moral držat.tako je pač ta sistem narejen da ti avto ne ugasne

Ja komu na čast pa boš potem imel vključen Start&Stop sistem če namrevaš držat sklopko da ne crkne? Potem ga izklopiš in je to to. Pa če sklopko držiš jo ne kuri, ampak je obremenjen potisni ležaj.

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto Po sep 06, 2010 2:15 pm

lizard je napisal/-a:
im nobody je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:

In kako potem voziš ti?

Ja komu na čast pa boš potem imel vključen Start&Stop sistem če namrevaš držat sklopko da ne crkne? Potem ga izklopiš in je to to. Pa če sklopko držiš jo ne kuri, ampak je obremenjen potisni ležaj.

Kuri, kuri sklopko če jo držiš dlje časa v križišču! Avto mora biti v leru.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Po sep 06, 2010 2:30 pm

MyWay! je napisal/-a:
lenivec je napisal/-a:
MyWay! je napisal/-a:. Kakšne drastične razlike pri porabi/onesnaževanju pa po moje tu ni.

ogromna razlika.
zdaj si pa predstavljaj recimo 100000 avtov v enem mestu ki v povprečju stojijo recimo pol minute pri semaforju. in kolikokrat se to ponovi. ali pa ko se stoji v zastojih ob delu na cesti itd. če ma en avto ni razlike ko je pa teh avtov stotisoče pa se hitro pozna ogromna razlika
Če bi ta sistem bil uporabljen v večini avtomobilov, potem bi bila razlika, kot si napisal ... ampak, če pogledamo realno število stop&start sistemov v uporabi pa je vse skupaj zanemarljivo.

Smo pač na začetku poti. Tudi airbagi so bili na začetku zelo redki, pa to ne pomeni da so neuporabni.

also, jaz se strinjam z "moj-avto", ponavadi v koloni prav voham kako se vsem kuri sklopka, ko stojijo :mrgreen:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem Po sep 06, 2010 2:43 pm

W|zz je napisal/-a:...
also, jaz se strinjam z "moj-avto", ponavadi v koloni prav voham kako se vsem kuri sklopka, ko stojijo :mrgreen:

Zato pa imamo take označbe Slika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber To sep 07, 2010 7:07 am

esem je napisal/-a:Pri Priusu je povsem nemoteče in skoraj neopazno. Še boljše pa je premikanje samo na elektriko, če se npr v križišču premakneš samo par avtov. Nekaj podobnega v manjši izvedbi bi morali imet vsi - en majhen elektromotor za male premike. Mini oz polhibrid. Šele to bi bilo zares ekološko učinkovito.

Se strinjam, za male premike bi zadostoval primeren elektromotor in nekoliko večji akumulator, šele to bi bilo opazno učinkovito in tudi smiselno... do takrat pa je meni start-stop sistem pod velikim vprašajem, koliko časa bo zdržal štarter... če se to zgodi 100x na dan :?

.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
Tattoo-
Uporabnik

Kraj: Circuit de la Sarthe

Napisal/-a Tattoo- To sep 07, 2010 9:24 am

reber je napisal/-a:do takrat pa je meni start-stop sistem pod velikim vprašajem, koliko časa bo zdržal štarter... če se to zgodi 100x na dan :?

Seveda je celoten sistem z vsemi komponentami vred ustrezno prilagojen...od štarterja, akumulatorja do ustrezne programske podpore, ki krmili samo delovanje sistema:

- start-stop ne deluje dokler ni motor ogret na delovno temperaturo
- start-stop ne deluje, če je napetost / kapaciteta akumulator pod določenim nivojem
- start-stop ne deluje, če je izbrana najvišja stopnja ventilatorja
- voznik mora biti pripet z varnostnim pasom
- pokrov motornega prostora mora biti zaprt
- vozilo mora mirovati in motor mora biti v prostem teku
- ...

In ker je pri sistemu start-stop štarter močneje obremenjen je seveda ustrezno ojačan in namesto običajnih 60.000 zagonov je njegova življenska doba dimenzionirana na 300.000 zagonov! In če predpostavimo 100 zagonov/dan (kar je ogromno in se v realnem življenju praktično ne zgodi) bo štarter ob vsakodnevni uporabi zdržal več kot 8 let! ;) Seveda imaš pa vedno na voljo tudi stikalo s katerim lahko izklopiš ta sistem...

P.S.: Vidim pa, da temu sistemu najbolj nasprotujejo tisti, ki takega vozila niti še videli niso, kaj šele da bi kakšen avto s tem sistemom vozili! :lol:
There are only three sports: bull fighting, car racing and mountain climbing. The rest are mere games! - Ernest Hemingway

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To sep 07, 2010 9:55 am

Tattoo- je napisal/-a:
reber je napisal/-a:do takrat pa je meni start-stop sistem pod velikim vprašajem, koliko časa bo zdržal štarter... če se to zgodi 100x na dan :?

Seveda je celoten sistem z vsemi komponentami vred ustrezno prilagojen...od štarterja, akumulatorja do ustrezne programske podpore, ki krmili samo delovanje sistema:

- start-stop ne deluje dokler ni motor ogret na delovno temperaturo
- start-stop ne deluje, če je napetost / kapaciteta akumulator pod določenim nivojem
- start-stop ne deluje, če je izbrana najvišja stopnja ventilatorja
- voznik mora biti pripet z varnostnim pasom
- pokrov motornega prostora mora biti zaprt
- vozilo mora mirovati in motor mora biti v prostem teku
- ...

In ker je pri sistemu start-stop štarter močneje obremenjen je seveda ustrezno ojačan in namesto običajnih [b]60.000 zagonov je njegova življenska doba dimenzionirana na 300.000 zagonov[/b]! In če predpostavimo 100 zagonov/dan (kar je ogromno in se v realnem življenju praktično ne zgodi) bo štarter ob vsakodnevni uporabi zdržal več kot 8 let! ;) Seveda imaš pa vedno na voljo tudi stikalo s katerim lahko izklopiš ta sistem...

P.S.: Vidim pa, da temu sistemu najbolj nasprotujejo tisti, ki takega vozila niti še videli niso, kaj šele da bi kakšen avto s tem sistemom vozili! :lol:

Reber ima kar point : drži da se lahko hvalijo s podatkom 300.000 vžigov, ki jih v praksi ne moreš preveriti niti nikoli ne veš a si jih res naredil toliko. To so pač triki in testiranja zgledajo nekako takole. V laboratorijskih razmerah opravijo teh 300.000 vklopov v kakem mesecu ali dveh zaporednih zaganjanj štarterja po možnosti neobremenjenega in v enakih temperaturnih in vlažnostnih razmerah. Naredijo jih kakih 250.000 preden crkne, napišejo še 50.000 zraven za dobro mero in se hvalijo s tem, ker točno vedo, da nihče tega ne bo šel testirat.

V realnosti pa je nato čisto druga zgodba saj je vpliv okolja ogromen - vročina, mraz, vlaga, sol in seveda nekaj let uporabe pod obremenitvijo pa definitivno tak štarter ne bo zdržal tudi blizu ne 300.000 vžigov, če jih bo 100.000 bo že zelo zelo veliko in najbolj realno je računat na kakih 50.000 vžigov. Tudi pri standardnih štarterjih je težko računat na kej več kot kakih 15.000 vžigov.

Ker gre pa za bolj specialni štarter pa verjetno pod 400€ ne bo menjava za novega tako, da prihranka za žep ne bo, bo pa verjetno prihranek za naravo, kar pa morebiti še najbolj šteje ;)

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Napisal/-a moj-avto To sep 07, 2010 1:25 pm

lenivec je napisal/-a:sami strokovnjaki na forumu.
kje spite da vas ne vkradejo in zaposlijo v raznih razvojnih oddelkih?
toliko odličnih idej na kupu v eni temi na forumu. industrija pa še kar vztraja z nesmiselnim razvojem.

Ha, ha, ha, uh, uh,....EJ SI ME RES NASMEJAL, ha, ha,......res so tu nekateri strokovnjaki, ha, ha,..... :woohoo
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To sep 07, 2010 2:26 pm

Ti si res zadnji, ki ima razlog za smeh in s tem tudi pravico do objavljanja takih postov. BTW - si prepričan, da lenivec s svojim postom ni mislil predvsem na tebe in šele nato na vse ostale?
Nekateri so tudi strokovnjaki, kar zate nikakor ne moremo trditi, niti v sanjah.
Umiri se!

maliBobi
Novinec

Napisal/-a maliBobi To sep 07, 2010 3:16 pm

ČE zanemarimo zaganjač.... .
Kako se pa to odraža na sam motor in materiale glede na to, da olje steče nazaj v karter?
Enostavno: koliko zdrži motor s tem sistemom?

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To sep 07, 2010 3:38 pm

tako hitro pa spet ne steče v karter :lol: itak pa se ne ugaša mrzel motor tako, da ni to nima nobene veze.
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
mito155
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a mito155 To sep 07, 2010 3:49 pm

evo priznam... men se je a3 ugasnil ko smo se ustavili na rudniku... :) bemu sunac... vsi VAG avtomobli z stop-start tehnologijo imajo gumb za ugasnit sistem... če koga boli... dejansko pa deluje tako da takoj ko se mu zazdi da ne potrebuješ dodatne energije (30 stopinj, klima ipd odpade) ugasne motor... sprva je malo čudno, potem se navadiš... in da... zmanjšuje porabo... :)

neumen je samo sistem v novem tuaregu v kombinaciji z auto holdom, kjer se avto ugasne ko zabremzaš... potem pa umakneš nogo iz zavore (auto hold) se avto prižge nazaj... meni je bilo moteče... se pa da vse lepo ugasnit...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 15 gostov